gasztró

szerkesztés

5 új hely a déli parton, amit érdemes kipróbálni még a nyáron

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2021. 08. 12. 15:27

Aligán fűszeres grillkolbász és porchetta készül egy gurulóbüfében, Földváron egy villa kertjében kóstolhattok kisüzemi söröket, Kőröshegyen pedig nyugágyakban heverészve, egy sor finomsággal hangolódhattok a Balatonra. Az új helyeket bemutató cikksorozatunk harmadik, déli partra fókuszáló része következik.

A 2021-es balatoni strandszezon számos izgalmas új helyet hozott magával: cikksorozatunk első részében az északi parton feltérképezett vendéglátóhelyeket gyűjtöttük össze, Balatonakarattyától Tihanyig, ezt követte a második rész, amely a Tihanyi-félszigettől Gyenesdiásig kalauzolt el az újonnan felfedezett helyekhez, most pedig, a harmadik részben néhány déli parti újdonságot mutatunk meg.

Fotó: Orbán Péter - We Love Balaton

Rolling Grill Circus by Lokodi chef

1/5

8171 Balatonvilágos, Aligai út 1. (Club Aliga)

Címkék

Lokodi Ákos food truckja Pécsről gurult be a nyár elején az Aligha Kert árnyas fái alá. A séf, aki volt már tervezőgrafikus és több pécsi étterem konyhafőnöke is, saját kezűleg építette a büfé berendezését, és különleges koncepciót álmodott meg. A pulled porkot és a forgónyárson (rotisserie-n) készült húsokat – a csirkét és a porchettát – bosnyák lepényben kínálja, de kérhetünk olyan grilltálat is, amelyre a séf saját márkás grillkolbászai kerülnek, almás-zsályás-cideres, magyaros, kakukkfüves-majoránnás és currys-cheddaros ízekben. A Rolling Circus ízmestere házi petrezselymet és Sriracha szószt, bécsi burgonyasalátát és ananászos coleslaw-t is ad az ételek mellé, mindezt a régi cirkuszok hangulatára hajazó kocsiban és az ehhez illő csíkos pólóban, nagy mosollyal.

Fotó: Orbán Péter - We Love Balaton

Cafe Spirit

2/5

8600 Siófok, Fő u. 254/D

A frekventáltabb helyektől kicsit távolabb nyílt meg Siófokon a környék első és egyetlen mentes kávézó-cukrászdája, ahol tej-, glutén- és cukormentes szendvicseket, süteményeket és pékárut találunk. A limonádékba cukormentes szirup kerül, és alap, hogy a világos pörkölésű specialty kávéba is kérhetünk gabona- vagy magtejeket, de akár mentes fagyit is. A tulajdonosok egy másik piaci rést is kiszolgálnak a mentes ételek mellett: az emeleten egy bérelhető, légkondicionálóval és nyomtatóval felszerelt tárgyalót alakítottak ki, ahol akár 12 fős meetingeket is lehet tartani.

Fotó: Orbán Péter - We Love Balaton

Völgyhíd Konyha & Rét

3/5

M7-es autópálya 121-es lehajtó (a völgyhíd alatti körforgalom kaposvári leágazása)

A Villa Gréta egykori kőröshegyi bázisa, a panorámás, egész napos chillezésre is tökéletesen alkalmas ingatlan több gasztrohelynek ad otthont: a kávékról és a cukrászsüteményekről az à table! gondoskodik, a július közepén megnyílt, Konyha nevű bisztró fogásai Pillók Attila séf irányítása alatt készülnek, a fagyizóban az Ojo Ice prémiumfagylaltjai kaphatók. A borkínálatot balatoni pincészetekre alapozták, a Rét pedig koncerteknek, naplementés jógának is otthont ad. 

Fotó: Helka Sörkert – Facebook

Helka Sörkert

4/5

8623 Balatonföldvár, Rákóczi Ferenc utca 9. (a Kvassay sétányról megközelíthető Anna Hotel Villa udvarán)

Korábban beszámoltunk arról, hogy Balatonföldvár egyik régi, egykor MÁV-os házába hamarosan kisüzemi sörfőzde költözik. A Helka Sörfőzde búzasörből, IPA-ból és kölsch stílusú ale-ből álló kínálatát addig is a Kvassay sétányról megközelíthető Hotel Anna Villa hangulatos kertjében lehet letesztelni, bécsi perecek, finom sült kolbászok és az út túloldalán hullámzó Balaton társaságában. „Klasszikus” vízközeli fogásokat itt ne keressetek, borókásszarvas-, alpesi sajtos, medvehagymás, klasszikus magyar sült kolbász és hagyományos müncheni bratwurst szerepelnek az étlapon, a köret pedig vecsési savanyúság és kenyér. Környékbeli borokat és visszafogott rövidital-kínálatot is találtok itt, ha nem vonz a sörkóstolás.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

BL Delikát

5/5

8638 Balatonlelle, Köztársaság út 36/A

Tóth Balázsnak, a BL Yachtclub & Apartments ügyvezetőjének régóta szívügye, hogy teret adjon a helyi termelők portékáinak. A lezárások idején jött az ötlet, hogy egy rendelkezésre álló helyiségben egy olyan delikátboltot nyit, ahol kizárólag Balaton környéki termékek kerülnek a polcokra. A felsorolás csak a kínálat töredékét fedi le, de találunk itt kastélyosdombói, Nübel és Vászolyi sajtokat (utóbbiért néha hajóval mennek át az északi partra), látrányi Balaton-Hús termékeket, Csehi tésztákat, kisberényi lekvárokat és szörpöket Spiesz Orsitól, csokikat a lellei Csilli Choco Bonstól, ezenkívül 12-féle kézműves sör, többféle balatoni gin és még brandy is kapható. Tóth Balázs természetesen nem húzza le a rolót augusztus végén: a télen is nyitva tartó üzlet a tervek szerint bor- és whiskykóstolóknak, workshopoknak ad majd otthont.

Hasonló tartalmak

Admin mode