gasztró

szerkesztés

10 eldugott balatoni borterasz, ahol különleges tételeket is találsz

Szerzők

  • We Love Balaton

2021. 06. 25. 10:54

A kánikulában nemcsak a strandok, hanem az árnyas, panorámás borteraszok is gyorsan megtelnek. Olyan eldugott, hangulatos helyeket ajánlunk most, amelyeket megéri felkutatni, mert kitűnő borok, különleges ételek várnak, mégsem kell tömegekre számítanotok.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Söptei Pincészet és Étterem

1/10

8229 Csopak, Istenfia utca 5.

Több Infó

Címkék

A Csopak és Arács közötti, az útról láthatatlan pincészethez egy 2 perces utat kell gyalogosan megtenni, de megéri. Lugasos terasz, rabul ejtő panoráma, díjnyertes borok és a családi borászat vendéglőjében készülő finom fogások fogadják azt, aki bevállalja ez említett miniexpedíciót. A Jazz Dűlő elnevezésű, élő zenés és DJ-s eseményeken a grillt is megpakolják. 

Tipp: Érdemes megkóstolni a május végi, bordeaux-i Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen is díjazott tételeiket, az aranyérmes 2019-es, Hangulat nevű száraz sárga muskotályt és az ezüstérmes 2019-es Varázslat, illetve a 2015-ös, Illúzió elnevezésű olaszrizlingeket.


Fotó: Strommer Pincészet És Borterasz – Facebook

Strommer Pincészet

2/10

8245 Pécsely, 744./2. hrsz.

Címkék

A Pécsely közelében található borterasz lélegzetelállító panorámával és behűtött boraival várja a kikapcsolódni vágyókat. Sauvignon blanc, olaszrizling, harapható rozé és egy könnyed vörös cabernet franc kerül a poharakba a 2016-ban alapított, 3,5 hektáros családi birtokról. Megéri a kitérőt az élmény!
 

Tipp: A pincészet táblájánál térjetek le a Pécselyt és Tótvázsonyt összekötő főútról, akkor is, ha a Google mást mond!

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Tagyon Birtok

3/10

8272 Tagyon, Tagyon-hegy dűlő

Több Infó

Címkék

A Hegyestű közelében fekvő Tagyon Birtok nehezen sorolható egy kategóriába, nem véletlen, hogy „Baráti Társaságnak” nevezik a megálmodói. Itt mindenkit barátként kezelnek, a stílus közvetlen, és nem csak a diófa árnyékára és a borkínálatra alapoznak: a birtok éttermében házias ételek készülnek, amelyekhez a zöldségek az 1500 nm-es konyhakertben teremnek. Akusztikus koncerteket, bringatúrákat és vitorlázós-piknikkosaras élménynapokat is szerveznek. 

Tipp: Érdemes megkóstolni a Tagyon Birtok BalatonBorát és a VinAgora-aranyérmes Hegyborukat is!

Fotó: Sipos Borház És Vendégház – Facebook

Sipos Borház, Titkos pince

4/10

8257 Badacsonytomaj (Badacsonyörs), Szőlő u. 23.

A badacsonyörsi Sipos Borház és Vendégház külsősök számára is megnyitotta panorámás teraszát csütörtöktől vasárnapig. Itt garantáltan nem lesz tömeg, ide el lehet menekülni a nyári délutánokon és estéken a nyüzsgés elől, a borkóstoláshoz pedig a Badacsony és a Balaton látványa adja a bónuszt. A házigazdák a kilátás élvezetéhez, a baráti összejövetelekhez és a nagy beszélgetésekhez is tudnak az összesen héthektáros szőlőterületükről borokat ajánlani, hétvégén pedig kemencés vacsorákat tartanak, omlós kacsacombok és házi sütemények főszereplésével. 


A Titkos pincét a 71-es útról induló Szőlő utcában találjátok. Először a borház parkolóját fogjátok megtalálni, innen pár száz méter a bejárat. Keressétek a csuhás alakot!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sabar-dűlő Borház

5/10

8283 Káptalantóti, Sabari szőlő 2.

Több Infó

Címkék

A Balaton helyett a Káli-medence dombjai hullámzanak a háttérben, de mindez másodlagos, amikor felejthetetlen rajnai rizlingekkel és dűlőszelektált tételekkel kerülhettek közelebb a badacsonyi borvidék kevésbé ismert oldalához. Itt akkor is nyugalom van, amikor a Káli-medencére már régen kikerült a „Megtelt” tábla.


