Az elmúlt pár hétben több nagy kört is mentünk a Balaton körül, hogy teszteljük az Év Strandétele verseny jelentkezőit. Idén fordul elő először, hogy heten is bekerültek a döntőbe, közöttük pedig egyaránt vannak régi ismerősök és kellemes meglepetést hozó újoncok is. Levesekkel, főételekkel és desszertekkel egyaránt neveztek a Balatoni KÖR-rel közösen szervezett versenyünkre, amelynek célja a balatoni vízparti gasztronómia új lehetőségeinek felfedezése. Íme a 2019-es strandételverseny döntősei!
1/8
A Konyhám, Balatonfenyves
A rejtélyes, Gombósza nevű desszert Zala hagyományos édessége, a kukoricadarából készült prósza és a túrógombóc egymásra találásából született. A eredeti recepthez képest fontos különbség, hogy a Konyhámat vezető Szikra Gabi nem megsüti, hanem megfőzi a kukoricalisztet. A desszert tésztájához szilvalekvárt és kefirt is ad, a gombócokat pedig pirított, sós tökmagba forgatja. A gombócok, amikből három tesz ki egy adagot, könnyű tejszínes szilva- és tejfölhab-ágyon ülnek, a tetejükre pedig savanyított szilva kerül. Langyosan érdemes fogyasztani. A desszert eleve gluténmentes, de tejmentes változatban is elkészíthető. (A Konyhám csapata készítette a tavalyi győztes strandételt, a Gofcsit is, amit röviden egy gofri és egy tócsni szerelemgyerekeként tudnánk jellemezni.)
Nevezett étel:
- Gombósza (Ár: 1290 forint)
4/8
Port Burger, Balatonmáriafürdő
Rutinos induló a Máriafürdő csatornapartján lévő Port Burger, ami minden évben próbál egyet csavarni valamelyik ismert ételen. Most azt használták ki, hogy sikerült egy green egget szerezniük, azt a nagy, zöld, rücskös tojásra emlékeztető sütőt, melyben 8 órán át tudják 80-100 fokon füstölni a fenyvesi Angus-marhaszegyet. Ez lesz a pastrami-szerű ételük, a marhaszegyes ciabatta alapja, amit cheddar sajttal és házi dijoni mustárszósszal egészítenek ki, ciabattába töltenek, azt pedig kettévágják. A végeredmény egy relatíve könnyed, nem megterhelő, ízletes beach food.
Nevezett étel:
- Marhaszegyes ciabatta (1690 Ft)
5/8
Rock Burger, Balatonlelle
Már kétszer is jártunk az egykori borozóban, ami 2016 óta Rock Burgerként szolgálja ki a hamburgerre és rock'n'rollra éhes látogatókat. Elsőre némileg kakukktojás a többi nevező mellett, hiszen a 7-es főút mentén, a parttól 10 percre találjuk, de Szívós Zsigmondék idén olyan ötlettel álltak elő, ami remekül passzol a beach food koncepciójába. A Gipsy King nem meglepő módon a "cigánypecsenye burgerbe álmodva", ahogy ők fogalmaznak, és tényleg elérik a célt: amikor az ember beleharap egy hamburgerbe, a szokásos ízvilág helyett a cigánypecsenye fűszeres miliője jön a képbe. Ezt a sertéspogácsa, a sok fokhagyma, a tejfölös-fokhagymás-uborkás-pirospaprikás alapszósz, és a buci tetejére tűzött kovászos uborka, valamint szalonnataréj teszi maradandóvá.
Nevezett étel:
- Gipsy King (Ár: 2290 Ft)
6/8
Tiki Beach Bisztró, Zamárdi
A tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt Zamárdi gigastrandjának egyik pazar helye, ami a hawaii-i életérzést hozta be a déli partra. Rögtön a 2018-as Év Felfedezettje lett a Tiki, ami idén ismét beadta nevezését. A Tiki alapból a kovászos uborkás levessel nevezett. Kellemesen fanyar, kifejezetten sűrű, a tetejére kerülő lazac, rukkola és csírák pedig remekül kiegészítik. Másik jelöltjük pedig egy - híradónkban korábban megírt - zalakarosi ötletre adott reakció: bringásoknak megfelelő ételt készítettek Tiki Bike and Roll néven. Kukorica tortillalapra rostlapon cheddar sajtot olvasztanak, melyre pulled porkot (magyarosabban: tépett malacot), házi BBQ-szószt, kovászos uborkát, tzatzikit, friss salátát és paradicsomot tesznek, majd ezt feltekerve-csomagolva a vendégnek adják.
Nevezett ételek:
- Kovászos uborka leves (Ár: 1490 Ft)
- Tiki Bike and Roll (Ár: 2090 Ft)
7/8
Villa Strandbisztró, Balatonlelle
Az idei év nagy felfedezettje maga Balatonlelle, hiszen három nevező is döntőbe jutott a városból. A tavalyi év egyik üdvöskéje volt a Villa, amit bécsi családregényként írtunk le az Ausztriából hazajött, a Balatonon vendéglátást vállaló família miatt. A családi vonal megmaradt, sőt a szomszédos, régi vágású büfét is átvették Novotniék. Idén a Stick Mix fedőnevű ételükkel neveztek, amely egy könnyed mártogatós étel, a "stickek" rétestésztában, tökmagos és szezámmagos panírban vannak megsütve. Két rúd csehi csirkemellfilét, egy rúd Máté Zoltántól érkező szürkeharcsát és egy rúd bálványosi kecskesajtot kapunk, melyhez jön egy-egy fokhagymás és mangós-chilis mártogatós. A Villa Strandbisztrósok azt is elárulták, hogy a névre több ötletük is volt, majdnem Strudlinak nevezték el.
Nevezett étel:
- Stick Mix (Ár: 1290 Ft)