Szponzorált / látnivalók & kultúra

szerkesztés

7+1 ok, amiért a LAM napjaink egyik legizgalmasabb művészeti kezdeményezése

Szerzők

  • Fizetett hirdetés

2023. 06. 06. 13:49

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, és elindulunk vakációzni a Balatonra érdemes ellátogatni a budapesti LAM-ba, vagyis a Light Art Museumba, mely nagyszabású installációkkal és lehengerlő műtárgyakkal várja a vendégeket az új funkciót kapott, ikonikus Hold utcai piac csarnokában. A LAM egy független művészeti kiállítótér, ahol modern, kortárs és művészettörténetileg is emblematikus műalkotások széles választékával találkozhatunk. A múzeum mindenkinek szól. Olyanoknak, akiket a kíváncsiság hajt, nyitottak a művészetre és egy izgalmas utazásra vágynak. A kiállítás számos világhírű magyar fényművész munkáit mutatja be, köztük Moholy-Nagy László és Victor Vasarely alkotásaival.

Fotó: LAM

Egy világviszonylatban is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező intézmény

1/8

A Light Art Museum Budapest a nemzetközi színtéren is különleges kulturális intézmény, amely kifejezetten fényművészeti alkotások bemutatására és gyűjtésére szakosodott.

Fotó: LAM

Egy szokatlan és egyben jelképes múzeumi környezet

2/8

A 2000 négyzetméteres Hold utcai Vásárcsarnok két okból is ideális a fényművészeti munkák bemutatására. A különböző méretű alkotások között található 4 méter magas, 10 méter hosszú, vagy 40 méter átmérőjű installáció is. Az épület terveit Czigler Győző készítette 1891 végén, az ipari forradalomnak és az elektromosság mindennapi elterjedésének idején. A fényművészeti múzeum most egy új funkciót kapott közösségi térként funkcionál az egykori piac helyén.

Fotó: LAM

Egy hely, ahol a felfedezhetjük a tudomány és a művészet kapcsolatát

3/8

fényművészek mélyreható tudással rendelkeznek a fény fizikai tulajdonságairól. Az alkotóknak meg kell érteniük a fény terjedését, törését, tükröződését és szóródását ahhoz, hogy a kívánt hatásokat elérjék, ezért a tudományos ismeretek meghatározóak a fényművészeti munkák létrehozásában. Ez a művészeti ág lehetőséget ad az alkotóknak arra, hogy olyan speciális fényeffektekkel kísérletezzenek, amelyek új dimenziókat nyitnak meg a hangulatok, érzelmek, gondolatok befolyásolásában. A tudomány és a művészet kölcsönösen inspirálja egymást, új perspektívákat nyit.

Fotó: LAM

Egy kiállítótér, ahol a művészet emberközpontú megközelítésével találkozhatunk

4/8

A LAM közvetlenül, a kor nyelvén szól a látogatóihoz, nem titkolt szándéka, hogy minél szélesebb közönséget megszólítson, minél több emberhez eljuttassa a művészetet. Formabontó stílusával kilép a megszokott múzeumi közegből és egy olyan izgalmas utazásra invitálja a látogatóit, ahol mindenki megtalálhatja a kedvenc alkotását a könnyebben befogadható művektől a konceptuális munkákig.

Fotó: LAM

A legmisztikusabb atmoszféra a városban

5/8

A fényművészeti munkák érvényesüléséhez teljes sötétséget kellett teremteni az egész csarnokban. Minden egyes boxban és kiállítási térben egy merőben szokatlan, meghökkentő világba csöppenhetünk a különböző fényhatásoknak, színeknek, hangulatoknak és hangeffekteknek köszönhetően.

Fotó: LAM

Magyarország legnagyobb vetítés mappingjét csodálhatjuk meg itt

6/8

A Vásárcsarnok közepén található 40 méter átmérőjű immerzív tér belsejébe külön lépcsőn vezet az út, ahol két 5-5 perces alkotást láthatunk 12 lézerprojektor vetítésének segítségével. A falak 360 fokban vesznek körül, így mi is a mű részévé válhatunk.

Fotó: LAM

Külföldön is elismert magyar művészek munkáival találkozhatunk

7/8

A jelenleg látható A fény forradalma kiállítás teljes körképet rajzol a magyar fényművészet útjáról egészen az 1931-es kezdetektől Moholy-Nagy Lászlón és Kepes Györgyön át a Velencei Biennálén díjazott kortárs alkotókig.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Elérhetőség és állandóság

8/8

A Light Art Museum minden nap reggel 10 órától este 10 óráig várja a látogatókat, az online foglalható jegyek mellett a helyszínen is elérhető belépővel, keddenként pedig ingyenes tárlatvezetéssel. A múzeum jelenlegi szelekciója augusztus 15-ig tekinthető meg, ezt követően szeptembertől új, nemzetközi alkotókat is felvonultató fényművészeti kiállítással jelentkezik.

Hasonló tartalmak

Admin mode