gasztró

szerkesztés

Mit igyunk halászléhez? És töltött káposztához? – 5 balatoni bor az ünnepi fogásokhoz

Szerzők

  • Burai László

2019. 12. 19. 19:03

Ha jobban végiggondoljuk, akkor a Balaton körül minden bort megtalálunk, ami az ünnepek fényét emelheti. Észak és dél már magában is változatos borokat kínál, ha még ehhez hozzávesszük Somlót is, akkor még kerekebbé válik a kép.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Garamvári Szőlőbirtok

1/5

8638 Balatonlelle, Kishegyi út 42.

Több infó

Címkék

A pezsgő igazi jolly joker, hiszen keresve sem találhatnánk jobb aperitifet nála, bármilyen koccintáskor jól jön és még a töltött káposzta mellé is választhatjuk. Garamváriék első furmint pezsgője, ami Lellén termett a saját ültetvényen, ráadásul most lépett piacra, igazi újdonság. A furmint elég semleges aromatikájú szőlőfajta ahhoz, hogy jó pezsgőt lehessen belőle készíteni, kifejező savai pedig szintén jól jönnek ebben a műfajban. Kitöltve mintha virágcsokorba szagolnánk, üde, nyári illatában almát, finom fűszereket, édes kekszet érezni. A kortyban üde savak, frissesség, citrusokkal, zöldalmával. Érezhetően fiatal pezsgő, most még a gyümölcsösség a meghatározó, mint az érlelés jegyei.

Mihez kínáljuk?
Nehezebb olyat találni, amihez nem. Szép savai miatt akár egy-egy zsírosabb fogás mellé is kínálható, de hal vonalon, salátákhoz és étvágygerjesztőnek egészen pazar. Figyeljünk a hőmérsékletre és arra, hogy egy palack pezsgő általában gyorsan elfogy.

Ára: 4400 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bujdosó Pincészet

2/5

8638 Balatonlelle, Várszói út

Több infó

Címkék

A lellei pince arról a klasszikus hajóról nevezte el fehér csúcsházasítását, ami 57 éven át tartotta a Kékszalag gyorsasági rekordját, tehát a bornak komoly elvárásokat kell teljesítenie ilyen pedigrével. A gerincét chardonnay adja, ehhez az évjárattól függően változó arányban házasítanak szürkebarátot, királyleánykát, sauvignon blanc-t. Illatában sárgahúsú gyümölcsök jelzik, hogy szépen beérett alapanyaggal dolgoztak, a ringló és őszibarack mellett a hordó fűszerei is megjelennek. A korty telt és gazdag, a gyümölcsöket jól ellenpontozza az évjáratra jellemző szép savszerkezet, a korty végén citrusos fanyarság frissít.

Mihez kínáljuk?
Elsősorban szárnyasok jutnak eszünkbe, mi megkóstolnánk kacsához, pulykához, akkor is, ha tejszínes mártással készül. Sajttal készülő húsok mellett sem lesz bajban. Persze ez a bor már az a kategória, amiből egy pohárral szívesen töltünk, ha csak úgy csendben néznénk a karácsonyi fényeket.

Ára: 2800 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bencze Családi Birtok

3/5

8265 Hegymagas, Mókus krt.

Több infó

Felnőtt a hegy – írtuk tavasz végén a Szent György-hegy kapcsán. Az biztos, hogy idén kevés mozgalmasabb hely volt az északi parton, részben az ország első natúrborokat kínáló borbárjának, a Bencze Birtokon működő a Murcinak köszönhetően. A természetesség kezdetektől fontos Bencze István számára, a 2018-as borokkal lépett szintet, ahogy a borász fogalmaz, ezek már a jövőjét mutatják. Beleszagolva cseresznye és szamóca, jó nagy kosárral, amit szép fűszeresség keretez. Játékos savakkal indít a korty, ezen gurulnak a lédús gyümölcsök, némi tannin és fahéj, meg szerecsendió színezi a kortyot. Ez egy olyan natúrbor, ami miatt rajongásig lehet szeretni a műfajt, egyértelmű, példás egyensúllyal, ráadásul még inni is jól esik. Örömbor.

Mihez kínáljuk?
Könnyed, szupergyümölcsös és finoman fűszeres – megkockáztatjuk, hogy az egyik legjobb kadarka alternatíva a Balaton körül. Tehát nyugodtan bontsuk fel az ünnepi halászlé mellé, de akkor sem járunk rosszul, ha csak simán töltünk egy-két pohárral, mielőtt beindul a szilveszteri buli.

Ára: 5300 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tornai Pincészet

4/5

8478 Somlójenő, 1248. hrsz.

Több infó

A juhfark szereti a meleg területeket, ahol biztonsággal beérik, ezért telepítették Tornaiék a déli fekvésű Aranyhegy-dűlőbe. A Top Selection sorozatban a kiemelt területek válogatott alapanyagából készülnek a borok, csak arra alkalmas évjáratokban. Az alacsony tőketerhelés miatt ezek a borok szépen visszaadják a somlói ásványos karaktert. A borba szagolva máris Somlón vagyunk, férfias, ásványos illatában olajos magvakat és finom, virágos karaktert fedezhetünk fel. A korty hasonlóan szikár, izmos, savai határozottak. Ízében főként citrusokat és birsalmát érzünk, hosszú lecsengése karakteresen sós-ásványos, ez a bor valóban megmutatja a termőhelyet.

Mihez kínáljuk?
Rengeteg családban kerül töltött káposzta az asztalra az ünnepek alatt. Az alapvetően savanykás ízekre építő fogáshoz tökéletesen passzol ez a bor, talán egy furmint lehet még hasonlóan jó választás. Magában is nagy élmény, ha valaki szereti a férfias, markáns borokat és az ásványos karaktert.

Ára: 4000 Ft.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bezerics Borház

5/5

8360 Keszthely, Tomaji sor 40.

Több infó

Címkék

Az édes borok és a karácsony kézenfogva járnak, az aszalt gyümölcsök, fahéj, szegfűszeg, ami ezekre a borokra sokszor jellemző, meghatározzák az évvégi ünnepeket is. Bezericsék december közepén szedték a bor alapanyagát, szinte teljesen töppedt, mazsolás szemekkel dolgoztak, minimális botritisszel. Édes illatában a mézes karakter dominál, mellette aszalt őszibarack, füge, szegfűbors és fahéj. A kortyban tovább folytatódik az édes történet: birsalmakompót, körte, narancs és nagy adag fűszer, a savak tartják a tempót a 140 gramm maradékcukorral. Igazán szép késői szüret, hasonló édes bort ritkán találni Tokajon kívül, ezért érdemes megbecsülni.

Mihez kínáljuk?
Liba- vagy kacsamájhoz egészen pazar, főleg, ha pirított kalácsra kerül a máj. A bor savai jól ellenpontozzák a máj zsírosságát, a gyümölcsök pedig kiegészítik az amúgy is édeskés fogást. Kéksajt mellett ugyancsak jól érvényesülne, egy gorgonzola dolce újabb arcát emeli ki. A karácsonyi menünek sok helyen része a borleves, ha valaki ebből a borból készíti el, biztos lehet a leves sikerében.

Ára: 9900 Ft.

Hasonló tartalmak

Admin mode