Van élet a nyár után a Balatonnál? Van. Ezt bizonyította a tavasz után ősszel is nagy tömeget vonzó Nyitott Balaton programsorozat, az Ősszel is Balaton. A programsorozatban filmvetítésekkel vettünk részt, ti pedig megszavaztátok a legjobb télen is nyitva tartó pincészeteket, hoteleket és éttermeket. Íme a győztesek, a welovebalaton.hu olvasóinak szavazatai alapján.
1/9
A legjobb étterem: Kistücsök Étterem
Nehéz újat mondani a balatonszemesi Kistücsökről, ezért nem is próbálkozunk. A Balaton leg-leg éttermében mi azt szeretjük leginkább, hogy ételben-italban, árban és az étterem dizájnjában is sikerült megtalálnia az egyensúlyt a fine diningemelkedett hangulata és a kisvendéglő-életérzés között. Az étlapról egyértelműen a rendszeresen változó „éttermünk ajánlata”, valamint a régiónk ízei rovatokat ajánljuk. Már csak emiatt megéri visszajárni Balatonszemesre.
2/9
A második legjobb étterem: Bock Bisztró Balaton
Sokan és sokat vártak rá, de 2014 februárjában megérkezett a Balatonra is Bíró Lajos sztárséf legnépszerűbb kreációja, a Bock Bisztró. A Budán és Pesten már sikert aratott „étteremlánc” új tagja a vonyarcvashegyi Helikon Taverna étterem lett, mely azóta Bock Bisztró Balaton néven üzemel. A Vonyarc fölötti hegyen ülő egykori Festetics Pincében a panorámás terasz mellett a négycsillagos Zenit Hotel és egy izgalmas bormúzeum is társul a Bock gasztronómiai élményeihez. Az étlapon a Bock-specialitások mellett a környékbeli konyhára jellemző ételek is felkerültek.
3/9
A harmadik legjobb étterem: Kerekes Pince
Az almádi „túlfelén” eldugott Kerekes Pince fröccsteraszként népszerűsíti magát, mégis erős tévút fröccsözős helyként azonosítani. Annak is jó, a szűk erdős domboldalra néző hangulatos terasza és az igényes borkínálata miatt. Ilyet azonban máshol is találni a Balatonnál. Olyat viszont nem biztos, ahol wasabis-lazackaviáros pirítóst tesznek a bor mellé, a kínálatban pedig a legváltozatosabb ételek bukkannak fel, ázsiai fogásoktól a legszigorúbb olasz módszerek szerint sütött pizzán át a faszénen grillezett amerikai steakekig. A lényeg a változatosság és a kísérletezés, az egy-egy ételre építő egyedi alkalmak, amikhez olykor zene is társul.
5/9
A második legjobb hotel: Zenit Hotel Balaton
Az étterem általában a gyenge pontja a szállodák kínálatának. Ellenben a Hotel Zenittel, ami a Bock Bisztró Balatonnal működik egy egységben, Vonyarcvashegyen, a falu feletti hegytetőn. A kínálatot a Festetics-pincében berendezett interaktív bormúzeum teszi teljessé. A Hotel Zenitnek ettől függetlenül önmagában sincs miért szégyenkeznie. A wellness medencéje úszásra is alkalmas, van sóbarlang, a szobák hangulatára és minőségére sem lehet különösebb panasz.Ideális hely esküvőre, de találkoztunk olyannal, aki még a válását is ide szervezte.
7/9
A legjobb borászat: Gutman Borpince
Gutman László jogásznak készült, de jól jártunk vele, hogy nem az lett. A Gutman Borpince a több borászattal is büszkélkedő Kötcsén működik, néhány kilométerre a déli parttól. A pincészet borait elsősorban a kézműves-bio irányvonal kedvelőinek ajánljuk. A kóstolást pedig mindenkinek: a borok mellé pálinka, és sajttáltól a bográcsig mindenféle harapnivaló választható.
8/9
A második legjobb borászat: SKIZO Borház
A badacsonytördemici SKIZO Borháznál nincsen hegyoldal, ahonnan a Balatont lehetne bámulni. Van viszont egy hangulatos utca, abban egy pár éve átadott borház, és két borász, Sike Balázs és Mező Sándor, akik a fiatalos-látványos hangulatvilágra szavaztak a márka megalkotásakor. Élénk színű címkékbe csomagolt boraikkal sokfelé lehet találkozni. A „skizofrén” szellemiséget a borház is képviseli, klasszikus külsővel és modern belsővel. Októbertől áprilisig a SKIZO sincs folyamatosan nyitva, de előzetes bejelentkezéssel felkereshető, a borokból vásárolni és kóstolni is lehet.