Legyen az ok a nagyböjt, a fenntarthatóság vagy egy diéta, egyre nagyobb az igény a húsmentes és a vegán fogásokra a Balatonnál is. Míg egy évtizede nehéz volt olyan vendéglátóhelyet találni, ahol a választék túlmutatott a rántott sajton és a zöldséglevesen, ma már a magas minőségű, szezonális alapanyagokkal dolgozó, kreatív konyhák kínálatában is számos húsmentes fogás szerepel, és már kizárólag növényi alapú ételeket készítő helyeket is találunk a tónál. A most is nyitva tartó éttermekből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton
Papírkutya
1/10
Nehéz összefoglalni az egyik meghatározó veszprémi kulthely, a Papírkutya funkcióit: tapasbár, étterem, rendezvény- és klubkoncerthelyszín, találkozóhely és kiállítótér egyben. Most a bisztró kínálatával foglalkozunk: hétköznap 12 és 15 óra között főleg vegetáriánus és vegán fogásokat tartalmazó ebédmenüt kínálnak, este pedig még bővebb választékkal várják a közönséget. A kínálatban melegítő levesek, mediterrán, közel- és távol-keleti ihletésű ételek húsmentes vagy húsmentesen is kérhető változatai szerepelnek, mint például a spenótos-ricottás lasagne, a vegán erdei gombaleves, a katsu curry pankomorzsás rántott tofuval vagy a vegán tikka masala céklás rizzsel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Pasta Siena
2/10
Nagyon friss, nagyon olasz, nagyon vidám: röviden így foglalhatjuk össze Veszprém új tésztázójának lényegét, ahol a szabadban fogyaszthatjuk el a húsmentes carbonarát, arrabbiatát, bolognait vagy az aszalt paradicsomos-cukkinis-babos tésztánkat, amelyekhez a séf, Bató Jani szicíliai paradicsomot és magas minőségű olívaolajat használ (a tészták olaj nélkül is kérhetők). A húsmentes ebédet már csak a patinás, belvárosi helyszín és a napfényes életérzés miatt is érdemes bevállalni.
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Veganeeta Home
3/10
Dr. Árvai Anita egy betegség miatt váltott növényi alapú étrendre, és közben legnagyobb álmát is megvalósította a balatonalmádi vegán étteremmel. A kékben és fehérben pompázó étterem reggelizőhelynek is kiváló az itallapon több oldalt elfoglaló kávékülönlegességeknek, a csicserirántottának vagy a chiapudingoknak köszönhetően. Nemcsak vega burgert vagy vegán pizzát foghatunk ki a gyakran változó menüből, hanem finom leveseket, desszerteket és a hagyományos ételek vegán verzióit is, például töltött káposztát. Veganeeta úgy alkotja meg állati eredetű összetevők nélkül a megszokott fogásokat, hogy a húsimádók is hiányérzet nélkül távoznak az asztaltól.
Dr. Árvai Anita a 2022-es TEDx Balatonon mesélt az étterem megnyitásáról és az odavezető útról.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Bitang Burger & Coffee Shop
4/10
Akit nem ejt kísértésbe a szmókerben készülő húsok illata, azt az alsóörsi Bitang Burgerben egy Beyond beeffel (vegán hamburgerpogácsával) készülő, avokádós, karamellizált hagymás vegán burger várja, ami állati fehérjék nélkül hozza a „húsközeli” élményt. És hogy miért készül vegán étel egy BBQ-birodalomban? A séf, Balázs hardcore punk- és metálzenei közegben szocializálódott, sok barátja az ún. straight edge szubkultúra tagja, ami azt jelenti, hogy nem dohányoznak, nem fogyasztanak alkoholt, és sokan közülük vegák vagy vegánok. „Azt szerettem volna, hogy az élmény ugyanolyan legyen, mint egy másik, marhahúsos szendvicsemnél”
– mesélte nekünk korábban Balázs.
