gasztró

Kilenc, télen is nyitva tartó balatoni borászat

Szerzők

  • Kiss Ádám

2014. 10. 13. 2:00

Szemünket helyezzük a panorámára, fülünket a borászra, a többi érzékszervünket pedig a borra és a mellé kínált sajtokra, krémekre és kenyerekre. Számos balatoni borászat kínálja ezt az élményt egész évben: közülük sokan az őszi Nyitott Balaton programsorozat is felkereshetőek. Íme kilenc közülük, ahová érdemes elmenni. Szavazzatok a kedvencetekre, nyerjetek ajándékot a győztestől!

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Jásdi Borterasz

1/10

8229 Csopak, Arany János utca 2.

Több infó

Címkék

Jásdi Istvánt a csopaki olaszrizling régi hírnevének felélesztőjeként tisztelik. De a lassan két évtizedes munkának nem csak a jó bor az eredménye, hanem a Balaton egyik legjobb borterasza is. A csopaki Jásdi borterasz egész évben nyitva áll, nyáron kiváló terasszal, télen pedig nagy üvegablakok mögül lehet bámulni a csopaki szőlőket és a zamárdi partokat. Közben végigkóstolhatóak, és megvásárolhatóak a pince borai, és gyakran bele lehet botlani magába Jásdi Istvánba is, aki látványosan demonstrálja, mire jó ez a hely igazán: sokáig elücsörögni egy üveg Lőczedombi vagy Siralomvágó olaszrizlinggel, nézni a tájat és jókat beszélgetni.

Fotó: Laposa Winery

Laposa Borbirtok

2/10

8261 Badacsonytomaj, Bogyai Lajos út 1.

Több infó

Címkék

Badacsony hemzseg a kiváló borászatoktól, de valahogy mégis a Laposa névvel találkozunk a leggyakrabban. Laposa Bence és Zsófia mindenhol ott vannak, ahol jó borokból lehet kóstolni, a Laposa borokat pedig sokfelé megtalálni, borszaküzletekben és szupermarketekben is. Badacsonyban járva azonban érdemes felkaptatni a hegy oldalában lévő teraszukra, ahol egész évben lehet kóstolni a Laposa Frisst, vagy a 4 Hegyet a hozzá adott ízelítő tálakkal és a Laposa testvérek valamelyikének társaságával.

Istvándy Pincészet

3/10

8283 Káptalantóti, Hegymőg dűlő

Több infó

Istvándyék az a borászat, aminek a birtokát többet emlegetik, mint a borait. Nem mintha utóbbiak rosszak lennének, de a Badacsony és Káptalantóti között fekvő birtok tényleg szem szájnak ingere. A kötelező balatoni panorámához idilli farm hangulat is jár, legelésző szürkemarhákkal, futkosó kutyával és kötélcsúszdával a gyerekeknek. Istvándy Csilla konyhája pedig arra garancia, hogy a vendéglátás is többet nyújt a sajttál-zsíroskenyér vonalnál. Novembertől tavaszig Káptalantótiban, az Istvándy Borházban keresd őket.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Gutman Borpince

4/10

8627 Kötcse, Mező utca 7.

Több infó

Címkék

Gutman László jogásznak készült, de jól jártunk vele, hogy nem az lett. A Gutman Borpince a több borászattal is büszkélkedő Kötcsén működik, néhány kilométerre a déli parttól. A pincészet borait elsősorban a kézműves-bio irányvonal kedvelőinek ajánljuk. A kóstolást pedig mindenkinek: a borok mellé pálinka, és sajttáltól a bográcsig mindenféle harapnivaló választható.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Skizo Borház