Fotó: Angyal Pince – Facebook

Angyal Pince

6/10

8265 Hegymagas

Címkék

A Szent György-hegyen, a Lengyel-kápolna felett, a tanúhegy legfelső „utcájában” található a hófehér pince apró terasza, ahonnan a szigligeti várat és a Balaton nyugati medencéjét csodálhatjátok borozgatás közben. Az Angyal Pincében organikus olaszrizlingeket, chardonnay-kat és cuvée-ket kóstolhattok, de kávét és szendvicset is készítenek.

Tipp: Itt be tudod szerezni Varju Kata A Vulkán Mágusai című fotókönyvét is, ami a hegy mikrotársadalmának jellegzetes szereplőit, elkapott pillanatait mutatja be.

Fotó: Borbolt A Völygben – Facebook

Borbolt a völgyben

7/10

8265 Hegymagas

Címkék


A Szent György-hegy egyik zsákutcájában, egy árnyas kertben nyílt meg a világ valószínűleg legkisebb borboltja. „Kis lépték, csend, madárcsicsergés és a kedvenc boraim egy titkos kertben egy zsákutcában” – írja a helyről a tulajdonos-ötletgazda, Budavári Dóra, aki kedvenc borai mellett más borvidékekről érkező „vendégborokat” is kínál itt. 30-40 tételből lehet választani, olyan pincéktől is, amelyek egyébként nincsenek nyitva vagy kevésbé ismertek. A borokkal le lehet ülni a hangulatos kertbe piknikezni, vagy a teraszra panorámát nézni, ha helyben kibontanád, és mindig van kóstolásra is lehetőség. A nyitvatartás random, általában hétvégén, mindig tájékozódjatok a hely Facebook-oldalán, mielőtt útnak indultok! 

A Borboltot itt találjátok


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A zöld ajtós ház

8/10

8638 Balatonlelle, Kishegy-telep

A balatonlellei Kishegy egyik kevésbé ismert borteraszán közvetlenül a szőlők között gyönyörködhettek a naplementében. A zöld ajtós ház Irsai Olivér és kis királylányka házasításával készült gyöngyözőbora és az olaszrizlingje mellett a részben hordós érlelést kapott fűszeres chardonnay-t ajánljuk, hűvösebb nyári napokon pedig jó választás a 2019-es kékfrankos. A családi borászat vendégházzal is rendelkezik.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mimi Étterem és KÉSA Birtok

9/10

8638 Balatonlelle, Kishegyi út

Több Infó

Címkék

Konyári Bori és Kvák Emil az IKON és a Konyári borászatok mellett a borászati kísérletezésről szóló KÉSA Birtokot is működtetik. Fontos volt számukra, hogy személyesen tudják bemutatni a vendégeiknek a különleges tételeiket, és mivel a látogatóik enni is kértek, megnyitották a birtokon a Mimi nevű éttermüket, ahol a minimális étlapon szigorúan helyi alapanyagokból készített, egyszerű ételeket kínálnak. A birtok csúcsborát, a Pegazus névre keresztelt vörös házasítást mindenképp érdemes kikérni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok

10/10

Kőröshegy, Árnyas köz 4.

Címkék

Németh Miklós a birkózószőnyegről került a szőlőbe, természetesen több kitérő és karrierváltás után, ahogy korábbi interjúnkban is megírtuk. A palackos borok közül érdemes odafigyelni az olaszrizlingekre, a kékfrankosra, aki pedig nyitott a natúr vonalra, az értékelni fogja az olaszrizlingből készült narancsbort. Németh Miklós szívesen mesél a terveiről, amelyek között két régi magyar fajta, a tihanyi és a tarcali kék telepítése is szerepel.
 
Állandó nyitvatartás nincs, mindig jelentkezzetek be! 

Mivel eldugott, kisebb borteraszokról van szó, indulás előtt mindig tájékozódjatok a nyitvatartásról, és jelentkezzetek be, ha szükséges!

Hasonló tartalmak

Admin mode