Lassan, de biztosan érkezik a tavasz, virágba borulnak a mandula- és a gyümölcsfák, megtelnek a panorámás borteraszok és a borospoharak. Ilyenkor jól jön egy borkorcsolya, egy ízletes, helyi sajtokból és sonkákból összeállított hidegtál, vagy akár egy lassú ebéd vagy vacsora a borászat saját éttermében. Ebben a cikkben olyan nyitva tartó – vagy hamarosan nyitó – borászatokat szedtünk csokorba, ahol a kilátást, a pincék kincseit gasztronómiai élményekkel együtt élvezhetjük, és ahol nemcsak a borok, hanem a konyha miatt is megéri tenni egy látogatást.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Mudra László - We Love Balaton
Pócz Pincészet
1/10
A déli part legszebb kilátása a balatonlellei Kishegyről nyílik, sokak szerint pedig pontosan a Pócz Pincészet teraszáról. Ebben nem tudunk igazságot szolgáltatni, az azonban biztos, hogy a borászatot nem csak a panoráma és a borok miatt érdemes meglátogatni. Aki inkább a borokra kíváncsi, kérhet a környékbeli termelők sajtjaiból összeállított tálat, vagy kipróbálhatja a ház saját szalámijából, sonkáiból álló pincetálat. Ha ennél több kalória a cél, olyan ételek közül választhattok, mint a grillezett és mézes-mustáros csülök, a tárkonyos szarvasraguleves, a fogasból készült fish&chips, vagy a csirke „saltimbocca”
citrusos kuszkusszal és tzatzikivel.
A borászat történetéről ebben a cikkben írtunk bővebben.
Tavaszi nyitvatartás: p–szo: 12–21 h, v: 12–20 h

Fotó: Szabó Miklós - Petrányi Pince
Petrányi Borterasz
2/10
A csopaki
Szitahegyen levő Petrányi Pincében a Balaton-felvidék esszenciájából kapunk
ízelítőt: egyszerre élvezhetjük a gyönyörű panorámát, a finom kézműves borokat
és a régió alapanyagaiból készülő, ízletes fogásokat,
melyekben a hagyományos és a modern konyhatechnológia találkozik.
A pincészetet 22 évvel
ezelőtt nyitotta meg Petrányi Piroska és István, a borterasz
és a melegkonyha pedig 2015-től várja a Balaton-felvidék ízeire is kíváncsi vendégeket.
A
borkóstolókat indíthatjuk birtokbejárással is a tavaly Magyarország Legszebb Kisbirtokának választott szőlőbirtokon,
majd sorra kerülnek a csak
néhány étteremben és itt elérhető Petrányi-tételek, a Harmatcsepp gyöngyözőbor, az Olaszrizling, a Tramini, a Rosé és a Syrah.
Borkorcsolyaként finom sajtokat, sonkákat, kolbászokat és lekvárokat kóstolhatunk a helyi termelőktől. A szezonális alapanyagokból készülő ételeket tavaly óta Bakonyi Milán séf készíti. Az étlap havonta változik, melyet hétvégi „táblás” ajánlatok színesítenek. Az ellenállhatatlan kacsamájat és a túrógombócot azonban mindig keresik a vendégek, így szinte állandó szereplők a kínálatban (x).
Nyitvatartás márciusban: Sze: 15–21h, cs, p, v: 12–21h, szo: 12
–22h
.
A borkóstolókra és az étterembe itt tudunk bejelentkezni.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton
Szatmári Birtok – Vulcanus Pince & Borterasz
3/10
Az Antal-hegy Szigliget egyik kevésbé ismert, szőlőültetvényeknek és pincéknek otthont adó magaslata. Egyszerre látjátok innen a Badacsonyt, Fonyódot és a szigligeti várat. Bár tehetné, a borászat étterme nem a panorámára alapoz, érthető, izgalmas csavarral tálalt ételeket kínálnak. A hetente változó tavaszi étlapon most éppen olyan fogások szerepelnek, mint a szürkemarhagulyás, a porchettaszendvics, a süllőfilé, vagy a fűszeres sült oldalas burgonyával és kukoricával. A birtok csak saját tételeit kínálja, és itt olyan badacsonyi borfajtákkal is foglalkoznak, amelyek igazi kuriózumnak számítanak. A borterasz névadó borát, a vulcanust mindenképp érdemes megkóstolni, de a rózsakőt (a budai zöld és a kéknyelű nemesítése) és a zeust is megismerhetitek itt.
A borteraszról szóló cikkünket itt olvashatjátok el.
Tavaszi nyitvatartás: p–v: 13–20h.