5/10

8263 Badacsonytördemic, Szent István utca 24.

Több infó

Címkék

A badacsonytördemici SKIZO Borháznál nincsen hegyoldal, ahonnan a Balatont lehetne bámulni. Van viszont egy hangulatos utca, abban egy pár éve átadott borház, és két borász, Sike Balázs és Mező Sándor, akik a fiatalos-látványos hangulatvilágra szavaztak a márka megalkotásakor. Élénk színű címkékbe csomagolt boraikkal sokfelé lehet találkozni. A „skizofrén” szellemiséget a borház is képviseli, klasszikus külsővel és modern belsővel. Októbertől áprilisig a SKIZO sincs folyamatosan nyitva, de előzetes bejelentkezéssel felkereshető, a borokból vásárolni és kóstolni is lehet.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Söptei Pincészet és Étterem

6/10

8229 Csopak, Istenfia utca 5.

Több infó

Címkék

A csopaki Söptei pincénél az ételek nem csak kiegészítői a bornak, hanem egyenrangú partnerei. A pincénél működő étterem a boroktól függetlenül is megér egy látogatást. Ha már hideg is van a szőlőlugasban ücsörgéshez, de csütörtöktől vasárnapig az étterem ősztől tavaszig is nyitva. Ezeken a napokon lehet bejelentkezni a több generáció óta borászkodó Söptei család borainak kóstolására is.

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Szent Donát Birtok

7/10

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.

Több infó

Címkék

Étterem, borház, piac: a csopaki Szitahegy oldalában meredek kaptatón kell felmászni a tekintélyes méretű Szent Donát pincéig, de mindenképp megéri. Nem csak a kötelező panoráma miatt. Az étterem és a gasztronómiai programok itt is csak tavasztól ősz elejéig tartanak, a Szent Donát borait viszont egész évben érdemes kipróbálni. A köztudatba a közelmúltban hirtelen berobbant pince, és fiatal borásza, Kovács Tamás hamar a balatoni boros élet egyik motorjává vált. Csopaki Kódex, rizlingünnep, Balatoni Kör és persze kiváló dűlős rizlingek, amiket a lovagterem-szerű pincében kóstolhatsz.

Fotó: Szent Kristóf Pincészet

Dörgicsei templomromok

8/10

8244 Dörgicse, Fő utca

Több infó

Címkék

Bacsa András borász-gasztronómus vállalkozása, a Szt. Kristóf Pincészet és Rendezvényközpont sikerrel működik már több mint egy évtizede Zamárdiban, a Kőhegyi kilátó közelében. Sikere a borok mellett a vendéglátásban keresendő: boltíves pincéje és az almafa lugas alatti hangulatos terasza népszerű célpont, ráadásul szezonon kívül is folyamatosan nyitva tart. A Szt. Kristófban ennek megfelelően a gasztronómia, és kulturális programok is társulnak a borok mellé. A pinceétterem nem csak mulatságok és csapatépítők, hanem kiállítások helyszínéül is szolgál. Nem beszélve a nemrég megnyílt delikátesz-jellegű I. Magyar Élelmiszermúzeumról, az íjászatról és az állatsimogatótól, amit különösen a borra még nem éretteknek ajánlunk.

Fotó: Melczer Zsolt

Sabar-dűlő Borház

9/10

8283 Káptalantóti, Sabari szőlő 2.

Több infó

Címkék

Az egzotikus hangzású Sabar név egy hegyet takar, Káptalantóti mellett, a Káli-medence határán. Itt hozta létre 2009-ben saját kézműves borászatát Ádám Gábor közgazdász és Nagy László borász, aki a Villa Tolnay borház birtokigazgatójaként is elismert. A Sabart is a kistételes, kézműves borok rajongóinak ajánljuk. A Sabar-hegyen lévő pincének is van terasza, de a borkóstolásra, különösen télen a Badacsonytördemicen található Badacsonyi Bortárat érdemes felkeresni. Itt a Sabar-borok mellett a Villa Tolnay, a Borbély Családi Pincészet, és az Orbán pincészet borait is meg lehet kóstolni. Októbertől március 15-ig előzetes bejelentkezéssel.

A szavazás lezárult, köszönjük, hogy velünk játszottatok! Az eredményt hamarosan megosztjuk Facebookon, a nyertest pedig e-mailben értesítjük.

10/10

Hasonló tartalmak