gasztró

Hadd pezsegjen a Balaton! – Nyolc kiváló habzóbor a környékről

Szerzők

  • Németh Richárd

2015. 08. 05. 18:29

Nyáron, ha borról van szó, nem lehet elmenni a két slágertéma, a rozék és a habzó- vagy gyöngyözőborok mellett. A rozék kapcsán nemrég állítottuk össze szubjektív listánkat, most pedig a buborékosokkal tesszük meg ugyanezt.

Tudtad?

1/9

  • A gyöngyöző- és a habzóbor két külön kategória.
  • A gyöngyöző palackjában 1–2,5 bar nyomás uralkodik, míg a habzóboréban 3–6 bar.
  • A habzóbor tehát már meglehetősen pezsgőszerű, hiszen a pezsgős palackban is ilyen mértékű a nyomás.
  • A gyöngyöző- és habzóborok azért olcsóbbak, mint a pezsgők (vagy a spanyol cavák, a francia champagne-ok, crémant-ok, vagy mint az olasz proseccók), mert hozzáadott szén-dioxiddal habosítják azokat. A pezsgők viszont maguk termelik ki a buborékjait (cukor és élesztő hozzáadásával), ami némi időbe telik.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Borbély Családi Pincészet

2/9

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.

Több infó

A Badacsonytomaj határában található családi pincészet élén a legidősebb gyermek, Borbély Tamás áll, akit tavaly és tavalyelőtt a Magyar Borakadémia a legjobb 5 borász, tehát az Év bortermelője cím aspiránsai közé választott. Tamás olasz- és rajnai rizlingjei országszerte kitüntetett helyet foglalnak el a prémium gasztronómiai szegmensben, Bóbita névre hallgató, Irsai Olivér-alapú gyöngyözőbor cuvée-jéért viszont egészen a pincéig kell utaznunk. Amit nem fogunk megbánni; Tamás édesanyja, Gabriella ugyanis kiváló szakácsnő, a tomaji szőlőbirtok közepén álló családi vendégházuk pedig – amely egész évben kiadó – tökéletes csendet, zen nyugalmat és páratlan hegyi panorámát biztosít.

A Bóbita pinceára 1900 forint.

Fotó: Bezerics Borház

Bezerics Borház

3/9

8360 Keszthely, Tomaji sor 40.

Több infó

Címkék

Bezerics Dani neve nemcsak borai, de pár éve Balaton-parti vendéglátóhelyei kapcsán is ismerősen csenghet – legutóbb, ugye, a Kishableányt élesztette újjá Badacsonyban a helyi borásszal, Laposa Bencével közösen. Dani pinot noir és cabernet sauvignon szőlőfajtákból készült Szexi Kis Rozé habzója a nyár elhagyhatatlan balatoni kelléke a maga könnyű, meggyes-cseresznyés karakterével. A bor fellelhető mind az imént említett Kishableányban, mind a boglári Palettában, mind pedig a keszthelyi Fröccsteraszon.

Egy biztos, a Bezerics Borházban csak 1500 forint a pinceára.

Fotó: Bujdosó Pincészet

Bujdosó Pincészet

4/9

8638 Balatonlelle, Várszói út

Több infó

Címkék

A Bujdosó fivérek, Zsiga és Feri híresek vitorlázós szenvedélyükről; 2011-ben például Feri kormányzásával nyerték meg családilag a Borász Regattát, de a Kékszalagnak is állandó résztvevői. Ezzel kapcsolatos sztoriarzenáljuk majdhogynem kifogyhatatlan; míg náluk járunk pincelátogatáson Balatonlellén, szinte biztos, hogy nem érnek a történetek végére. Ugyanilyen biztos az is, hogy bármilyen kóstolósorra nevezzünk be Bujdosóéknál, a legelső, amit a poharunkba fognak tölteni, az a királyleányka szőlőfajtából kíméletes pezsgőalapbor-technológiával készült gyöngyözőboruk. A Frisecco intenzíven jázminillatú, ropogós savú, súlycsoportját tekintve pedig meglehetősen könnyűcske – pont, amilyennek egy ilyen italnak lennie kell.

