gasztró

szerkesztés

7 megújult hely az északi parton, amit érdemes kipróbálni még az ősszel

Szerzők

  • we love balaton

2022. 09. 20. 15:03

Folyamatosan kutatjuk a legújabb balatoni helyeket, melyek között bőven akad olyan is, mely egy már meglévő hely valamilyen újítása, bővítése, amitől végeredményben van, hogy teljesen mást kapunk, mint azelőtt. Az elmúlt hónapokban jártunk új séfekkel, de régóta működő éttermekben, kipróbáltunk borászatok és szálláshelyek bővülésének köszönhetően új vendéglátóhelyeket, de egy Káli-medencei farm legújabb fogásait is megkóstoltuk. A válogatásunkban szereplő helyek egyike sem zárt be a nyár elmúltával, október végéig még bármelyiket kipróbálhatjátok (van, amelyiket utána is).

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zelna Borterasz és Vinotéka

1/7

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3-5.

Több Infó

Címkék

A balatonfüredi Zelna Borbár és Vinotékában 2021 óta már melegkonyha is üzemel, így a családi pincészet borai mellé nem csak hideg borkorcsolyákat kóstolhatunk. Földi Eszter, a borbár üzletvezetője idei nyári látogatásunkkor azt mondta: „Mostanra összeállt egy nagyon jó csapat hátul a konyhán, akik a modernebb irányzatot képviselik, de hazai ízekkel dolgoznak.” A konyhát a több országot megjárt magyar–belga séf, Jean Paul Reuland vezeti, aki a színes, látványos tálalás mellett arra is törekszik, hogy az ízek hangsúlyosan, mégis egymással harmóniában legyenek jelen egy-egy fogásban.

A képen is szereplő előételt, a csülökterrine-t kifejezetten ajánljuk, beszámoló cikkünkben részletesebben is olvashattok róla és a többi ételről.

A Zelna jelenleg csütörtöktől vasárnapig tart nyitva.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Vánkos

2/7

8257 Badacsonyörs, Füredi út 29.

Több Infó

Címkék

A badacsonyörsi Vánkosban nyár közepe óta már grillen készült fogásokat is kérhetünk a hedonista reggeli, a finom kávék és a sütik mellé. A füstölgés pedig a hideg beköszöntével sem ér véget: a grill kisebb testvére a konyhába költözik, többek között mangalicatarja készül majd benne, és a gyökérzöldségek is kapnak majd egy kis füstöt. A menü hetente változik, és bár minden tányér önálló fogásként is megállja a helyét, Petykó István (aki párjával, Sipos Rékával üzemelteti a Vánkos bisztróját) azt vallja: úgy az igazi, ha többféle ételt rendelünk és közösen fogyasztjuk el.

Beszámoló cikkünkben részletesebben megismerhetitek az újdonságokat. 

A Vánkos jelenleg csütörtöktől vasárnapig tart nyitva, ez várhatóan hamarosan péntektől vasárnapig tartó nyitvatartásra fog módosulni. A sokatok által ismert tulajdonos, Hernádi Heni továbbra is részt vesz a koncepció és a stratégia kialakításában és a panzió életében.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szőlőhegy Bisztró

3/7

8261 Badacsonytomaj, Kisfaludy Sándor u. 5.

Címkék

Új séf tűnt fel a badacsonyi Szőlőhegy Bisztróban: a nyár elején Bebes Bence fogásairól írtunk nektek, aki Miguel Rocha Vieirától, a Michelin-csillagos Costes Downtown séfjétől tanulta a fine dining konyhákon alkalmazott technológiákat, de a magyar gasztronómiai színtér számos fontos szereplőjével is dolgozott már együtt. Minden fogásban, amit kóstoltunk, volt valami különleges csavar. A paradicsomlevesbe betűtészta helyett például parmezánhab került, a karfiolfőzelék névre keresztelt ételnek pedig minden egyes alkotóeleme karfiolból készült. 

