Körbenéztünk az északi parton, és néhány már jól ismert helynél is jelentős megújulást tapasztaltunk: több vendéglátóhely változtatott a koncepcióján, bővítette a szolgáltatásait, vagy költözött máshová. Megvizsgáltuk közelebbről az újrahangolt éttermet, a bisztróval bővült szálláshelyet és a borterasszal gazdagodott arborétumot is.
1/6
Pörc - Bisztró és Delikát, Balatonkenese
A Pörc Delikát már régóta fontos megálló a Balaton kapujában: kiadós hidegtálakkal, kolbászokkal, oldalasokkal és természetesen pörcökkel pótolhatjuk a kalóriákat, feltankolhatunk otthonra is füstölt húsokból, szalámikból, érlelt kecskesajtból és kézműves kencékből. A tulajdonos, Kocsis Jenő családja 150 éve foglalkozik húsfeldolgozással. Szívesen elmeséli, hogy a dédapja idejében a tőkelegények ingben és nyakkendőben kínálták a feldolgozott húsárut a boltban – ez a Pörcben is így van.
Mi változott?
A Pörc Balatonkenesén belül pár száz méterrel messzebb, a Széchenyi utcába költözött, és étteremmé bővült. A két egységet, a boltot és a bisztrót végre egyetlen, tágas ingatlanban találjuk: amikor belépünk, először az ellenállhatatlan illatokat árasztó delikátüzlettel találkozunk, ha pedig beljebb megyünk, az új étteremben, vagy a tágas kerthelyiségbon foglalhatunk helyet. Akár 120 vendég is elfér itt. A Pörc Bisztró szintet is lépett, krémlevesek, saláták, fogasfilé, sertéspofa, steak is szerepel az étlapon, de szerencsére maradt a régi látványkonyhás vonalból is jó néhány kedvenc. Továbbra is kérhetünk sült kolbászt és háromféle burgert.
2/6
Maurus étterem és Borbár, Balatonfüred
Az étterem Mór latin nevét viseli - korábban egy móri borászatot vitt a hely tulajdonosa. A füredi Aranyhíd sétány egyik éttermének kellett néhány év, amíg a konyha megtalálta az igazi „hangját", a francia ihletésű fogások és a kézműves burgerek korszaka után.
Mi változott?
Az étterem kínálata teljesen megújult a nyitáshoz képest. Most olyan fúziós bisztrókonyhát találunk itt, ahol a magyaros vonal a meghatározó. A séf, Kállai Csaba olyan, nem hétköznapi alapanyagokkal is dolgozik, mint a fürj, a kacsamáj vagy a bivaly. Érdemes figyelemmel kísérni az aktuális ajánlatokat, ha elmozdulnánk a csirke-marha-mangalica tengelyről. A konyhafőnöknek ezenkívül szenvedélye a fermentálás, vagyis az erjesztés: arra, hogy nem ma kezdte, a többféle különleges házi ecet, öntet és kovászolt étel a bizonyíték. Érdemes asztalt foglalni, ha biztosra szeretnénk menni.
3/6
Vánkos Bisztró, Badacsonyörs
A Vánkos tavaly mutatkozott be Badacsonyörs népszerű szálláshelyeként. A 100 éves, gyönyörűen felújított ház akár egy angol romantikus film helyszíne is lehetne, a saját személyiséggel rendelkező, vintage hangulatú szobák mellé pedig a helyi termelők alapanyagaira épülő pazar reggeli is jár a szállóvendégeknek.
Mi változott?
Nyár óta a reggeli a külsős vendégek számára is elérhető, és most már ebédelni, vacsorázni, kávézni is betérhetünk a földszinten megnyílt utcafronti bisztróba. 9-től délig svédasztalos reggeli várja a későn kelőket is, az ebéd- és a vacsoramenüben pedig a vegánok, a vegák és a húsevők is találnak kedvükre való fogásokat. Tunkolós krémek, quinoa saláta, fasírt, falafelgolyó és az ízlés szerint tojással, bulgurral, rizzsel, kolbásszal felturbózható lecsó adja a kínálat gerincét, desszert-fronton pitékre, kuglófokra, chiapudingra lehet számítani. A kávét barista készíti, a tej és a házi joghurt a Levendula Portáról, a camembert Tekeresvölgyből, a bagett a Búzalelkétől érkezik.