Hiába ért véget a nagy nyári roham, szerencsére még mindig igaz, hogy egyre több jó helyet találunk nyitva, amikor már a strandok zárva, vízibiciklik lakat alatt és a vízben is már csak a kacsák osztják fel egymás között a területet a hattyúkkal. Összegyűjtöttünk 41 vendéglátóhelyet, akik legalább két hónapon át, azaz október végéig nyitva tartanak – bisztrót, csárdát, borospincét és teraszt, díjnyertes újhullámos büfét és elegáns fine dining éttermet is találtunk bőven. Ez már gasztrotúráért kiált.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Kastélypince
1/38
A Festetics-kastélyról elsőként a barokk pompa jut eszünkbe, pedig a pince egy különleges (és meglepően modern stílusú) éttermet rejt, ahova a Bistro Classicót korábban vezető Kreil Vilmos és csapata költözött, miután el kellett hagyniuk a Keszthelyi Yacht Kikötőt. Egész évben ebédelhettek náluk, de érdemes előre bejelentkezni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Paletta Bisztró, Keszthely
2/38
Bezerics Dániel keszthelyi bisztrójában ősszel sem áll meg az élet. Október végéig még biztosan megkóstolhatjátok a híres Pulled Ponty szendvicsüket, amellyel idén bezsebelték az Év Strandétele díjat.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Bock Bisztró Balaton
3/38
Bíró Lajos Vonyarcvashegyre is elhozta azt az éttermet, amit Budapesten már nagyon sokszor agyondicsértek. Több helyről hallottuk, hogy az árhoz viszonyítva egyenetlen a konyha minősége, de mi többször ettünk itt jót, mint rosszat. Egész évben nyitva tartanak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Kreinbacher Birtok
4/38
A Kreinbacher birtok már nemcsak borairól, pezsgőiről és díjnyertes dizájnjáról ismert, de az étterméről és borbárjáról is. Minőségi alapokra építkező bisztrókonyhát visznek, szűk étlappal és napi ajánlattal. Ősszel is mindennap nyitva tartanak, 12 és 22 óra között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Lvoe Balaton
Pap Wines
5/38
Papa Áronék az egyre népszerűbbé váló Szent György-hegy legmenőbb arcai közé tartoznak, de hogy mivel is foglalkoznak pontosan, azt nehéz szavakba önteni. Annyi biztos, hogy zseniális lakáséttermüknek nincs párja a környéken. Ősszel is nyitva tartanak, pénteken és szombaton 17-től 23-ig, vasárnap pedig 13-tól 18 óráig. Asztalfoglalás erősen ajánlott.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Villa Kabala
6/38
Farkas István festő egykori szigligeti otthonából a Fölföldi borászcsalád csinált vendégházat és éttermet. A pazar kilátás mellett a fiatal séf, Farkas Mózes újraértelmezett magyaros ételei miatt is érdemes felsétálni hozzájuk, amit a hétfők kivételével bármikor megtehetünk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Istvándy Pincészet
7/38
Ha Istvándy Gergőék teraszán akarunk ebédelni, egy kicsit mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlnunk, de a pazar kilátásért, a saját tenyésztésű mangalicáért és szürkemarháért vagy épp az Istvándy-borokért külön-külön is megérné, hát még együtt. Szeptemberben és októberben még nyitva tartanak, péntektől vasárnapig 12 és 20 óra között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Káli Art Inn****
8/38
A Káli Art Inn butikhotelben egész évben megszállhatunk, de ha előre bejelentkezünk, egy finom reggelire vagy vacsorára is betérhetünk hozzájuk. A 'la carte választékot ne is keressünk náluk, helyette viszont mindennap friss menüsorral várnak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Kővirág – Étel, Ital, Ágy
9/38
A Kővirág ma a Balaton-felvidék egyik legjobbja – nem túlzás azt állítani, hogy az utóbbi években divat lett náluk enni. Kínálatuk naponta változik, ráadásul ősszel is élvezhetjük náluk a provence-i hangulatot: október végéig kedd és szerda kivételével mindennap nyitva tartanak, novemberben pedig péntektől vasárnapig ehetünk náluk 12 és 22 óra között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Mi a Kő Étterem – Káli-medencei Borok Háza
10/38
Trombitás Tamás korábban szobrokat faragott, aztán átnyergelt a Káli-medencei borokra és a magyaros konyhára. A Mi a kőben ősszel sem ér véget a szezon: hétköznapokon 12-től 22-ig vannak nyitva, hétvégente pedig 10-től 21-ig – ne felejtsetek el asztalt foglalni!

