gasztró

Ettől a tíz balatoni bortól és pezsgőtől beindul az idei nyár

Szerzők

  • Tóth Adrienn

2018. 06. 11. 15:17

Idén néha már tavasszal is volt ilyen érzésünk, mostanra azonban menthetetlenül kitört a nyár. Az évszak, amelyik a délutáni létszükségletnek számító, olaszrizlingből készített hosszúlépésekről, a jeges vödörben hűtött pezsgőkről és a halakra, szezonális zöldségekre, kézműves sajtokra épülő vacsora mellé töltött üde fehérborokról is szól.

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Bujdosó Pincészet

1/10

8638 Balatonlelle, Várszói út

Több infó

Címkék

Ha egy család megtestesítheti a balatoni életérzést, akkor azok Bujdosóék. Lellén és Bogláron művelik szőlőiket és ha éppen nem a pincében dolgoznak, akkor a fivérek, Feri és Zsiga legszívesebben valamelyik balatoni vitorlásversenyen figyelik a szelet, meg persze a többi induló helyzetét. A Kék nevet viselő rozé gyöngyözőboruk idén új fajtából, kékfrankosból készült, de a korábbi évekhez hűen ez a palack is a frissességről, a piros bogyós, gyümölcsös ízekről és a sok buborékról szól.

Mennyibe kerül? 1869 Ft (In Vino Veritas)

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Kreinbacher Birtok

2/10

8481 Somlóvásárhely, Somló hegy, 909. hrsz.

Több infó

Bár a legnagyobb rajongók szerint pezsgőt bármikor lehet inni, szerintünk egy komolyabb, klasszikus eljárással készített változathoz a legjobb a reggel és az este. E palackok tartalmára érdemes odafigyelni, egy pezsgős reggelinél vagy egy nyáresti merengős naplementénél pedig ehhez nem is kell jobb alkalom. Kreinbacherék az utóbbi években komolyan ráfeküdtek a pezsgő-témára, és ehhez szakmai segítséget is kaptak a műfaj otthonának számító Champagne-ból. Ez az évjárat-megjelölés nélküli Extra Dry pezsgő somlói furmintból és chardonnay-ból készül, kifejező sárga húsú, gyümölcsös illat- és ízvilágát selymes buborékok kísérik.

Mennyibe kerül? 4300 Ft (Bortársaság)

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Pálffy Borterasz

3/10

8274 Köveskál, Fő út 40.

Több infó

Címkék

A Balaton-felvidéken dolgozó Pálffy család pezsgője már inkább az underground műfajba sorolható. A felszívódó vegyszerektől mentes, természetközeli szőlőművelésből származó pinot noir szőlőt spontán erjesztették, majd hagyományos technológiával, palackban készítettek belőle pezsgőt. Nem akartak a nemzetközi sztenderdeknek megfelelni, így némileg magasabb alkoholtartalommal és testtel rendelkezik ez az érett piros bogyós gyümölcsöket idéző, a maga útját járó pezsgő.

Mennyibe kerül? 6450 Ft (Bortársaság)

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Káli Pince

4/10

8281 Szentbékkálla, Petőfi utca

Több infó

Címkék

Megtaláltuk az idei szezon fröccsborát. Nincs benne semmi bonyolult, de olyan, mintha minden részletében erre találták volna ki. Miért is? 1,5 literes palackba töltötték, ami már egy vállalható mennyiség. A könnyed, száraz bor alkoholtartalma mindössze 12%, savai lendületesek. Aromatikájában az olaszrizlingre és a chardonnay-ra a jó értelemben vett visszafogottság a jellemző, ott vannak benne a fehér húsú gyümölcsök, de egészen finoman, ízlésesen, üdítően. Persze azért érdemes tisztán is megkóstolni.

Mennyibe kerül? 1790 Ft (Bortársaság)

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Kislaki Bormanufaktúra

5/10

8691 Balatonboglár-Szőlőskislak, Fő utca 44.

Több infó

Címkék

A nyár nem lehet teljes jó rozék nélkül. A dél-balatoni Légli Géza ehhez a rozéhoz többféle kékszőlőfajtából szüretelt, még mielőtt a vörösboraihoz szedte volna le az alapanyagot. Így a rozé műfaj klasszikus hazai példáihoz hűen könnyed testre, alacsony alkoholtartalomra és arányos savakra épül ez a bor. Ami azonban élénk pink színe mellett igazi örömöt szerez majd a fogyasztójának, az a gyümölcsös zamatcsokor, ami málnára, cseresznyére és szamócára emlékeztet.   

