gasztró

Ezek az olaszrizlingek már a tavaszhoz visznek közelebb

Szerzők

  • Németh Richárd

2017. 02. 22. 17:44

A február elsősorban a furmint időszaka a magyar borvilágban és gasztronómiában, de a Balatonon már sok éve január végén, vagy február elején tartják az Olaszrizling Szerintünket, a környék legjobb rizlingjeinek bemutatóját. Helyszíne már régóta a csopaki Márga Bisztró és Jásdi Borterasz, ahol számos bortermelő személyesen mutatja be a borait. Az eseményen mi is ott jártunk, kóstoltunk is bőszen Szentantalfától Balatonlelléig.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Dobosi Pincészet

1/8

8272 Szentantalfa, Fő utca 81.

Több infó

Címkék

Kik ők?
Az ökonómiai növényvédelmet, a biobor készítést előnyben részesítő Dobosi Pincészetről már három évvel ezelőtt írtunk, azóta is jó borokat töltenek a palackokba. A pincészet alapjait a felmenők az 1700-as évek elején tették le a Balatontól 5 kilométerre, Zánka és Nagyvázsony között elterülő településen, Szentantalfán. A család jelenleg 24 hektár szőlőt művel a borvidéken, főként a Nivegy-völgyben, és 1,5 hektárt Balatonfüreden. Hordóban érlelt olaszrizlingjük minősített Hegybor a Vinea Balaton-rendszerben.

Milyen a boruk?
Körtés, vajas, citrusos aromatika jellemzi, amit magában is jó fogyasztani, de egyszerű fűszerezésű csirkesültek, kevésbé markáns ízű sajtok mellett is remekül működik.

Ára: 2200 Ft
Rendelhető: DobosiBor.hu

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Káli Kövek Borászat

2/8

8274 Köveskál, Fő utca 11.

Több infó

Címkék

Kik ők?
A Fekete-hegyről, a Töltés-dűlőből, több mint 40 éves tőkékről jön az alapanyag. Szabó Gyula borász teljesen tradicionális módon, bornyelven szólva spontán erjesztette azt, majd 5 hónapig érlelte hordóban.

Milyen a boruk?
Élénk savérzetű, csonthéjas gyümölcsök ízére emlékeztető bor. Fantasztikusan vitális, élmény fogyasztani, pedig „csak” a mindennapok olaszrizlingjéről beszélhetünk e tétel esetében...

Ára: 3490 Ft
Rendelhető: Bortársaság

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Tolnay Borház

3/8

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy 24.

Több infó

Kik ők?
A Villa Tolnay boros listáink visszatérő szereplője, nehéz mindig új és új jelzőket találni a tételeikre, de talán nem is kell. Szerintünk komoly és következetes munka folyik náluk a Csobáncon, tételeik pedig annyira egyedülállóak, hogy minden borkedvelőnek érdemes megismerkedni velük.

Milyen a boruk?
2015-ös Welschrieslingjük harsogóan gyümölcsös, sós-köves asszociációkat ébresztő, koncentrált ízérzetű bor, ami az Olaszrizling Szerintünk egyik legjobb bora volt kétségtelenül.

Ára: 1790 Ft
Rendelhető: Bortársaság

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Laposa Borbirtok

4/8

8261 Badacsonytomaj, Bogyai Lajos út 1.

Több infó

Címkék

Kik ők?
Laposáékat már egyáltalán nem kell bemutatni, több helyüket is bemutattuk, Laposa Friss olaszrizlingjük pedig tavaly szerkesztőségi bortesztünk élén végzett.

Milyen a boruk?
Mostani gyűjtésünkbe a könnyű, nyári Frissnél komolyabb tételük került be, a 2015-ös Selection Olaszrizling. Őszibarackos, almás, sőt mentás jegyeket fedezhetünk fel benne. Teste közepesen telt, savainak minősége, érzete, éteri jellege magasan az átlag fölé emeli. Nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő, már-már osztrákos stílust idéző bor.