Fotó: Trenka Attila - We Love Balaton
Tagyon Birtok
11/38
Ide az ember nem csak enni jön, hanem ellazulni, a Tagyon Birtokon ugyanis a pura vidában hisznek, ami spanyolul körülbelül azt jelenti, hogy nem kell izgulni, minden jó úgy, ahogy van. Szeptemberben még nyitva lesznek, pénteken és szombaton 12-től 21 óráig, vasárnap 12-től 19-ig, de októbertől is bejuthattok, ha előre egyeztetitek az időpontot.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Neked Főztem Zánka gasztrokocsma
12/38
Csongor és Orsolya eleinte csak egy strandbüfét akartak, ma pedig már a környék egyik meghatározó éttermét vezetik Zánkán, folyton változó kínálattal, helyi termelőktől beszerzett alapanyagokkal. Mindennap ehetünk náluk, szeptemberben 12-től 23 óráig, októbertől pedig 12 és 21 óra között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Zománc Bisztrócska
13/38
A tavalyi év egyik legjobb újonca és meglepetése kétségkívül a Zománc volt, ahol piros lábasban tálalják fel a csülköt, és a terítőtől kezdve a kredencekig minden azt hiteti el velünk, hogy a nagyinál járunk látogatóban – az étterem mégsem áraszt régimódi hangulatot. Csütörtöktől szombatig 12 és 22 óra között tartanak nyitva, vasárnap pedig 12-től 19 óráig.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Apáti Étterem és Kávézó
14/38
Ha nincs időnk Nápolyig menni egy kemencében sült pizzáért, akkor elég eljutnunk Sajkodig, az Apátiban majdnem ugyanazt a minőséget kapjuk. És ez még nem minden, ugyanis az első étlapot Takács Lajos, az Olimpia Étterem egykori legendás séfje állította össze, ezért olyan különlegességeket is találunk a kínálatban, mint a tokaji borban pácolt kacsamájpástétom. Ősszel péntektől vasárnapig lesznek nyitva.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Baricska Csárda
15/38
A Chianti üzemeltetői 2013-ban vették át a Baricskát, és létrehozták a Balaton-part egyik legkülönlegesebb csárdáját, ahol a szarvasgombás vaddisznó-rillette édesköménnyel, a kacsacomb medvehagymás lapcsánkával érkezik. Az újragondolt magyaros konyhát idén október 23-ig élvezhetjük: szeptemberben kedden kívül mindennap, októberben csütörtöktől vasárnapig lesznek nyitva.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Bistro Sparhelt
16/38
Látványos design, tehetséges séf, szezonális fogások és Instagram-fotóért kiáltó tányérköltemények. A Sparhelt a Balaton egyik legfelkapottabb étterme, teljes joggal. Náluk nem hogy ősszel, de télen sem szokott véget érni a szezon, szerdától vasárnapig tartanak nyitva, 12 és 22:30 között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Kredenc
17/38
Nagyon sokszor ajánlottuk már a Kredencet, nem véletlenül. Az erős környékbeli borválaszték miatt még nem kaphatott volna helyet ezen a listán, de az utóbbi időben néhány figyelemre méltó étel is felkerült a kínálatba. Ha ősszel is pulled pork szendvicsre fáj a fogunk, csütörtökön 11-től 21-ig, pénteken és szombaton pedig 11-től 24 óráig térhetünk be hozzájuk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Morzsa Bisztró
18/38
Food trucknak indult, most már füredi bisztróként üzemel a Morzsa, ahol az eredeti bisztrófilozófia szellemében főznek, magyarul jót, de gyorsan és egyszerűen. Kötetlen, családias hely, ahonnan akár a szomszédos Beer Balatonba is átvihetjük a tányérunkat, ha úgy tartja kedvünk. Egész évben nyitva tartanak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Nem Kacsa Étterem, Balatonfüred
19/38
A füredi Nem Kacsa Étterem a kísérletező kedvű Bistro Sparhelt csapatának második nagy dobása, tavaly nyáron nyitottak meg, és már abban az évben bevállalták a téli nyitva tartást is. Az új hely sem konvencionálisabb idősebb testvérénél – szokatlan fogásaikat szerdától vasárnapig kóstolhatjátok meg 12 és 22:30 között.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
GUSTO13
20/38
A Chianti pizzériaként indult, aztán Veszprém és a régió egyik legjobbja lett – már egyáltalán nem csak olasz ételekkel. Nyáron néhány hónapra bezártak, és egyelőre nem árulták el a nyitás pontos dátumát, de Facebook-oldalukon azt ígérték, szeptemberben elkészülnek a felújítással, hogy az étterem tizenötödik születésnapját már az új dizájnnal ünnepelhessék.

