gasztró

szerkesztés

Most már ezt a Badacsonyt kell megismerni!

Szerzők

  • Németh Richárd

2016. 05. 02. 19:51

Az április 6-án rendezett Badacsony New Yorkban sétáló kóstolón mi most kevésbé ismert pincészetektől kerestünk átlagon felüli borokat. Ilyenkor a badacsonyi termelők mellett ugyanúgy előkerülnek többek között Csobánc és Szent György-hegy legjobbjai is, mert ők szintén ehhez a borvidékhez tartoznak. Rejtett kincsből nem keveset találtunk: egy molekuláris biológus könnyed olaszrizlingje mindent vitt, de az sem véletlen, hogy az ország egyik legkeresettebb pinot noirja is ezen a vidéken készült.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bencze Családi Birtok

1/6

8265 Hegymagas, Mókus krt.

Több Infó

Bencze István, miután visszavonhatatlanul beleszeretett a Szent György-hegy egyedülálló termőhelyébe, 2011 novemberében egy 0,3 hektáros olaszrizling-parcellával megalapította birtokát, birtokocskáját, ahova azóta pazar vendégházakat is felhúztak,. Az apró területből mára 20 hektár szőlő lett, melyben István a kezdetektől fogva organikus szemlélettel dolgozik. Mint mondja: „Az emberhez hasonlóan a szőlőnél is alapvető fontosságú az immunrendszer fejlesztése, hiszen része a természetnek. Nagyon fontos az aktív talajélet, mely döntően határozza meg a szőlőből készült bor extrakt- és ásványianyag-tartalmát is, illetve a termőhely önkifejező képességét.”

István rajnaija az utóbbi évek, évtizedek egyik legsikerültebb tétele a borvidéken. Egy része hordóban, más része tartályban erjedt és érlelődött, ettől frissnek, gyümölcsösnek, de érettnek, fűszeresnek is hat. Az egész Badacsony New Yorkban kóstoló egyik legjobb fehérbora volt!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Málik Pince

2/6

8261 Badacsony, Tatay Sándor út 6.

Több Infó

Címkék

„A kéknyelű a Badacsony múltja és jövője” – tartja Málik Zoltán. A borász kizárólag fahordóban erjeszt és érlel, s meggyőződése, hogy „a borvidék hírnevének visszaszerzése a hagyományos szőlőfajtákból készült komoly, fahordós, száraz fehérborokkal lehetséges”. Kéknyelűje komplex, lehengerlő, csupa bazalt és aszalt gyümölcs. Nem a kezdők itala, és nem is a hétköznapoké.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bakó Ambrus – Olaszrizling 2013

3/6

A borász, bár molekuláris biológiából doktorált, teljes mértékben borászatának él. Megrögzött perfekcionista, aki kizárólag spontán erjeszt, fajélesztőt nem használ, a szőlőalapanyagot pedig zömében vásárolja. Bakó Ambrust mindenképpen a kortárs olaszrizling műfaj nagy letéteményeseként kell számon tartanunk, akinek tételeiben mindig utánozhatatlan karakter rejtezik.
Ez a '13-as olaszrizlingje tiszta, áttetsző, almás, citrusos. Nem akar nagy bor lenni, mégis élmény fogyasztani.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Borbély Családi Pincészet

4/6

8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.

Több Infó

A badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg Borbélyék családi vállalkozását. Borbély Gyula és Gabriella 1981-ben telepítették el első közös ültetvényüket egy nászajándékba kapott, régi családi területen, Badacsonytomajon, ekkor még nem sejtve, hogy a későbbi birtokközpont alapjait tették le. A szőlőtermesztési, borkészítési munkálatokat édesapjával közösen viszi Borbély Tamás, akit a Magyar Bor Akadémia többször jelölt már Az év bortermelője díjra.

A rózsakő – mely egy 1957-es nemesítés eredménye – nem tartozik az általánosan ismert szőlőfajták közé. A névválasztás a Rózsakő legendájához köthető: a Kisfaludy-ház felett található, lapos bazalttömb a helyiek szerint varázserővel bír.

Borbélyék rózsakövéből mindössze 600 palack készült, s a pincén kívül máshol vélhetőleg nem is lesz fellelhető. Kellemesen virágos illatú, gyümölcsös ízű, sós lecsengésű bor. Igazi különlegesség!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nyári Pince

5/6

8265 Hegymagas, Szent György-hegy, 881. hrsz.

Több Infó

Címkék

A pince története 1978-ra nyúlik vissza, amikor id. Nyári Ödön megvásárolta a pince alapját képező 0,4 hektáros területet, amely mára 7,5 hektárra bővült. A kezdeti három fajta – olaszrizling, chardonnay és szürkebarát – mellé a kínálat bővülésének érdekében cserszegi fűszerest, rajnai rizlinget, kéknyelűt és hárslevelűt telepítettek. Boraik elsősorban reduktív eljárással készülnek, de a 2008-ra elkészült ászoktér kiváló lehetőségeket teremt a kísérletezgetésre, hordós erjesztésre és érlelésre egyaránt. Nyári Ödön 2015-ös hárslevelűje ízre nekünk olyan volt, mintha nektarinba harapnánk.

Fotó: Csobánci Bormanufaktúra

Csobánci Bormanufaktúra – Pinot Grande 2012

6/6

Beöthy János Burgundia nagy szerelmese, s így mind chardonnay-ját, mind sauvignon blanc-ját battonage eljárással érleli fahordókban. Vörösborai – kivétel nélkül mind – 18 hónapig pihennek hordókban. A borász elsősorban a terroirjelleg kidomborítására törekszik, így semmiféle mesterséges adalékanyagot nem használ.
A Pinot Grande egy magas beltartalmi értékekkel rendelkező, erdei gyümölcsös, édesköményes aromavilágú bor, amely az utóbbi évek egyik legkeresettebb pinot noirja a hazai gasztronómiában.

Hasonló tartalmak

Admin mode