látnivalók & kultúra

szerkesztés

7 ikonikus Bujtor István-helyszín a Balatonnál

Szerzők

  • We Love Balaton

2022. 11. 07. 16:23

Vitorlásversenyek, száguldó Ladák és a tó egykor legmenőbb épületei – Bujtor István Balatonnál játszódó vígjátékainak egyik főszereplője maga a tó. A Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer idén lenne 80 éves. Hét ikonikus balatoni helyszínnel emlékezünk rá és filmjeire. Érdemes végigjárni a forgatási és az emlékhelyeket, ahol a 80-as évek Balatonja is megelevenedik.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Bujtor István-szobor

1/7

8230 Balatonfüred, Vitorlás tér

Több Infó

Címkék

Bujtor István szenvedélyes vitorlázó és hétszeres magyar bajnok volt, nem véletlen, hogy a vitorlázás a Balatonnál játszódó filmjeiben is fontos szerepet kapott. A balatonfüredi Vitorlás téren álló szobrát, amely Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása, a színészlegenda születésének 71. évfordulóján, május 5-én avatták fel. A szobor Bujtor Istvánt az első Kékszalag-győztes 30-as cirkáló, a Rabonbán nevű vitorlás kormányánál ábrázolja – a színész a legendás hajó kapitánya is volt.

Az ő tiszteletére ajánlják 2017 óta a TABU Oldtimer Vitorlás Kupát is, amit mindig az augusztus 20-a előtti szombaton rendeznek meg Balatonkenesén. 

Fotó: Fortepan / Faragó György

Helka

2/7

8360 Keszthely

A Pogány Madonna forgatásának idején a Balaton híres hajója Balatonfüreden, a Zákonyi Ferenc utca bódésorán, a 71-es út mellett állt. A forgalomból kivont hajón presszó és szórakozóhely üzemelt, itt került sor a film egyik híres bunyós jelenetére. A hajó ma ismét a Balaton hullámait szeli, miután felújították és 1996-ban menetrend szerinti forgalomba helyezték. (Az 1963-ban készült fotón a hajó a badacsonytomaji kikötőben látható.)

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tihanyi Bencés Apátság

3/7

8237 Tihany, I. András tér 1.

Több Infó

Címkék

Az apátság A Pogány Madonna című film kezdő jeleneteinek helyszíne, és a bencések rendházaként működik. Ez azonban nem volt így 1980-ban, a film forgatásának idején: Ötvös Csöpi a valóságban nem találkozhatott volna szerzetesekkel az apátságban, mert a bencés rend az 1950-es évektől az 1990-es évekig ki volt tiltva Tihanyból. 

A Pogány Madonna – az aranyfestékkel bevont gipszszobor – pedig egy nem létező műtárgy, ennek ellenére a film bemutatója után valóságos zarándoklat indult az apátság múzeumába a kitalált műkincs miatt. A szobrot aztán 2018 nyarán tényleg kiállították, az apátság pedig alkalmanként Pogány Madonna-túrát szervez az érdeklődőknek, akik Barkó Ágoston atya vezetésével járhatják be a film ikonikus helyszíneit. Fotó: Fortepan / Magyar Rendőr

Club Tihany

4/7

8237 Tihany, Rév utca 3.

A Tihany Hotel, amely A Pogány Madonnában Ötvös Csöpi bázisa volt, Európa egyik legmodernebb szállodája volt. Az 1963-ban megnyílt hotel minden szobájából balatoni panorámában gyönyörködhettek a vendégek, a tóra merőleges tájolásnak köszönhetően. A legmenőbb újítás talán a Mopresszó volt, ami nappal olyan kávézóként funkcionált, ahol filmeket vetítettek, éjszaka pedig táncos szórakozóhellyé alakult át. A szállodát pár évvel a film bemutatása után felújították, hozzáépítettek egy új épületszárnyat, így ma már hiába keresnénk a jellegzetes betonlábakat. Ma Hotel Club Tihany néven működik a szálláshely.


Fotó: L. Simon László - Facebook

Bujtor István Szabadtéri Színpad

5/7

8237 Tihany, Major utca 65.

Több Infó

Címkék

A Tihanyi Szabadtéri Játékok rendezvénysorozatot Bujtor István hozta létre 2004-ben, hogy Tihany is bekapcsolódhasson a minőségi kulturális programokat nyújtó városok közé. A színpad, amely a színész-filmrendező nevét viseli, az ország egyik legszínvonalasabb nyári teátruma lett. A színpad bejáratánál 2022-ben egy bronz domborművet helyeztek el. Béres János szobrászművész alkotása annak apropóján készült, hogy Bujtor István idén lenne nyolcvanéves.

Fotó: Bujtor István Filmfesztivál - Facebook

Balatonszemes

6/7

8636 Balatonszemes

Címkék

Bujtor István 2009. szeptember 25-én hunyt el Budapesten. Balatonszemesen, édesanyja és bátyja, Latinovits Zoltán sírja közelében helyezték örök nyugalomra, sírját Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész alkotása díszíti. A színészlegenda emlékére minden augusztusban megrendezik a Bujtor István Filmesztivált, ahol a filmes programok és a vetítések mellett színházzal, koncertekkel, utcabállal, kaszkadőrshow-val, családi programokkal várják az érdeklődőket, akik néhány napra a 80-as évek elejére utazhatnak az időben. A nyilvános, bárki által látogatható filmvetítéseket pódiumbeszélgetések és szakmai workshopok teszik még színesebbé.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

7/7

8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50.

Több Infó

Bujtor István saját hajója, a Skála is szerepelt A Pogány Madonnában. A kétszemélyes, tőkesúlyos vitorlás versenyhajó 1978-ban, Josef Steinmayer svájci hajóépítő műhelyében készült, 6311-es sorszámmal. Bujtor István 1986-ig használta a csillaghajónak is nevezett vitorlást, ami később az MKB Bank Vitorlás Klubhoz, onnan pedig a Balatonföldvári Vitorlás és Vízisport Egyesülethez került. Jelenleg a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont bejáratánál látható.

A cikkhez használt források: 
RETRO Filmek Forgatási Helyszínei Facebook-oldal 
Velkei Tamás: Pogány Madonna – A negyvenéves kultfilm kulisszatitkai, Magyar Hírlap, 2020. augusztus 24.
Egykor.hu
 

Hasonló tartalmak

Admin mode