Fotó: Trenka Attila - We Love Balaton
Fricska Étteremlakás
21/38
A Fricska idén tavasszal újjá született: átigazolták Mede Ádám séfet a Michelin-csillagos Costes Downtownból, a belső teret pedig romkocsma helyett komoly bisztróvá hangolták. A vendégek kedvenc burgereit azért az étlapon hagyták – az év bármelyik napján megkóstolhatjátok őket.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Oliva Hotel & Étterem
22/38
Az Oliva a hobbitörténészek kedvenc étterme: a 18. századi barokk épületben élt már kódisbíró, fűszerpaprika-kereskedő, üzemelt benne kötöde, és az 1970-es években itt működött a Pusztai vendéglő is. Ma egy mediterrán hangulatú éttermet látunk, egyszerre magyaros és mediterrán étlappal. Egész évben nyitva tartanak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Villa Medici Hotel & Restaurant****
23/38
A Medici nekünk a Fekete-erdő Klinika hangulatát idézi meg, de nem ezért került a listára, hanem azért, mert Amrein Csaba konyhája az egyik legjobb a városban. Az árak ugyan magasabbak, de cserébe minőségi ételeket raknak elénk, ráadásul egész évben nyitva tartanak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Szent Donát Borkúria étterem (Bezárt)
24/38
Bár a stáb változott, az eddig megszokott színvonalon ez nem változtat. Ahogy a MÁRGÁ-t ismerjük, biztosan őszre is tartogatnak néhány szezonális finomságot, hiszen szeptemberben mindennap nyitva lesznek, októbertől pedig hétfőn és csütörtöktől vasárnapig ehetünk náluk.

Fotó: Petrányi Pince
Petrányi Borterasz
25/38
Petrányi István, az egyik hazai Ford-leányvállalat vezére gondolt egyet tavaly nyáron, a gyerekeire bízta cégét, és nyitott egy borteraszt Csopakon, hogy ő maga a borokra koncentrálhasson, felesége, Piroska pedig a vendéglátásra. Főleg újragondolt házias ételekkel lakhatunk jól náluk, csütörtökön 14-től 21-ig, pénteken és szombaton 13-tól 21-ig, vasárnap pedig 12-től 19 óráig.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton
Söptei Étterem
26/38
A Söptei ránézésre egy teljesen átlagos pince, de a szőlőlugasok között valójában olyan ételeket kapunk, mintha egy Michelin-csillagért teperő nagyvárosi étteremben ülnénk. Egész ősszel belekóstolhatsz ebbe a szürreális élménybe (na meg a remek Söptei-borokba), keddtől vasárnapig, 12 és 22 óra között tartanak nyitva.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton
Vígmolnár Csárda
27/38
A Vígmolnár az 50-es, 60-as években még egy csopaki vízimalom lakásaként szolgált, aztán csárda lett belőle, az tönkrement, majd 2011-ben támadt fel hamvaiból. Bent visszafogottan elegáns hangulat, az étlapon pedig csárdás ételek fogadnak, az átlagnál sokkal jobb minőségben és fantáziadúsabb formában, ráadásul egész évben.

