látnivalók & kultúra

szerkesztés

Az egykor laktanyaként is működő levéltártól a barokk palotáig – 5 ingyen bejárható hely a Kulturális Örökség Napjaira

Szerzők

  • Talabér Dominika

2022. 09. 06. 17:59

Ki volt Lady Mary Hamilton a Festeticsek életében, és mely szobák kapcsolódnak hozzá a keszthelyi kastélyban? Milyen története van az egykor laktanyaként, ma pedig levéltárként működő veszprémi épületnek? Hányfajta rekonstruált díszítőfesték fedi a Dubniczay-palota falait? A Kulturális Örökség Napjain választ kaphattok ezekre a kérdésekre, és bejárhattok több nagy múltú Balaton környéki épületet és majorságot. A szeptember 17-től 18-ig tartó rendezvénysorozat idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. Kiválasztottunk néhány izgalmas programot nektek, melyek ingyenes tárlatvezetéseket kínálnak.

Fotó: MNL Veszprém Megyei Levéltára

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára

1/5

8200 Veszprém, Török Ignác utca 1.

Címkék

A Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának olyan helyiségeibe is eljuthattok, ahová az év többi napján tilos a bejárás. A volt jutasi altisztképző iskola, későbbi szovjet laktanya épülete 1928 óta áll, 2005 óta működik levéltárként. Udvarán található R. Kiss Lenke veszprémi szobrászművész Mementó című bronzszobra, amely a magyar katonák háborús áldozatainak állít emléket. A különleges sorsú épület történetét és a levéltári működés hétköznapjait ismerhetitek meg szeptember 17-én, szombaton 9 órától.

A „létező szocializmus” életvilágai – Balatoni településképek 1984–1985-ből című időszaki kiállítást is megnézhetitek. További részletek itt

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Dubniczay-palota

2/5

8200 Veszprém, Vár utca 29.

Több Infó

A veszprémi várnegyed egyik legimpozánsabb történelmi emléke, a barokk stílusú Dubniczay-palota épületvezetésén vehettek részt szeptember 17-én, szombaton 18 órától. A palotát 1751-ben Dubniczay István, a veszprémi egyházmegye kanonokja (magasabb rangú papja) lakóháznak építtette, jelenleg állandó és időszaki kiállításoknak is otthont ad. A rekonstruált, egyedi díszítőfestékkel ellátott falak között dr. Herth Viktória művészettörténész fog kalauzolni. 

További részletek itt

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Festetics-kastély

3/5

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Több Infó

100 éve, 1922-ben hunyt el Festetics II. Tasziló felesége, Lady Mary Hamilton. Rá emlékezve járhatjátok végig a keszthelyi Festetics-kastélyt szeptember 18-án, vasárnap 15 órától. A séta során kívülről és belülről is megismerhetitek a kastély északi szárnyát, amelynek megépítése Mary és Tasziló nevéhez fűződik. Pécsi Attila vezetésén azt is megtudhatjátok, hogy Európa mely koronás főit – Mary Hamilton rokonait – látták vendégül ezek a falak.

A sétán maximum 30 fő vehet részt. Találkozó a kastély előkertjében, további részletek itt

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szendrey Júlia emlékszoba

4/5

8360 Keszthely, Szendrey-telep

Több Infó

A keszthelyi Szendrey major épületeinek múltját és jelenét ismerhetitek meg szeptember 18-án, vasárnap 17 órától. A major területén található a Szendrey Júlia emlékszoba is – itt született 1828-ban Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia. A kiállításon Júliához köthető relikviákat, fia, Zoltán és a korabeli Keszthely képeit, valamint a magyar nyelven elsőnek számító Andersen-fordításait lehet megtekinteni. A sétán a Szendrey major aktuális fejlesztéseiről és jövőbeli terveiről is kaptok információkat.

További részletek itt

Fotó: Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

Magyar Mezőgazdasági Múzeum Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely

5/5

8360 Keszthely, Bercsényi utca 65–67.

Több Infó

A keszthelyi Georgikon majort Festetics György a Georgikonnal – Európa legidősebb agrár felsőoktatási intézményével – egy időben, 1797-ben alapította, és annak fennmaradásáig (1848) önálló tangazdaságként működött. A major 1972 óta múzeumi keretek között működik: a majorok népéről, a cselédek életéről szóló kiállítástól kezdve a növénytermesztés eszközein és gépein át kovács-, bognár- és kádárműhelyt is találtok a területen. Mindezeket teljesen ingyen járhatjátok be szeptember 17-én, szombaton 10 és 17 óra között.
 
A nyitvatartás ideje alatt csak a kiállítások látogathatók térítésmentesen, az Élménygazdaságba jegyváltás szükséges! További részletek itt.

Hasonló tartalmak

Admin mode