gasztró

szerkesztés

Könnyed rizling a pohárban, jazz a színpadon – 10 bor, amit kóstoljunk a Rozé, Rizling és Jazz Napok alatt

Szerzők

  • Burai László

2019. 07. 07. 17:43

Már megszokhattuk, hogy ha elkezdődik július, akkor sorban egymás után jönnek a jobbnál jobb fesztiválok Veszprémben. Közülük pénteken elsőként elindult a Rozé, Rizling és Jazz Napok, ami annyit jelent, hogy jövő vasárnapig 30 borászat legjobb borait kóstolhatjuk végig, miközben minden este szól majd a jazz az Óváros téren. Kiválasztottunk tíz balatoni bort a kínálatból, amelyekkel biztosan nem nyúlhattok mellé.

A nyár egyik legjobb része, hogy a szabad ég alatt, jó zene mellett, kellemes környezetben borozhatunk, a pénteken elkezdődött Rozé, Rizling és Jazz Napok pedig tíz napon keresztül pont ezt hozza el a veszprémi Óváros térre. Összesen harminc kiállító pincészet érkezett a különböző hazai borvidékekről, péntek este a Veszprémfesten fellépő UB40 koncertje után bármelyiküknél beválthatjuk az egy pohár vörösborra szóló kupont.

Zsandár Tamás
, a Rozé, Rizling és Jazz Napok szervezője mesélte, hogy komoly hangsúlyt fektetnek arra, hogy a balatoni borászok hangsúlyosan jelenjenek meg a rendezvényen. Ráadásul nem csak az ismert pincéket hívnak meg, hanem kisebbeket is, idén először pedig a BalatonBor is önálló standot kapott, ahol 6-8 termelő borát tudjátok megkóstolni. Minden évben, a VeszprémFest fesztiváligazgatójával, Mészáros Zoltánnal közösen választják ki a fesztiválborokat, a három fajtával megpróbálják a Balaton-felvidék borait bemutatni, ezért minden évben egy rozét, egy rizlinget és egy vörösbort választanak ki.

Idén a Guden Kisbirtok 2018-as Olaszrizling Hegybora, a Homola Pincészet 2018-as rozéja és a Figula Pince 2015-ös Balatonszőlősi Öreghegy Cabernet Sauvignonja kapott kiemelt szerepet.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Megkóstoltuk a kiállító pincészetek kínálatát, mutatunk is tíz olyan bort, amelyet érdemes megkóstolni a következő egy hétben.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Guden Kisbirtok Olaszrizling Hegybor 2018

1/10

Guden Vitéz hagyatéka a birtok, ami mai napig a paloznaki plébánia tulajdona és amit akár Jásdi-spinoff-ként is aposztrofálhatnánk, hiszen a borokat Molnár Szabolcs, Jásdiék borásza készíti. A Slikker dűlőből származó reduktív fehérbor friss és feszes savainak köszönhetően életteli. Ízében mezei virágok, fehérhúsú gyümölcsök köszönnek vissza, ilyen egy klasszikus csopaki rizling. Mi inkább hagynánk a szódát, és tisztán innánk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Homola Pincészet

2/10

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)

Több Infó

Címkék

paloznaki pince tihanyi területeiről készítette ezt a kékfrankos alapú rosét, némi syrahval fűszerezve. Illatában és ízében is robban a gyümölcs, eper, málna, fiatalos savakkal bolondítva. Ilyen egy vérbeli nyári bor a Balaton partjáról. Nehezen tudjuk elképzelni, hogy valakit nem vidít fel ez a bor.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Figula Pincészet

3/10

8230 Balatonfüred, Csárda utca 26.

Több Infó

Többek közt Figuláéknak köszönhető az, hogy ma már senki sem kérdez vissza, ha északi parti vörössel kerül szembe. A balatonszőlősi Öreghegyről szüretelték az alapanyagot, ami acéltartályban erjedt, hogy megőrizzék a gyümölcsösséget, majd hordóban érlelték. Mély illatában a szeder, fekete cseresznye, mellette finom fűszeresség. Kerek korty, puha tanninok, a cabernet sauvignon barátságos arcát ismerhetjük meg, komoly bor, mégis jól érthető.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Skrabski Borászat

