gasztró

Bisztrót nyitott a panziós és a hentes is – 6 megújult gasztrohely az északi parton

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2019. 07. 04. 17:02

Körbenéztünk az északi parton, és néhány már jól ismert helynél is jelentős megújulást tapasztaltunk: több vendéglátóhely változtatott a koncepcióján, bővítette a szolgáltatásait, vagy költözött máshová. Megvizsgáltuk közelebbről az újrahangolt éttermet, a bisztróval bővült szálláshelyet és a borterasszal gazdagodott arborétumot is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pörc – Magyar Delikát

1/6

8174 Balatonkenese, Széchenyi utca 1.

Több infó

Címkék

A Pörc Delikát már régóta fontos megálló a Balaton kapujában: kiadós hidegtálakkal, kolbászokkal, oldalasokkal és természetesen pörcökkel pótolhatjuk a kalóriákat, feltankolhatunk otthonra is füstölt húsokból, szalámikból, érlelt kecskesajtból és kézműves kencékből. A tulajdonos, Kocsis Jenő családja 150 éve foglalkozik húsfeldolgozással. Szívesen elmeséli, hogy a dédapja idejében a tőkelegények ingben és nyakkendőben kínálták a feldolgozott húsárut a boltban – ez a  Pörcben is így van.

Mi változott?

A Pörc Balatonkenesén belül pár száz méterrel messzebb, a Széchenyi utcába költözött, és étteremmé bővült. A két egységet, a boltot és a bisztrót végre egyetlen, tágas ingatlanban találjuk: amikor belépünk, először az ellenállhatatlan illatokat árasztó delikátüzlettel találkozunk, ha pedig beljebb megyünk, az új étteremben, vagy a tágas kerthelyiségbon foglalhatunk helyet. Akár 120 vendég is elfér itt. A Pörc Bisztró szintet is lépett, krémlevesek, saláták, fogasfilé, sertéspofa, steak is szerepel az étlapon, de szerencsére maradt a régi látványkonyhás vonalból is jó néhány kedvenc. Továbbra is kérhetünk sült kolbászt és háromféle burgert.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Maurus Étterem és Borbár

2/6

8230 Balatonfüred, Aranyhíd sétány 6.

Több infó

Címkék

Az étterem Mór latin nevét viseli - korábban egy móri borászatot vitt a hely tulajdonosa. A füredi Aranyhíd sétány egyik éttermének kellett néhány év, amíg a konyha megtalálta az igazi „hangját", a francia ihletésű fogások és a kézműves burgerek korszaka után.

Mi változott? 

Az étterem kínálata teljesen megújult a nyitáshoz képest. Most olyan fúziós bisztrókonyhát találunk itt, ahol a magyaros vonal a meghatározó. A séf, Kállai Csaba olyan, nem hétköznapi alapanyagokkal is dolgozik, mint a fürj, a kacsamáj vagy a bivaly. Érdemes figyelemmel kísérni az aktuális ajánlatokat, ha elmozdulnánk a csirke-marha-mangalica tengelyről. A konyhafőnöknek ezenkívül szenvedélye a fermentálás, vagyis az erjesztés: arra, hogy nem ma kezdte, a többféle különleges házi ecet, öntet és kovászolt étel a bizonyíték. Érdemes asztalt foglalni, ha biztosra szeretnénk menni.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Vánkos

3/6

8257 Badacsonyörs, Füredi út 29.

Több infó

Címkék

A Vánkos tavaly mutatkozott be Badacsonyörs népszerű szálláshelyeként. A 100 éves, gyönyörűen felújított ház akár egy angol romantikus film helyszíne is lehetne, a saját személyiséggel rendelkező, vintage hangulatú szobák mellé pedig a helyi termelők alapanyagaira épülő pazar reggeli is jár a szállóvendégeknek. 

Mi változott?

