gasztró

szerkesztés

Ki mondta, hogy a Balatonon nem lehet egészségesen enni?

Szerzők

  • Szandtner Veronika

2015. 07. 28. 12:25

Tény, hogy egy átlag balatoni étrendtől minden becsületes személyi edző sikítófrászt kapna, ezért most a fitnesz gurukhoz (is) szólunk. Egy egészséges reggeliért csak Tihany központjáig kell elmennünk, Siófokon pedig már nyersvegán éttermet is találunk. A paletta széles: pénztárca kímélő verziótól a bio gourmet étteremig vannak választási lehetőségek, sőt, már tönkölypelyva párnával támadó bio panzió is feltűnt a színen. Mutatunk hat lehetőséget.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Palánta Zöld Ételbár, Siófok

1/6

Címkék

A nyers veganizmus jegyében nyílt meg tavaly nyáron Siófok első vegán étterme, eredetileg Az élet étterme néven. Közben nevet változtattak, de a koncepció ugyanaz: a siófoki víztorony szomszédságában lévő étteremben vegánok, cukor- és laktózérzékenyek, sőt még a gluténmentes ételekre vadászók is találnak maguknak jó falatokat. Ugyanis minden nyersen elkészített főételük, vegán süti különlegességük és nyáron különösen frissítő turmixaik is mentesek az állati eredetű hozzávalóktól, illetve a cukortól, laktóztól és gluténtól.

Kóstoltunk már náluk olyan makarónit, ahol a tésztát hajszálvékony cukkini szeletek helyettesítették, a currys rizshez a rizst pedig karfiol pótolta. Azt nem mondanánk, hogy egy 1200 forintos főétel után mindenki jól fog lakni,  ezért itt érdemes arra készülni, hogy a desszerteket is ki fogjátok próbálni. A kínálat lefed mindent: a reggeli smoothie-tól az esti vegán hamburgerezésig az összes napszakhoz találunk megfelelő ételt.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Tündérsziget

2/6

8237 Tihany, Kossuth utca 29.

Több Infó

A szintén tavaly startolt Tündérsziget egész évben nyitva tartó, első igazán jó reggeliző helye Tihanynak. A magyar reggeliző asztalokról nem hiányozható mustáros-virslis klasszikus vonal mellett azért megférnek a gluténmentes sütemények, házi müzlik, a saját készítésű avokádókrém és zakuszka, környékbeli termelők sajtjaival tálalva. Nem is Tihanyban lenne a hely, ha nem lenne saját készítésű levendulás-barackos lekvárja. Egyébként a káptalantóti piacon is találkozhatunk a Tündérsziget lekvárjaival. 600 és 1000 Ft között lebeg egy-egy fogás ára.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Végh-Pataki Rétesház és Szendvics Mekka, Keszthely

3/6

Keszthelyi informátorunktól, a szauna mester Szabó Zolitól tudjuk, hogy rétesért és jó hamburgerekért ide kell mennünk. Ráadásul elég központi helyen is van, közvetlenül a kastély mellett. Az egészséges ételekre vadászóknak jó hír, hogy a szalonnás-hagymás vonal mellett vannak paleo ételeik is. Mi még nem kóstoltuk, de Keszthelyen állítólag már híre van a rétes tortájuknak, amit sokan rendelnek szülinapokra. Paleo maffinjukat viszont nekünk is alkalmunk volt megkóstolni és ezt bátran merjük is ajánlani. A paleo és gluténmentes süteményeik ára 500 és 800 forint között váltakozik. Egész évben, minden nap nyitva vannak.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Malackrumpli Bisztró (Bezárt)

4/6

A Balatonnál egyre több étterem figyel oda a jó alapanyagokra, de ha egy ilyen összeállításba valakit ki kell emelni, az vitán felül a Malackrumpli. Járosi Tamás és felesége, Lívia a balatonhenyei Fekete Bárány biogazdaságot is üzemelteti, innen jön az alapanyagok nagy része a balatonfüredi bisztróba. Számukra minden alapanyagnál a bio előtag az alap - ezért még a halat is a Hortobágyról hozzák. Szombatonként tartanak piacot is Biobalaton néven, ami izgalmas keveréke a szigorúan helyi termelőktől érkező zöldségeknek, chutneyknak, sörmustároknak, kézműves söröknek és minőségi balatoni boroknak. A Balaton környékén egyáltalán nem nehéz piacokba botlani nem csak CBA-k környékén, de ha háztáji, friss alapanyagokat szeretnénk, érdemes legalább kicsit beszélgetni az eladóval, hogy kiderüljön, honnan érkezett az áru.

Fotó: Facebook/ Zöldház Bio Panzió És Étterem

Zöldház Bio Panzió, Gyenesdiás

5/6

Az eddig díjnyertes strandjairól híres Gyenesdiás annyira tökélyre fejlesztette az egészségtudatos szemléletet, hogy náluk működik az ország első bio panziója. És hogy mitől lesz bio egy panzió? Például a tönkölypelyva párnától, amire este lehajthatjuk a fejünket. De a tányérunkra is csak bio alapanyagokból készült ételek kerülnek, ha náluk szállunk meg. A magát egészség centrumként is definiáló panzió szolgáltatásai között masszázs, bio kozmetikai kezelések és pilates órák is vannak.Az éttermük árai egyáltalán nem elrugaszkodottak, egy vegetáriánus töltött paprikáért mindössze 750 forintot kérnek. A panzió bioboltjában változatos pástétomokat és krémeket lehet vásárolni: 600 és 1000 forint körüli összegekért olyan különleges zsákmányokkal távozhatunk, mint a napraforgókrém vagy lencsepástétom.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Manduláskert, Lovas

6/6

Egy fővárosi életét összepakolt pár leköltözött Lovasra és rögtön lett a Balaton-felvidéknek lakásétterme. Nem is akármilyen. Amikor tavaly nyáron teszteltük a Manduláskertet, olyan ételköltemények kerültek elénk, mint hideg dinnye-őszibarack leves, zsályával fűszerezett házi tésztából készített fokhagymás-fenyőmagos főfogás, desszertnek pedig levendulás kuglóf. Mondani sem kell, hogy az alapanyagok és fűszerek többsége a saját kertjükben terem, a sajtok, húsok pedig környékbeli termelőktől és termelői piacokról kerülnek a főzőpultra.

Külön fogásokat nem lehet választani, hanem komplett menüket tálalnak fel. Jelenleg háromféle menüt lehet náluk választani: egy úgynevezett hőségmenüt, egy laktatót és egy zöldet. Egy asztaltársaság számára egyféle menü elkészítését vállalják, viszont a vegetáriánusoknak kedvező húsimádó asztaltársak sem fognak éhen maradni a zöld menütől: minden fogás vendégváró falatkákat, levest vagy előételt, egy főfogást és desszertet is tartalmaz. Egy menü 7000 forintba kerül személyenként. Egyedül az előzetes bejelentkezésre ajánlatos ügyelni, mivel egyelőre hat fő fér el a teraszon kialakított étkező helyiségben.

Hasonló tartalmak

Admin mode