4/10

8242 Balatonudvari-Fövenyes, 1206. hrsz.

Több Infó

Címkék

A Balatonudvari központú pince egyetlen olyan bora, ami nem Kárpát-medencei kötődésű fajtából készül. Saját tapasztalatunk alapján nehéz ezzel a borral mellényúlni, ügyesen egyensúlyoz a komolyság és népszerűség határán. Illatban és ízben csupa gyümölcs, határozott savait némi maradék cukor kerekíti. Igyuk akkor, amikor a komolyabb borok kóstolásárara térünk át a fesztiválon.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Skizo Borház

5/10

8263 Badacsonytördemic, Szent István utca 24.

Több Infó

Címkék

A klímát és a talajadottságokat ismerve azt gondolhatnánk, hogy a sauvignon blanc könnyen kapufa lehet Badacsonyban, azonban Sike Balázs megmutatja, hogy miként képzeli ő a fajtát. Intenzív illatú bor, citrusokkal, bodzával, egressel, barackkal, a kortyban már megjelenik az a finom zöldfűszeres karakter, ami miatt világszerte népszerű a fajta. Az egyik swinges koncert mellé tökéletes lesz!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Káli Kövek Borászat

6/10

8274 Köveskál, Fő utca 11.

Több Infó

Címkék

Egyik fele olasz, másik fele rajnai, Szabó Gyula borában teljes barátságban vannak. A Tagyon-hegyről és Hegyestűről szüretelték, hordót nem látott, ennek köszönheti frissességét, szép savait. Mindkét rizling hozzáadja legjobb tulajdonságait a házasításhoz, virágok, fehérhúsú barack, zöld alma, finom mandulás lecsengés, némi ásványos karakter. Laza kis bor, a kötetlen jazz műfajhoz jól csúszik.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Gilvesy Pincészet

7/10

8265 Hegymagas, Szent György-hegy

Több Infó

Címkék

Szent György-hegyi pince birtokbora, ami saját fesztivállal is büszkélkedhet. Olaszrizling, szürkebarát, sauvignon blanc, rajnai rizling, 2017-ben egy kis furminttal kiegészítve, amitől még feszesebb lett, mint megszokhattuk. Ahogy a neve is sugallja, nem kell komolykodni, igazi nyári kalandról van szó. Színes bor, lédús gyümölcsökkel, finom ásványossággal. Étel mellé, önállóan és még fröccsként is szeretjük. Igazi jolly joker.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Petrányi Pince

8/10

8229 Csopak, Homokbánya út 31.

Több Infó

Címkék

Az illatos fajtáknak komoly rajongótábora van, de mások is értékelik majd a csopaki pince borát. Remek évjáratban készült, pont olyan lett, amilyennek a nagykönyvben megírták. Mintha érett szőlővel teli kosárba szagolnánk, mezei virágok, ízléses muskotályosság. Az évjáratnak köszönhető szép savai lendületessé teszik a kortyot. Nem kockáztatunk sokat, ha azt mondjuk, fesztiválkedvenc lesz.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Konyári Pincészet

9/10

8638 Balatonlelle, Kishegy, 0113/7. hrsz.

Több Infó

Címkék

Betonbiztos választás, hosszú évek óta a magyar rozé-mezőny kiemelkedő szereplője. A lellei pince csendben dolgozik, készíti a jobbnál-jobb borait a Kishegyen. Illatban főként cseresznye és őszibarack, kis zöldfűszerrel. Kerek korty, ropogós savak, lédús gyümölcsök jellemzik. Frissítő, mértéktartó rozé, az a fajta, ami önmagában is élményt nyújt, szóda nélkül is elég élénk. Válasszátok egy akusztikus koncert mellé.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Pálffy Borterasz

10/10

8274 Köveskál, Fő út 40.

Több Infó

Címkék

köveskáli pince izgalmas borokat készít, legyen szó fehérről vagy vörösről, sőt akkor is érdemes őket választani, ha pezsgőt innánk. A bor egy klasszikus bordói házasítás, ahol cabernet sauvignon az alap. Spontán erjedt, majd használt hordóban érlelték, a végeredmény pedig egy könnyedre hangolt bor lett. Finom fűszeresség illatban, rengeteg gyümölcs a kortyban, finom cseresség, igazán könnyű szeretni!

A We Love Balaton a Rozé, Rizling és Jazz Napok médiapartnere.

Hasonló tartalmak

Admin mode