éjszakai élet

szerkesztés

Balatoni Feszti-körkép - zenei fesztiválok a Balatonnál

Szerzők

  • Gottschling Gyula

2013. 05. 23. 2:00

A Balaton nem csak strandolásban, borozásban, ejtőzésben, hanem bulizásban is óriási. Nyáron pedig – már, ha a bulizásról van szó – jönnek a nyári fesztiválok, s ezekből az elmúlt években gombamód szaporodó és igen népszerű könnyűzenés-ugrálós-agyeldobós rendezvényekből a Balatonnak, a Balaton környékének is jócskán jut. Nézzük, mit, hol, miért, kinek idén, vagy ha már lemaradtál róla, akkor jövőre.

Balaton Sound

A Balaton-partra applikált „Szand” az elmúlt évek egyik legnépszerűbb hazai fesztiválja. A bérletek már tavasszal elfogynak, a buli általában frenetikus, kúlnessz-szag terjeng a levegőben. Ez nagy nyári fenszi és trendi rendezvény, mely bájos ökuménében egyesíti a diszkós közönséget az underground elektronika megfejtőivel és a már réges-rég nem alterock státuszba sorolható hazai klubos-fesztiválos zenekarok rajongóival. Az immár nemzetközi díjjal is elismert Balaton Sound a felső középosztály fiatalságát táncoltatja meg négy napig, surrognak és klaffognak a flip-flop papucsok, kezek nyúlnak az ég felé, miközben a háttérképet a lemenő nap és a Balatonon csillogó aranyhíd biztosítja, kivételesen nem egy fesztiválszponzor, hanem az anyatermészet támogatásával.   
Balaton Sound
2013. július 11-14., Zamárdi
Jegyárak: http://www.sziget.hu/balatonsound/jegy/jegyarak
Mindenmás: http://www.sziget.hu/balatonsound
Legfontosabb fellépők: The Prodigy, Calvin Harris, Justice, Wu-Tang Clan

EFOTT

Ami az év többi részének a sok-sok egyetemi klub, meg gólyabál, szalagavató, meg egyetemi napok, az a nyári szezonnak az EFOTT, ez az archetipikus, letagadhatatlan „egyemistás” ereszd-el-a-hajam. Persze már rég nem kizárólag kannásboros a bukéja, de még mindig távol áll a cutting edge menőségtől - viszont éppen ez adja a báját. Rendesen csajozós, kicsit összevissza, kicsit állvahányós buli, de jó együtt tántorogni a szorgalmi- és a vizsgaidőszak után, nem is beszélve arról, hogy az EFOTT nem csak a felsőoktatás szereplői, hanem általában a fesztiválok népe számára is kedvelt desztináció. Ja, és talán nincs még egy ilyen eklektikus programkínálat szerte e vidéken: folk táncháztól a Kaukázusig, a Quimbytől a Faithless DJ-seten át a stand up comedysekig szinte mindenféle.
EFOTT
2013. június 25-30., Zánka
Jegyárak: http://www.efott.hu/jegyek/jegyarak
Mindenmás: http://www.efott.hu
Legfontosabb fellépők: Quimby, Faithless DJ set, Vad Fruttik, Brains

Veszprémi Utcazene Fesztivál

A Balatonhoz lazán kötődő Veszprémi Utcazene Fesztivál igazi – és itt bátran használhatjuk a kissé elhasználódott kifejezést – igazi örömzenés rendezvény és városbújócska. A rendezvény – ellentétben más zenei fesztiválokkal – nem a város szélén kapott helyett egy erdőben, vagy egy parkolóban, hanem éppen ellenkezőleg: a város közepén, Veszprém csinos belvárosában kerül megrendezésre. Az benne a legjobb, hogy nem csak a szokásos nagyszínpadok közül választhatunk, hanem akármerre kószálunk, mindenhol kisebb-nagyobb, akár zsebkendőnyi színpadokba botlunk és a várossal együtt, különleges idegeneket is felfedezhetünk. Az idei fesztivál újdonsága az, hogy „leveti” a nagy neveket és valóban kizárólag izgalmas névteleket léptet fel a város számos világot jelentő deszkáján.
Veszprémi Utcazene Fesztivál
2013. július 24-27.
infó: www.utcazene.hu / www.facebook.com/utcazene

PAFE (Pannónia Fesztivál)

Ha létezik klasszikus hazai nyári rockfesztivál, akkor a várpalotai Cseri-parkerdőből startolt, immár második éve a Balaton-parti Szántódpusztán megrendezésre kerülő Pannónia Fesztivál, azaz a PAFE egész biztosan az, még úgy is, hogy valójában nem is nyáron, hanem Pünkösdkor rendezik. Persze nem az egyetlen ilyen el classico, főleg azért nem, mert éppenséggel a fiatalabb fesztiválok közé tartozik - de gyorsan klasszicizálódott, bármit is jelentsen ez. Nagyszínpad és kisebb, fedett fellépő helyszínek, sátortábor, piás és kajás standok, vászontornacipők és bézbólsapkák, rövid farmernacis csajok, térdgatyás srácok, szóval van minden, ami egy rendes többnapos zenei rendezvény kelléke. A kínálat pedig a hazai élőzenés – klubozós/fesztiválozós – színtér színe-java, hiphoptól az alterockig, metáltól az elektronikáig. Az idei fesztivál már megvolt, de jövőre mehetünk megint.
PAFE (Pannónia Fesztivál)
2013. május 16-19.
Info: http://www.pannoniafesztival.hu
Legfontosabb fellépők: Rudimental, Dub Pistols, Irie Maffia, Kiscsillag, Tankcsapda