A Szőlőhegy Bisztró októberig még biztosan nyitva tart, a hétvégékre fókuszálva. 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Patent Bed & Bar

4/7

8261 Badacsony, Füge köz 12.

Több Infó

Címkék

2014-ben még Patent Hostelként indult a néhány éve már Patent Bed & Bar Badacsony néven futó szállás- és vendéglátóhely. A bár kínálatának fő irányvonalát a mintegy negyvenféle gin adja, de legalább feleennyi rum is szerepel az itallapon. A Patentban persze whiskyzni, sörözni és borozni is lehet. Ha társasággal megyünk, a közös esteket társasjátékokkal is feldobhatjuk, amíg Molnár Bence vagy Szilágyi Levente kever nekünk egy koktélt. A téli szezonban meleg italokra is érdemes betérni, az udvaron lévő jakuzzi pedig bármikor beüzemelhető.

A teljes megújulásról és bővülésről szóló cikkünket itt olvashatjátok el

A Patent mindennap nyitva van.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Kinga Kamrája

5/7

8283 Káptalantóti, hrsz. 0271/2. (a Köveskál felé vezető úton, a 14-es kilométerkőnél)

Több Infó

Címkék

Kinga Kamrája mindenki számára ismerős lehet, aki kutatott már termelői alapanyagok után a Káli-medencében. A kistermelői finomságokat áruló üzletnél már igazi farm-to-table fogásokra is betérhetünk. A vendéglátóhellyé alakulás első fejezete a képen is szereplő, „bicskás” nevű, egész nap kérhető brunch – ennek tartalmát a vendég válogatja össze a boltból. Miután egyre nagyobb lett az igény arra, hogy valamit főzzenek a farmon, jött a sörrel sült ropogós csülök, a fehérboros báránysült és a kecskéből készült gulyás. A kínálat változó, egy azonban biztos: a fülétől a farkáig felhasználnak mindent.

A beszámolónkat itt olvashatjátok el

Jelenleg keddtől vasárnapig térhettek be Kinga Kamrájába.

Fotó: Kleb Zsófi - We Love Balaton

Szatmári Birtok – Vulcanus Pince & Borterasz

6/7

8264 Szigliget, Antal-hegy 0102/08

Több Infó

Címkék

Az Antal-hegy Szigliget egyik kevésbé ismert, szőlőültetvényeknek és pincéknek otthont adó magaslata – itt található a 2002-ben alapított Szatmári Birtok, ami idén egy olyan étteremmel bővült, ami bár tehetné, nem a panorámára alapoz (a teraszról egyszerre látjuk a Badacsonyt, Fonyódot és a szigligeti várat). A Vulcanus Borterasz rövid étlappal dolgozik, mégis mindenféle alkalomhoz illő fogásokat megtalálunk itt, az egyébként ritka, kuriózumnak számító borok mellé fogyasztható hideg falatoktól egy komoly vacsoráig. Saját fűszerkertből, helyi alapanyagokból készülnek az ételek, melyeket az étterem tágas belső terében, a hatalmas panorámaablakok mögött is elfogyaszthatunk.

Beszámoló cikkünket a Vulcanusról itt olvashatjátok.

Jelenleg péntektől hétfőig vannak nyitva, a tervek szerint legalább október végéig.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szent Domonkos Vendéglő

7/7

8316 Várvölgy, Kossuth Lajos u. 40.

A Várvölgy központjában található Szent Domonkos éttermet több mint 11 éve működteti a Torma család, főleg klasszikus magyar ételekkel. A konyhát idén májusban Rácz Imre vette át, a séf többek között a budapesti St. Andreában és a franciaországi éttermekben szerzett tudását kamatoztatja. A technológia modernebb, az étlap szűkebb lett, a koncepció pedig az erdélyi magyar konyha hagyományaira és a helyi alapanyagokra épül. Tapolcai pisztránggal, káptalantóti mangalicával is dolgoznak, a mesterleves nevű fogást pedig nem érdemes kihagyni. 

Az étteremről készült cikkünk hamarosan érkezik. 

Az étterem jelenleg hétfő kivételével mindennap nyitva tart, és télen sem zárnak be. 

Hasonló tartalmak

Admin mode