látnivalók & kultúra

szerkesztés

Kilenc hely balatoni időutazásra

Szerzők

  • Kaprinyák Nikolett

2015. 07. 13. 17:53

Ahogy Petőfi Sándornak a kanyargó Tisza, úgy Jókainak, Huszka Jenőnek Szinyei Merse Pálnak a Balaton jelentette a legfőbb ihletforrást nyaranta. A magyar tenger partján íródott például Az arany ember, itt született meg a Lili bárónő és a Mária főhadnagy című operett, hogy csak néhányat említsünk a leghíresebb magyar művek közül. Színészek, írók, költők, zeneszerzők és más művészek töltöttek hosszú és emlékezetes nyarakat Fonyódtól Tihanyig, nevüket ma hol múzeum, hol emléktábla őrzi. Most ezeknek jártuk utána.

Fotó: Balatonfured.hu

Jókai Mór Emlékház

1/9

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 1.

Több Infó

Jókai Mór 1857-ben, 32 évesen járt először Balatonfüreden. Kezdetben a mai szívkórház részét képező Klotild-udvarban lakott, de az évek során annyira megszerette a fürdőhelyet, hogy 10 évvel később megvásárolta saját telkét a városban. 1870-ben elkészült a Jókai-ház, mely 20 nyáron át volt a híres író tulajdonában. Jókai nem igazán szeretett úszni, a vizet csak tisztes távolból figyelte, íróasztalánál viszont annál több időt töltött. Számos Balaton-témájú műve született itt, köztük a leghíresebb, Az arany ember, amelynek alaptörténetét állítólag egy hajókirándulás alkalmával hallotta. Ugyan a villát felesége halálát követően eladta, de az utókor számára a mai napig látogatható emlékmúzeumként.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Szegedy Róza Ház Irodalmi- és Bormúzeum

2/9

8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 17.

Több Infó

Kisfaludy Sándornak, a Himfy-dalok szerzőjének sorsa akkor pecsételődött meg, amikor egy badacsonyi szüret alkalmával megpillantotta a szép és okos Szegedy Rózát. A lány családja elég tehetős volt, így az édesapa nászajándék gyanánt egy nemesi kúriára emlékeztető présházat adott a fiatal párnak. A birtok a legjobb helyre került, hiszen Kisfaludy maga is ügyes gazdálkodó és szőlőtermesztő hírében állt, feleségének az ürmösbora pedig országos hírnévre tett szert. 32 éven át tartó házasságuk alatt a badacsonyi ház élénk társasági élet középpontjává vált, olyannyira, hogy a költő 1844-ben bekövetkezett halála után a présház valóságos zarándokhellyé alakult. Az épület napjainkban Szegedy Róza Ház néven ismert és múzeumként látogatható.

Fotó: Nemethlaszlo.eu

Németh László háza, Sajkod

3/9

Németh László Kossuth-díjas író élete több szállal is kapcsolódik a Balatonhoz. Kezdetben Balatonkenesén kereste az ihletet műveihez, de több alkalommal nyaralt feleségével Balatonföldváron is, a volt Eliette-villában. Később aztán egy harmadik településen, Sajkodon vásárolt házat magának, és utolsó alkotói korszakában itt rendezte be írói műhelyét. Nevét ma a tihanyi művelődési ház őrzi, egykori házán emléktábla látható.

Fürdő Vendégház, Balatonkenese

4/9

A 20. század első felében a balatonkenesei Fürdő utca gyakran lehetett hangos egy fiatalokból álló csoporttól, hiszen Pilinszky János és barátai jó néhány nyarat töltöttek itt a családi nyaralóban. A gondtalan fürdőzések, nyári esték nem múltak el nyomtalanul, hiszen számos Pilinszky-versben, így például az Éjféli fürdés vagy a Kikötőben című költeményekben is fel-felbukkan a Balaton szeretete. Az egykori családi nyaraló helyén ma vendégház áll, melynek falán Pilinszky János emléktáblája látható.

Cím: Balatonkenese, Fürdő utca 2.

