aktív

szerkesztés

Húzd be a satuféket és szusszanj egyet! - 15 kerékpáros pihenő a bringakörúton

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2018. 06. 25. 10:48

Ha a nyakunkba kapjuk a Balatont, a lábunk közé a kerékpárt, érdemes a bringakörúton megállni, mert észvesztő a panoráma, szenzációsak a frissítők és jók az ételek is. Összeszedtük egy toplistán a 15 legizgalmasabb bringás megállót, ahol meg kell állni szusszanni.

Izgatott minden magyar bringás, hogy végre felbőgjenek az aszfaltozógépek és felújítsák a balatoni bringakörutat, melynek mentén már elég jó megállóhelyek várják őket. Ha kitikkadtunk, elfáradtunk vagy csak gyönyörködnénk a tóban, soktucatnyi "állomás" nyújt frissítőt, vagy szép kilátást. Ezekből szemezgettünk abból kiindulva, hogy a kerékpáros turista Siófokról startol el és az óramutató járásával ellentétes irányba kerüli meg a tavat.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Panoráma-kilátó

1/14

8171 Balatonvilágos, Csók István sétány

Több Infó

Címkék

Némi kaptatót nem úszhat meg az ember, amikor a Balatonkenesén kezdődő és Aligán ellaposodó magaspartra felteker. De megéri. Annyira döbbenetes a panoráma, hogy eláll az ember szava, és egyszerűen nem lehet itt elmenni egy pihenő (és pár fotó) nélkül. Belátni ugyanis a tó teljes keleti medencéjét, egész Tihanyig.

Miért érdemes itt megállni? Végignézni, ahogy egy villámokkal tarkított zivatar átszalad Füred felől Siófok irányába, megfizethetetlen.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Zöld

2/14

8225 Szentkirályszabadja

Több Infó

Ugyan a kaptatót itt is "meg kell ugranunk", ráadásul a bringakörúton kívül esik e létesítmény, de így is alig hagyható ki. Ugyanis a Balaton partjáról kiágazó egyik kitűnő szárnyvonal, a Veszprém-Balatonalmádi bringaút mellett fekszik (amit egy felhagyott vasút nyomvonalán építettek). A Zöld idei nyitására sokat kellett várni, de megérte, ismét sülnek a langallók és kemencés pisták, készülnek a limonádék, a fák árnyasak, a hely pedig még mindig annyira eklektikus, elveszős és melegszívű, hogy alig akarunk visszaereszkedni Almádiba.

Miért érdemes itt megállni? Hogy egy üdítő után és langalló előtt felsétáljunk a szalagtelek tetejére és leüljünk a szerelmesek fája mellé egy padra. (Vigyázat! A downhill pálya már nem feltétlen üzemképes.)

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Kossuth-forrás és a savanyúvízforrások - Balatonfüred

3/14

Füredről elsőre mindenkinek a nagy-nagy rendezvények, a menő Tagore-Zákonyi tengely, a patinás villasor jut eszébe, holott a források városa is ez. A legismertebb a Kossuth, ami a Gyógy tér kellős közepén található, kőhajításnyira a bringaúttól. Mint a füredi források általában, ennek is van egy speciális mellékíze, de hideg, egészséges és üdít. Aki nyugisabb helyen akar inni, annak érdemes elhagyni a várost, Tihany felé még két savanyúvízforrást lelhet.

Miért érdemes itt megállni? Mert ezerszer jobb érzés egy tiszta forrás vízéből energiát nyerni, mint bekólázni egy lángos után.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nagyi Kertje Teázó

4/14

8241 Aszófő, Remete utca 2.

Több Infó

Ha Tolnát-Baranyát nem is, Sajkodot már megjárta a Nagyi Kertje. Nem feltétlen rossz dolog, hogy rengeteg féle teát is tartanak itt, hisz zimankósabb időben való tekerés esetén nem árt a melegítő. Kiváló süteményekkel is lehet emelni a szervezet cukorszintjét, ha pedig itt talál meg minket az este, meg is szállhatunk.

Miért érdemes itt megállni? Kiülni a teraszra és nézni a Balaton öblét békességben nem olyan rossz. Főleg sütivel.

Fotó: Kálló Péter - We Love Balaton

Kalóz

5/14

8242 Balatonudvari-Fövenyes, Strand utca 1.

Több Infó

Címkék

Az aprócska Fövenyest - a kertmozi mellett a - a bringa út mentén található Kalóz rakta fel a turisztikai térképre. Ugyan fizetni kell a belépőért, de tavaly óta már van gasztojegy is. Éttermi színvonalú büféételek, kézműves sörök, környékbeli borok és tengeri életérzés.

Miért érdemes itt megállni? Meg kell kóstolni az elmúlt évek beach food sikersztoriját, a HarcsaKrumplit, aka balatoni fish&chipset.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bringakali Kerékpáros Pihenő és Szerviz

6/14

8243 Balatonakali, Vasút sor 2.

Több Infó

Címkék

Az egyik legfelkészültebb bicós pihenő a következő faluban található. A Bringakaliban a szerviztől a bringás kellékek boltján át a frissítőt-harapnivalót kínáló büféig minden van, 3 in 1.

