gasztró

szerkesztés

Hol együnk, ha elmúlik a nyár? – Balatoni éttermek, ősszel is nyitva

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 09. 15. 17:43

Hiába ért véget a nagy nyári roham, szerencsére még mindig igaz, hogy egyre több jó helyet találunk nyitva, amikor már a strandok zárva, vízibiciklik lakat alatt és a vízben is már csak a kacsák osztják fel egymás között a területet a hattyúkkal. Összegyűjtöttünk 41 vendéglátóhelyet, akik legalább két hónapon át, azaz október végéig nyitva tartanak – bisztrót, csárdát, borospincét és teraszt, díjnyertes újhullámos büfét és elegáns fine dining éttermet is találtunk bőven. Ez már gasztrotúráért kiált.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kastélypince

1/38

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Több Infó

Címkék

A Festetics-kastélyról elsőként a barokk pompa jut eszünkbe, pedig a pince egy különleges (és meglepően modern stílusú) éttermet rejt, ahova a Bistro Classicót korábban vezető Kreil Vilmos és csapata költözött, miután el kellett hagyniuk a Keszthelyi Yacht Kikötőt. Egész évben ebédelhettek náluk, de érdemes előre bejelentkezni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Paletta Bisztró, Keszthely

2/38

Bezerics Dániel keszthelyi bisztrójában ősszel sem áll meg az élet. Október végéig még biztosan megkóstolhatjátok a híres Pulled Ponty szendvicsüket, amellyel idén bezsebelték az Év Strandétele díjat.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bock Bisztró Balaton

3/38

8314 Vonyarcvashegy, Helikon utca 22.

Több Infó

Címkék

Bíró Lajos Vonyarcvashegyre is elhozta azt az éttermet, amit Budapesten már nagyon sokszor agyondicsértek. Több helyről hallottuk, hogy az árhoz viszonyítva egyenetlen a konyha minősége, de mi többször ettünk itt jót, mint rosszat. Egész évben nyitva tartanak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kreinbacher Birtok

4/38

8481 Somlóvásárhely, Somló hegy, 909. hrsz.

Több Infó

A Kreinbacher birtok már nemcsak borairól, pezsgőiről és díjnyertes dizájnjáról ismert, de az étterméről és borbárjáról is. Minőségi alapokra építkező bisztrókonyhát visznek, szűk étlappal és napi ajánlattal. Ősszel is mindennap nyitva tartanak, 12 és 22 óra között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Lvoe Balaton

Pap Wines

5/38

8265 Hegymagas, Szent György-hegy, hrsz. 935/1

Több Infó

Címkék

Papa Áronék az egyre népszerűbbé váló Szent György-hegy legmenőbb arcai közé tartoznak, de hogy mivel is foglalkoznak pontosan, azt nehéz szavakba önteni. Annyi biztos, hogy zseniális lakáséttermüknek nincs párja a környéken. Ősszel is nyitva tartanak, pénteken és szombaton 17-től 23-ig, vasárnap pedig 13-tól 18 óráig. Asztalfoglalás erősen ajánlott.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Kabala

6/38

8264 Szigliget, Kamonkői út 40.

Több Infó

Címkék

Farkas István festő egykori szigligeti otthonából a Fölföldi borászcsalád csinált vendégházat és éttermet. A pazar kilátás mellett a fiatal séf, Farkas Mózes újraértelmezett magyaros ételei miatt is érdemes felsétálni hozzájuk, amit a hétfők kivételével bármikor megtehetünk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Istvándy Pincészet

7/38

8283 Káptalantóti, Hegymőg dűlő

Több Infó

Ha Istvándy Gergőék teraszán akarunk ebédelni, egy kicsit mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlnunk, de a pazar kilátásért, a saját tenyésztésű mangalicáért és szürkemarháért vagy épp az Istvándy-borokért külön-külön is megérné, hát még együtt. Szeptemberben és októberben még nyitva tartanak, péntektől vasárnapig 12 és 20 óra között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Káli Art Inn****

