látnivalók & kultúra

szerkesztés

Bak Imrétől a retró életérzésig – 7 új balatoni kiállítás, amit látni kell

Szerzők

  • We Love Balaton

2023. 01. 16. 14:39

Ezen a héten startol az Európa Kulturális Fővárosa programév, és a rengeteg program mellett egy sor kiállítás is nyílik. A nemrég elhunyt neoavantgárd művész, Bak Imre műveit a balatonfüredi Vaszary Galériában láthatjátok, a veszprémi Művészetek Háza kiállítótereibe üvegművészek eddig még be nem mutatott munkái és kortárs alkotások érkeznek, a Balaton Retro tárlata pedig a régi balatoni nyarakat idézi meg 1930 és 1980 között használt tárgyakkal és plakátokkal. Összegyűjtöttük a tó környékének legújabb kiállításait.

Fotó: Művészetek Háza Veszprém

Balaton + Retro – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában

1/7

Dubniczay-palota

Több Infó

Címkék

Várgaléria és a Magtár ad otthont a Balaton + Retro – Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában című, január 18-án nyíló kiállításnak, amely magyarországi magángyűjteményekből származó, 1930 és 1980 között használt különleges tárgyak és papírrégiség-ritkaságok segítségével mutatja be, hogyan csábították a Balatonhoz a turistákat. Láthattok nagyméretű IBUSZ-, MAHART-, MALÉV-plakátokat, Balaton-víz-konzervet, és azt a fotót is megnézhetitek, amelyen Fidel Castro Kádár Jánossal hajókázik a magyar tengeren. A Magtár földszintje a kiállítás idejére korabeli stranddá alakul, ma is használt kempingszékekkel, gumimatraccal, fém ételdobozzal és homokozóval. A tárlat március 5-ig látogatható.

A kiállítás 2023. május 14-ig látogatható, a Várnegyedben zajló felújítási munkák pénteken 17-20 óráig, szombaton és vasárnap 10-20 óráig. A jegyvásárlással kapcsolatos információt itt teszik közzé a későbbiekben a szervezők.

Fotó: Nagy Bogi - We Love Budapest

Bak Imre – Helyzetek 2004–2022

2/7

Vaszary Villa

Több Infó

Címkék

A 2022. december 23-án, életének 83. évében elhunyt Bak Imre a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozott, életművét szinte a kezdetektől meghatározta a hard edge festészetből kiinduló geometrikus képalkotás. A Vaszary Galéria január 22. és április 30. között nyitva tartó kiállítása a művész 2004 és 2022 között alkotott sorozatait tekinti át, és bemutatja, hogyan gondolja újra Bak a (geometrikus) festészet hagyományait és saját motívumkészletét. A kiállítás címe a művész által az elmúlt években gyakran használt, sokértelmű képcímet idézi, amely egyszerre utal a formák helyzetére, az életmű (át)alakulása során kialakult újabb és újabb konstellációkra, illetve azokra az egzisztenciális helyzetekre, amelyek a változást motiválják.

A kiállításról itt találtok további információt. 

Fotó: Művészetek Háza Veszprém

Glass Focus

3/7

8200 Veszprém, Vár utca 29.

Címkék

A Dubniczay-palota ad otthont annak a kiállításnak, amely több üvegművész  George William Bell (USA, UK), Alexander Kirkeby (DK), Pattantyús Gergely (HU, Révfülöp) és Telegdi Balázs (HU)  legújabb alkotásait mutatja be. A kiállító művészek közül hárman a Royal Danish Academy dizájn szakán végeztek. A több mint 40 alkotást Magyarországon most láthatja először a közönség, és több olyan mű is szerepel a kiállításon, amely 2022 decemberében készült el, és még soha nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

A tárlatot, amelyről itt találtok bővebb információt, 2023. április 16-ig tudjátok megnézni.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Tegularium / Téglagyűjtemény

4/7

8200 Veszprém, Vár utca 29.

A veszprémi téglagyűjtemény 2006-ban kapott új otthont a Dubniczay-palota pincerendszerében és az ezzel egybenyitott, 16. századi ágyúbástyarészben. A különleges kiállításon a római kortól a 20. század utolsó negyedéig láthatók a tégla- és cserépgyártáshoz használt régi eszközök és ábrázolások, a mázas és pecsétes építőanyagok és tetőcserepek. Az 1200 darab, sablonban készített, karcolt, kézírásos, pecsétes és bélyeges tégla Magyarország több mint 400 évének ipar-, kor-, kultúr- és művészettörténeti emléke. A tárlat most kibővített formában, új darabokkal nyílik meg január 17-én.

A kiállítás egész évben látogatható.

Fotó: Művészetek Háza Veszprém

KULTUR.KONTAKT.KONKRET – Válogatás Carl-Jürgen Schroth gyűjteményéből

5/7

8200 Veszprém, Vár utca 29.

Carl-Jürgen Schroth műgyűjtő és mecénás több mint száz nemzetközi és német kortárs művet felvonultató, január 20-án nyíló kiállításának középpontjában európai és észak-amerikai konkrét, konstruktivista, minimalista és konceptuális alkotások kapnak helyet az 1950-től napjainkig terjedő időszakból. Az 1980-as években létrehozott gyűjtemény 700 művet tartalmaz több mint 120 művésztől, anyaga adományokból és művészi letétekből áll össze. A Schroth-gyűjtemény különleges részét képezi a száz műtárgyból álló „CENTURY. idee bauhaus.“-sorozat is, amelyből egy kurátori válogatás lesz látható a veszprémi kiállításon. A projekt apropója a Bauhaus 100. évfordulója.

A fotón Chul-Hyun Ahn Tunnel IV című képe látható. 
A kiállítás helyszíne a Dubniczay-palota, 
itt találtok további információt. A tárlat 2023. március 5-ig látogatható.


Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

InterUrbán – With Love from Kaunas

6/7

8200 Veszprém, Óváros tér 1.

Egyszerre dizájnbolt, galéria, brunchbisztró, kávézó és közösségi tér az Óváros téren található KUNSZT, amely január 23-tól Remis Ščerbauskas litván fotós kiállításának helyszíne. A képeket szemlélve olyan érzésetek támadhat, mintha a fotók egy kávéház ablakából készültek volna: furcsa egybeesések, költői karakterek rögzülnek a képeken. Ščerbauskas szenvtelen szemlélő, meghagyja a teret a befogadói fantáziának, és olyan mesterien kapja el a pillanatot, hogy az ember akarva-akaratlanul hosszú percekig gondolkozik azon, vajon mi a fotó mögötti sztori.
 
A kiállításról, ami február 5-ig látható, itt olvashattok

Fotó: Művészetek Háza Veszprém

Strukturális harmóniák – Válogatás női alkotók műveiből a Vass László gyűjteményben

7/7

8200 Veszprém, Vár utca 3–7.

A Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény ad otthont a Strukturális harmóniák című kiállításnak, ami a Bauhaus és a konkrét művészet hagyományait követő művészek alkotásaival kezdődik, továbblép az európai és az amerikai mozgalmak képviselői felé (mint például a monokróm festészet vagy a minimalizmus), majd a fiatalabb generáció alkotóira koncentrál. A kiállítás tematikus szekciókba rendezve mutatja be ezeket az irányzatokat, és lehetőséget kínál arra is, hogy a néző felfedezhesse a különféle elköteleződésű „geometrikus” trendek sokféleségét és komplexitását.

A kiállítás január 22. és december 30. között látogatható, további információt itt találtok.
A képen Verena Loewensberg Cím nélkül című képe látható. 

Hasonló tartalmak

Admin mode