szállás

szerkesztés

Gunyhótól a kastélyig – Balatoni vendégházak, ősszel is nyitva

Szerzők

  • Jene Boglárka

2017. 09. 22. 9:25

Az elmúlt hetekben sokszor emlegettük, hogy a nyári roham végeztével sem állt meg az élet a Balatonnál. Írtunk már arról, hogy mivel tölthetjük el az időt, arról is, hogy hol kaphatunk egy jó ebédet, legújabb túlélő listánkon pedig a teljesség igénye nélkül szedtünk össze 25 vendégházat, ahol ősszel sem zárják le láncos lakattal az ajtót a következő tavaszig. Akadnak közöttük újjászületett présházak, romantikus búvóhelyek, gyerekbarát szállások, kis szobák, gunyhók, kúriák sőt, még egy grófi kastély is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pálos Resort

1/22

8782 Zalacsány, Örvényeshegy utca 42.

Több Infó

Címkék

A teraszról csendes erdőket látunk, az udvar végében patak csörgedezik, a házban búbos kemence, reggelire házi sonka és frissen sült kenyér – avagy falusi romantika a sokadikon. A Badacsonyi család ebben az idillben éli mindennapjait, és otthonukat (a vidék iránti végtelen szeretetükkel együtt) velünk is szívesen megosztják.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kreinbacher Birtok

2/22

8481 Somlóvásárhely, Somló hegy, 909. hrsz.

Több Infó

Kreinbacherék a csendturizmusban hisznek, és valóban mindent megtalálunk náluk, amire egy békés felnőtt-nyaraláshoz szükség lehet. Már a díjnyertes design miatt megérné pár napot eltölteni a birtokhoz tartozó 15 szobás boutique szálláson, de a szezonális fogásokat kínáló bisztrójuk is kihagyhatatlan, nem beszélve a világhírű Kreinbacher-pezsgőkről.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bencze Családi Birtok

3/22

8265 Hegymagas, Mókus krt.

Több Infó

A Szent György-hegyen egyre több az izgalmas, újító borászat. Közéjük tartozik az informatikusból borásszá lett Bencze István birtoka is, ahol nemcsak régi magyar szőlőfajtákat találunk, hanem négy hangulatos vendégházat is – akár az öreg présházban is elbújhatunk egy hétvégére.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szászi Birtok

4/22

8265 Szent György-hegy, 035/7. hrsz.

Több Infó

Szászi Endre is a Szent György-hegy ikonikus alakjai közé tartozik: a kétezres évek elején szinte úttörőként vágott bele a biogazdálkodásba. Azóta a borászat mellé éttermet és két vendégházat is nyitott: a négy fős Natura Présházat és a hat fős Diófás Présházat, ahol végtelen mezők és szőlősorok között rejtőzhetünk el a külvilág elől.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Borbély Családi Pincészet

5/22

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.

Több Infó

Badacsonyi mértékkel mérve is elképesztően jó borokat kóstolhatunk a Borbély-szőlőbirtok közepén megbújó barátságos vendégház teraszán vagy a pincében. Négy, a tanúhegyek neveit viselő szoba közül választhatunk itt, közösségi életet a pincén és a szőlőn kívül a konyhával egy légtérben lévő nappaliban élhetünk, ahol egy hatalmas, zöld cserépkályha uralja a teret, a koszt egyértelműen házias, és azon se lepődjünk meg, ha időnként feltűnik vendéglátónk fia, az ország egyik legtehetségesebb borásza, Borbély Tamás.

Fotó: Sárga Ház

Sárga Ház

6/22

8283 Káptalantóti, Rózsadomb utca

Több Infó

Címkék

Rohini Berry és Kovács Gábor, az indiai-magyar házaspár eredetileg egy trópusi országban képzelték el a jövőt, amíg rá nem találtak a Sárga Házra Káptalantótiban. Úgy érezték, a sors akarta, hogy így legyen, ezért megnyitották három apartmanból álló vendégházukat, ahol egyszerre uralkodik rusztikus és elegáns hangulat. A konyhában indiai fűszerek sorakoznak, a kertben zöldségek és gyümölcsök teremnek, a Le Shop-nak keresztelt butikban pedig kézzel készült ruhákat és ékszereket vásárolhatunk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ablak a Hegyre Vendégház

7/22

8282 Mindszentkálla, Kossuth utca 35-39.

Több Infó

Címkék

A mindszentkállai Mariska néni rá sem ismerne egykori házára, de talán még ő is jól érezné magát benne, hiszen az Ablak a hegyre berendezése ismerősen magyar, mégis letisztult és stílusos. A házban egy kétágyas és egy háromágyas apartmant találunk, a régi istálló kétszintes családi apartmanná változott, az egykori pajta helyén pedig egy közösségi kuckót alakítottak ki.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Házunk Mindszentkállán