A Selectionnél 2100 forintért juthatunk hozzá.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kristinus Borbirtok

5/9

8713 Kéthely, Hunyadi utca 99.

Több infó

Címkék

A déli part minden idők legnagyobb borászati beruházását az AX & AX (újabb nevén: Ax Wine (e)Motion) jegyzi; aki járt már a Kéthely déli határában felépült, már-már pláza méretű borászatban, elsőre valószínűleg nem is hitt a szemének. A saját étteremmel és kávézóval, koncertszínpaddal és mozival rendelkező vállalkozás a borok terén – saját filozófiája szerint – mindig a legjobbra törekszik. Gyöngyöző Axeccójuk, amely 100%-ban sárga muskotályból készült, e törekvést igyekszik tükrözni azok számára, akik a borban fellelhető természetes maradékcukorral a szokásosnál barátibb viszonyban állnak. Az Axecco tehát egy félédes holmi a trópusi gyümölcsök minden bájával. Beltartalma okán a könnyedebb, krémes, habos desszertekhez nyugodtan társíthatjuk.

Pinceára: 1870 forint.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kislaki Bormanufaktúra

6/9

8691 Balatonboglár-Szőlőskislak, Fő utca 44.

Több infó

Címkék

Ha borajánlóról (vagy borteraszajánlóról) van szó, Légli Gézát már megint nem lehet megkerülni. Szeretjük Géza borkészítési filozófiáját, legalább annyira, mint Piros habzóborát, ezt az elegáns, könnyű, valóban piros bogyós gyümölcsök jegyeiben bővelkedő frissítőt. Paradicsomos pasta, paradicsomszósz-alapú pizzák, lasagne mellé tökéletes választás, de ha a perzselő déli napsugár alatt – Itáliát ignorálandó – pödörnénk egyet szalmakalapunk árnyékában meghúzódó Kárpát-medencei bajszunkon, s egy lecsó ötletét vetnénk fel magunkban, ámen. Csak ne felejtsünk el egyszerre több palackot is jégre tenni, főzés közben ugyanis a Piros érthetetlenül gyorsan párolog!

A Zwack Izabella Borkereskedés 2180 forintért árulja.

Fotó: Gyöngy Péter

Istvándy Pincészet

7/9

8283 Káptalantóti, Hegymőg dűlő

Több infó

Az Istvándy Pincészetnél járva akár az 5, akár a 7 boros kóstolóra nevezzünk be, mindenképpen kérjük vendéglátóinkat, hogy a Huncutkát is iktassák be a sorba. A bor cabernet sauvignon szőlőfajtából készült, aromaprofilja finoman fűszeres, kirobbanóan gyümölcsös, karaktere és gasztronómiai alkalmazhatósága pedig leginkább a saláták és sajtok mellé rendeli – bár nem kizárt, hogy a pincészet egyik specialitásának számító, kemencében sült szárnyasételhez társítva is megállja a helyét. Istvándy Gergőék – a káptalantóti Hegymög-dűlőben található – családi pincéje, borterasza hivatalosan augusztus 20-ig tart nyitva. Ha utána szeretnénk őket meglátogatni, az előzetes telefonos egyeztetés elengedhetetlen!

A Huncutka pinceára 2000 forint körül mozog.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Konyári Pincészet

8/9

8638 Balatonlelle, Kishegy, 0113/7. hrsz.

Több infó

Címkék

A bort jegyző Konyári Dani a következőket mondta a Lolipopról: „Nem, nem a nyalóka, egy szóvicc a névadója. A fehér és a vörös Loliense mellé kellett még egy rozé, ami »loli«. A »pop« pedig a pezsgésre, a bulira utalt. Mostantól a helyén kezeljük: csak rozé készül belőle.” Alapanyaga cabernet sauvignon, malbec és syrah. Tipikus nyári frissítő ez szamócás, málnás ízjegyekkel, borsos, szerecsendiós fűszerkészlettel, könnyedséggel, lendülettel, ellenállhatatlanul.

Előfordul, hogy kapható a Bortársaságnál 1900 forint körüli palackáron, de Budapesten, a Király utcai ETAP borbárban vagy helyben, a pincénél biztosan elérhető.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Hujber Pince

9/9

8630 Balatonboglár, Munkácsy utca 116.

Több infó

Címkék

Hujberéket Balatonbogláron találjuk, ők közel 18 hektáron termelnek meglehetősen sokféle szőlőfajtát. Ám e helyütt bennünket csak a cabernet sauvignonjuk érdekel, annak is az elbubisított változata, a Frizzante, ami vadcseresznyés, picit őrölt fűszerpaprikás, alacsony alkoholfokú (és hogy egy műhelytitkot is eláruljunk: felelős szerkesztőnk egyik kedvence egy Old Spice-t próbáló nyári napon).

2000 Ft körüli pinceára nem vészes, pláne, ha mögé tesszük, hogy a legutóbbi, 2015-ös boglári borversenyen a Frizzante kapta a legtöbb pontot, így méltán érdemelte ki a Balatonboglár Város Bora címet!

Hasonló tartalmak