Fotó: Sáfránkert Vendéglő
Sáfránkert Vendéglő
28/38
Friss alapanyagok, szezonális ételek, Homola-borok és a semmihez sem fogható paloznaki nyugalom. Hála Homoláék szezonhosszabbító terveinek, ősszel is átélhetjük ezt az idillt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Alsóörs Marina
29/38
Az Alsóörs Marina különleges helyet foglal el a balatoni yachtklubok palettáján. Stílusa egyszerre elegáns és barátságos, az áraik megfizethetőek, a kínálat kidolgozásában pedig az ismert gasztronómiai tanácsadó, Segal Viktor is részt vett – az év bármelyik napján kipróbálhatjátok, mit alkotott. Hasonlóan működik az étterem testvére is Balatonfenyvesen, a Fenyves Yacht Club.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton
Carpaccio Étterem
30/38
A legjobbak nem mindig azok, akik a legtöbbet koptatták az iskolapadot, erre pedig nagyszerű példa az alsóörsi Carpaccio, ahová egész évben beülhetünk egy könnyed olasz fogásra. Október végéig mindennap, novembertől pedig péntektől vasárnapig tartanak nyitva, 12 és 22 óra között

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Egy Csipet Nádas
31/38
A töreki erdő mélyén tanösvényre és állatvilágra előbb számítanánk, mint étteremre, pedig ott rejtőzik az Egy Csipet Nádas, helyi alapanyagokat használó újító konyhával, saját fűszerkerttel és maguknak főzött levendulaszörppel. Ha az időjárás nem szól közbe, október végéig még nyitva tartanak.

Fotó: Mala Garden
Mala Garden****
32/38
A Siófok kockaszállodái között megbújó Mala Gardenben kelet és nyugat találkozik össze: a konyhában ugyanúgy elfér az újragondolt magyar konyha, mint a thai és maláj fogások. Ezt a különleges ízélményt és a balinéz hangulatot egész évben élvezhetjük.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Rozmaring Kiskert Vendéglő és Pizzéria
33/38
Séf Sanyi és Pincér Sanyi fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy a világ legjobb pizzáját végre ne Nápolyban, hanem Siófokon ehesse az ember. Hogy az olaszok mit szólnak ehhez, azt nem tudjuk, mi viszont örülünk neki, hogy bármelyik évszakban beülhetünk hozzájuk pár finom falatra.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Chateau Visz Gourmet Étterem, Somogytúr
34/38
Az arisztokratikus hangulatú Chateu Visz kastélyszállót két dolog teszi különlegessé: egyrészt nincsen térerő, másrészt itt található Magyarország egyetlen vidéki fine dining étterme, amit 2010-ben az Év Éttermének is választottak. Az árakat vastag pénztárcához igazították, viszont szerdától vasárnapig bármikor főúrnak érezhetjük magunkat a 3, 4, 5, 6, vagy akár 7 fogásos menüsorokkal.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton
Kistücsök Food & Room
35/38
Csapody Balázs a szemesi éttermet kockásabroszos kisvendéglőből az A-kategóriába hozta fel az elmúlt évtizedekben, ráadásul úgy, hogy a báját sem veszítette el a hely. A Kistücsökben bármelyik nap kipróbálhatjátok, mi lehet az, amitől a budapesti Gourmet Fesztivál zsűrije is dobott egy hátast.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
BL YachtClub & Apartments
36/38
A lellei yachtklub a hajóbérlésen kívül annyiféle szolgáltatást kínál, hogy könnyedén átvészelik az év bármelyik szakaszát. A műjégpálya ugyan még nem aktuális, viszont a gasztronómiának most is szezonja van náluk.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Hegyi Borterasz
37/38
A Hegyi Csárdában úgy újítanak, hogy közben nem bújnak ki a bőrükből: csak jól és megbízhatóan főzik a megszokott magyaros ételeket. Van saját fűszerkertjük is, a mákos guba pedig legalább annyira ötcsillagos, mint a kishegyi panoráma. Szeptember 30-ig nyitva tartanak, de legalább hat fővel később is bejelentkezhettek egy borvacsorára.

Fotó: Hubertus-Hof
Hubertus-Hof Hotel & Restaurant
38/38
A Hubertus-Hof elsőre úgy tűnik, mint egy világbajnok vadász rezidenciája: kis túlzással több náluk a szarvasagancs, mint egy természettudományi múzeumban. Szerencsére ez nem csak külcsín: az étlapon is fontos szerepet kapnak a vadhúsok, szarvassal, vaddisznóval, vadkacsával és a tulajdonosok saját tenyésztésű angus marhájával. Október 31-ig tartanak nyitva, 12 és 22 óra között várnak ránk a szaftos steakek.