8/22

8282 Mindszentkálla, Petőfi Sándor utca 35.

Több Infó

Címkék

Két házaspár szerelmes lett a Káli-medencébe, és vettek egy közös házat Mindszentkállán. Új életet leheltek a szürke épületbe, ahol egykor a párttitkár lakott – friss színekkel és vidám részletekkel dobták fel. A négy szobában baráti társaságok, családok is kényelmesen elférnek, ráadásul a kisgyerekkel érkezők is mindent megtalálnak, amire csak szükségük lehet a gondtalan pihenéshez.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Káli Art Inn****

9/22

8274 Köveskál, Fő utca 6-8.

Több Infó

A Káli Art Inn lényegében a nagymama kertes háza négy csillagra emelve. Az egykori tiszti kaszinó ideális hely egy romantikus elvonulásra: hatalmas kertjében rózsalugas nő, a wellness részleg kerti medencéket és természetközeli szaunákat jelent, a konyhában pedig minden vacsorára friss menüsorral készülnek.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kő és Kavics Vendégházak

10/22

8274 Köveskál, Fő út 9/a

Több Infó

Címkék

Ha egyetlen helyen akarod magadba szívni a Káli-medence hangulatát, a Kővirággal nem foghatsz mellé. Zakar Katáék tavaly nyáron nyitották meg a Kő és Kavics Vendégházaikat az eddig is működő panziójuk mellett. Stílusuk egyszerre bohém és letisztult, rusztikus és modern, precízen átgondolt, mégis őszinte. És van még egy pozitív tulajdonságuk: az új vendégházakat csak az utca, a panziót pedig egy udvar választja el a Kővirág étteremtől és Zakar Kata folyton változó gasztró-remekműveitől.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mi a Kő Étterem – Káli-medencei Borok Háza

11/22

8274 Köveskál, Fő utca 25.

Több Infó

A MI A KŐ egy olyan étterem, ami egyben borbolt és vendégház, egy tulajjal, aki képzőművész és egyben borász is. A konyhában egy Budapestről kapitulált séf alkot, mert az elődje megunta a főzést, és a szőlőbe ment dolgozni, de időnként azért még süt néhány kalácsot a vendégeknek. Ezek után belőlünk is kitör egy „Mi a kő?”, de azért még azt is hozzátesszük, hogy a hangulat békés, a szobák kellemesek, a borbárban pedig végigkóstolhatjuk a Káli-medence ízeit. Kell ennél több?

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A nyaraló

12/22

8275 Balatonhenye, Petőfi utca 18.

Több Infó

Címkék

Legyen nyaralója annak is, akinek nincs – nagyjából ezzel az elhatározással fogtak bele Takács Lauráék a vendégház-bizniszbe. Egy olyan helyet akartak, ahová az emberek szívesen visszatérnek, mintha csak a saját otthonuk lenne. Ez a hozzáállás, a személyes kötődés a skandináv lakás minden szegletén tükröződik, nem csodáljuk, hogy időnként egész hónapokra kapnak foglalást.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Cselling Udvarház

13/22

8253 Révfülöp, Hajnal utca 8.

Több Infó

Címkék

Tüdős Klári és Moreno Contin egy több mint száz éves vincellérházat alakítottak vendégházzá a Fülöp-hegy lábánál. A két- és négyszemélyes apartmanok vidéki hangulatát a lépten-nyomon felbukkanó antik tárgyak és családi ereklyék teszik teljessé, a fő attrakció pedig maga Moreno. Megfordult már Olaszország, Brazília, Tajvan és Budapest Michelin-csillagos konyháiban, most pedig a révfülöpi szállóvendégeknek készíti a fine dining étterembe illő fogásokat.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Liszkay Borkúria

14/22

8273 Monoszló, 48/2. hrsz.

Több Infó

Címkék

A Liszkay Borkúrián lenni körülbelül olyan érzés, mintha belecsöppentünk volna egy dél-amerikai szappanopera díszletébe. Kétágyas szobákat kínálnak, főleg azoknak, akik luxuskivitelben szeretik élvezni a nyugalmat. Miközben a wellness részlegen lazítunk a helyi vörösborokat kortyolgatva, legfeljebb madárcsicsergés törheti meg a csendet, esetleg Liszkay Mihály zongorajátéka.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fügekert – Bed&Wine