8/38

8274 Köveskál, Fő utca 6-8.

Több Infó

A Káli Art Inn butikhotelben egész évben megszállhatunk, de ha előre bejelentkezünk, egy finom reggelire vagy vacsorára is betérhetünk hozzájuk. A 'la carte választékot ne is keressünk náluk, helyette viszont mindennap friss menüsorral várnak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kővirág – Étel, Ital, Ágy

9/38

8274 Köveskál, Fő út 9/a

Több Infó

A Kővirág ma a Balaton-felvidék egyik legjobbja – nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi években divat lett náluk enni. Kínálatuk naponta változik, ráadásul ősszel is élvezhetjük náluk a provence-i hangulatot: október végéig kedd és szerda kivételével mindennap nyitva tartanak, novemberben pedig péntektől vasárnapig ehetünk náluk 12 és 22 óra között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mi a Kő Étterem – Káli-medencei Borok Háza

10/38

8274 Köveskál, Fő utca 25.

Több Infó

Trombitás Tamás korábban szobrokat faragott, aztán átnyergelt a Káli-medencei borokra és a magyaros konyhára. A Mi a kőben ősszel sem ér véget a szezon: hétköznapokon 12-től 22-ig vannak nyitva, hétvégente pedig 10-től 21-ig – ne felejtsetek el asztalt foglalni!

Fotó: Trenka Attila - We Love Balaton

Tagyon Birtok

11/38

8272 Tagyon, Tagyon-hegy dűlő

Több Infó

Címkék

Ide az ember nem csak enni jön, hanem ellazulni, a Tagyon Birtokon ugyanis a pura vidában hisznek, ami spanyolul körülbelül azt jelenti, hogy nem kell izgulni, minden jó úgy, ahogy van. Szeptemberben még nyitva lesznek, pénteken és szombaton 12-től 21 óráig, vasárnap 12-től 19-ig, de októbertől is bejuthattok, ha előre egyeztetitek az időpontot.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Neked Főztem Zánka gasztrokocsma

12/38

8251 Zánka, Fő utca 7.

Több Infó

Címkék

Csongor és Orsolya eleinte csak egy strandbüfét akartak, ma pedig már a környék egyik meghatározó éttermét vezetik Zánkán, folyton változó kínálattal, helyi termelőktől beszerzett alapanyagokkal. Mindennap ehetünk náluk, szeptemberben 12-től 23 óráig, októbertől pedig 12 és 21 óra között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Zománc Bisztrócska

13/38

8245 Vászoly, Vazul utca 8.

Több Infó

Címkék

A tavalyi év egyik legjobb újonca és meglepetése kétségkívül a Zománc volt, ahol piros lábasban tálalják fel a csülköt, és a terítőtől kezdve a kredencekig minden azt hiteti el velünk, hogy a nagyinál járunk látogatóban – az étterem mégsem áraszt régimódi hangulatot. Csütörtöktől szombatig 12 és 22 óra között tartanak nyitva, vasárnap pedig 12-től 19 óráig.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Apáti Étterem és Kávézó

14/38

8237 Tihany-Sajkod, Romkápolna utca 2.

Több Infó

Címkék

Ha nincs időnk Nápolyig menni egy kemencében sült pizzáért, akkor elég eljutnunk Sajkodig, az Apátiban majdnem ugyanazt a minőséget kapjuk. És ez még nem minden, ugyanis az első étlapot Takács Lajos, az Olimpia Étterem egykori legendás séfje állította össze, ezért olyan különlegességeket is találunk a kínálatban, mint a tokaji borban pácolt kacsamájpástétom. Ősszel péntektől vasárnapig lesznek nyitva.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Baricska Csárda

