aktív

szerkesztés

Húsz tipp, hogy feledhetetlen legyen a balatoni nyárutó – Őszi bakancslista

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2019. 09. 06. 10:11

Itt van az ősz, itt van újra, és ismét gyönyörű arcát mutatja a Balaton környékén. Szokásos, szezonális bakancslistánkon megtalálhatod a hozzád illő aktivitást, ami miatt rá fogsz jönni, a nyár elköszöntével nem ér véget az élet a Balatonon, sőt ekkor kezdődik igazán!

Strandolj ősszel is!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy szeptemberben is irány a strand, pedig szerintünk tényleg érdemes számolni ezzel a lehetőséggel. Először is jó esetben a Balaton még jó ideig nem hűl 20 fok alá (nagyon), így az edzettebb, merészebb látogató simán megmártózhat, úszhat pár hosszt, főleg amíg a levegő hőmérséklete kitart 20 és 30 fok között. De ha mégsem, akkor még mindig ott az üres strand, amin lehet piknikezni, napfürdőzni, még egy kis színt szerezni a tél előtt, élvezni a vénasszonyok nyarát. És ha jókor vagyunk jó helyen, még egy-egy jobb strandbüfét is elcsíphetünk, ami még nem húzta le a rolót.

Sétálj a lombjukat hullató fák közt!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Arról valószínűleg nem kell vitát nyitni, hogy az ősz csúcspontja, amikor a fák lombkoronája színesbe öltözik, és megkezdődik a lombhullás. Az ilyet érdemes egy parkerdőben, ligetben vagy ápolt fasorban átélni. Ajánljuk Keszthelyt, ahol akár a Helikon parkba, akár a kastélyparkba, akár a gesztenyefasorba megyünk, látványos színorgiában lesz részünk, de a sárguló badacsonyi, szent györgy-hegyi vagy csopaki szőlőlevelek sem nyújtanak rossz látványt.

Kelj korán a ködös panorámáért!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az őszi Balatonnál természetesen sok gasztroélmény vár ránk, de előtte még érdemes mozogni egy jó nagyot. Pont a piac előtt ideális kezdés (főleg ha a bevált káptalantóti Liliomkertet választod), ha elég korán felkelünk egy ködös őszi napon, és megmásszuk az egyik tanúhegyet. Elsőre a Halápot ajánlanánk, ami szépen ki van már építve, nem is igényel nagy túrát, ha azonban a köd elég vastag, hogy befedje, akkor irány a jó magas Szent György-hegy!

Fusd le a Szigligeti Félmaratont!

Fotó: Szigligeti Félmaraton - Facebook

A következő programot alapvetően annak ajánljuk, aki edzésben van, hiszen a közel 21 kilométeres táv is komoly vállalás. A szeptember 14-i esemény ellenben csodaszép tájon vezet majd át, keresztül a Balaton egyik legszebben megőrzött falván. Kutyabarát verseny lesz, a gyerekeknek is rendeznek egy rövidebb távon futamot, motivációs előadásokat is tartanak, és a szervezők szerint lehet majd szaunázni, strandolni és táncolni is.

Fuss és kalandozz a Balaton-felvidéken!

Fotó: Burger King Ultrabalaton Trail - Facebook

Nem véletlen, hogy két futóversenyt is idetettünk, hisz annyira különböznek, mint a síkvízi kajak a vadvízitől. Az Ultrabalaton Trail a tókerülő futóverseny terepváltozata (reméljük kerékpárral is lesz ilyen majd), amely idén mutatkozik be: október 12-én indítják el több távon. Egyéniben lesz félmaratoni, maratoni, 100 kilométeres, illetve az utóbb távot csapatban is lehet majd teljesíteni. A bázis, tehát a rajt-cél Csopakon lesz.

Hallgasd Morcheebát és Roisín Murphy-t a Gömbkilátó alatt!

Fotó: Kálló Péter - MOL Nagyon Balaton

Ha valaki azt mondja, vége mindennek, nincs több zenei fesztivál idén a tónál, elég ennyit mondani: Balaton Piknik. Az egynaposnak indult boglári fesztivál idén már kétnapos, de a piknikezős, andalgósan zenehallgatós vonalat nem vetette el. Szeptember 13-14. között. Morcheebát és Roisín Murphyt is hallgathatunk a Gömbkilátó árnyékában.

