balaton

szerkesztés

Erre lépj Füreden és Tihanyban! – hétvégi gasztro-tipp

Szerzők

  • Heinrich Annamária

2016. 06. 17. 20:02

Ha eddig azon gondolkodtál, melyik lesz az a hétvége, amikor először ki kell próbálni az idei Balatont, akkor szólunk: ez most az. Időjárás és programok szempontjából is ragyogónak tűnik a következő két nap, a MOL Nagyon Balaton programsorozatnak ráadásul két új és egész nyáron át élvezhető programja is most indul. Múlt héten Siófokon ajánlottunk jó helyeket, most Füreden és Tihanyban tesszük ugyanezt.

Szombaton nyit a várva-várt PLÁZS, a teljesen felturbózott korábbi Beach Club a Siófoki Nagystrand területén. Mostantól nyár végéig kétezer négyzetméternyi homokos part várja, hogy ráterítsd a törölköződ és átadd magad a (magyar) tengerparti hangulatnak. Profi hang- és világítástechnikát ígérnek, mindezt elsőként a Wellhello teszteli a Plázs színpadán. A nyitónap ráadásul egybeesik az Izland-Magyarország mérkőzéssel is, amit egy parti óriáskivetőn nézhetsz meg a parton.

Fotó: PLÁZS Siófok

Múlt héten már adtunk tippeket Siófokhoz, ezek továbbra is érvényesek, de ha Tihany-Füred régiójáról is gyűjtenéd az empirikus tapasztalatokat, adunk néhány ötletet, mit érdemes felfedezni a környéken. Idén először balatoni városnéző sétákat is indít a Hosszúlépés. Budapest után, Füred és Tihany is felfedi előttünk eddig rejtett arcát, hogy még bennfentesebbnek érezhessük magunkat. A négy különböző tematikájú sétában mindenki megtalálja a kedvére valót, tökéletes program családok és baráti társaságok számára is. A rejtélyek, legendák, izgalmas történelmi helyszínek megismerése során olyan rálátást kapunk a két csodás balatoni városról, mintha csak itt nőttünk volna fel a Tihanyi-félszigeten.

Fotó: Sebestény Blanka - We Love Balaton

Malackrumpli Bisztró

1/4

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 14.

Több Infó

Címkék

A füredi Városházával szemben található Sparhelt az egyik úttörője azoknak a menő gasztrohelyeknek, amelyek becsempészték Füredre is a fantáziadús kísérleti bisztrókonyhát. Az étkek újhullámosak, de a belső tér, az élénkre festett stelázsik, műanyag terítők és a név együtt megidézik a nagyi konyháját sparhelttel, mindennel.

A világkonyha és a street food otthonaként a Malackrumpli árban egy kicsivel olcsóbb, minőségben pedig egy pályán játszik a Sparhelttel. Tőlük mindig a friss és kiváló minőségű alapanyagok iránti igényességet várhatjuk, mert az üzemeltető család saját biogazdaságából látja el a konyhát, ami ennek megfelelően mindig szezonális ételeket vesz fel az étlapra. A tavalyi év egyik toplistás hamburgerét is megkóstolhatod itt, és a balatoni borok nagy választéka mellett kézműves sörökkel is találkozhatsz, ami azért lássuk be, jobban csúszik majd az angus marha mellé.

Ha már itt jársz és buzog az ereidben egy kis hedonizmus, nehogy kihagyd a Malackrumpli legújabb szomszédját, a Manézst, amely italokat szolgáltat egy '60-as évekbeli cirkuszi kocsiból. A vursli hangulat visszaköszön a raklapbútoroknál, nyugágyaknál és színes festményeknél is, kicsit olyan, mintha egy kerti fesztiválba csöppennél bele.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Beülős-tipp: Hello Tourist

2/4

A most szerdán megnyílt kertbár lesz az idei nyár egyik legnépszerűbb terasza Füreden. A Hello Tourist ugyanis jelen pillanatban az egyetlen szörfkocsma a Balatonon. A szörfös életérzést a lazaság, az egyszerűség és természetesen a megfelelő italok és zenék hozzák el neked. A kézműves sörösök és a fröccsözők vagy rizlingezők itt békében lazulnak együtt, miközben a háttérben szólnak az első osztályú nyugati-parti zenék. A Kredenc ex-zenész tulajdonosának legújabb helyét a Tourinform és Balatoni Borok Háza épületének hátsó kertjében találod.

Tihanyi PIAC placc

3/4

8237 Tihany, rév (kompállomás)

Több Infó

Címkék

Isten hozott a kézműves sajtok, a házi szörpök, termelői zöldségek, nagyi készítette szószok és lekvárok, fonott kalácsok és gyógynövényes különlegességek, házi mézzel és kecsketejjel folyó Kánaánjában. Nézegess, kóstolgass, vásárolj bio-szuveníreket vagy töltsd fel az otthoni éléskamrád csupa háztáji finomsággal. A Tihanyi Placc mostanra kinőtte a vásár fogalmát, igazi közösségi térré változott, ahol kisgyermekkel együtt is értelmesen el lehet tölteni az időt, van bőven program a fogyasztáson kívül is. Idén először például elindult a reggeli jóga lehetősége, de megújult az állandó bisztró is: a korábban sokat dicsért Sparheltesek vették kézbe.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lóczy-barlang

4/4

8230 Balatonfüred, Öreghegyi utca vége

Több Infó

Cselezd ki a hőséget egy kis barlangi hűssel! A füredi Lóczy-barlang korosztályra, edzettségre, ruházatra, felkészültségre, klausztrofóbiára való tekintet nélkül, bárki számára látogatható. Ha csak simán besétálnál, lehet, hogy észre sem vennéd, mennyi szépséget rejt, de a helyi túravezetőknek mindenre felhívja a figyelmet. A barlangi látogatást szigorúan ajánlott összekötni egy kirándulással a Tamás-hegyre. A barlang bejáratától a zöld háromszög jelzést követve, idősebbek számára is teljesíthető, apró kaptatókkal övezett kb. fél órás túraút visz el a Jókai-kilátóhoz, aminek tetejéből pompás panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre. Ha elteltél a látvánnyal, érdemes az Aranyember útja tanösvényen keresztül visszasétálni a városba.

Ez a cikk a MOL Nagyon Balaton és a Nemzeti Turisztikai Ügynökség együttműködésének részeként jött létre.

Hasonló tartalmak

Admin mode