Ára: 6000 Ft
Rendelhető: Bazaltbor.hu

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bakó Ambrus – “Villa mellett” Olaszrizling 2015

5/8

Ki ő?
A biológusként végzett borász a természetes borkészítés és az olaszrizling nagy elkötelezettje. Mivel ezúttal a könnyedebb olaszrizlingeket részesítettük előnyben, Bakó Ambrus "Villa mellett"-je nem maradhat ki válogatásunkból.

Milyen a bora?
Nem egy illatbomba, de persze egy olaszrizling nem is feltétlenül lesz az. Ezzel együtt koncentrált ízeket rejt. A hozzáértők ilyen borokra szokták azt mondani: "fókuszált" – bármit is értsenek ez alatt. 

Ára: 3950 Ft
Rendelhető: Borbolt.hu

Fotó: Szent Donát Birtok

Szent Donát Birtok

6/8

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.

Több infó

Címkék

Kik ők?
Kovács Tamásékról már tudjuk, hogy az 1999-es napfogyatkozáskor nagyon sok eldőlt: ha akkor nem özönlik el emberek a csopaki domboldalt, talán ma sincs ekkora mennyiségű és minőségű borkészítés, mint most. Ezúttal egy ritkaság, a pezsgőjük került be a listába, amiért a birtokon található étteremig, a csopaki Márga Bisztróig kell utaznunk. Annyira kevés van ugyanis belőle, hogy csak helyben kapható.

Milyen a boruk?
Zero dosage” – ezt a kifejezést jegyezzük meg, ha egyszer pezsgőkóstolón találnánk magunkat. Azt jelenti: csontszáraz, tehát hozzáadott cukor nélküli. Expedíciós likőrnek hívják azt az oldatot, amellyel hagyományosan minden champagne-i eljárással készült pezsgőt – amilyen ez is – ízesítenek. A zero dosage iskolája, szellemisége passzol a Szent Donáthoz, az így készített pezsgő ugyanis sokkal természetesebb ízhatású, éppen ezért persze csak egy pici réteg gerjed rá, legalábbis itt, minálunk. Mindenesetre ha már a húsleveskockát elkezdtük nélkülözni a leveseinkből, higgyük el, legbelül a zero dosage-ra is megértünk!

Ára: 8500 Ft
Kapható: Márga Bisztró

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bujdosó Pincészet

7/8

8638 Balatonlelle, Várszói út

Több infó

Címkék

Kik ők?
A Bujdosó család nagy vitorlás hírében áll; a balatoni és adriai vitorlásversenyek állandó résztvevői. E szenvedélyük boraik címkéjén is visszaköszön mind figurálisan, mind azok elnevezéseiben.

Milyen a boruk?
Ha a mindennapokra keresünk egy jó bort, amihez egy melegszendvicsnél, egy rizottónál, egy csőben sült tejszínes tésztánál nem kívánnánk komolyabbat étkezni, ne feledkezzünk meg az ár/érték-bajnok Cirkálóról, ami olaszrizling és rajnai rizling házasításából készült. Van benne némi természetes maradékcukor, ami kerekebbé, behízelgőbbé, alapvetően gasztrósabbá teszi. 

Ára: 1950 Ft
Rendelhető: Selection

Fotó: Csetvei Pince

Csetvei Pincészet – “Kő-Papír-Olló” Olaszrizling 2015 (Somló)

8/8

Kik ők?
Csetvei Krisztina néhány éve kezdett foglalkozni borokkal Móron. Itt található a pincéjük és szőlőiknek nagy része.

Milyen a boruk?
Ez a bor "Kő-Papír-Olló" sorozatuk "Papír" eleme, ami nagyjából annyit takar, hogy légiesen könnyű. Alkoholfoka alacsony, ízében citrusok, csonthéjasok jegyei váltogatják egymást. Somló klasszikus (sós-köves) karakteréből is kapunk a kortyban egy kicsit, de a főszerep mégis a gyümölcsöké.

Ára: 2590 Ft
Rendelhető: Holnap ott a bor

Hasonló tartalmak