balaton

szerkesztés

Így láttuk mi a 2015-ös balatoni nyarat

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2015. 09. 04. 18:47

Összebútorozott A Strand Fesztivál és a B.my.Lake, megnyitott egy tucat színvonalas, újhullámos étterem és több strandbüfé is újragondolta az unalmas lángos-hamburger kínálatot. Van már a Balatonon vegán fagyi és paleo sütiző, Kapolcsra pedig felépítettek egy mini Provence-t. Szemet gyönyörködtető album készült a Káli-medencéről és egy lelkes balatoni arc elkészítette a Balaton-felvidék összes helyét, programját tartalmazó kiadványt. Ez az nyár is izgalmasan telt a Balatonon, mi pedig most megpróbáltuk összeszedni, hogy mik tették azzá.

Zamárdi fesztiválközpont lett

Tavasszal még elképzelni sem tudtuk, milyen lesz, amikor egymás mellett szólnak majd a Quimby sanzonjai és Richie Hawtin beatjei. A szervezők szerencsére biztosak voltak benne, hogy megfér egymás mellett az elmúlt két évben Balatonaligán megrendezett B.my.Lake  és az eleve Zamárdira szabott Strand Fesztivál.

És igazuk lett, mert annak ellenére, hogy milyen közel kerültek egymáshoz, nem zavart be a két fesztivál egymás koncertjeibe. Az aligai erdő miatt kicsit fájt a szívünk, de a színekkel Zamárdiban is játszottak, így a B.my.Lake hozta az elmúlt években megszokott titokzatos, kissé elvont világot. De azért a Strand fesztivál sem panaszkodhatott arra, hogy elszívták a közönségét, ott főleg a magyar zenekarokért voltak oda.

Nagyon ment a Balaton

Nagyon Balaton fesztiválsorozat tőlünk kiemelt figyelmet kapott: Köveskáltól Balatonfüreden át egészen Siófokig számtalan programról számoltunk be, a Művészetek Völgyéig pedig több mint 400 ezren fordultak meg ezeken a fesztiválokon. Mivel a Strand Fesztivál és a B.my.Lake csak ezután következett, összesen több mint félmillió embert vonzottak a Balatonhoz ezek a programok. A teljesség igénye nélkül: Köveskálon olyanokat ettünk, mint sehol máshol, az ARTplaccon szúnyogokkal is megvívtunk, a Strandon végigcsúsztunk a Nagyszínpad előtt, a Balaton Soundon filozófus rapperrel beszélgettünk, többször is végignéztük a Balaton Methodot, megünnepeltük a Kultkikötő 10. születésnapját, behoztuk Los Angeles-t a Yacht Balatonnal, a két veszprémi fesztivál pedig bizonyította, hogy róluk sem szabad megfeledkezni, ha a Balatonról beszélünk.

Arról nem is beszélve, mennyien játszottatok velünk a Nagyon Balaton és a We Love Balaton közös nyereményjátékán, amelynek 2. és 3. helyezettje már megvan, ma pedig a győztest is kihirdetjük.

Innen volt a legszebb a csillaghullás

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Tavaly mutattunk már nyolc helyet, ahonnan szerintünk látni kell a Balatont.  Idén viszont megnéztük, milyen, amikor nincsenek pincérek, napernyők és vacsora, csupán egy üveg borral fekszünk a fűben és bámuljuk a csillagokat. Az augusztus végi csillaghullás megtekintésére nem csak mi választottuk az akarattyai magas partot, úgy tűnt, sok nyaraló gyönyörködik szívesen 400 méter magasról a balatoni panorámában. Erről a stratégiai magaslati pontról az egész keleti medencét kiválóan belátni, de éjszaka a kb. 20 km-es távolság ellenére még a siófoki óriáskereket is tisztán ki lehetett venni.