Nyár óta a reggeli a külsős vendégek számára is elérhető, és most már ebédelni, vacsorázni, kávézni is betérhetünk a földszinten megnyílt utcafronti bisztróba. 9-től délig svédasztalos reggeli várja a későn kelőket is, az ebéd- és a vacsoramenüben pedig a vegánok, a vegák és a húsevők is találnak kedvükre való fogásokat. Tunkolós krémek, quinoa saláta, fasírt, falafelgolyó és az ízlés szerint tojással, bulgurral, rizzsel, kolbásszal felturbózható lecsó adja a kínálat gerincét, desszert-fronton pitékre, kuglófokra, chiapudingra lehet számítani. A kávét barista készíti, a tej és a házi joghurt a Levendula Portáról, a camembert Tekeresvölgyből, a bagett a Búzalelkétől érkezik.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szőlőhegy Bisztró

4/6

8261 Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor utca 5.

Több infó

Címkék

Badacsony egyik legendás helye kétszer is nevet változtatott az elmúlt években. Az egykori, sokak által ismert Szeremley Borház helyén 2018-ban St. Orban néven nyílt modern, magyaros étterem, aminek üzemeltetését a Laposa-család vette át. Újrahangolt, magyaros bisztrókonyhát kapott a hely.

Mi változott?

2019-től Szőlőhegy Bisztró néven működik az étterem, megújultak a belső terek, a teraszon kicsit gyérebb lett a szőlőlugas, amitől még jobban látszódik az elképesztő fonyódi panoráma. Új séf vezeti a konyhát Mogyorósi Gergely személyében, ami óriási irányváltást nem jelent, továbbra is a házias, mégis modern stílus a jelszó. Az ételeknél azonban érezhető a váltás: kevésbé a fűszerek, sokkal inkább az alapanyagok természetes ízei jönnek vissza, és miközben megőrzik a magyaros jelleget, az ételek könnyedek, még a nyári kánikulában sem megterhelő egy-egy főétel. A heti ajánlatok mindig egy-egy friss, helyi alapanyagra épülnek - volt már terítéken a spárga, a meggy és a rókagomba is, valamint van a kertben egy kemencéjük is, amit időnként a séf vezetésével begyújtanak.

Fotó: Papok Borozója

Papok Borozója

5/6

8230 Balatonszőlős, Kisgella

Több infó

Címkék

Már rég nem borissza, dülöngélő lelkipásztorok tanyája a kisgellai hegyoldalban, kint a dűlők közt megbúvó étterem, hanem a környék egyik legkülönlegesebb vendéglátóhelye. A páratlan panorámával (amibe csak pár távvezetékoszlop rondít bele) megáldott helyen továbbra is kérhetünk olyan magyaros-kemencés klasszikusokat, mint az oldalas.

Mi változott?

A hely 2019-re egy tulajváltással levetkőzte a csárdajellegét. Apró és hasznos változtatásokat is hozott a váltás: leburkolták a teraszt, bővítették a murvás parkolót, a már eddig is játszótérrel és állatsimogatóval felszerelt gyerekplacc aranyos kis foci- és röplabdapályát kapott. Az étlap nagyot bővült a modernebb fogások felé is. Ugyan asztalt foglalni továbbra is érdemes, a férőhely-bővítésnek köszönhetően nagyobb esélyünk van spontán beesve is leülni és falatozni, borozni, kilátáson hüledezni.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Folly Arborétum és Borászat

6/6

8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Több infó

A történelem viharos évtizedei után ismét a Folly-család tulajdonában van a badacsonyörsi Folly Arborétum. Még a dédnagyapa kezdte el a családi birtokon a különleges fafajták és növények telepítését. A nyugalom, a madárcsicsergés, a gyönyörű panoráma miatt érdemes felsétálni ide, és az évszázados fák árnyékában még a legforróbb nyári délutánokat is át lehet vészelni. Ehhez érdemes a belépőnket rögtön a 3 tételes borkóstolóval és a pohárral kérni, és az arborétumban sétálgatva, a Balatont bámulva elkortyolni a borokat.

Mi változott?

Az idén már egy közel 100 fős külső grillteraszon és egy fedett, letisztult hangulatú teraszon is élvezhetjük a Folly-borokat és a kilátást, ha nem éppen a sokat látott ciprusok és különleges fák alatt sétálgatunk. Megújult a terasz melletti belső tér is, hidegebb napokon már itt is kóstolhatunk borokat. És ha már itt vagyunk, nézzük meg az arborétum legújabb ültetvényét, ahol 17 tengerparti mamutfenyőt és kísérő, társuló növényeiket láthatjuk egy közel 50 méter hosszan kanyargó pallóról.

Hasonló tartalmak