Fotó: Sipos Borház
Sipos Borház – Titkos Pince
4/10
A badacsonyörsi Sipos Borház és Vendégház
Titkos Pince nevű, panorámás borterasza igazi oázis: a parttól sétatávolságra,
mégis a nyüzsgéstől távol kóstolhatunk finom borokat, hidegtálakat és házias
ételeket, miközben a Balaton és a Badacsony látványában gyönyörködünk. A
házigazdák a kilátás élvezetéhez, baráti összejövetelekhez és nagy
beszélgetésekhez is tudnak az összesen héthektáros szőlőterületükről borokat
ajánlani, a szürkebarát, az olaszrizling, a kéknyelű, az Irsai Olivér, a rozé és a különféle cuvée-k mellett az idén már pét-nattal is bővült a kínálatuk. Egy 3 tételes bor-/szörpkóstolóhoz
bejelentkezni sem kell, vezetett borkóstolót 10 fő felett tartanak.
A borok mellé a pincészet házi réteseiből és megújult hidegtálkínálatából
választhatunk, 10 fő felett, előzetes bejelentkezésre pedig kemencés kacsacombot készítenek. A borház
programjaira a szállóvendégek mellett a betérő vendégeket is szívesen látják: lesz
bormozi, élőzene, színházi est és kemencéspizza-est is.
Nyitva tartás: március 17-től 16-21 óráig
(ez a programok szerint változhat). A Titkos Pincét a 71-es útról induló Szőlő utcában találjátok. Először a borház
parkolóját fogjátok megtalálni, innen pár száz méter a bejárat. Keressétek a
csuhás alakot! (x)

Fotó: Folly Arborétum És Borászat
Folly Arborétum és Borászat
5/10
A Folly Arborétumot nem véletlenül nevezik a Balaton édenkertjének: az öthektárnyi terület négyszázféle tűlevelűnek és kétszázféle lombos fának ad otthont. Ha végigjártátok az évszázados
ciprusokkal beültetett, kanyargó ösvényeket, és megcsodáltátok a panorámát a
fenyőtobozt formázó kilátóból, itt az idő, hogy megkóstoljátok az arborétum és
borászat finom szörpjeit és zamatos borait – a kékfrankos Boróka rozét, a
gyöngyöző Buborékát vagy a Cédrust. Ha pótolnátok a séta közben elégetett
kalóriákat is, az étteremben olyan fogásokat kérhettek, mint a csirkemájas pite,
az ököruszályleves, vagy a vadas marhapofa, amelyhez nagymama receptje alapján
készült házias jellegű burgonyafánkot kínálnak, és a ház süteményválasztékát sem
érdemes kihagyni.
Fontos! Az étterem a Folly Arborétum területén található, belépőjegy váltására van szükség.
Nyitvatartás: hétköznap 11–15h-ig
szolgálnak fel melegételeket, ezt követően borkorcsolyákat kínálnak. Hétvégén
11-től, a kert nyitvatartási idejében.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fata Pince
6/10
Egy közel 100 éves családi birtok hagyományait viszi tovább a badacsonytomaji Fata Pince. A családi borászat az idők során szálláshelyekkel és étteremmel is bővült, a központjuk pedig a Badacsony lábánál, a Római úton található. Itt kapott helyet a borkóstolóknak helyet adó tér és a borbolt, a teraszon a Fata Bor- és Pezsgőbár csábítja spontán betérésre az arra járókat és biciklizőket. A szomszédban, a Borbarátok étteremben a klasszikus ízek kreatív tálalással találkoznak, és természetesen minden fogáshoz tudnak ajánlani egy olyan tételt a pincéből, ami új szintre emeli az élményt.
Tavaszi nyitvatartás: h–cs és v: 11.30–20h, p és szo: 11.30–21h