15/22

8251 Zánka, Fő utca 30.

Több Infó

Az Irie Maffia volt basszusgitárosa, Havas Miki már évek óta visszajárt Zánkára, amikor felötlött benne, hogy nyitna itt egy vendégházat a régi kocsma épületében. Éttermet nem akart, de azért leszerződtette a Mi a kőből és a Zománcból ismert Tóth Attila séfet, hogy személyre szabott reggelikkel dobja fel a vendégek napját, amivel akár az ebédet is helyettesíthetik.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Tamás Bátyó Gunyhója

16/22

8245 Vászoly, Malomvölgy dűlő 043/7

Több Infó

Címkék

A Gunyhó név valójában két épületet takar: egy régi vízimalmot és a hozzá tartozó molnárházat. Ez Beretvás Tamás, avagy Tamás bátyó birodalma, ahol akár 28 vendég is elfér. Tévé és wifi nincs, csak végtelen természet, cserébe viszont nem kopog át a szomszéd, hogy hangos a zene, ha pedig éppen egy békés, elvonulós hétvégére vágytok, legfeljebb a padláson mulató pelék törhetik meg a csendet.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kredenc

17/22

8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.

Több Infó

Címkék

Dobai András nevét már sokszor emlegettük, különféle okokból, hiszen jó adag kísérletező kedvet kapott az élettől. Állandó (és úgy tűnik, legsikeresebb) vállalkozása a Kredenc borbár, ami egy ideje étteremként is üzemel, az emeleten pedig megnyílt a Kredenc Inn, ahol egyszerű és praktikus kis szobákban éjszakázhatunk, ha nem akarjuk elhagyni a méltán népszerű Blaha Lujza utcát.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

MANOR House Inn Csopak

18/22

8229 Csopak, Fürdő utca 4.

Több Infó

Címkék

A csopaki fák és szőlősorok között megbújik egy elegáns, 1929-ben épült kúria, ami néhány éve visszakapta eredeti pompáját. Kívülről nézve egy nemesi család birtokán érezhetjük magunkat, de ha belépünk a házba, hirtelen az Annie Hall hangulatába csöppenünk. A Manorban mindenhol jó, de a nappali mindent visz: a kényelmes kanapé, a könyvekkel megpakolt szekrény és a hatalmas ablakok mellől nehéz bármerre is elindulni.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Villa Millennium

19/22

8220 Balatonalmádi, Mikszáth utca 5.

Több Infó

Címkék

A Villa Millennium patinás épülete fiatalos belsőt takar, tágas és világos tereit színes részletekkel dobták fel. A legtöbb szobához erkély is jár, balatoni kilátással – ideális helyszín egy baráti borozgatáshoz, de a kanapékkal berendezett közös helyiségben vagy a napfényes reggelizőben is elüthetjük az időt.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Babérliget Vendégház

20/22

7458 Polány, Kossuth Lajos utca 1.

Több Infó

Címkék

A Babérliget egy szeletnyi Provence Somogy megyében. A vendégház eredetileg a Békeffy család kúriája volt, s az ódon, mégis elegáns bútorok ma is megidézik a régi nemesi hangulatot. Az idillhez a tekintélyes méretű kert is hozzájárul, az épületet övező levendulabokrokkal, gyümölcsfákkal, szőlő- és gesztenyesorokkal, fűszernövényekkel és virágágyásokkal.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Bogart

21/22

7443 Alsóbogát, Szabadság utca 4.

Több Infó

Címkék

Ha már a nemesi hangulatnál tartottunk, maradjunk még egy kicsit ezen a vonalon. Adott egy alig 300 fős falu, Alsóbogát, amelynek két kastélya is van, a 18. századi Vrancsics és a 19. századi Festetics-Inkey. Előbbit szépen helyrepofozta az állam, utóbbi viszont romos állapotban maradt, amíg Blaskovich Tamás és Szelényi Orsolya rá nem talált a hét épületből álló együttesre. A kastély renoválása még várat magára, a főintéző házában viszont hét csodásan felújított szoba fogadja a vendégeket. Továbbá egy rendezvényteremként működő magtár, egy kedves kápolna és egy 17 hektáros erdő – talán nem kell kommentálnunk, miért lett népszerű esküvői helyszín.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kristinus Borbirtok

22/22

8713 Kéthely, Hunyadi utca 99.

Több Infó

Címkék

A Balaton déli partjának lankáin fekvő Kristinus birtokot leginkább fő profiljuk, a borászat miatt ismerjük, de valójában ennél többet kínálnak. Gasztro Műhelyükben különleges fogásokat kóstolhatunk (természetesen a borokhoz igazítva), filmezhetünk az ország első bormozijában, éjszakára pedig kibérelhetünk egy modern és barátságos szobát.

Hasonló tartalmak

Admin mode