szállás

szerkesztés

Házhoz megyünk a jó borhoz – 11 remek szállás balatoni borászoknál

Szerzők

  • Iván Viktória

2017. 06. 21. 14:31

11 boros vendégház a Balatonnál, 11 jó történet: van, ahol maga a tulajdonos ül le zongorázni a vendégeknek, máshol óriási bazaltkövekből építették a házat, megint máshol vitorlázós pikniket szerveznek annak, aki szeretne ilyet, vagy a központi borászat napi munkálataiba lehet belenézni. Az ezeken a helyeken töltött esték egyetlen kellemetlen mellékhatása legfeljebb az, hogy utána nem lesz kedved hazamenni, hanem még több nyugalmat és még több minőségi bort akarsz.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bencze Családi Birtok

1/9

8265 Hegymagas, Mókus krt.

Több Infó

Áll a régi présház a Szent György-hegyen, nézi bölcsen a Balatont már több mint kétszáz éve. Óriási bazaltkövekből és szikár tölgyfagerendákból építették, csillag alakú falhímzésekkel díszítették: megpillantani is öröm. Odabent egy pár elbújhat a világ szeme elől, legfeljebb a szigligeti várromok leselkednek a távolból. Nyáron hűt a vastag kőfal, télen kis vaskályha duruzsol. Egy présháznál autentikusabb boros szállás talán nincs is. Erre koccintani kell, például egy pohár Bencze-borral, amivel fogadnak minimum két éjszakára (25 ezer Ft / két személy). Kutyák is rendszeresen jönnek (a felár 4000 Ft), jól kijönnek Csetével, a helyi kan vizslával.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Borbarátok

2/9

8258 Badacsonytomaj, Római út 88.

Több Infó

Címkék

Kellett hozzá egy családi összefogás és a csodálatos badacsonyi vidék, hogy a borpince mellett megszülessen az étterem és a panzió. A vendégházban kilenc ízlésesen berendezett, modern, meghitt szoba van, mindegyik egy szőlőfajtáról kapta a nevét, bort pedig a közel 130 éves Fata Pincéből választhatunk. Az egyágyas szobájuk 13 500, a kétágyas 17 500 forintba kerül, kérhető teljes és félpanziós ellátás is. Kutya- és kisállatbarátok, 4000 forintért velünk nyaralhat a család kedvence is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Borbély Családi Pincészet

3/9

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.

Több Infó

Badacsony egyik titkos ötös találata a frissiben felújított vendégházával csábító Borbély Családi Pincészet, ahol még badacsonyi mértékkel mérve is igazán markáns borokat találunk. Badacsonytomajból a Káptalantótiba vezető út bal oldalán (kb. 1,5 km-re a Bazalt templomtól), a szőlőbirtok közepén bújik meg a barátságos házikó, aminek teraszán vagy a pincében kóstolhatjuk végig a díjnyertes Borbély-borokat - közülük jó néhány csak itt, helyben érhető el. Négy különböző tanúhegyről elnevezett szoba (6500 Ft/fő/éj), vadiúj fürdőszobák, házi koszt és játszótér a gyerekeknek, ráadásul itt van a központi borászat, úgyhogy megleshetjük a napi munkálatokat is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kreinbacher Birtok

4/9

8481 Somlóvásárhely, Somló hegy, 909. hrsz.

Több Infó

Az elsőrangú pezsgőkhöz elsőrangú dizájn és vendéglátás társul. Nem hiszünk a tökéletességben, de az Ekler Dezső álmodta épületeket és a birtok belső tereit látva meginog a hitünk. Találkozik a fém és a fa, a komplexum minden egyes részlete egyszerre hihetetlenül modern és természetes, urbánus és rusztikus egyszerre. A tizenhat design vintage berendezésű szobákat mi más, mint a pezsgőkészítés ihlette. Mindig a foglaláshoz igazítják az árakat, amik reggelivel 17 950 forint/ éj/ főtől kezdődnek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kristinus Borbirtok

