Az április 6-án rendezett Badacsony New Yorkban sétáló kóstolón mi most kevésbé ismert pincészetektől kerestünk átlagon felüli borokat. Ilyenkor a badacsonyi termelők mellett ugyanúgy előkerülnek többek között Csobánc és Szent György-hegy legjobbjai is, mert ők szintén ehhez a borvidékhez tartoznak. Rejtett kincsből nem keveset találtunk: egy molekuláris biológus könnyed olaszrizlingje mindent vitt, de az sem véletlen, hogy az ország egyik legkeresettebb pinot noirja is ezen a vidéken készült.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Bencze Családi Birtok
1/6
Bencze István, miután visszavonhatatlanul beleszeretett a Szent György-hegy egyedülálló termőhelyébe, 2011 novemberében egy 0,3 hektáros olaszrizling-parcellával megalapította birtokát, birtokocskáját, ahova azóta pazar vendégházakat is felhúztak,. Az apró területből mára 20 hektár szőlő lett, melyben István a kezdetektől fogva organikus szemlélettel dolgozik. Mint mondja: „Az emberhez hasonlóan a szőlőnél is alapvető fontosságú az immunrendszer fejlesztése, hiszen része a természetnek. Nagyon fontos az aktív talajélet, mely döntően határozza meg a szőlőből készült bor extrakt- és ásványianyag-tartalmát is, illetve a termőhely önkifejező képességét.”
István rajnaija az utóbbi évek, évtizedek egyik legsikerültebb tétele a borvidéken. Egy része hordóban, más része tartályban erjedt és érlelődött, ettől frissnek, gyümölcsösnek, de érettnek, fűszeresnek is hat. Az egész Badacsony New Yorkban kóstoló egyik legjobb fehérbora volt!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Málik Pince
2/6
„A kéknyelű a Badacsony múltja és jövője” – tartja Málik Zoltán. A borász kizárólag fahordóban erjeszt és érlel, s meggyőződése, hogy „a borvidék hírnevének visszaszerzése a hagyományos szőlőfajtákból készült komoly, fahordós, száraz fehérborokkal lehetséges”. Kéknyelűje komplex, lehengerlő, csupa bazalt és aszalt gyümölcs. Nem a kezdők itala, és nem is a hétköznapoké.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Bakó Ambrus – Olaszrizling 2013
3/6
A borász, bár molekuláris biológiából doktorált, teljes mértékben borászatának él. Megrögzött perfekcionista, aki kizárólag spontán erjeszt, fajélesztőt nem használ, a szőlőalapanyagot pedig zömében vásárolja. Bakó Ambrust mindenképpen a kortárs olaszrizling műfaj nagy letéteményeseként kell számon tartanunk, akinek tételeiben mindig utánozhatatlan karakter rejtezik.
Ez a '13-as olaszrizlingje tiszta, áttetsző, almás, citrusos. Nem akar nagy bor lenni, mégis élmény fogyasztani.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton
Borbély Családi Pincészet
4/6
A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg Borbélyék családi vállalkozását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott, régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtokközpont alapjait tették le. A szőlőtermesztési, borkészítési munkálatokat édesapjával közösen viszi Borbély Tamás, akit a Magyar Bor Akadémia többször jelölt már Az év bortermelője díjra.
A rózsakő – mely egy 1957-es nemesítés eredménye – nem tartozik az általánosan ismert szőlőfajták közé. A névválasztás a Rózsakő legendájához köthető: a Kisfaludy-ház felett található, lapos bazalttömb a helyiek szerint varázserővel bír.
Borbélyék rózsakövéből mindössze 600 palack készült, s a pincén kívül máshol vélhetőleg nem is lesz fellelhető. Kellemesen virágos illatú, gyümölcsös ízű, sós lecsengésű bor. Igazi különlegesség!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Nyári Pince
5/6
A pince története 1978-ra nyúlik vissza, amikor id. Nyári Ödön megvásárolta a pince alapját képező 0,4 hektáros területet, amely mára 7,5 hektárra bővült. A kezdeti három fajta – olaszrizling, chardonnay és szürkebarát – mellé a kínálat bővülésének érdekében cserszegi fűszerest, rajnai rizlinget, kéknyelűt és hárslevelűt telepítettek. Boraik elsősorban reduktív eljárással készülnek, de a 2008-ra elkészült ászoktér kiváló lehetőségeket teremt a kísérletezgetésre, hordós erjesztésre és érlelésre egyaránt. Nyári Ödön 2015-ös hárslevelűje ízre nekünk olyan volt, mintha nektarinba harapnánk.

Fotó: Csobánci Bormanufaktúra
Csobánci Bormanufaktúra – Pinot Grande 2012
6/6
Beöthy János Burgundia nagy szerelmese, s így mind chardonnay-ját, mind sauvignon blanc-ját battonage eljárással érleli fahordókban. Vörösborai – kivétel nélkül mind – 18 hónapig pihennek hordókban. A borász elsősorban a terroirjelleg kidomborítására törekszik, így semmiféle mesterséges adalékanyagot nem használ.
A Pinot Grande egy magas beltartalmi értékekkel rendelkező, erdei gyümölcsös, édesköményes aromavilágú bor, amely az utóbbi évek egyik legkeresettebb pinot noirja a hazai gasztronómiában.