Somlóról több külföldi borszakértő is elismerően írt az utóbbi időszakban. A különleges környezetet és az ezzel jól dolgozó gazdákat is kiemelték, amivel csak egyetérteni tudunk. Az idei tavaszi Somló a Gellértben elnevezésű nagykóstolón, valamint a júniusi Somlói Nyitott Pincék alkalmával remek borokat kóstolhattunk náluk, ezekből gyűjtöttük össze a tíz kedvencünket.
1/9
Kreinbacher – Prestige Brut Pezsgő
Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot, azóta folyamatos az ültetvények újratelepítése és a szőlészet, a birtok fejlesztése is. A borászat mára mintegy 40 hektáron gazdálkodik és évente további 20 hektárról szüretel, immár nemcsak csendesbor-alapanyagot. Pezsgőpincészetük 2011-ben nyitotta meg kapuit, melyben méthode traditionnelle, tehát klasszikus champagne-i eljárással készülnek nemzetközi viszonylatban is magasan elismert pezsgőik.
Mit kóstoljunk náluk?
A Kreinbacher pezsgő szortimentjében különböző édességi fokú tételeket találni a non-dosage kategóriától az extra dry-ig, melyek közül mi most a friss Prestige Brutre hívnánk fel a figyelmet. Ebben a pezsgőben 9 gramm/liter a dozázzsal (másként: expedíciós likőrrel) beállított cukortartalom, amely mellé almás, citrusos jegyek, finom savérzet és hosszú utóíz társul. Az ország legjobb pezsgője jelenleg, kétségtelenül.
Bortársaság: 4800 ft/palack
2/9
Csetvei Pince – Kő-Papír-Olló 2015
Az egyik kedvenc női borászunk, Csetvei Kriszti elsősorban móri boraival került a hazai csúcsgasztronómia figyelme középpontjába, ám somlói tételei éppoly izgalmasak. A vulkanikus talajon termett borok mindig különleges élményben részesítik fogyasztóját: gazdag ásványos illat- és ízasszociációkat ébresztenek – ám a somlói terroir mindezt sajátos, csak rá jellemző aromakarakterrel is tarkítja.
Mit kóstoljunk náluk?
Kriszti Kő-Papír-Olló sorozatából a mostani ajánlatunk a “Papír”, amely a trió legkönnyebb eleme. Alapanyaga kóracéltartályban erjedt, fahordós érlelésen nem esett át, s ettől a bor nagyon frissnek és könnyednek hat. Fehér húsú gyümölcsöket, sós-köves jegyeket és élénk savakat érezni a kortyban. Nyári remekmű.
Borarum.hu: 2500 ft/palack
3/9
Tornai Pincészet – Prémium Furmint 2015
Az idén 70 éves Tornai Pincészet a borvidék egyik legmegbízhatóbb termelője. Napjainkra a birtok mérete meghaladta az 50 hektárt, s immáron a család harmadik generációja is kiveszi részét a szőlő- és pincemunkálatokból. Boraikat három termékcsaládban találjuk: Top Selection, Prémium, Friss. A mi választásunk ezúttal a Prémium Furmintjukra esett, melyet a Somló a Gellértben nagykóstolón volt szerencsénk megismerni.
Mit kóstoljunk náluk?
A furmint határozott savérzete és a hordós érlelésnek köszönhető krémes textúra is nagyban meghatározza. Remek gasztrobor lehet belőle, amint érik még egy keveset palackban.
Borarum.hu: 2100 ft/palack
4/9
Fekete Pince Somló – Hárslevelű 2011
Fekete Béla, a somlói nagyikon ugyan hivatalosan már visszavonult a borkészítéstől – így nyolcvan fölött –, utódait azért még ellátja tanácsokkal a saját családnevét viselő pincében. Béla bácsi – ahogy boros berkeken belül őt nevezik – a 70-es évek elején vásárolta kis birtokát, mely lépésről lépésre érte el mai, 3,5 hektáros területét. A kezdetektől alkalmazott hagyományos technológia és a hosszú, 3-4 éves érlelési idő kellő teret hagy a Fekete-borok, a somlói borok között is egyedinek számító egyéniségének kibontakozásához.
Mit kóstoljunk náluk?
A hárslevelű a birtok legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajtája: az ültetvények mintegy 38%-át teszi ki. Ez a 2011-es tétel 18 hónapig érlelődött fahordóban, majd még 24 hónapig tartályban piacra kerülése előtt. Komoly bor, nagy beltartalommal, még nagyobb élvezeti értékkel.
Borarum.hu: 3500 ft/palack
Mit kóstoljunk náluk?
A bor olaszrizlingből, hárslevelűből és juhfarkból készült. Ízben mindez már intenzívebben jelentkezik, melyhez egy kis tanninosság, markáns savérzet társul. Magában is, de egy malacsült mellett is prímán muzsikálhat.
Zsiraipincészet.hu: 2500 ft/palack