15/38

8230 Balatonfüred, Baricska dűlő

Több Infó

Címkék

A Chianti üzemeltetői 2013-ban vették át a Baricskát, és létrehozták a Balaton-part egyik legkülönlegesebb csárdáját, ahol a szarvasgombás vaddisznó-rillette édesköménnyel, a kacsacomb medvehagymás lapcsánkával érkezik. Az újragondolt magyaros konyhát idén október 23-ig élvezhetjük: szeptemberben kedden kívül mindennap, októberben csütörtöktől vasárnapig lesznek nyitva.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bistro Sparhelt

16/38

8230 Balatonfüred, Szent István tér 7.

Több Infó

Címkék

Látványos design, tehetséges séf, szezonális fogások és Instagram-fotóért kiáltó tányérköltemények. A Sparhelt a Balaton egyik legfelkapottabb étterme, teljes joggal. Náluk nem hogy ősszel, de télen sem szokott véget érni a szezon, szerdától vasárnapig tartanak nyitva, 12 és 22:30 között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kredenc

17/38

8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.

Több Infó

Címkék

Nagyon sokszor ajánlottuk már a Kredencet, nem véletlenül. Az erős környékbeli borválaszték miatt még nem kaphatott volna helyet ezen a listán, de az utóbbi időben néhány figyelemre méltó étel is felkerült a kínálatba. Ha ősszel is pulled pork szendvicsre fáj a fogunk, csütörtökön 11-től 21-ig, pénteken és szombaton pedig 11-től 24 óráig térhetünk be hozzájuk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Morzsa Bisztró

18/38

8242 Balatonudvari, Vászolyi út 1.

Több Infó

Címkék

Food trucknak indult, most már füredi bisztróként üzemel a Morzsa, ahol az eredeti bisztrófilozófia szellemében főznek, magyarul jót, de gyorsan és egyszerűen. Kötetlen, családias hely, ahonnan akár a szomszédos Beer Balatonba is átvihetjük a tányérunkat, ha úgy tartja kedvünk. Egész évben nyitva tartanak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nem Kacsa Étterem, Balatonfüred

19/38

A füredi Nem Kacsa Étterem a kísérletező kedvű Bistro Sparhelt csapatának második nagy dobása, tavaly nyáron nyitottak meg, és már abban az évben bevállalták a téli nyitva tartást is. Az új hely sem konvencionálisabb idősebb testvérénél – szokatlan fogásaikat szerdától vasárnapig kóstolhatjátok meg 12 és 22:30 között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

GUSTO13

20/38

8200 Veszprém, Csermák Antal utca 13.

Több Infó

Címkék

A Chianti pizzériaként indult, aztán Veszprém és a régió egyik legjobbja lett – már egyáltalán nem csak olasz ételekkel. Nyáron néhány hónapra bezártak, és egyelőre nem árulták el a nyitás pontos dátumát, de Facebook-oldalukon azt ígérték, szeptemberben elkészülnek a felújítással, hogy az étterem tizenötödik születésnapját már az új dizájnnal ünnepelhessék.

Fotó: Trenka Attila - We Love Balaton

Fricska Étteremlakás

21/38

8200 Veszprém, Miklós utca 10.

Több Infó

Címkék

A Fricska idén tavasszal újjá született: átigazolták Mede Ádám séfet a Michelin-csillagos Costes Downtownból, a belső teret pedig romkocsma helyett komoly bisztróvá hangolták. A vendégek kedvenc burgereit azért az étlapon hagyták – az év bármelyik napján megkóstolhatjátok őket.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Oliva Hotel & Étterem

22/38

8200 Veszprém, Buhim utca 14–16.

Több Infó

Címkék

Az Oliva a hobbitörténészek kedvenc étterme: a 18. századi barokk épületben élt már kódisbíró, fűszerpaprika-kereskedő, üzemelt benne kötöde, és az 1970-es években itt működött a Pusztai vendéglő is. Ma egy mediterrán hangulatú éttermet látunk, egyszerre magyaros és mediterrán étlappal. Egész évben nyitva tartanak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Medici Hotel & Restaurant****

23/38

8200 Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 11.