Miért érdemes itt megállni? Mert közel a környék egyik legkellemesebb és legpezsgőbb strandja, ahol megmártózhatunk, ha átfőttünk a napon.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Kánya Zoli halsütője és halfüstölője

7/14

8252 Balatonszepezd, Csuki tér 2.

Több Infó

Címkék

Megéheztél a bringatúrán, de nem akarod degeszre tömni magad nehéz ételekkel? Ráadásul épp Révfülöp és Balatonszepezd környékén gördülsz? Akkor Kánya Zolinál kell megállni, akinek szlogenje akár az is lehetne: Kánya nem gányol. Ugyanis a füstölés nagymestere, de persze nem csak füstölt halakat lehet nála enni, hanem sülteket is. A hekk még mindig elengedhetetlen a kis büfében, de Balaton környéki és tengeri halakat is falatozhatunk itt, és még az úszóját se kell megenni.

Miért érdemes itt megállni? Mivel van pisztrángjuk, innentől kezdve ez a kérdés elég értelmetlen.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

BEZÁRT (KerékBár)

8/14

8281 Köveskál, Kővágóörsi út 10.

Címkék

A Zöldhöz hasonlóan kiesik a bringakörút útvonalából a köveskáli Kerékbár, ezért azoknak ajánljuk, akik eleve a Káli-medencei szakaszt választják a partmenti helyett, esetleg ráérősen tekernek. A nyáron nyitva tartó pihenőhely a falu szélén található szép kilátással a medencére. Ehhez társulnak a könnyű, laza harapnivalók, levesek és üdítők.

Miért érdemes itt megállni? Somlyódy Zsuzsaért, aki megálmodta és működteti a helyet, szóval őt dicsérd a finom falatokért!

Fotó: Kálló Péter - We Love Balaton

Balatongyöröki Szépkilátó

9/14

8313 Balatongyörök, 71-es út mellett

Több Infó

Mint minden kilátóért, ezért is meg kell küzdeni bringával, bár a Szépkilátóért nem kell hősi halált se halni. Épp a 71-es és a bringakörút mellett található, tornya nincs, csak észvesztő panorámája ott, ahol a Keszthelyi-hegység beleszakad, na jó, belesüpped a Balatonba.

Miért érdemes itt megállni? A Balaton felének látványáért.

Bringatanya, Somogyi fagylaltműhely

10/14

8315 Gyenesdiás, Madách utca 45.

Több Infó

Címkék

Cukrászda, és mégsem csak az, bringaszerviz, és mégsem csak az, de mégis mi ez? Hát minden megfáradt bicós mekkája, a Keszthelyre érkezés előtti utolsó potenciális pihenő, ahol császári a házi fagylalt és mindig illeszkedik az imbuszkulcs. Bónusz kerékpárbérlési lehetőség is van.

Miért érdemes itt megállni? A Gelato World Tour nemzetközi fagylaltverseny döntőjében különdíjat érdemelt csokifagyit is el lehet nyalni.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Szent Mihály-kápolna

11/14

8314 Vonyarcvashegy, Szent Mihály-domb

Több Infó

Címkék

A bringakörút mentén magasodik egy 136 méteres domb, melyre a bringákat lent eldöntve éri meg felkapaszkodni. Több kilométer tekerés után jól eshet a kis séta, ahogy a dombtetőn elénk táruló kilátás és a domb története is, amit táblákon olvashatunk el. A Szent Mihály-domb inkább a szemnek és a léleknek nyújt feltöltődést, mint az ízlelőbimbóknak.

Miért érdemes itt megállni? Hogy megismerjük a 40 halász és a jégtábla legendáját.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Florida Fagyizó

12/14

8647 Balatonmáriafürdő, Rákóczi út 85.

Több Infó

Címkék

A déli partnak is megvan a maga zseniális fagylaltozója: 32-féle fagyit lehet nyalni a máriafürdői Rákóczi úton, miből másból, mint részben olasz alapanyagból, állati eredetű tejszínnel megspékelve. Szóval ha át vagyunk forrósodva, mint légiós a Szaharában, szálljunk le a nyeregből, és fagyizásra fel!

Miért érdemes itt megállni? Garantáltan belemárthatjuk itt a nyelvünket a Balaton fagyijába.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fenyves Yacht Club és Kikötő

13/14

8646 Balatonfenyves, Mária utca 1.

Több Infó

Címkék

Okozott némi vitát annak idején a Balaton medrét gyökeresen átalakító projekt, de azon sose volt vita, hogy egy hatalmas területet sikerült szépen rendezni. A modernitás nyitott mindenki számára, nem csupán a hajósoknak, így a megfáradt biciklis is megállhat itt, ahol könnyíteni és üdíteni is tud magán. És arról még nem is beszéltünk, milyen kiváló éttermet húztak fel ide.

Miért érdemes itt megállni? Mert vitorláscipő nélkül is olyat ehetünk, hogy az üzemanyagként szolgálhat Siófokig.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Bor és Bringa

14/14

8623 Balatonföldvár, Nyugati Strand

Több Infó

A létező legegyszerűbb párosítás az, amit a kötcsei borász, Gutman László kitalált: bort ad bicikliseknek. Persze lakott területen belül mértékkel lehet borozgatni, szóval maradjunk csak egy sportfröccsnél tekerés előtt. A Bor és Bringában persze szervizpontot és szervezett bringatúrákat is találni.

Miért érdemes itt megállni? Mert van bor. Jó bor.

Hasonló tartalmak

Admin mode