Keresés EN

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

Az irodalmi szalonoktól a besúgókig – Rejtett kulturális gyöngyszemek Balatonfüreden

Balatonfüred a Balaton északi partjának kulturális központja, ahol izgalmas tárlatokkal és időszaki kiállításokkal várnak a modern kiállítóterek, villákban kialakított galériák, az emlékházak pedig az írók hétköznapjairól és besúgókról mesélnek. A legismertebb, „kötelező” kulturális látványosságok mellett – mint a Jókai-emlékház, a Vaszary Galéria vagy a Modern Műtár – kevésbé ismert, rejtett gyöngyszemeket is találunk a városban. Ezekből ajánlunk néhányat.

1/4

Lipták-ház

Lipták Gábor egykori balatonfüredi villája diszkréten bújik meg – néhány magas nyírfa mögött – a 71-es út mellett. Az épület az 1880-as években épült, korábban a helyiek Gyapai-villa néven ismerték, mivel az építtető Lipták Gábor író feleségének nagyapja, Gyapai Nándor volt. Lipták Gábor és felesége az 1940-es években költöztek be a házba, és onnantól közel négy évtizeden át irodalmi szalont üzemeltettek. A ház kapuja nyitva állt az írók, szobrászok, képzőművészek előtt. Az '50-es, '60-as, '70-es években itt borozott együtt a házigazdával Németh László, Déry Tibor, Illyés Gyula és a Lipták-bortól kapatosan ennek a háznak az ebédlőasztalán horkolt Örkény István.

Megfordultak itt a Magyar PEN Club és a Kulturális Kapcsolatok Intézetének vendégei is, ez pedig sok fejtörést okozott a hatóságoknak. Kémkedéstvalutaüzérkedésthazaárulást szerettek volna rábizonyítani a házigazdára, lehallgatókészülékeket is felszereltek a szomszéd házban. Az épület jelenleg a Magyar Fordítóház Alapítványé. 

2/4

Villa Gyetvai

Villa Gyetvai egy ősfás parkkal körülvett, klasszikus villaépület, amely kulturális szalonként is működik. Rendszeresen szerveznek ide időszaki kiállításokat, kisebb vagy nagyobb borkóstolókat, borvacsorákat, társasági eseményeket. A Villa Gyetvai borászatként is működik. A szőlő saját művelésű ültetvényekről származik, a dűlők Paloznak, Aszófő és Tihany határában húzódnak. A pincészet portfóliója a gyümölcsös ízeket középpontba állító, elegáns fehérboroktól indul, majd az izgalmas silleren és a komoly vöröseken keresztül egészen a pálinkaszelekcióig tart. 

WLB-tipp: Szeptember 22-én 18:00 órakor nyílik meg a We Love Balaton Analógia nevű kiállítása a balatonfüredi Villa Gyetvaiban, melyet egészen október 22-ig nézhettek meg a villa nyitvatartási idejében. Ha érdeklődtök az esemény iránt, jelezzetek vissza Facebook-oldalunkon!

3/4

Zsidó kivál

Balatonfüred óvárosi részén találjátok a Zsidó Kiválóságok Házát, ahol tudósok, matematikusok és orvosok életét ismerhetitek meg. Az egykori Szent Margit-templom, majd zsinagóga helyén nyílt ház a holokausztra való emlékezésen túl célként fogalmazza meg a zsidó alkotók által létrehozott művek bemutatását. Az Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika elnevezésű állandó kiállításnál igénytől függően válogathattok többek között magyar, női, izraeli tudósok tematikái közül. A földszinten elhelyezett információs panelek mellett audio guide használatával szerezhettek sok érdekes információt egy-egy személy életéről, de egy rövid tárlatvezetés keretén belül körbe lehet járni a templomteret is, ami közösségi térként is funkcionál, valamint rendezvényeknek is otthont ad, legyen szó akár koncertről, könyvtári programról, vagy börzéről.

4/4

Arácsi tájház

Balatonarács ősi magyar település, 1954-ben lett Balatonfüred része. Az Arács központjában található tájház a 19. század közepén már állt, az épületben az elmúlt századok során folyamatosan laktak. A most látható épület a 20. század elejére érte el végleges formáját, többszöri átépítés és hozzáépítés során. Az utca felőli házrész a legidősebb, a ház hátsó része teljes értékűen idézi fel a Balaton-felvidék jellegzetes, archaikus épülettípusát, az íves nyílással áttört tornácpilléres parasztházat a 19. század elejéről. A tájház bútorai, tárgyai és a kiállított dokumentumok egy 20. század első felében élt család lakóhelyét mutatják be. A tisztaszoba és konyha a századfordulótól a harmincas évekig jellemző berendezést idézi meg.


Cimkék

Hasonló tartalmak

új hely Gasztró

Megvan, ki költözik a balatonfüredi MÓR24 helyére

A Velencei-tó népszerű bisztró és delikátja, a Groenk Balatonfüreden, a MÓR24 helyén nyitja meg újabb egységét.

Látnivalók & kultúra

Ennél meghittebb mini „nappalit” aligha találunk az ünnepek alatt

Karácsonyi fényekkel és kényelmes fotellel vár a Zamárditól 15 km-re található település apró buszmegállója.

Látnivalók & kultúra

Idén is látogatható Közép-Európa legnagyobb, templomban épített betleheme

A több mint ötven négyzetméteres, Balaton mellett található alkotást idén is megcsodálhatják a látogatók.

Aktív

A brunchtól a korcsolyázásig – Ilyen egy tökéletes téli nap a Balatonon

Az ünnepi készülődés közben vagy után jól jön egy olyan nap, amikor a Balaton látványa segít egy kicsit lelassulni és kisimítani az idegeinket.

Neked ajánlott

A