aktív

szerkesztés

Balatoni bakancslista: a szabadeséstől a hőlégballonig

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2015. 06. 30. 17:51

Vízibiciklizni másodfokú viharjelzés alatt teljes mértékben kimeríti az extrém sport fogalmát, csak egy vele a baj: megbüntetik érte azt, aki a vízibiciklit bérbe adta. Ettől függetlenül nem áll meg az élet a Balatonnál: elmondjuk, hol keveredhettek olyan extrém kalandokba, mint a kenutúra, a sziklamászás, a tandemugrás, vagy a wakeboard.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Kalandparkok

1/7

Ha kalandra vágyik az ember, akkor valószínűleg a legkézenfekvőbb választás kalandparkba menni, de vigyázat, mert a Balatonon sem minden arany, ami fénylik! Mi most azok közül a kalandparkok közül válogattunk, ahol tényleg adrenalint növelő órákat tölthetünk. A Balatonboglári kalandparkot sokan a domboldalba épített bobpályájáért keresik fel, de talán még ennél is izgalmasabb a kötélpályáján mászni. Némely pontokon tíz méteres magasságban, már a fák koronája felett csatolgathatjuk magukat, és ha le már nem is merünk nézni, előttünk még mindig ott a balatoni panoráma. A bob pályán 400 forint egy menet és nyáron nagy sorban állással kell számolnunk. A kötélpályán 2000 forint körüli összegért kalandozhatunk egy órát.

Gondoltak a kicsikre is alacsonyabb junior pályákkal, akárcsak a közeli Zamárdi Kalandpark, ahol három gyerekpálya és egy új csúszópálya várja a kisebbeket. A Zamárdi Kalandpark a felnőttek körében leginkább a mesterséges tó fölé épített csúszópályái és a vízipisztollyal felszerelt vízi dodzsemei miatt népszerű. Ide valamivel drágábban, 2500 és 4000 forint közötti árakon léphetünk be, viszont cserébe három óráig miénk (is) a pálya.

A siófoki Full Extreme Sportparkot inkább a harcos kedvű felnőtteknek ajánljuk. Paintball, lasertag vagy infraharc, egyszóval minden adott, hogy pár órára Bruce Willisnek vagy Lara Croftnak érezhessük magunkat. Egy paintball háborúért 3600 forintot kell fizetni. Bár a déli part tarol a jó kalandparkok terén, azért az északi parton sem kell lemondani a csúszásról-mászásról.

Balatonfűzfőn a Serpa Kalandparkban például gyerekek és felnőttek számára is teljesíthető mászótorony, drótkötélpálya és kalandösvény késztethet sikítozásra, levezetésképp pedig ajánljuk a szomszédban lévő Balatoni bobpályát. Egy csúszásért és mászásért egységesen 500 forintot kérnek, a kalandösvényeket 1200-4500 közötti áron lehet használni.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Vízisí és windsurf 

2/7

Ez az a sport, aminél ha kezdők vagyunk, egyszer-kétszer biztos arccal lefele csobbanunk a vízbe, mielőtt végig tudnánk menni egy teljes kört. Viszont a kitartóbbak jó pár órán túl akár már akadályokkal nehezített pályákon is ugrathatnak. A vonyarcvashegyi vízisí pályán oktatást is vállalnak, minden csúszónak adnak ruhát és felszerelést, de saját eszközökkel szintén lehet használni a pályát.

A siófoki Szabadifürdő strandján lévő BambooSziget wakeboard és vízisí pályája 1 km hosszan viszi körbe azokat, akik lécen bírják a   25-30 km/h-s sebességet. A pályahasználati díjban a lécek és a kezdő wakeboard deszka használata van benne. Fél óra síelésért 3000 forintot, ugyanennyi wakeboardozásért pedig 3700 forintot kérnek.

Ha pedig csak egy csúszásért ugranánk le a Balatonra, akkor a fővároshoz legközelebb eső opciót Balatonfüreden találjuk. A Füred Kemping területén nem csak vízisí pálya, hanem surf és vitorlás kölcsönző is működik. Sőt, annak is érdemes ellátogatnia ide, aki teljesen az alapoktól kezdi a windsurfölést, mert oktatócentrumot is működtetnek a kemping területén.

