gasztró

szerkesztés

Ezeken a balatoni helyeken idén már nem ehetünk

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 01. 02. 16:10

A gazdasági helyzet és a növekvő költségek sok balatoni vendéglátóhelyet állítottak válaszút elé, és többen úgy döntöttek, hogy végleg vagy bizonytalan időre bezárnak. Máshol a hely új funkciót kapott, és van, ahol a tulajdonos tragikus elvesztése miatt szűnik meg egy népszerű hely. Ezzel az összeállítással búcsúzunk a 2022-ben bezárt balatoni éttermektől és kulthelyektől.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kedvenc Kávé és Delikát

1/9

8237 Tihany, Batthyány utca 17.

A 2021 nyarán Tihany központjában nyílt specialty kávézó, delikátbolt és borlelőhely bezárásáról a tulajdonos, Török Péter tájékoztatta a We Love Balatont. Ahogy sok más vendéglátóegység, úgy sajnos mi is bedobjuk a törölközőt és januárban már nem nyitunk ki. Rengeteg szeretettel és reménnyel nyitottuk meg kávézónkat és delikátboltunkat Tihany szívében. A dolgok azonban nem úgy alakultak, ahogy szerettük volna, így nem tudunk mást tenni mint bezárni  olvasható a hely december 31-i Facebook-posztjában.

A csendes udvarban található helyre egy kávéra, szendvicsre, termelői hozzávalókból összeállított hidegtálra éppúgy be lehetett ülni, mint egy pohár borra, kézműves sörre vagy a grillezett kukorica és a Tekeresvölgyi sajt találkozásából született balotéra (ami a 2021-es Év Strandétele verseny döntős ételei közé is bekerült).

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Beach Boys Downtown

2/9

8360 Keszthely, Pethő utca 4.

A Beach Boys külföldi éttermeket is megjárt csapata májusban nyitott egy helyet a keszthelyi Városi Strandon, október elején pedig a belvárosi bázisukat, a Beach Boys Downtownt is felavatták. A vendégek kedvenc grillételei mellett trükkösen tálalt klasszikusokat és izgalmas koktélokat is kínáltak az új éttermükben. Az étterem azonban decemberben bizonytalan időre bezárt, a hírt ebben a posztban osztották meg: Fájó szívvel kell közölnünk a döntést miszerint éttermünk működését felfüggesztjük. A folyamatosan növekvő alapanyag és rezsiárak mellett, az egekbe ugró inflációval és a kialakult gazdasági környezetben a működésünk költségei olyan ütemben emelkednek, amit nem tudunk tartani.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Malackrumpli Bisztró

3/9

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 14.

Megrendülve adtunk hírt júliusban arról, hogy elhunyt Járosi Tamás, a Malackrumpli tulajdonosa. Néhány hónap múlva derült ki, hogy a bisztrótól is búcsúznunk kell: „Eljött az a pillanat, amit nagyon nem szerettünk volna. A Malackrumpli Bisztró végleg bezárja kapuit – osztotta meg a hírt az étterem a Facebook-oldalán

Járosi Tamás Balatonfüreden, 2013-ban nyitotta meg éttermét, később költöztek jelenlegi helyükre, Tihanyba. A bisztróból étteremmé vált helyen ezután is a szezonalitásra és a bioalapanyagokra helyezték a hangsúlyt, legyen szó halászléről, pulled porkról vagy éppen főzelékről.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Tarányi 1780

4/9

8265 Hegymagas, 869.

Sok évig tartó felújítás után, 2020-ban nyílt a Balaton-felvidék parasztbarokk stílusú műemlékében, a Szent György-hegyi Tarányi Présházban működő Tarányi 1780. A magyaros ételeket és pizzát kínáló hely tavaly novemberi posztjában adta hírül, hogy határozatlan ideig zárva tart, a zárás okát azonban nem részletezték. A műemlék azóta szerepelt ingatlanhirdetésben is.


Fotó: Hirling Bálint - We Love Balaton

BazsaLicom Bisztró

5/9

8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 9.

A reformkori városrészben található étterem tulajdonosai a Facebookon jelentették be, hogy szeptember 5-én végleg bezárnak.
Bocskai Balázs és Bocskai Vida Lilla pár év olaszországi kitérővel a háta mögött kezdte el a food truckot üzemeltetni, majd 2020-ban megtalálták a bázisukat Balatonfüred bohém főutcáján, a Blaha utcában. Kis volumenű, bisztrós konyhát vittek, a menüben olaszos és street food jellegű ételek is szerepeltek. 

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Pegazus

6/9

8281 Szentbékkálla, Zrínyi utca 22.

Utolsó szezonját zárta 2022 nyarán a Pegazus. Az eredetileg Esterházy-kúria két lelkes fiatalnak, Fegyverneky Sárának és Auguszt Olivérnek köszönhette újraéledését. Pegazus a Káli-medence meghatározó közösségi tere lett az elmúlt években, ahova nemcsak egy jó fröccsre, de jóllakni, kiállítást nézni vagy éppen koncertet hallgatni, de még tematikus minifesztiválokra, különböző zenés, filmes és jógakurzusokra is betérhettünk. 


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Füstölgő Marha

7/9

8360 Keszthely, Martinovics utca 1/B

A Füstölgő Marha 2022. augusztus 29-én zárt be véglegesen, a döntést az energiaköltségek és az élelmiszer-alapanyagok árának radikális növekedése miatt hozták meg. Erről Facebook-posztjában részletesebben is beszámolt a hely. A keszthelyi street food étteremben rafinált szószokkal nyakon öntött burgereket, gluténmentes ételeket kínáltak, de ázsiai fogások – ramen és wokos ételekthai levesek  is szerepeltek a menüben.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szent Donát Borkúria étterem

8/9

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.

Címkék

2022 januárjában jelentette be a csopaki Szent Donát Borkúria, hogy végleg elbúcsúznak az étteremtől. A hely már 2021 nyarán bezárt, de a végleges döntés csak hónapokkal később született meg. A bisztró korábbi vendégterét kóstolótérré alakították. „Hisszük, hogy a borokat a történetükkel együtt érdemes kóstolni és szeretnénk, hogy a jövőben egy olyan butikbirtokként működjünk, ahol a vendégeink egy átfogóbb borászati élményt kaphatnak – írták a jövőbeli terveikről honlapjukon. A 2015-ben Márga Bisztróként elindult étteremnek kiváló panorámája mellett az ételei is kiemelkedőek voltak.Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Papok Borozója

9/9

8233 Balatonszőlős, 071/43. hrsz.

Egy évvel ezelőtt, 2022. január 3-án zárta be kapuit a balatonszőlősi Papok Borozója. A hírt az étterem Facebook-bejegyzésben tette közzé. A bezárás okait nem részletezték, de annyit elárultak: keresik a módokat, hogy máshol, máskor újra találkozhassunk.

A házias, mégis modern ízeket kínáló étterem kivételes, panorámás helyszínen üzemelt. Az épület most is étteremként működik, a Picitmás csapata vette át a 350 méter magasan található helyet. 
 Ha a fentieken kívül tudtok még olyan helyről, ami 2023-ban már nem nyit ki, küldjétek el nekünk a szerk@welovebalaton.hu e-mail-címre.

Tipp: Az eddig egész évben nyitva tartó helyek közül több úgy döntött, hogy télre bezár, ezért a tervezett látogatásotok előtt mindig ellenőrizzétek az aktuális infókat!

Hasonló tartalmak

Admin mode