Több rossz állapotba került rom is megújult, vagy megújul a Balaton-felvidéken: a kisdörgicsei templomrom új tetőt, az aszófői Kövesdi templomrom állagvédelmet és új kerítést kapott, a Pécsely közelében található Zádorvár pedig új, ideiglenes kilátóval lett gazdagabb. Utóbbi hamarosan új funkciót kap a várromnál kezdődő munkálatok miatt, ezért minél előbb érdemes beiktatni egy romfelfedező túrát!

1/3

Kisdörgicsei templomrom

A Balaton-felvidéki mesébe illő település, Dörgicse területén három középkori eredetű templomrom is található. A legkisebb és legkevésbé ismert ezek közül a Bere-patak rétjén látható, XIII. századi kisdörgicsei templom romja.  Nemrég számoltunk be arról, hogy a rossz állapotba került templomrom tetőt kapott. A rom újjáépítése a dégi Festetics-kastély felújítását is jegyző Garaguly Kinga tervei alapján valósult meg.

A kisdörgicsei rom esetében egy XIX. századi kép volt a kiindulási pont, amelyen látszott a keleti oromfal, és amely alapján a tervező rekonstruálni tudta az eredeti arányokat. Míg a korábbi, 1960-as évekbeli felújítás még építészettörténeti műtárgyként konzerválta a romot, itt a tervező célja „egyrészt az enyészettől történő megóvás volt, valamint az a szemlélet, hogy műtárgy helyett működő, a múltat (és az építészettörténeti műtárgyat) egyúttal konzerváló szakrális épület emlékeztessen a középkori múltra.”

2/3

Köves

Az Aszófőn található kövesdi templomrom állagvédelmet és kerítést kapott. A Market Építő Zrt. ROM Vándor programjában elvégezték a kőfal állagmegóvó munkáit: sor került a szükséges visszabontásokra, valamint a ’60-as években végzett munkákat is kiigazították. Információs táblát is kihelyeztek, valamint a sekrestye belső tere egyedi gyártású műkőpadot kapott, két darab műkő-mécsestartóval.

Az 1260–70-es években épült egyhajós templomrom körüli környezetrendezés is megtörtént. Az eredeti nyomvonal mentén, a Market önkénteseinek bevonásával újraépült a 160 méter hosszúságú, kézi munkával készített vesszőkerítés.

3/3

zád

A Pécsely közelében, az erdő mélyén található Zádorvár 2023. április 20-án új, ideiglenes kilátót kapott, ahonnan mesés panoráma nyílik a Tihanyi-félszigetre. A kaputoronyban megépült kilátó nevét, ami a Zádoráma nézelődő, a Facebookon beküldött javaslatok alapján választotta ki a Zádorvár megóvásáért tevékenykedő és a kilátót építő Történelmi Emlékekért Alapítvány. Az ideiglenes kilátó hamarosan állványzatként fog funkcionálni, ugyanis az alapítvány Facebook-posztja szerint szeptember 12-én megkezdődnek a vár kaputornyának állagmegóvási munkálatai – a falszakaszok állagmegóvása, faragott konzolok pótlása és a kápolna falának megerősítése.

Zádorvár több szempontból is kakukktojásnak számít a balatoni várak között: soha nem fejezték be az építését, és soha nem volt hadászati jelentősége. Csaták nem zajlottak itt, és egykori birtokosai nem költöttek a vár bővítésére, a ma is álló falak a XIV. századi építési időszak jegyeit hordozzák magukon.  

Címkék