Open Road Fesztivál

Nyár, motor, szabadság, vízpart, meg ilyenek – ezt a ziccert természetesen nem hagyhatták ki az alsóörsi Open Road fesztivál szervezői, akik többé-kevésbé klasszikus hazai rock portfoliót kerekítettek az északi-parti rendezvényre. Nagyon nem hipsztereknek és egyáltalán nem a legfrissebb zenei csemegék kúlvadász barátainak való, de azoknak, akik a vagány kétkerekű járművek, a hard rock, a sör, a tequila és a bőrnadrágok mátrixában érzik otthon magukat, szinte kihagyhatatlan éves seregszemle.
Open Road, Alsóörs 
2013. június 5-9.
Jegyárak: http://www.openroadfest.hu/jegyvasarlas/
Mindenmás: http://www.openroadfest.hu
Legfontosabb fellépők: Ten Years After, Uriah Heep, Edda, Hooligans, Magna Cum Laude, Ganxsta Zolee és a Kartel

Rock Beach

Nem az alsóörsi az egyetlen több napos rendezvény, ahol a hangerőtől és a torzítóktól a part szakad, s ahol a headbangelés meg a csápolás, sőt, a pogó az alapértelmezett testmozgás. 2013-ban egy újabb klasszik rockfeszt debütál a Balaton-parton - a Rock Beach, melynek „nem titkolt célja, hogy a Balaton partot július 26. és 28. között ellássa jóféle rock, metál és punk muzsikával, bátran szemezgetve a hazai és a külföldi banda kínálatból”. A kínálat az alapértelmezett kontextusban korrekt, de semmi égzengés: a hazai rockblokk egyfajta keresztmetszete egy-két extrával – a Fishtől az Akeláig, a Hollywoodootól a Junkiesig, az Anna & The Barbiestól a Depresszióig, plusz a brit progrocker Paradise Lost és az amerikai büntimetál Overkill.
Rock Beach fesztivál, Balatonszemes
2013. július 26-28.
Infó/Jegyárak: https://www.facebook.com/rockbeachfesztival
Legfontosabb zenekarok: Overkill, Paradise Lost, Depresszió, Junkies, Anna & The Barbies

Művészetek Völgye

Idén is megrendezésre kerül a batikolt- és tarisznyás lelkű fiatalok és középkorúak Mekkája – ahová, kivonulásképp a poszt-poszt-indusztriális, zuckerberg- és gatesizálódott társadalomból, minden évben rituálisan el kell vándorolni - a Művészetek Völgye. Persze, félre a tréfát, a Völgy jó hely, tele csupa kedves cukisággal, izgalmas kisprogrammal, személyes hangulatú kulturális és kulináris ajánlattal, emberszabású eseménnyel. Az idei eseménysorozat július 26. és augusztus 5. közé esik, Kapolcs lesz a fesztiválfalu, emellett Monostorapáti, Taliándörögd és Vigántpetend is kapcsolódik rendezvényekkel a Művészetek Völgyéhez. A falusi porták udvaraiban idén is elsősorban családi programokat tartanak, jelen lesz Palya Bea, Földes László Hobó, emellett lesz dzsessz és irodalmi udvar is.
Művészetek Völgye, Kapolcs, Monostorapáti, Taliándörögd, Vigántpetend
2013. július 26.-augusztus 5.
Infó: www.muveszetekvolgye.hu

Nagyon Balaton

A Balaton és vonzáskörzetének legújabb, egészen friss, egyben talán leggrandiózusabb fesztiválja, mit fesztiválja: fesztivál-networkje, rendezvénysorozata a nem is olyan régen bejelentett, augusztus 18. és 20. között megrendezésre kerülő Nagyon Balaton. A csúcsrafuttatós, nyárzáró-jellegű Nagyon Balaton nevéről természetesen eszünkbe juthat a közszolgálati zenei rádió szlogenje, és nem is tévedünk, hiszen a fesztiválkosár egyik fontos eleme, a Zamárdiban megrendezésre kerülő, a Petőfi Rádió nevével fémjelzett Strand Fesztivál hazai és világsztárokkal, melynek keretében -  a hazai klubos-fesztiválozós élvonal mellett - többek között a Fall Out Boy és a Pendulum is színpadra lép, a hazai különlegességet pedig a ritkán koncertező Yonderboi szállítja. De ez még mind semmi! Három napon át a Balaton Régió számos pontján szerveznek kulturális eseményeket és fesztiválokat, s úgy tűnik számos korosztály, társadalmi csoport és zenefogyasztói réteg van a radaron. Lesz LGT-koncert „Tabán-hangulatban”, szabadtéren, Alsóörsön, ráadásul egy egész napos program keretében, mely természetesen végig az LGT-ről szól. Lesz egy háromnapos, ingyenes családi- és sportfesztivál Zánkán (a szülők visszaflesselhetnek úttörőbe), jön egy folkfesztivál a már egyébként is bejáratott fesztiválvárosban, Veszprémben, s egy szintén háromnapos dzsessz-sorozat, Lajkó Félix koncerttel, Balatonfüreden, a Füredi Borhetek keretében. Erre az időpontra költözik át a tihanyi ARTplacc kortárs művészeti fesztivál, Balatonvilágoson pedig, B my LAKE néven egy deluxe-gyanús elektronikus zenei fesztivál debütál a Club Aliga Kempingben, összesen 100 DJ-vel és live act-tel. S, ha még ez sem lenne elég: Tour de Strand címmel megrendezik az első balatoni “átvízibiciklizést” is.
Nagyon Balaton, Zamárdi, Alsóörs, Zánka, Veszprém, Balatonfüred, Balatonvilágos, Balatonaliga,
2013. augusztus 18-20.  
Infó/Jegyárak: www.nagyonbalaton.hu

Hasonló tartalmak

Admin mode