Több Infó

Címkék

A Medici nekünk a Fekete-erdő Klinika hangulatát idézi meg, de nem ezért került a listára, hanem azért, mert Amrein Csaba konyhája az egyik legjobb a városban. Az árak ugyan magasabbak, de cserébe minőségi ételeket raknak elénk, ráadásul egész évben nyitva tartanak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szent Donát Borkúria étterem (Bezárt)

24/38

Bár a stáb változott, az eddig megszokott színvonalon ez nem változtat. Ahogy a MÁRGÁ-t ismerjük, biztosan őszre is tartogatnak néhány szezonális finomságot, hiszen szeptemberben mindennap nyitva lesznek, októbertől pedig hétfőn és csütörtöktől vasárnapig ehetünk náluk.

Fotó: Petrányi Pince

Petrányi Borterasz

25/38

8229 Csopak, Homokbánya út 31.

Több Infó

Címkék

Petrányi István, az egyik hazai Ford-leányvállalat vezére gondolt egyet tavaly nyáron, a gyerekeire bízta cégét, és nyitott egy borteraszt Csopakon, hogy ő maga a borokra koncentrálhasson, felesége, Piroska pedig a vendéglátásra. Főleg újragondolt házias ételekkel lakhatunk jól náluk, csütörtökön 14-től 21-ig, pénteken és szombaton 13-tól 21-ig, vasárnap pedig 12-től 19 óráig.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Söptei Étterem

26/38

8229 Csopak, Venyige utca 1.

Több Infó

Címkék

A Söptei ránézésre egy teljesen átlagos pince, de a szőlőlugasok között valójában olyan ételeket kapunk, mintha egy Michelin-csillagért teperő nagyvárosi étteremben ülnénk. Egész ősszel belekóstolhatsz ebbe a szürreális élménybe (na meg a remek Söptei-borokba), keddtől vasárnapig, 12 és 22 óra között tartanak nyitva.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Vígmolnár Csárda

27/38

8229 Csopak, Kőkorsó utca 1.

Több Infó

Címkék

A Vígmolnár az 50-es, 60-as években még egy csopaki vízimalom lakásaként szolgált, aztán csárda lett belőle, az tönkrement, majd 2011-ben támadt fel hamvaiból. Bent visszafogottan elegáns hangulat, az étlapon pedig csárdás ételek fogadnak, az átlagnál sokkal jobb minőségben és fantáziadúsabb formában, ráadásul egész évben.

Fotó: Sáfránkert Vendéglő

Sáfránkert Vendéglő

28/38

8229 Paloznak, Fő utca 1.

Több Infó

Címkék

Friss alapanyagok, szezonális ételek, Homola-borok és a semmihez sem fogható paloznaki nyugalom. Hála Homoláék szezonhosszabbító terveinek, ősszel is átélhetjük ezt az idillt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Alsóörs Marina

29/38

8226 Alsóörs, Vasút utca 7.

Több Infó

Címkék

Az Alsóörs Marina különleges helyet foglal el a balatoni yachtklubok palettáján. Stílusa egyszerre elegáns és barátságos, az áraik megfizethetőek, a kínálat kidolgozásában pedig az ismert gasztronómiai tanácsadó, Segal Viktor is részt vett – az év bármelyik napján kipróbálhatjátok, mit alkotott. Hasonlóan működik az étterem testvére is Balatonfenyvesen, a Fenyves Yacht Club.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Carpaccio Étterem

30/38

8226 Alsóörs, Szent István utca 40.

Több Infó

Címkék

A legjobbak nem mindig azok, akik a legtöbbet koptatták az iskolapadot, erre pedig nagyszerű példa az alsóörsi Carpaccio, ahová egész évben beülhetünk egy könnyed olasz fogásra. Október végéig mindennap, novembertől pedig péntektől vasárnapig tartanak nyitva, 12 és 22 óra között

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Egy Csipet Nádas

31/38

8611 Siófok, Töreki utca 40.

Több Infó

Címkék

A töreki erdő mélyén tanösvényre és állatvilágra előbb számítanánk, mint étteremre, pedig ott rejtőzik az Egy Csipet Nádas, helyi alapanyagokat használó újító konyhával, saját fűszerkerttel és maguknak főzött levendulaszörppel. Ha az időjárás nem szól közbe, október végéig még nyitva tartanak.

