gasztró

szerkesztés

Fősodron innen és túl – 7 klassz bor a Badacsonyi borvidékről

Szerzők

  • Burai László

2020. 09. 02. 13:42

Kivételes borvidék a badacsonyi, ez vitán felül áll. Az persze egy másik kérdés, hogy mennyire szexi, ha sokan keresik a különlegességeket és újdonságokat. Nos Badacsonyban, a fősodron túl is komoly élet van, izgalmas pincék, egyedi borok, ajánlunk is gyorsan hetet, hogy ne legyen gond a választás.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

SellyeiBor olaszrizling 2019

1/7

Nemesgulács, József Attila utca 38.

Címkék

Az ábrahámhegyi Sellyei Gábor olasza tökéletes indítása bármilyen borozásnak, könnyed, virgonc savakkal és kellően gyümölcsös, az olaszrizlingnek ilyennek kell lennie, ha a jól ihatóság a cél. A borász szándéka pedig pont ez volt, üde, szikrázó, gyümölcsös, vibráló, színes borokat szeretnének készíteni saját bevallásuk szerint. A jól megkomponált címkéről ugyanez köszön vissza, köszönhetően a kortárs festőművésznek, Jávor Piroskának. Igazi jolly joker, a társaságban mindenki szerette és mindenki másért.

Fotó: PANK

PANK Pink Pét-Nat 2019

2/7

Köveskál, Fő út 40.

Címkék

A családi biobirtokon a natúrborok felé kacsingató Pálffy Attila elsőerjesztéses rosé pezsgőjét (a pét-natról itt írtunk) rejti a vidám hangzású bor, a bevált fehérek után már rozéban is. Egyfajta kényszer szülte, hiszen a bor jelentős részét adó syrah-ültetvényt igencsak kedvelik a seregélyek, így vörösbort nem tudnak belőle készíteni, korábban szüretelve pezsgőnek viszont pont ideális. Robban a szájban, csilingelnek a savak, a málna, az eper, ahogy fogy a palack, és több seprő jut a pohárba, egyre krémesebb az élmény. Jöhet még egy palackkal!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Békássy sauvignon blanc 2018

3/7

Badacsony, Pöltenberg utca 1.

Címkék

A család 1840 óta foglalkozik szőlővel és borral Badacsonyban, jól ismerik tehát a hegyet. Ezt a sauvignon blanc-t az egyik déli fekvésű területről szüretelték, majd tartályban, spontán erjedt. Mindez vissza is köszön a pohárból, a fajtától megszokott zöldfűszeres, egreses jegyeket kár lenne keresni, a korty is komolyabb, mélyebb a megszokottnál. Extraként sokkal markánsabban jelenik meg a Badacsony poharunkban, finom sós lecsengéssel. Kétségkívül egyedi bor, elsősorban kísérletezőknek ajánljuk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Imre Borpince olaszrizling 2016

4/7

Badacsony, Kisfaludy út 11.

Címkék

Már a negyedik generáció viszi a pincét, a Badacsony és a környező tanúhegyek dűlőiben művel szőlőt a család. A nyitó olasz ellenpontozása ez a bor, tradicionális stílusú, ászokhordós érleléssel. Ez kevésbé hangzik szexin, de a pohárban lévő bor meggyőző: jó arányú bor, érett fehérhúsú gyümölcsökkel, szép savakkal. A hordó csendben meghúzódik a háttérben, hagyja a Csobáncot és az olaszrizlinget érvényesülni. Oldschool elegancia.

Fotó: Molnár Családi Birtok

Molnár Családi Birtok rajnai rizling 2018

5/7

Hegymagas, Szent György-hegy

Címkék

Sok remek rajnait találni a borvidéken, felsorolni is nehéz lenne, és akkor időnként felbukkannak ilyenek ráadásként. A pincéről keveset sikerült megtudni, elégedjünk meg annyival, hogy a Szent György-hegyen dolgoznak. Nincs nagy gond, a bor beszél helyettük: remek arányok, feszes szerkezet, koncentrált korty, érett gyümölcsök. Kóstolva olyan egyszerűnek tűnik, pedig sok és precíz munka áll mindezek mögött. A badacsonyi rajnailista élmezőnyéhez tartozik a bor, ami szerintünk laikusokat is simán meggyőz.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Váli kéknyelű 2018

6/7

Badacsonyörs, Major utca 46.

Címkék

Kéknyelűt szinte csak Badacsonyban találunk, érdemes kóstolgatni, mert készülnek igazán szép borok a fajtából. Ha biztosra mennénk, akkor ott van Váliéké, ami évjárattól függetlenül nem szokott csalódást okozni. A 2018-as sem fog, köves, vadvirágos illat után szép savszerkeztű kortyot kapunk, ízében talán szűkebb spektrumon mozog, de ez jellemző a fajtára. Cserébe szépen visszaadja a vulkanikus termőterületet, finom sósság formájában. A semleges fajtákat érdemes étellel párosítani, kísérletezzünk ezzel is bátran, káposztás cvekedlivel például elég jól működik.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

2HA Nevem Senki 2018

7/7

Kisapáti, Szent György-hegy

Címkék

A sztoribor. A Szent György-hegyen dolgozó Török Csaba a sangiovese kapcsán ugrik be legtöbbünknek, erre itt egy újabb vörös, talált szőlő, a fajtát még most nyomozzák. Mindenesetre pár év alatt sikerült annyira felszaporítani az ültetvényt, hogy egy hordónyi bor készülhessen belőle. A címkére pedig a Terence Hill-western magyar plakátjának felhasználási jogát szerezte meg a borász, újabb sztorit adva a borhoz. Pedig önmagában is izgalmas: sötét, szinte fekete színű bor, tanninja azonban alig. Érett-aszalt pirosbogyósok, szilva, kis bőrösség jelenik meg, arányos savak. Ki tudja miért, nekünk olasz szőlőfajták jutottak eszünkbe, kíváncsian várjuk a megfejtést.

Hasonló tartalmak

Admin mode