Kezdd a napot egy brunch-csal!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egy kiadós, esti, őszi borozás másnapját csak akkor tudjuk igazán beindítani, ha benevezünk a reggeli és ebéd határmezsgyéjén táncoló brunch-ra . Nemrég összeírtunk nektek egy listát a legjobb reggelizős-bruncholós helyekről, válasszatok innen (ügyelve a szűkös őszi nyitva tartásra)! Eggs Benedictre fel!

Kóstold meg a Gasztrohegy finomságait!

Fotó: Gasztrohegy Badacsony - Facebook

2018 őszétől 2019 tavaszáig már megízlelhették az ínyencek a Badacsonyt a tomboló nyári főszezonon kívül. A hegy éttermei idén is összefognak Gasztrohegy néven, hogy megmutassák a publikumnak, 20 fok alatt, hulló falevelek közt is van élet. Érdemes rendszeresen ránézni a rendezvénysorozat Facebook-oldalára, hogy feltették-e már az első (szokás szerint egy alapanyagra építő) alkalmat. Annyit segítünk, hogy október 25-27-én tartják, és a halak állnak majd a középpontban.

Vegyél részt egy őszi gasztrofesztiválon!

Fotó: Szabó Miklós - We Love Balaton

Tavaly elkezdődött egy folyamat: a kevésbé frekventált időszakban egyre több olyan gasztroeseményt rendeznek a tó körül, ahol egyszerre több étterem és borászat kínálatát is megkóstolhatjuk. Minden jel arra mutat, hogy ez a trend ősszel és télen is tovább folytatódik. Szeptember 28-án Sümegen, november 30-án Badacsonyban lesz a Balatoni Kör Gasztro Piknike (ahol a Kör tagjai, éttermek, borászatok mutatkoznak be), október 19-én Murci Fesztivál néven lát vendégül mindenkit a lellei Kishegy, ugyanezen a hétvégén pedig Szigligeten tartják meg a már hagyománynak számító Süllőfesztivált. Novemberben a környék vendéglátóhelyei mutatkoznak be a Füred Gastro Fesztiválon, Tihanyban pedig sor kerül a Garda Fesztiválra. Nem kizárt, hogy ez még csak a kezdet, és még több település készül majd valamilyen hasonló programmal.

Menj el boros programokra, kóstolj, tanulj!

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Bort inni és kóstolni jó, ezt már a rómaiak is tudták. Az ősz kifejezetten arra van kitalálva, hogy a balatoni borokkal ismerkedjünk, és már számos jó borbár áll rendelkezésünkre, ha ezt értő módon, programokkal tűzdelve tennénk. Érdemes meglátogatni a ráncfelvarráson átesett badacsonyi Hableányt, ahol a Laposa-birodalom borüzemét lehet meglátogatni, lehet kóstolni bort és ételt is. A Szent György-hegyen lévő Murciban pedig borászsimogatón ismerkedhetünk a szakértőkkel, de zenés programok is várhatóak, sőt az előbb említett Süllőfesztivál idejére külön programmal is készülnek.

Ízlelj balatoni pálinkákat a hűvösben!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Méltatlanul háttérbe vannak szorítva a borok mellett a balatoni pálinkák, holott egyre több manufaktúra állít elő kiváló minőséget. Érdemes hozzájuk vendégfogadási időben benézni, és - szigorúan mértékkel, józan sofőrrel! - megkóstolni pár fajtát. A párlatok kedvelőinek a déli parton ott van a Zimek, a Fenegyerek, az északin pedig a Petendi, a Reneszánsz és a Somló Spirit is.

Igyál forralt bort egy termelői piacon!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Itt van az ősz, ilyenkor azért jó korán felkelni, mert kellemesen csípősen hűvösek a reggelek, és persze még nyitva vannak a piacok is. Érdemes valamelyik termelői piacot célba venni egy üde vasárnap reggelen. Az ismertek (mint a káptalantóti Liliomkert vagy a Tihanyi PIAC placc) mellett délen fedezzük fel a földvári piacot, amely október 15-ig várja a látogatókat, északon pedig a tihanyi Akasztófadombon lévő Agora Piacot. És ha már ott vagyunk, szerezzünk egy kis forralt bort!

Ereszkedj le a föld alá!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Főleg az északi part büszkélkedhet olyan föld alatti hasadékokkal, melyekbe az ember is befér. Kiváló terápia lehet ez a bezártságtól való félelem leküzdésére, miközben az ember lélegzetelállító sztalaktit- és sztalagmit csodákat is észlelhet itt-ott. Ajánljuk a balatonedericsi Csodabogyós-barlangot, amely sportteljesítménynek se utolsó, illetve a Szentgáli kőlikat, ahol könnyebb és nehezebb túra közül is választhatunk.