Legpozitívabb változások

Ez a nyár több újdonságot is hozott a balatoni gasztronómiában. A csopaki Szent Donát helyén megnyitott a Márga Bisztró, ami egy színvonalas bisztró konyhát csinál. Paloznakon a Homola Pincészet megnyitotta a Sáfránkert Vendéglőt, amelynek étlapján elsősorban az újra gondolt magyaros ételek dominálnak. A Lakatos Műhely hétvégente leköltözött a Tihanyi PIAC Placcra és a stylist-szakács szorgalmasan sütötte  a piacolóknak a kolbászt. Badacsonyban feléledt poraiból az egykor legendás Kishableány terasza, ahol most Laposa-borokat és Bezerics-féle burgereket kínálnak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A szigligeti Várkávézó Fagylaltozóban olyan gyümölcs fagyit ettünk, amelyben 4 kg fagyiból 2 kg színtiszta gyümölcs, és utánajártunk a legjobb hamburgereknek is. A keszthelyi Bistro Classicoban például vaddisznó hús kerül a házi buciba, mindez füstölt whiskymártással megspékelve. De ettünk vega burgert is a füredi Matrózban, ahol kecskesajt került a céklás házi buciba, hozzá pedig sült zellert ropogtattunk. A Zamárdiban egy hónapja megnyitott Chef Beach büfé pedig tíztojásos házi tésztából készített túrós csuszát, amire a pirított szalonna mellett sült zöldségek is kerültek.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Ez a nyár büféforradalmat hozott

Több balatoni büfé is elmozdulni látszik végre a hagyományos lángos-hamburger-hot-dog tengelytől. A nyár elején nyitott zánkai Neked Főztem alig egy hónap alatt hívta fel a sajtó figyelmét arra, hogy érdemes újra gondolni a balatoni strandbüfé fogalmát. Orsi nem álmodott nagyobbat a családi vállalkozásba, mint hogy a zánkai strand bejáratánál lévő parányi büfében balatoni alapanyagokból ízletes fogásokat készítsen, némi újhullámos csavarral.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Hasonló dolgokkal kísérletezik a fövenyesi Kalóz büfé is, ahol szintén újítottak a kínálaton, és az olajban tocsogó lángost spenótos túróval vagy kolbásszal töltött friss házi lepényre cserélték. Bár mi nagyon díjaztuk a lepényt, végül nem ezzel, hanem balatoni busából és harcsából készített fish and chipsükkel nyerték el a Balatoni Kör és a We Love Balaton közös, az Év Beach Food versenyének egyik díját. A kezdeményezés célja az volt, hogy a kicsit bátrabb és forradalmibb balatoni büfék újra gondolják kínálatukat: és a lángos-pizza-gyros vonaltól elszakadva új ízeket mutassanak. Összesen nyolc pályázó indult, és végül a Kalóz nyerte el a Balatoni Kör díját. Mivel a Balatoni Kör tagjai nem indulhattak a versenyen, a csak Balatoni Körös indulóknak szóló díjat, Bezerics Dani (Fröccsterasz, Paletta, Kishableány) idei újítása, a vízikutya nyerte. A hot dogot imitáló újdonság nem úszik, viszont a kifliben harcsából készült halkolbász és wasabis, lila káposztás szószt pakoltak, uborkával.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

A leginkább alulértékelt hely

Ezt a címet nyugodt szívvel odaítélhetjük a Siófok főterén idén megnyílt parányi sütizőnek, a Málnás Gyümölcsbárnak. A házi sütésű paleo és gluténmentes süteményeket árusító hely olyan édességeket kínál, mint  az omlós, dió alapú paleo almás diótorta vagy a gluténmentes levendulás csokitorta. Az abszolút fődíjat nálunk meggyes-citromos sajttortájuk vitte el. És hogy miért aláértékeltek? Azért, mert a nyaralók egyelőre nem fedezték fel maguknak tömegesen Siófok új különlegességét. Pedig süteményeiket a szomszédos cukrászdákhoz képest is meglehetősen nyomott áron kínálják, a főváros paleo ételbárjainak horror áraihoz képest meg aztán pláne. Minden esetre drukkolunk nekik, hogy kitartsanak és a jövő nyár már sok vendéget hozzon nekik.