5/9

8713 Kéthely, Hunyadi utca 99.

Több Infó

Címkék

A Kristinus Borbirtok egy boros miniuniverzum. A Somogy megyei Kéthelyen, a főutca végén emelkedik a táj fölé a borászati üzemen és pincén kívül egy menő étterem, egy szabadtéri színpad, rendezvénytermek és tíz, skandináv stílusú franciaágyas szoba. Minden csupa fény és natúrfa. És itt van a nagy durranás, a bormozi is, ahol filmnézés közben kortyolgathatjuk a borászat tételeit. Megszervezik nekünk a golfozást, a borkóstolót, a sétakocsikázást, és transzferszolgálatuknak köszönhetően megismerhetjük a környező vidéket is. Főszezonban két fő részére 30 ezer forint egy éjszaka reggelivel, 2 éjszakától 26 ezer forint/fő/éj a szállás ára. Kutyabarátok, a kedvencekért egyszeri 4500 forintot kell fizetni.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Liszkay Borkúria

6/9

8273 Monoszló, 48/2. hrsz.

Több Infó

Címkék

Kinek francia château, kinek dél-amerikai szappanopera díszlet jut eszébe a borhotel luxusszínvonala láttán. Feszített víztükrű medence, pazar panoráma a Káli-medencére, nyitott, provence-i látványkonyha, világos, tágas szobák, amelyek mindegyikében olvasósarok található, a csendet pedig maximum a madarak csicsergése és Liszkay Mihály zongora-, illetve énekhangja töri meg. Idill ez, luxuskivitelben: egy lottóötös nyereményből talán mi is ilyet vennénk. Addig is marad a nyolc kétágyas szoba, ha aranyéletre vágyunk. A legolcsóbb 31 ezer Ft/ fő/éjnél kezdődik, de a legnagyobb lakosztályért főszezonban már 100 ezer forint körüli összeget kérnek. Ha pedig úgy tartja kedvünk, minimum hét éjszakára a komplett birtokot is kibérelhetjük, privát séffel, mindennel együtt. 

Fotó: Trenka Attila - We Love Balaton

Tagyon Birtok

7/9

8272 Tagyon, Tagyon-hegy dűlő

Több Infó

Címkék

A háziasszony, Veres Zsuzsanna született vendéglátó, ráadásul jókedve és lelkesedése ragadós: ha nem vigyázunk, elkap a borászkodás iránti vágy, a következő pillanatban pedig azon vesszük észre magunkat, hogy mi is földet veszünk a Nivegy-völgyben, a birtok mellett. A Balaton-felvidéki népi stílusban épült egykori pinceépületet alakították vendégházzá, ahol semmi nem zavarja a pihenésünket. De ha kimozdulnánk, Zsuzsa borkóstolót, vitorlás pikniket szervez, és lehet biciklivel vagy gyalog túrázni is. Sok barát és környékbeli termelő megfordul itt, úgyhogy aki szereti a pörgést, az a Tagyont is szeretni fogja. Egy nagy szoba két fő részére napi 39 ezer forintba kerül. Kutyabarátok, naná.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Válibor

8/9

8257 Badacsonyörs, Major utca 46.

Több Infó

Két, száz évnél is öregebb házat alakított át vendégházzá Váli Péter borász és felesége, Bogi egyszerű, vidéki stílusban. A saját benti és nyári konyhás házakban jól elférnek nagyobb családok, 8-10 fős baráti társaságok, ehetnek-ihatnak, sütögethetnek, felmászhatnak a harangláb-kilátóra, vagy kidühönghetik magukat a természetben, saját „dühöngőjükben”: a Badacsonyörs feletti, eldugott részen ez nyilván nem zavar senkit. Főszezonban éjszakánként 14 ezer forintba kerül egy kétágyas szoba. Jól nevelt szobakutyákat szívesen látnak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Tolnay Borház

9/9

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy 24.

Több Infó

A svájci IT-szakember és szenvedélyes borgyűjtő,  Philipp Oser beleszeretett a badacsonyi borvidékbe és Tolnay Klári egykori villájába. Borászatát is – amelyet a boros berkekben sűrűn emlegetett, elismert Nagy László visz – a művésznő után nevezte el, a Balatontól 10 km-re, a Csobánc-hegyen található villában pedig öt, ízlésesen berendezett szobát alakított ki (12 500 Ft/fő /éj). A Csobánc szelíd déli lejtői kicsit távolabb esnek a tótól, ezért csendesebb, érintetlenebb a vidék. Tolnay Klári itt olvasott, varrogatott, játszott a lányával, és persze nem gondolt a munkára. Ez itt a minimum.

Hasonló tartalmak

Admin mode