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Dobosi Birtokközpont
7/10
Szentantalfán, a Nivegy-völgy szívében található a Dobosi család birtokközpontja, ami egyszerre borászat, étterem és négycsillagos szálláshely. A feltöltődés minden szintjét ki lehet itt pipálni a borkóstolástól a wellnessen át a színekben és textúrákban gazdag ebédekig és vacsorákig, amelyekért Klaus Deutschmann séf felel. Két lappal dolgozik: az ebédmenü egy kicsit egyszerűbb, a vacsoraétlap pedig egy kicsit összetettebb fogásokat tartalmaz. Természetesen minden ételhez ajánlanak bort, ha pedig valamelyikből otthon is fogyasztanátok, a birtok kis boltjában be tudjátok szerezni a palackokat.
Tavaszi nyitvatartás: cs–szo: 12–16h és 18–21h, v: 12–15h. (Ha éppen ebéd és vacsora között érkeztek, hidegtálakat és desszertet szolgálnak fel a borok mellé.)

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton
Skizo Borház – Nefelejcs
8/10
Először voltak a borok, aztán egy kis borbár borterasszal, ami szokatlan helyszíne (egy kis falu, Badacsonytördemic főutcája) ellenére hamar népszerű lett a kényelmes bortúrázók és a bringások körében. Sike Balázsék aztán átköltöztek az egykori Nefelejcs étterem épületébe, ahol
a SkizoBor mellett a Sike Balázs nevével fémjelzett, magasabb kategóriába lépő borokat is érdemes megkóstolni. Emellett melegételeket, kencéket és desszerteket kínálnak a borok mellé. A menü minden hétvégén változik, de hideg borkorcsolyákat, rilette-et, szárnyast, sertést, grillezett sajtot valószínűleg találunk valamilyen variációban az étlapon, az egyik a legkülönlegesebb alapanyag pedig talán a nemesgulácsi szürkemarhafartő – a hús egyenesen a szomszéd faluból érkezik a borbárba.
A Nefelejcsről szóló cikkünket itt olvashatjátok el.
Tavaszi nyitvatartás: p–szo: 11–20h, v: 11–16h.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Szászi Birtok
9/10
A stresszes hétköznapok után receptre lehetne felírni a Szent György-hegyi Szászi Birtok híres diófája alatti időtlen szemlélődést, aki pedig még többet szeretne kihozni az élményből, kipróbálhatja a borászat Viridarium nevű éttermét is. A szőlősorok, a környező hegyek közül kibukkanó Balaton és a szigligeti vár látványa egy dolog, nem kizárt, hogy az ízek elterelik majd a figyelmet a környezetről. Szűk étlap, helyi hozzávalók, és persze a hozzájuk illő borok várják itt az ínyenceket.
Az étterem húsvétkor nyit, itt találtok aktuális információt a birtokról.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Kristinus Borbirtok
10/10
A Balaton déli partjának lankáin, Kéthelyen fekvő Kristinus Borbirtok biodinamikus művelésre váltott, a borászatban vegán és natúr borok készülnek. A modern, minimalista épület egy szezonális alapanyagokkal dolgozó éttermet is magában foglal: a Lokal47 neve azt jelenti, hogy maximum 47 km-ről érkező hozzávalók kerülnek a tányérra. Az alapanyagok egy részét maga a fine dining világától a magyaros, termelőkre építő konyha felé forduló séf, Csillag Richárd szállítja zalai kertjéből. Az étterem small plate adagokkal dolgozik, ami azt jelenti, hogy egy főételnél kisebb, de egy tapasnál nagyobb mennyiség érkezik a tányérokon.
A Lokal47-ben szerzett élményeinkről itt olvashattok.
Tavaszi nyitvatartás: cs: 17–22h, p–szo: 11.30–22h, v: 11.30–17 h.