Mennyibe kerül? 1643 Ft (Zwack Izabella Borkereskedés)

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Homola Pincészet

6/10

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)

Több infó

Címkék

Nemcsak az augusztus elejére eső Paloznaki Jazzpiknik, hanem a DJ a szőlőben rendezvényeik miatt is a Homola az egyik legbulisabb balatoni borászat. 100% sorozatuknak több tagja is van, ezek közül azonban a 100% Balaton jelenti a kiindulópontot, ami egy ilyen listán szinte kötelező elemnek számít. A 2017-es évjáratban traminiből, szürkebarátból és olaszrizlingből készítette el Homonna Attila ezt a játékos, reduktív, könnyen iható bort.

Mennyibe kerül? 2091 Ft (Zwack Izabella Borkereskedés)

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Gilvesy Pincészet

7/10

8265 Hegymagas, Szent György-hegy

Több infó

Címkék

badacsonyi Gilvesy Pincészet számára a Bohém első körben csak egy házasítás neve volt. Idővel azonban annyira bejött nekik az elnevezés, hogy Bohém Légyottnak keresztelték el a pincészet saját fesztiválját, ami június végén kétnaposra bővül egy borkedvelőknek szóló programmal erősítve. A Bohém Cuvée-t azonban egész nyáron ihatjuk, hiszen jó egyensúlyt alkotnak benne a tartályban és a hordóban érlelt, teljes mértékben finomseprőn tartott szőlőfajták: az olaszrizling, a szürkebarát, a rajnai rizling és a sauvignon blanc.

Mennyibe kerül? 1950 Ft (Bortársaság)

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Gellavilla - Olaszrizling 2017

8/10

A 2010-es évek legfontosabb vívmánya a hazai borásztársadalomban a régiós bortípusok kiválasztása. A Balatont körülvevő borvidékek borászai - akik többségükben legszívesebben egyetlen, a tavat körbeölelő borvidéket alkotnának - is döntésre jutottak ebben a kérdésben, és az olaszrizling mögé sorakoztak fel. A Gellavilla 2017-es olaszrizlingje tökéletes példa arra, miért volt jogos ez a döntés. A jó olaszrizlinget arányosság jellemzi, se túl sok, se nem túl kevés, aromatikája pedig anélkül zamatos és gyümölcsös, hogy túl intenzív lenne.

Mennyibe kerül? 1990 Ft (Bortársaság)

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Pátzay - Rizling 2017

9/10

Ahogyan azt az előző részben elmondtuk, mára a legtöbb balatoni borász felesküdött az olaszrizlingre, emellett azonban sokan látnak fantáziát az olaszrizling-rajnai rizling párosításában is. A helyzet pikantériája abból fakad, hogy nem két rokon szőlőfajtáról van szó, az olaszrizlingnek a nevén kívül semmi köze a rajnaihoz, mégis elfogadott gyakorlat, hogy a két fajta jól egészíti ki egymást a palackban. Erre pedig jó példa ez a friss, Pátzay-portfólióba tartozó bor is, amelyben a 70% olaszrizlingalapot 30% rajnai egészíti ki.

Mennyibe kerül? 1885 Ft (In Vino Veritas)

Fotó: Polyák Attila - We Love Balaton

Béla és Bandi - Pinot Gris 2017

10/10

Ahhoz képest, hogy az ültetvényeket tekintve a szürkebarát mekkora területet foglal el a Balaton partján, megosztó bornak számít. Vannak, akik kevéssé rajonganak érte, sokaknak ugyanakkor otthonos, ismerős ízeivel állandóságot jelent. A Béla és Bandi szürkebarátja a Balatonfüred-Csopaki borvidéken belül a balatonszőlősi Málnás-dűlőből származik, az ültetvényt gazdái organikusan művelik. Nagyobb beltartalma érett gyümölcsösséggel párosul, így leginkább a vacsoraasztalon jobb neki helyet keresni.

Mennyibe kerül? 2290 Ft (Bortársaság)

Hasonló tartalmak