gasztró

Na, jöjjön az a déli hullám! – hétvégi gasztrotipp

Szerzők

  • We Love Balaton

2016. 06. 11. 13:19

Aki teheti és rutinos, hétvégén a Balatonon tölti az idejét, szeszélyes időjárás ide vagy oda. Mi ezúttal a déli oldal szó szerinti ‘aranypartját’, a lehetőségekben gazdag Siófokot néztük ki magunknak egy csokornyi programmal a hétvégi feltöltődésre.

A MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat ezen a hétvégén kezdődik igazán: a Balatoni Hajózási Zrt. megrendezi meg a Nemzeti Regatta vitorlásversenyt. Harminc település száll vízre, hogy vasárnap kiderüljön, melyik magyar település uralja a Balaton hullámait. Az egész ország vitorlás fesztiváljaként aposztrofált eseményhez számos egyéb kulturális program kötődik: kedvünkre válogathatunk a koncertektől az egész napos foglalkozásokat biztosító gyermeksarkon át az egyéb hajós programokig. A települések bemutatkozását érdemes megnézni, illetve az amatőr vitorlásversenyt kiegészítő egyéb versenyszámok, mint például a Települési Ízek versenye is tartogathatnak meglepetéseket.

Akit pedig a verseny mellett Siófok gasztronómiája is érdekel, azoknak összeállítottunk egy listát, hogy senki ne álljon csalódottan a Petőfi sétány gyros-pultjai előtt, mert bulinegyed ide vagy oda, a környéken némi tájékozódás után könnyen lehet jókat enni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sió Halsütő

1/6

8600 Siófok, Vitorlás utca 1-3.

Több infó

Címkék

A legendás halasnál a Sió-hídtól egy utcára mindent megkapsz, amit egy klasszik balatoni halsütőtől: még a művirágot is. Édesvízi halakban érdemes gondolkodni: a ponty, keszeg, fogas egyaránt világbajnok lesz,  a műanyag tálcás, szalvétás tálaláson pedig nem érdemes fennakadni, inkább kérjünk még egy kovászos uborkát is, hogy teljes legyen az összkép.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Széplaki Lángos-Büfé

2/6

8609 Siófok, Hungária utca 27/b

Több infó

Címkék

Volt már övék a Balaton kedvenc lángosa, egyáltalán nem érdemtelenül. Azért éri meg bevenni értük az Ezüstpartot, mert a tésztájuk megmagyarázhatatlan módon sosem olajos, cserébe könnyű és ropogós. Minden szalvétán és papírtányéron érkezik, ahogy kell, a flancot meghagyják másnak.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Mala Garden****

3/6

8600 Siófok, Petőfi sétány 15/a

Több infó

Címkék

Egészen meglepő hely a Mala Garden, mert pont nem számítanánk a siófoki üdülősoron, hogy belépünk az ajtón, és megérkezünk Balira. A tulajdonos nem titkoltan beleszeretett a Távol-Keletbe, ezért hozott el belőle minél többet a déli partra. Szó szerint, mert rengeteg bútor és építőanyag is onnan érkezett. Ha nem érzed, itt akkor is a feng shui az úr. Az étlap is hozza a keleti ízeket, az étterem melletti cukrászdában pedig van minden, ami finom, habos és kiborít minden kalóriagurut.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Villa Gréta Cukrászda

4/6

8600 Siófok, Petőfi sétány 38.

Több infó

Címkék

Tavaly novemberben nyitott meg a Petőfi sétányon egy teljesen új cukrászda, amit nekünk a Kistücsök tulajdonosa is az egekig dicsért. Házi sütemények és francia ízek egy helyen: ilyen, amikor kiderül, hogy ennek a nagykőrösi házaspárnak már korábban is cukrászdát kellett volna nyitnia.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bujdosó Pincészet

5/6

8638 Balatonlelle, Várszói út

Több infó

Címkék

Ha egy pincészet borát innád a Nemzeti Regattán, akkor a vitorlázós család bora legyen az. Bujdosóék Balatonlelle és Balatonboglár környékén űzik ezt a műfajt már régóta, és legalább annyi időt töltenek a fedélzeten, mint a szőlőhegyen. A 2014-es Mentőövet, egy könnyű rozét, vagy a Roseccót, egy pinot noir és egy cabernet sauvignon házasításából született gyöngyözőbort érdemes kóstolni tőlük, miközben Makó éppen megmérkőzik Balatonfüreddel a vízen.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Töreki Tavak tanösvény

6/6

8600 Siófok, Töreki utca

Több infó

Nem csak a nagy zabálós hétvégére van ötletünk. Ha letérnétek a megszokott ösvényekről, és a siófoki embertömeg helyett inkább a gyurgyalagokkal barátkoznátok, a Töreki Tavak Természetvédelmi Területet javasoljuk. Van tanösvény, szép kilátó, élővilág sok pókhálóval és rengeteg zöld, amerre csak a szem ellát.

Ez a cikk a MOL Nagyon Balaton és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésének részeként jött létre.

Hasonló tartalmak