gasztró

szerkesztés

Kilenc, télen is nyitva tartó balatoni étterem

Szerzők

  • Kiss Ádám

2014. 09. 29. 2:00

Van, aki a nagy ropogós malaccsülkökre esküszik, van, aki a kanálnyi karalábé habra. Annak viszont mindenki örül, ha egy étterem nem húzza le a rolót augusztus 21-én. Az október végi őszi Nyitott Balaton programsorozat is arról szól, hogy van mit csinálni a Balatonnál, ha elmúlt a nyár. Mi most kiválasztottunk kilenc éttermet a Nyitott Balatonhoz csatlakozók közül, akik egész évben nyitva tartanak. De melyik a kedvencetek? Szavazzatok!

Piroska Csárda, Siófok

A siófoki Piroska Csárda hatalmas kemencét formázó épülete elsőre ki sem tűnik a Széplak-felső vasútállomásnál lévő egész nyári vurstli-cirkusz-állatkert szürreális hangulatából. Pedig itt akkor sem állnak le a sütők, mikor nyár végén eltűnnek a vibráló dodzsemek körül legelő egzotikus állatok. A Piroska Csárda 1963 óta üzemel, fiatalos arculatát egy sajnálatos porig égésnek köszönheti. Az étlap a klasszikus csárdairányt követi, de a díjakkal szépen dekorált mesterszakács, Nótár László a korral haladást is ugyanolyan fontosnak tartja, mint a hagyományos fogásokat.

Fotó: Piroska Csárda

Kistücsök, Balatonszemes

Nehéz újat mondani a balatonszemesi Kistücsökről, ezért nem is próbálkozunk. A Balaton leg-leg éttermében mi azt szeretjük leginkább, hogy ételben-italban, árban és az étterem dizájnjában is sikerült megtalálnia az egyensúlyt a fine dining emelkedett hangulata és a kisvendéglő-életérzés között. Az étlapról egyértelműen a rendszeresen változó „éttermünk ajánlata”, valamint a régiónk ízei rovatokat ajánljuk. Már csak emiatt megéri visszajárni Balatonszemesre.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Mala Garden, Siófok

Balatoni pizzeriákból és trattoriákból Sió-csatornát lehetne rekeszteni, ellenben az ázsiai konyha képviselőivel. A siófoki Mala Gardenben viszont egész évben pirítják a thai tésztát. A keleties hangulatú, Buddha-szobrokkal díszített étterem-hotel konyhája mégis inkább világ, mint ázsiai konyha, mexikói sajtlevessel és magyar fogásokkal. A sokféle hatást ötvöző étlap és a buddhás-keleties dizájn mégsem egy füstölőboltos ízlésficamban egyesül, hanem egy visszafogott hangulatú étteremben. Bónusz pont az elhelyezkedés: a Mala Garden közvetlenül a vízpartra épült, nyáron a teraszáról, télen a nagy ablakokon át lehet bámulni a megunhatatlan balatoni panorámát.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bock Bisztró Balaton, Vonyarcvashegy

Sokan és sokat vártak rá, de 2014 februárjában megérkezett a Balatonra is Bíró Lajos sztárséf legnépszerűbb kreációja, a Bock Bisztró. A Budán és Pesten már sikert aratott „étteremlánc” új tagja a vonyarcvashegyi Helikon Taverna étterem lett, mely azóta Bock Bisztró Balaton néven üzemel. A Vonyarc fölötti hegyen ülő egykori Festetics Pincében a panorámás terasz mellett a négycsillagos Zenit Hotel és egy izgalmas bormúzeum is társul a Bock gasztronómiai élményeihez. Az étlapon a Bock-specialitások mellett a környékbeli konyhára jellemző ételek is felkerültek.

Fotó: Bock Bisztró Balaton

Vígmolnár Csárda, Csopak

Nem az eső esik, csak a Vígmolnár Csárda emblematikus malomkerekének csobogója zubog. A Csopak határában álló egykori malom épületben pár éve született újra az évtizedekig működő csárda. Így minden egyszerre új és régi korokat idéző, hagyományos, csárdás. A szemes kályha és a hosszú csárdaétlap mellé már-már skandináv hangulatú letisztultság párosul. A Vígmolnár előnye az egész éves nyitva tartás mellett a visszafogott hangulat, és az ismert és kevésbé ismert helyi pincékre alapozó borlap.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Kerekes Pince, Balatonalmádi

Az almádi „túlfelén” eldugott Kerekes Pince fröccsteraszként népszerűsíti magát, mégis erős tévút fröccsözős helyként azonosítani. Annak is jó, a szűk erdős domboldalra néző hangulatos terasza és az igényes borkínálata miatt. Ilyet azonban máshol is találni a Balatonnál. Olyat viszont nem biztos, ahol wasabis-lazackaviáros pirítóst tesznek a bor mellé, a kínálatban pedig a legváltozatosabb ételek bukkannak fel, ázsiai fogásoktól a legszigorúbb olasz módszerek szerint sütött pizzán át a faszénen grillezett amerikai steakekig. A lényeg a változatosság és a kísérletezés, az egy-egy ételre építő egyedi alkalmak, amikhez olykor zene is társul.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Vitorlás Étterem, Balatonfüred

A Balaton legpatinásabb étterme címért is indulhatna a füredi Vitorlás, hiszen az első balatoni vitorlásklub épületében működik a füredi korzó közepén, a Tagore és a Zákonyi sétány találkozásánál. Az sem meglepő, hogy szekérkerekek és muskátlik helyett hajók tervrajzai és alkatrészei lógnak az étterem falain. Az étlapon a hagyományos magyar konyha mellett pizzák és más olasz ételek is találhatóak. Meleg tél végi napokon már a teraszon érdemes meginni egy kávét, Bujtor István szobra és az első napozók társaságában.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Hubertus-Hof Hotel&Restaurant, Balatonfenyves

A Balaton délnyugati csücskéről ritkábban hallani, pedig erre is érdemes körülnézni, akár télen is. A balatonfenyvesi Hubertus Hof Hotel étterme gondoskodik róla, hogy éhen ilyenkor se maradjon az ember. Nevéből is adódóan a Hubertus nem klasszikus tóparti étterem, inkább a déli part mögötti somogyi dombokat képviseli. A háromcsillagos hotel éttermének specialitása a vad; az étterem ebben a minőségében is ritkaságnak számít a balatoni kínálatban. Éppen ezért ajánlott felkeresni akár január közepén is, mivel itt még szünnap sincsen a téli hónapokban. Az őszi-téli időszakban viszont érdemes jó előre asztalt foglalni, mert a világhírű vadhús világhírű vadászokat is gyakran vonz ide.

Fotó: Hubertus-Hof Hotel&Restaurant

Kukorica Csárda, Balatonföldvár

A Kukorica Csárdát muszáj megemlíteni, ha a Balatonról és csárdákról esik szó. Balatonföldvár gasztronómiájának stabil pontja, a 7-es út mellett mindig nyitva. Minden a klasszikus csárda iskola szerint, a szekér dekorációtól a bőséges magyaros konyháig, cigányzenével, borkóstolóval és egyéb programokkal. Hatalmas mérete miatt egyszerre jó nagy társasággal ehetjük a kardra tűzve tárolt grillezett húsokat, vagy a sült malacka combját.

Fotó: Kukorica Csárda

Szavazásunk lezárult, köszönjük, hogy sokan szavaztatok! Első helyezett 2014-ben a Kistücsök étterem, második a Bock Bisztró Balaton, harmadik a Kerekes Pince.

Hasonló tartalmak

Admin mode