Számos író, költő és művész szülőháza, egykori otthona vagy nyaralója megtalálható a Balaton környékén, az elmúlt időszakban ezek közül három új vagy megújult emlékházat köszönthetünk. Keressétek fel a következő kiállítóhelyeket még a nyáron!

1/3

Auer-ház

Néhány hete nyílt meg Auer Lipót világhírű hegedűművész egykori, teljes körűen felújított veszprémi otthona: a XVIII. században épült Auer-házban bemutatóterem és több, vendégművészek fogadására alkalmas lakás is helyet kapott. Az épület sokáig magánkézben volt, majd az önkormányzat megvásárolta és 2022 novemberében megkezdődött a felújítás. Az épület hátsó bővítményében egy hangszerkészítő műhely és bemutatóterem várja a látogatókat, mely kiállításoknak is helyet ad a jövőben. Sümegi Elemér hegedűkészítő mester látványműhelye a Vár helyett az Auer-házban fogadja a látogatókat. Az utcára nyíló itáliai műhelyekhez hasonlóan itt is belepillanthatunk a hangszerek javításába, készítésébe.

2/3

Egry József Emlékmúzeum

2023 májusában nyílt meg újra a Balaton festőjeként is ismert Egry József emlékháza Badacsonyban (a tárlat évekig nem volt látogatható technikai okok miatt). Az idén 140 éve született művész egykori házában kialakított múzeumban két tucat Egry-kép látható, a földszint pedig időszaki kiállításnak ad helyet.

Tipp: A festőnek állít emléket a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum Egry József 140   Balaton, Szicília, Nervi című kiállítása, mely 2023. október 29-ig látogatható.

3/3

Szendrey Júlia Emlékház

Idén adták át a kibővített és megújított Szendrey Júlia Emlékházat is. A keszthelyi születésű költő életében 23 verset publikált, Petőfi Júlia néven jegyezve azokat, életműve azonban összesen 141 verset tartalmaz. A megújult kiállítás hangsúlyozza, hogy Szendrey Júlia sokkal több volt, mint Petőfi felesége, Andersen meséit is ő fordította először magyarra.

Az emlékház augusztus 17-ig tart nyitva, legközelebb augusztus 23-a után látogathatjátok újra.  

Címkék