Fotó: Mala Garden

Mala Garden****

32/38

8600 Siófok, Petőfi sétány 15/a

Több Infó

Címkék

A Siófok kockaszállodái között megbújó Mala Gardenben kelet és nyugat találkozik össze: a konyhában ugyanúgy elfér az újragondolt magyar konyha, mint  a thai és maláj fogások. Ezt a különleges ízélményt és a balinéz hangulatot egész évben élvezhetjük.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Rozmaring Kiskert Vendéglő és Pizzéria

33/38

8600 Siófok, Akácfa u. 47.

Több Infó

Címkék

Séf Sanyi és Pincér Sanyi fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a világ legjobb pizzáját végre ne Nápolyban, hanem Siófokon ehesse az ember. Hogy az olaszok mit szólnak ehhez, azt nem tudjuk, mi viszont örülünk neki, hogy bármelyik évszakban beülhetünk hozzájuk pár finom falatra.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Chateau Visz Gourmet Étterem, Somogytúr 

34/38

Az arisztokratikus hangulatú Chateu Visz kastélyszállót két dolog teszi különlegessé: egyrészt nincsen térerő, másrészt itt található Magyarország egyetlen vidéki fine dining étterme, amit 2010-ben az Év Éttermének is választottak. Az árakat vastag pénztárcához igazították, viszont szerdától vasárnapig bármikor főúrnak érezhetjük magunkat a 3, 4, 5, 6, vagy akár 7 fogásos menüsorokkal.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kistücsök Food & Room

35/38

8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 25.

Több Infó

Címkék

Csapody Balázs a szemesi éttermet kockásabroszos kisvendéglőből az A-kategóriába hozta fel az elmúlt évtizedekben, ráadásul úgy, hogy a báját sem veszítette el a hely. A Kistücsökben bármelyik nap kipróbálhatjátok, mi lehet az, amitől a budapesti Gourmet Fesztivál zsűrije is dobott egy hátast.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

BL YachtClub & Apartments

36/38

8638 Balatonlelle, Köztársaság utca 36–38.

Több Infó

A lellei yachtklub a hajóbérlésen kívül annyiféle szolgáltatást kínál, hogy könnyedén átvészelik az év bármelyik szakaszát. A műjégpálya ugyan még nem aktuális, viszont a gasztronómiának most is szezonja van náluk.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Hegyi Borterasz

37/38

8638 Balatonlelle, Kishegy-telep, 0107/31. hrsz.

Több Infó

Címkék

A Hegyi Csárdában úgy újítanak, hogy közben nem bújnak ki a bőrükből: csak jól és megbízhatóan főzik a megszokott magyaros ételeket. Van saját fűszerkertjük is, a mákos guba pedig legalább annyira ötcsillagos, mint a kishegyi panoráma. Szeptember 30-ig nyitva tartanak, de legalább hat fővel később is bejelentkezhettek egy borvacsorára.

Fotó: Hubertus-Hof

Hubertus-Hof Hotel & Restaurant

38/38

8646 Balatonfenyves, Nimród utca 1.

Több Infó

Címkék

A Hubertus-Hof elsőre úgy tűnik, mint egy világbajnok vadász rezidenciája: kis túlzással több náluk a szarvasagancs, mint egy természettudományi múzeumban. Szerencsére ez nem csak külcsín: az étlapon is fontos szerepet kapnak a vadhúsok, szarvassal, vaddisznóval, vadkacsával és a tulajdonosok saját tenyésztésű angus marhájával. Október 31-ig tartanak nyitva, 12 és 22 óra között várnak ránk a szaftos steakek.

Hasonló tartalmak

Admin mode