látnivalók & kultúra

szerkesztés

Rejtett alkotások a Balaton környékén – 3 frissen restaurált falfestmény

Szerzők

  • we love balaton

2022. 11. 22. 16:32

Az elmúlt hetekben több balatoni épület – legyen az középkori kápolna vagy neobarokk stílusú kastély – felújítása során találtak a falrétegek alatt értékes freskókat, falfestményeket. Mindegyik alkotás „felfedését” több hónapos restaurálási folyamat előzte meg, ezeket az épületeket és alkotásaikat gyűjtöttük most össze.

Restaurált falfestmények

Fotó: Kerner Gábor - Facebook

Szent Miklós-temetőkápolna

1/3

8360 Keszthely, Festetics György út 1.

Címkék

A kápolna belső falkutatása és a korábban már restaurált külső freskók konzerválása fejeződött be néhány hete, melynek során páratlan középkori töredékek kerültek elő. Erről Kerner Gábor építész és műemlékvédelmi szakmérnök, a Keszthelyi Városvédő Egyesület alapítója számolt be a Műemlékek Fóruma nevű Facebook-csoportban. A legújabb eredmények szerint az 1390-es években született réteg alatt egy másik festést is találtak, ami szerintük akár száz évvel korábbi is lehet. A munkákat Nemessányi Klára és Boromisza Péter restaurátorok végezték.

További infók itt

Fotó: Füred TV - Facebook

Esterházy-kastély

2/3

8230 Balatonfüred, Táncsics utca 1.

Címkék

Több éve zajlik már a balatonfüredi Esterházy-kastély felújítása is, tavaly különleges falfestmények maradványaira bukkantak a munkálatok során. Az alkotások restaurálása nemrég ért el arra a pontra, hogy azokat bemutassák. Az 1782-ben épült neobarokk stílusú kastély egyik termének falait egzotikus növények, pálmák, bambuszok, fenyők, kaktuszok és egyéb kúszónövények borítják, erről Kiss Virág festő restaurátor mesélt korábban a Füred TV-nek. Az épületben helytörténeti kiállítás, kávézó is lesz, hozzá kapcsolódva pedig egy látogatóközpontot is építenek.

További infók itt

Fotó: Toroczkai Csaba, VEB2023 EKF

Ruttner-ház

3/3

8200 Veszprém, Jókai utca 8.

Címkék

A 19. században épült veszprémi Ruttner-ház átalakítása hamarosan befejeződik, a munkálatok során értékes falfestéseket restauráltak. Az egykor szekkó technikával (száraz vakolatra festéssel) készült alkotások többnyire veszprémi tájképi elemeket ábrázolnak, a falakon látszik például egy híd malomépülettel, de van egy fenyőkkel ábrázolt szirtes oldal is. Az épületben egy hostel és egy kávézó is helyet kap, valamint a börtönmúzeumot is innen érhetjük majd el.


További infók itt

Hasonló tartalmak

Admin mode