Ahol szintén windsurf-oktató és kölcsönző központokat találunk:

Balatonfenyvesi Szörfiskola

Viharsarok Vitorlás Központ , Balatonföldvár
Partvilla Surf Center, Balatonboglár
Club Aliga Windsurf Center, Balatonaliga  
SurfGuru Windsurf Oktatási Centrum, Balatonkenese

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Hajógyári Kikötő

3/7

8230 Balatonfüred, Tihanyi műút 1.

Több Infó

Címkék

A balatonfüredi Hajógyári Kikötőben nem csak új kikötőhelyek és vitorlásközpont épül, hanem az országban először profi katamaránosok indítanak gyerekeknek egyhetes oktató táborokat. A Füred Kemping területén lévő windsurf iskola és kölcsönző pedig felnőtteknek is indít katamarán tanfolyamokat.

A Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesülettől nem csak kajak-kenuk bérelhetők, hanem vezetett túrákat is szerveznek a Nagyberekbe, ahol a csendes evezés közben a Tüskevárban leírt élővilág mellett suhanhatunk el.

Búvárkodás

4/7

Nem sűrűn, de azért a Balatonon is akadnak búvártanfolyamok. Például a balatonfüredi Surf Pro Centerben. Ennél valószínűleg egy fokkal még izgalmasabb körülmények között merülhetnek, akik a Hévíz-forrásbarlangot és a barlangrendszerben búvárkodást, illetve búvároktatást szervező Amphora Búvár Clubot választják. Utóbbiban egy kéthetes tanfolyam során lehet elsajátítani a búvárkodás alapjait. Aki meg akar tanulni búvárkodni, számoljon azzal, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia, 70.000 forint körül kezdődnek az alapfokú tanfolyamok.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Tapolcai-tavasbarlang

5/7

8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.

Több Infó

Gyerekek számára különösen élvezhető kúszóbarlanggal, kőtapogatóval és tíz termet magában foglaló látogatóközponttal bővült idén a Tapolcai-tavasbarlang. A kiállítóterek után földbe vájt lépcsőkön lehet leereszkedni a barlangrendszerbe. Száraz barlangi részeken 70 méteres sétát lehet tenni, de a túra legizgalmasabb része a fémladikokban való csónakázás. Egy felnőtt belépő ide 2000 forintba kerül.

Valamivel arrébb, Balatonedericsen pedig a Csodabogyós-barlangban lehet profi vezetőkkel csúszni-mászni és kapaszkodni, mindezt felnőtteknek 6000 forintért. A Csodabogyós-barlang Magyarország tizedik leghosszabb barlangja, ami egyúttal azt is jelenti, hogy öt kilométer hosszan lehet a föld alatt barangolni benne.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Lovaglás a Balaton körül

6/7

Címkék

Lovagolni több helyen lehet a Balaton körül, de Rádpusztán azok is kapnak ízelítőt a lovakból, akik amúgy nem merészkednének fel rájuk. Az élménybirtokon képzett lovasok tartanak látványos bemutatókat, napjában többször fogathajtásba, vagy éppen két lovon, nyereg nélkül száguldozó akrobatákba futhatunk bele. De kisgyerekek és felnőttek is vehetnek lovas órákat. Egy negyed órás póni lovaglás 1500 forintba kerül, a tereplovaglásért 6000 forintot kell fizetni óránként.

A Balaton másik oldalán, a salföldi majorban a póni simogatáson túl lovas szekéren kocsikáztatnak körbe a faluban. Gyenesdiáson minden szerdán futószáras lovaglást tartanak gyerekeknek. A Csopaki Lovas Klub Sportegyesület pedig felnőtteknek szervez lovaglást és túralovaglást.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Veszprémi Állatkert – Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

7/7

8200 Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 17.

Több Infó

Akik tudnak és szeretnek sziklát mászni, azoknak érdemes valamikor célba venni a Veszprémi Állatkert melletti sziklákat, ahol mászás közben még a belvárosban is gyönyörködhetnek a profi sziklamászók. Csak saját felelősségre, saját felszereléssel mászható. A Balaton-felvidéken a Cseszneki vár tövén lévő sziklákat ajánlják még a profi sziklamászók, illetve Balatonedericsen tizennégy útvonalon tíztől húsz méteres magasságú mészkőfalon közelíthető meg a csúcs.

Hasonló tartalmak

Admin mode