Térj le a bringakörútról!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ősszel az egyik legalkalmasabb az idő a kerékpártúrákra, főleg ha beüt az indián nyár. Csípős reggelek, kristálytiszta levegő, semmi tömeg, kellemes huszonpárfokos nappalok, menetszél. Érdemes azonban letérni a bringakörútról (amúgy is elkezdődik a felújítása, szóval sok feltúrt szakasszal találkozhatunk majd), és megnézni a "szárnyvonalakat". Ilyen a Veszprém-Balatonalmádi kerékpárút, amely csodaszép erdőkön, mezőkön, völgyeken vezet át a régi vasút vonalán. Ha szerencsénk lesz, a kedves menedékhely, A Zöld is nyitva lesz még.

Próbáld ki a SUP-ot neoprénben!

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Az evezőlapátot sem kell feltétlenül szögre akasztani, ha befejeződött a szezon. Mindenféle vízi alkalmatosságnak, kajaknak, kenunak, könnyűsúlyú kétpárevezősnek, sárkányhajónak és bizony SUP-nak is vízen kell maradnia, hisz a fentebb leírt időjárási viszonyok igazak erre a sportra is. Ha már lehűlt a tó vize messze 20 fok alá, szerezzünk be egy hőszigetelő ruházatot, és már kerülgethetjük is a nádasban a kacsákat. Itt van pár útvonal is hozzá.

Járd be a tihanyi túraútvonalakat!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nemrég jártunk Tihanyban az Óvár nevű hegyen (nemsokára cikket is írunk belőle), azelőtt pedig a Csúcs-hegy ellen indítottunk csúcstámadást. Ez nem véletlen, hisz a Tihanyi-félszigeten túrázni jó: szinte hibátlanul ki van mindenhol táblázva, épp hol járunk, merre kanyarodhatunk, milyen látványosság van arra, hány métert és órát:percet kell rászánnunk a sétára. Ráadásul az apátságon és levenduláson túl is van rengeteg látnivaló, gejzírmező, új kilátó, erdő és vad tópart.

Kerüld meg talpon a tavat!

Fotó: Balaton Camino 2019 - Facebook

Ha már túrázunk, csinálhatjuk azt is nagyban. A Balaton Camino szervezői valami ilyesmire gondolhattak a mentális feltöltődés mellett, amikor kitalálták, hogy körbetalpalják Közép-Európa legnagyobb tavát. Azóta minden évben, és mindig más évszakban vágnak neki a gyaloglásnak. Idén az őszre esett a választás. Október 5-14-én csatlakozhattok a vidám kis csapathoz bármely szakaszra, de azért előzetesen jelentkezzetek be!

Nézd meg, hogyan ábrázolta Munkácsy és Szinyei a vizet!

Fotó: Vaszary Galéria - Facebook

Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz. Ez annak a szó szerint festői kiállításnak a címe, melyet november 17-ig csodálhatsz meg a füredi Vaszary Villában. A címből látszik, hogy a víz áll a középpontban, úgyhogy ha a víz egy formája, az eső dobol odakint, vesd bele magad Courbet, Munkácsy, Szinyei vagy épp Benczúr részletgazdag olajképeibe!

Tanulj meg kenyeret sütni a Búzalelkével!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ha valaki, akkor a Búzalelke Pékséget vezető Kovács Bea valóban ért a pékmesterséghez, amit mi sem bizonyít jobban, mint a nemrég elnyert díja. Már eddig is tartott kenyérsütő kurzusokat, és ez idén ősszel sem lesz másképp. Úgy tudjuk, minden vasárnap lesz majd tanfolyam, a helyek a várólista alapján kelnek el. A várható események a Facebookjukra is kikerülnek, de direktbe e-mailt is lehet kérni az időpontokról a buzalelkespekseg@gmail.com-ra küldött levéllel. Tanulmányaink után pedig meg is lephetjük a családot egy saját cipóval!

Ismerd meg a Doppler-jelenséget és a Maxvell-démont!

Fotó: Kutatók Éjszakája / Researchers' Night In Hungary - Facebook

Ősszel lesz a Kutatók Éjszakája és érdemes lesz Siófokra fókuszálni, ha a déli parton járunk, ugyanis szeptember 27-én a Perczel Mór Gimnáziumban sok izgalmas előadást tartanak. Az alcímben említett jelenségek mellett biológiai kísérleteket végeznek, csillagászkodnak és bevezetnek a fény misztériumába is.

Hasonló tartalmak

Admin mode