balaton

szerkesztés

Hol éljük túl a hőségriadót Balatonon? – 5 tipp, merre hűtsük le magunkat

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2019. 06. 14. 12:14

Kiadták a harmadfokú hőségriasztást, ami azt jelenti, hogy hétvégén nagy eséllyel mindenki a hűvös helyeket keresi majd. Összeszedtünk néhány ötletet, merre induljunk.

Az országos tisztifőorvos rendelete alapján szerdán 0 órakor életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás, ami vasárnap éjfélig tart. Ez annyit jelent, hogy a következő napokban egész biztosan folyamatosan nagyon meleg lesz, hiszen csak akkor rendelnek el ilyet, amikor a napi középhőmérséklet három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 fokot

A szuper strandidő mellett sajnos számos veszéllyel is kell számolnunk, elég, ha a kiszáradásra, a hőgutára, vagy a leégésre gondolunk. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért azt javasolja, hogy 11-15 óra között ne napozzunk, sőt egyáltalán ne legyünk a tűző napon, fogyasszunk sok folyadékot (de NE alkoholt), ne kávézzunk, ne igyunk koffeines és cukros üdítőket és ne együnk zsíros ételeket. Használjunk naptejet (nagyon erős lesz az UV-sugárzás), öltözzünk szellőző ruhákba és ne hagyjuk gyerekünket és/vagy állatunkat parkoló kocsiban. Azt már mi javasoljuk, hogy a kánikula idejére érdemes találni egy hűvös helyet, ezért összegyűjtöttünk pár ötletet.

Csobbanjunk strandon vagy uszodában!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Természetesen az alapvető hűsölés az, ha az ember csobban egyet-kettőt a Balatonban. Azonban emlékeztetve mindenkit a tisztifőorvosi ajánlásokra, meg kell említenünk, hogy a Balaton vize sok veszélyt is tartogat. A legnagyobb, hogy az ember hajlamos felhevült testtel beugrani a - várhatóan 25 fokosra is felmelegedő - vízbe, ami ugyanúgy megterhelheti a szervezetet, mint a hőség. A legjobb, ha a strandolást délelőttre és 15 óra utánra időzítjük, amikor már/még kellemesen süt a nap, de nem a legforróbb időszakban vagyunk. Ha pedig a napsugárzástól elzárva úsznánk, akkor választhatjuk valamelyik környékbeli uszodát, például a balatonfűzfőit vagy a balatonfüredit.

Mássz le egy barlangba!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha stabil 20 fok körüli hőmérsékletre vágyunk, érdemes leereszkedni a föld gyomrába. Bármennyire csábító lenne, ezúttal inkább nem ajánlanánk a borospincéket. Olyan barlangokban érdemes gondolkodni, mint a Szentgáli-kőlik vagy a balatonedericsi Csodabogyós-barlang, esetleg a Tapolcai-tavasbarlang. A kellemes klíma mellett fantasztikus természeti értékeket fedezhetünk fel, és még egy jót is mozogtunk - távol a kánikulától.

Kirándulj egy hűvös, árnyas erdőben!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A testmozgás ilyenkor korlátozottan jó, főleg a legforróbb órákban, szóval mi is azt tanácsoljuk, hogy a kirándulásodat kora reggelre-délelőttre, illetve késő délutánra időzítsd. Ilyenkor viszont érdemes egy magasan lévő, hűvös erdőbe bevenni magad. Ajánljuk a Fekete-hegyet a Káli-medence fölött, az elbűvölő tengerszemekkel, a Badacsony tetején található erdőt, vagy épp a Füredi-erdőt, amibe a Koloska-völgyön keresztül érdemes behatolni. Sok-sok behűtött vizet vigyünk magunkkal a kirándulásokra!

Nézz meg egy kiállítást!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A nap legforróbb óráiban érdemes beugrani egy kiállítást megnézni. Sok kiállítótér eleve klimatizált, hisz nem engedhetik meg, hogy a sokszor értékes műtárgyak magas hőmérsékletnek és páratartalomnak legyenek kitéve. Egyik fő ajánlatunk a balatonfüredi Vaszary Villában megtekinthető Balatoni nyár – Írófényképek az 1950-es, ’60-as, ’70-es években, amin a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből rekonstruálták, hogy nyaraltak íróink a Balatonnál. A badacsonyi Egry József Emlékmúzeumban pedig Veszeli Lajos sejtelmes balatoni festményeit nézhetjük meg (címe: A Balaton misztériuma).

Pihenéssel készülj az esti programokra!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sokszor a legjobb a nyaralásban a semmittevés, hisz az is kikapcsol a hétköznapi rohangálás után. Főleg a hét második felében érdemes úgy átvészelnünk a hőségriadót, hogy a forró nappalokat a nyaralóban, apartmanban, szállásunkon töltjük, pihenünk, játszunk, megnézünk egy jó filmet. Aztán késő délután, amikor lemegy a nap, duskálhatunk a programokban, amiket minden héten a We Love Balaton is csokorba gyűjt. Itt megnézheted, merre érdemes menni, de a teljesség igénye nélkül ajánljuk a Veszprémi Sörfesztivált (kézműves sörök és koncertek), a június 15-i badacsonyi Holdfénytúrát (éjszakai barangolás a hegyen) vagy épp egy új film megtekintését a balatonakali kertmoziban.

FONTOS információ lehet még, ha valakit a rosszullét kerülget a nagy hőségben: harmadfokú hőriasztás esetén az illetékes katasztrófavédelmi szervezetek közzéteszik a bárki által szabadon használható, klimatizált helyiségek listáját. Íme:
Veszprém megye,
Somogy megye (a bal hasábban lévő gyorslinkek közötti második link, letölthető fájlt tartalmaz),
Zala megye (a bal hasábban lévő gyorslinkek közötti harmadik link, letölthető fájlt tartalmaz).

Hasonló tartalmak

Admin mode