balaton

Hol éljük túl a hőségriadót Balatonon? – 5 tipp, merre hűtsük le magunkat

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2019. 06. 14. 12:14

Kiadták a harmadfokú hőségriasztást, ami azt jelenti, hogy hétvégén nagy eséllyel mindenki a hűvös helyeket keresi majd. Összeszedtünk néhány ötletet, merre induljunk.

Az országos tisztifőorvos rendelete alapján szerdán 0 órakor életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás, ami vasárnap éjfélig tart. Ez annyit jelent, hogy a következő napokban egész biztosan folyamatosan nagyon meleg lesz, hiszen csak akkor rendelnek el ilyet, amikor a napi középhőmérséklet három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 fokot

A szuper strandidő mellett sajnos számos veszéllyel is kell számolnunk, elég, ha a kiszáradásra, a hőgutára, vagy a leégésre gondolunk. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért azt javasolja, hogy 11-15 óra között ne napozzunk, sőt egyáltalán ne legyünk a tűző napon, fogyasszunk sok folyadékot (de NE alkoholt), ne kávézzunk, ne igyunk koffeines és cukros üdítőket és ne együnk zsíros ételeket. Használjunk naptejet (nagyon erős lesz az UV-sugárzás), öltözzünk szellőző ruhákba és ne hagyjuk gyerekünket és/vagy állatunkat parkoló kocsiban. Azt már mi javasoljuk, hogy a kánikula idejére érdemes találni egy hűvös helyet, ezért összegyűjtöttünk pár ötletet.

Csobbanjunk strandon vagy uszodában!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Természetesen az alapvető hűsölés az, ha az ember csobban egyet-kettőt a Balatonban. Azonban emlékeztetve mindenkit a tisztifőorvosi ajánlásokra, meg kell említenünk, hogy a Balaton vize sok veszélyt is tartogat. A legnagyobb, hogy az ember hajlamos felhevült testtel beugrani a - várhatóan 25 fokosra is felmelegedő - vízbe, ami ugyanúgy megterhelheti a szervezetet, mint a hőség. A legjobb, ha a strandolást délelőttre és 15 óra utánra időzítjük, amikor már/még kellemesen süt a nap, de nem a legforróbb időszakban vagyunk. Ha pedig a napsugárzástól elzárva úsznánk, akkor választhatjuk valamelyik környékbeli uszodát, például a balatonfűzfőit vagy a balatonfüredit.

Mássz le egy barlangba!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha stabil 20 fok körüli hőmérsékletre vágyunk, érdemes leereszkedni a föld gyomrába. Bármennyire csábító lenne, ezúttal inkább nem ajánlanánk a borospincéket. Olyan barlangokban érdemes gondolkodni, mint a Szentgáli-kőlik vagy a balatonedericsi Csodabogyós-barlang, esetleg a Tapolcai-tavasbarlang. A kellemes klíma mellett fantasztikus természeti értékeket fedezhetünk fel, és még egy jót is mozogtunk - távol a kánikulától.

Kirándulj egy hűvös, árnyas erdőben!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A testmozgás ilyenkor korlátozottan jó, főleg a legforróbb órákban, szóval mi is azt tanácsoljuk, hogy a kirándulásodat kora reggelre-délelőttre, illetve késő délutánra időzítsd. Ilyenkor viszont érdemes egy magasan lévő, hűvös erdőbe bevenni magad. Ajánljuk a Fekete-hegyet a Káli-medence fölött, az elbűvölő tengerszemekkel, a Badacsony tetején található erdőt, vagy épp a Füredi-erdőt, amibe a Koloska-völgyön keresztül érdemes behatolni. Sok-sok behűtött vizet vigyünk magunkkal a kirándulásokra!

Nézz meg egy kiállítást!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A nap legforróbb óráiban érdemes beugrani egy kiállítást megnézni. Sok kiállítótér eleve klimatizált, hisz nem engedhetik meg, hogy a sokszor értékes műtárgyak magas hőmérsékletnek és páratartalomnak legyenek kitéve. Egyik fő ajánlatunk a balatonfüredi Vaszary Villában megtekinthető Balatoni nyár – Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években, amin a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből rekonstruálták, hogy nyaraltak íróink a Balatonnál. A badacsonyi Egry József Emlékmúzeumban pedig Veszeli Lajos sejtelmes balatoni festményeit nézhetjük meg (címe: A Balaton misztériuma).

Pihenéssel készülj az esti programokra!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sokszor a legjobb a nyaralásban a semmittevés, hisz az is kikapcsol a hétköznapi rohangálás után. Főleg a hét második felében érdemes úgy átvészelnünk a hőségriadót, hogy a forró nappalokat a nyaralóban, apartmanban, szállásunkon töltjük, pihenünk, játszunk, megnézünk egy jó filmet. Aztán késő délután, amikor lemegy a nap, duskálhatunk a programokban, amiket minden héten a We Love Balaton is csokorba gyűjt. Itt megnézheted, merre érdemes menni, de a teljesség igénye nélkül ajánljuk a Veszprémi Sörfesztivált (kézműves sörök és koncertek), a június 15-i badacsonyi Holdfénytúrát (éjszakai barangolás a hegyen) vagy épp egy új film megtekintését a balatonakali kertmoziban.

FONTOS információ lehet még, ha valakit a rosszullét kerülget a nagy hőségben: harmadfokú hőriasztás esetén az illetékes katasztrófavédelmi szervezetek közzéteszik a bárki által szabadon használható, klimatizált helyiségek listáját. Íme:
Veszprém megye,
Somogy megye (a bal hasábban lévő gyorslinkek közötti második link, letölthető fájlt tartalmaz),
Zala megye (a bal hasábban lévő gyorslinkek közötti harmadik link, letölthető fájlt tartalmaz).

Hasonló tartalmak