Málnás Gyümölcsbár (bezárt)
Cím: 8600, Siófok, Fő tér 4.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

A nyár balatoni arca

Nem sok olyan embert tudnánk felsorolni, aki képes tíz hónapig, egymaga járni az egész Balaton-felvidéket, csak azért, hogy a települések összes szolgáltatóját megismerje és beletehesse őket a Balaton Felvidék Neked című kiadványba. Fehér Csillában, a Balaton Felvidék Neked című programmagazin és útikalauz ötletgazdájában éppen egy ilyen fanatikus arcot ismertünk meg, aki a végsőkig elkötelezett a Balaton-felvidék értékei mellett. És ezt nem csak azért mondjuk, mert készített egy Káli-medencéről szóló térképet is.

A 300 oldalas, három nyelvű kiadvány augusztus közepén jelent meg és az első visszajelzések alapján nagyon hasznosnak bizonyult a turisták számára. Csilla pedig már a jövő nyárra gondol, ezért ősszel és télen tovább járja a balatoni éttermeket, borászatokat, szálláshelyeket és őstermelőket, hogy jövőre időben, még tavasszal megjelenhessen a kiadvány, ami tálcán kínálja a turistáknak a Balaton-felvidéket.

A legszebb Balatonról megjelent könyv

Bojár Iván András és Darabos György fotós nyolc éven át tartó Káli-medencében való bolyongásából született meg a Nagy Káli-könyv. Ötszáz oldal rövid szubjektív leírás a Káli-medence  eldugott házairól, helyeiről és arcairól, amiket 780 szemet gyönyörködtető fotó kísér. A régió legszebb és legrégibb házaiba és a tulajdonosok személyes történeteibe pillanthatunk be az albumon keresztül. A szerzők használati útmutatása szerint érdemes először végig lapozni és csak a képekben gyönyörködni, aztán a feszes, rövid szövegeket is mellé olvasni. Az állandóan nyár után és Balatonra vágyódó barátainknak remek karácsonyi ajándék lehet ez a kötet.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

A nyár legnagyobb meglepetése

Szó szerint a legnagyobb, mert alaposan felbolygatta Siófok életét a Nagystrandon felállított 70 méteres óriáskerék, ami előtt kígyózó sorok és szelfiző tömegek álltak egész nyáron.  A hannoveri világkiállításon debütált utazó óriáskerék június végétől augusztus elejéig vendégeskedett Siófokon és a kedvéért  még külön óriáskerék hajók is indultak Balatonfüred és Siófok között. Mi is kipróbáltuk  és tanúsíthatjuk, hogy legfelsőbb pontjairól tényleg be lehetett látni az egész Balatont.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Legkreatívabb vendégház

A Művészetek Völgyével egy időben nyílt meg Kapolcson a Hazai Provence nevű vendégház, amelyben nevéhez híven egy mini Provence-ot akart lemodellezni a vendégház ötletgazdája. Így van oroszlánlábas kád a hálóban és levendulamező  a kertben. A minden részletében kigondolt szobákba az ötletgazda Cziráki Barbi maga vadászta össze és újította fel a bútorokat. Összeállításunkban mi is megmutattuk, hogyan készült a ház, Barbi pedig egy blogon dokumentálta a száz éves vályogház provence-i birtokká alakításának folyamatát.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Legjobb képek a Balatonról

Tehetséges fotósokat bemutató sorozatunkban egyik fotósunk megörökítette, hogy strandol a magyar. Egy brazil srác pedig olyan szemszögből örökítette meg Siófokot, ahogy előtte még senki sem. Szintén képekben mutattuk meg, hogy miért a Kishegyre menjen pihenni, aki legszívesebben kivonulna a világból, vagy hogyan érdemes balatoni pecásokat fotózni. És bemerészkedtünk egészen elhagyott, balatoni szellemhelyekre is, hogy megnézzük mi van most az egykor virágzó siófoki hotelben vagy a szentkirályszabadjai egykori szovjet laktanyában.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Hasonló tartalmak

Admin mode