A burgerező egy fűtött iglut (Bitangloo) is felállított, egészen március végéig ide is foglalhatunk asztalt.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Bistro Sparhelt
5/10
A Bib Gourmand-minősítésű füredi étteremben sem zárja ki egymást a magas minőség, a kreativitás és a húsmentesség: külön menüajánlattal várják a vegetáriánus vendégeket (nem a szó szoros értelmében, mert halas fogás is szerepel az ételek között.) A kínálatból két- vagy háromfogásos menüt állíthattok össze, az ételekhez borpárosítást is kérhettek. Csak néhány példa a menüből: Saint-Marcellin sajt, cékla, körte, dió; brokkolikrémleves, zöld alma, kecskesajt; lazacpisztráng, burgonyapüré, tejszínes-szarvasgombás kelbimbó.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Kalóz
6/10
A Kalóz télen és tavasszal hetente változó bisztrókínálattal vár, és ebben állandó szereplő valamilyen vegán krémleves, amit egyébként a laktózérzékeny és a tejfehérje-allergiás vendégek is keresnek. A húsmentes választékban olyan fogásokat is találunk, mint az Óbudavári kecskesajt salátaágyon, a vega burger vagy a kiadós Buddha-tál, amit vegán verzióban és fetával is elkészítenek. A gluténmentesen étkező vendégekre is fel vannak készülve, nyáron pedig mindez a számos variációs lehetőséget jelentő tésztakínálattal bővül.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Pajti
7/10
A keszthelyi Pajti újhullámos kávézónak indult, többször átalakult, majd bőséges reggelit, bagelt, street foodot és ázsiai ételeket kínáló étterem is lett, ahol több fogás vegán verzióban is kérhető. A kínálat hetente változik, de a kókusztejjel készülő melegítő leves, a vegán pad thai és az indiai rizs állandó szereplők az étlapon, a ramen, az ázsiai tésztás ételek, a bagelek és a wrapek is rendelhetők húsmentes vagy vegán változatban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
A Konyhám Stúdió 365
8/10
Szikra Gabi már a balatonfenyvesi strandbüfében, A Konyhámban is figyelt arra, hogy a vegák és a vegánok is finom reggelivel kezdhessék a napot és pótolhassák napközben a kalóriákat. Nincs ez másképp a kreatív, szezonális és helyi alapanyagokon alapuló éttermében, A Konyhám Stúdió 365-ben sem (ami szintén elnyerte a Michelin-tányér pecsétet is): mindig szerepel húsmentes és növényi alapú fogás az étlapon. Amikor náluk jártunk, egy szemet is gyönyörködtető, karfiolrózsák grillen nevű étel készült.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Kistücsök Food & Room
9/10
A nemrég Bib Gourmand-minősítést kapott Kistücsök évek óta kínál teljes vegán degusztációs menüt a vendégeinek. Csapody Balázs legutóbbi interjúnkban azzal indokolta a döntést, hogy hisz abban, hogy egy ilyen opciót is kell adni, és meg is jelent egy olyan vendégkör, aki ezt nagyon értékeli.
„Két Régiónk ízei menü van, az étteremben és a Séfszobában is, és most már közel 50-50 százalékban választják a vegán változatot” –
monda az étteremtulajdonos. A mindig szezonális degusztációs menüben a tél utolsó napjaiban olyan fogások szerepelnek, mint a cékla-alma-édeskömény-tatár, a sárgaborsó-krémleves pattogatott kukoricával és mogyoróolajjal vagy a gránátalmás lencsefőzelék csicseriborsó-fasírttal. Ha csak a nagyböjt miatt tartanátok szünetet a húsevésben, az étterem halas ételeit is érdemes kipróbálni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Völgyhíd Konyha & Rét
10/10
A függőágyas, réten chillezős időszakra még várni kell, de addig is kárpótol minket az épület felső szintjét elfoglaló, Konyha nevű étterem. Itt a rövid étlap ellenére akkor is van miből választani, ha a húsmentes fogásokat és a halakat részesítjük előnyben. A menün csak a hozzávalók vannak feltüntetve, de nyugodtan a séfre bízhatjátok magatokat, mert izgalmas, minőségi és kreatívan tálalt finomságok kerülnek az asztalra, olyan hozzávalókból, mint a padlizsán, a miszo és a pak choy triója vagy a halibutfilé, cékla, spenót, édesburgonya alapanyagokból készülő fogás.