Fotó: Muemlekem.hu

Huszka-villa, Fonyód

5/9

Huszka Jenő a déli part szerelmese volt, 1907 és 1944 között szinte minden nyarat a fonyód-bélatelepi villájában töltött. Ez az időszak meglehetősen termékeny volt számára zeneileg, hiszen itt írta többek között a magyar operett két klasszikus darabját, a Lili bárónőt és a Mária főhadnagyot. A Bartók Béla utcai villa jelenleg magántulajdonban van, és nem látogatható, emléktábla viszont itt is felkerült az épület falára.

Fotó: Fonyódi Múzeum

Velics-villa, Fonyód

6/9

A fonyódi Bartók Béla utca elején egy másik háznak is híres lakója volt: Szinyei Merse Pál, a nagy festő 1916 és 1917 nyarát a Velics- (vagy Wellisch)-villában töltve kilenc képet festett Fonyódról és a Balatonról. A festő idősebbik unokája – szintén Szinyei Merse Pál – így emlékezett vissza erre az időre: „Fonyódi nyaralásunk alatt egyszer egy szép helyet nézett ki magának a bélatelepi fürdőtelepen túl, a Balaton partján, egy kis nádassal. Másnap reggel csónakba ült velem és Ferkó öcsémmel, és így vitette magát a helyszínére. Délben már a kész képet vihettük haza." Az épületben jelenleg a Fonyódi Múzeum működik, Szinyei emlékét az épület falán tábla őrzi.

Cím: 8640 Fonyód, Bartók Béla u. 3.

Fotó: Utisugo.hu

Tulipános nyaraló, Balatonföldvár

7/9

A Balatonföldvár, Petőfi Sándor utca 11. szám alatti nyaraló eredetileg Széchenyi Imre feleségének tulajdonában állt. A „Tulipános” névre keresztelt házat az 1930-as években vásárolta meg Bajor Gizi színésznő, aki közel 20 éven át töltötte itt pihenőnapjait csendes visszavonultságban. Balatonföldvár büszke korábbi híres lakójára, Bajor Gizi nevét ma közösségi ház, a szabadtéri színpad és egy sétány is viseli. A Tulipános nyaraló falán emléktáblával emlékeztek a híres színésznőre.

Fotó: Felsoors.szallasjegyzek.hu

Török-villa, Felsőörs; Honthy-villa, Tihany

8/9

Honthy Hanna, a Kossuth-díjas színművésznő és operettprimadonna is feltűnt a balatoni társaságban. A felsőörsi Török-villáról többen tudni vélték, hogy a kor ünnepelt dívája kapta ajándékba egyik hódolójától. De egy másik Balaton-parti településen, Tihanyban is létezik egy Honthy-villa (8237 Tihany Felső-Kopaszhegy utca 5.),  mely egyes források szerint szintén a színésznő tulajdonában állt. Az egykori minisztertanácsi üdülőben ma a legfőbb közjogi méltóságok nyaralnak a világtól teljesen elzártan, az épület pontos történetét homály fedi.

Fotó: Hotel Blaha

Hotel Blaha Lujza

9/9

8230 Balatonfüred, Blaha Lujza út 4.

Több Infó

Címkék

1893-ban került Blaha Lujza tulajdonába az a balatonfüredi villa, ahol a híres színésznő 23 esztendőn keresztül töltötte a nyarait. Egy korabeli írás szerint „Blaháné úgyszólván az utolsó nevezetes állandó vendége Balatonfürednek. Elfogytak már a hajdani környékbeli magyar urak, a kik olyan patriarkális színt adtak a füredi életnek, rég nincs már meg Jókai, a ki egykor a fürdősaison főérdekességeinek egyike volt s a magyar arisztokraczia is, mely egykor sűrűn látogatta, mind jobban elmaradozik.” A ház kezdetben a társasági élet középpontja volt, később már csak nővérével és unokájával nyaralt itt az idősödő színésznő. A nemzet csalogányának „legkedvesebb fészkében” ma hotel működik.

Hasonló tartalmak

Admin mode