gasztró

Nem csak a rizlingé a Balaton - 10 rozé a kánikula ellen

Szerzők

  • Németh Richárd

2015. 07. 15. 17:39

Az elkövetkezendő napokban tartósan 30 fok fölötti hőmérsékletre lehet számítani a Balaton-parton, ami a népes strandok és a gyorsan fogyó limonádék mellett jelentős habzóbor- és rozéfogyasztást is jelent. Hogy ennek kapcsán néhány tippel mi is éljünk, összeállítottunk egy szubjektív tízes rozé listát tele három csillagos kiválóságokkal, vagy a világ ellentmondásaitól meghasonlott badacsonyi borászok tételeivel.

Fotó: Zelna Borászat

Zelna Borterasz és Vinotéka

1/10

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 3-5.

Több infó

Címkék

Új színfolt a Balatoni borrégió palettáján a családi vállalkozásként működő Zelna, méghozzá olyannyira, hogy csupán tavaly januárban kezdték el felvásárolni szőlőterületeiket. A tavaly őszi volt az első szüretük, és bár a jelenlegi 8 hektárral rendelkező borászat a Balatonfüred-Csopaki borvidék fő szőlőfajtáján, az olaszrizlingen kívül komoly hangsúlyt szeretne fektetni a vörösborkészítésre is, az ahhoz való alapanyag 2014-ben mindenestül rozéként “végezte”. A tavalyi évjárat a meglehetősen sok csapadék miatt egyáltalán nem a vörösboroknak állt, így sok termelő a veszteség minimalizálására (nem csak a Balaton környékén, országszerte is) rozét készített a vörösnek valóból, s bizony ez a húzás a Zelnának is bejött. Merlot és zweigelt házasítású boruk ugyanis intenzíven gyümölcsös, az átlagosnál testesebb, és pár gramm természetes maradékcukor is kövéríti. Pinceára: 1600 forint.

Mivel a család még építkezik, fejleszt, így vendégfogadójukat csak a közeljövőben tudják megnyitni (boraikat mi is a budapesti Képzeld el! borbárban kóstoltuk), de a Balatonfüredi Borheteken már egész biztosan lehet velük találkozni.

Fotó: SKIZO Borház

Skizo Borház

2/10

8263 Badacsonytördemic, Szent István utca 24.

Több infó

Címkék

Meghasonlott világot élünk: a gondolatok, érzések, cselekedetek összhangja látszólag felbomlóban, mindenki szemben áll mindenkivel, és a választás folyamatos kényszere alól senki nem tud kibújni – hát valahogy ekképp lehetne összegezni azt a filozófiát, amit a SKIZO a saját neve mögé igyekezett elrejteni. Pedig a boraikra pont a harmónia és a kiegyensúlyozottság jellemző, ahogy cabernet sauvignonból és kékfrankosból készült rozéjuk is túlzásoktól, kilengésektől mentes. Alkoholfoka optimális, kifejezetten friss zamatúra sikeredett.

Badacsonytördemici borházukba kedd kivételével minden nap betérhetünk, viszont érdemes telefonon előre bejelentkezni. A SKIZO webshopot is üzemeltet, rozéjuk príma, 1300 forintos áron onnan is elérhető.

Fotó: Kreinbacher Birtok

Kreinbacher Birtok

3/10

8481 Somlóvásárhely, Somló hegy, 909. hrsz.

Több infó

A Nagy-Somlói borvidék a Balaton északi partjától messzebb, a Bakony-hegység nyugati lábánál, de Veszprém megyében található, s mint ilyen, okkal került bele a Balatoni borrégió hatos halmazába. A Kreinbacher Birtokról pedig már mindenki biztosan hallott, ám ha akadnak még olyanok, akik nem ismerik merlot, syrah és kékfrankos házasításából készült rozéjukat, hiányosságukat mihamarabb pótolniuk kell. Somló tartalmas, savban és ásványosságban gazdag borokat ad, és éppen ezért nemcsak a juhfark, az olaszrizling, a hárslevelű vagy a tramini tud itt különleges lenni, hanem a kékszőlő-fajták is, amelyekből vörösbort és rozét egyaránt készítenek a Kreinbachernél.

Málnás, csipkebogyós ízvilágú rozé házasításuk 12%-os alkoholfokkal, kimondottan intenzív savérzettel került a palackba, melynek darabjához 1500 forint körül juthatunk hozzá, például a Borárumnál.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Szászi Birtok

4/10

8265 Szent György-hegy, 035/7. hrsz.

Több infó

A Szent György-hegyen “Körülvesz a terroir” – hirdeti Szászi Endre attraktív honlapja. Persze korántsem pusztán honlaplátogatásra buzdítunk mindenkit, hiszen a borász Szent György-hegyi birtokán bármikor meg lehet kóstolni Szászi 2013-as, Három Csillagos Borkiválóságnak választott Cabernet Sauvignon Roséját. Bár hiába hirdetik sokan a borszakmában, hogy a magyar rozé maximum egy kerek évig képes állni a talpán, akadnak azért jószerével kivételek, amelyek két év után is megőrzik frissességüket. Persze, ha a pincénél sajnálattal közölnék, hogy a fent megnevezett tételből már csak a 2014-es évjárat kóstolható, akkor sincs ok az aggodalomra. Könnyed stílusra készüljünk, mert ez amolyan megalapozó bor. 

A 2014-es Szászi Cabernet Sauvignon Rosé 2200 forintért rendelhető meg a pince webshopjából.

Fotó: Pócz Pincészet

Pócz Pincészet

5/10

8638 Balatonlelle, Kishegy 0107/6. hrsz.

Több infó

“A jó bor a szőlőben kezdődik, a borász csak ronthat rajta” – mondja Pócz József pincészete arról, hogyan tekint a mindenkori borkészítésre. A cuvée-kben, vagyis az úgynevezett házasításokban hisz Pócz úr, mert, mint mondja: “a cuvée-k jelenítik meg igazán a pincészet egyediségét, a borász ízlésvilágát és a borvidék kiváló adottságait.” Persze készít ő fajtabort is chardonnay-ből, merlot-ból vagy olaszrizlingből, de a rozé esetében a fenti gondolatmenetet ülteti át gyakorlatba évről évre. Kékfrankosból, cabernet sauvignonból és merlot-ból készült 2014-es tétele harsogóan illatos, könnyed és jó értelemben egyszerű. A pincénél 1200 forintba kerül palackja.

Ha szeretnénk Póczékhoz betérni egy pincelátogatásra, borkóstolásra, májustól szeptemberig minden nap megtehetjük. És étkezésre éppúgy lesz náluk lehetőségünk, mint arra, hogy igény esetén megszálljunk újonnan épült, 2 ágyas, csodálatos panorámával rendelkező apartmanjaikban.

Fotó: Trombitás Borház

Mi a kő – Káli-medencei Borok Háza

6/10

8274 Köveskál, Fő utca 25.

Több infó

A képzőművész-borász Trombitás Tamás borai visszatérő vendégnek számítanak ajánlóinkban. A Club Rozé ’14-es évjárata olyan, mint a Trónok Harca: egyszerűen nem lehet nem ismerni. Amíg a honi (fajélesztős) rozék zöme sajnos gyakorta imbolyog a tutti-fruttis és a turbórágós végek között, addig a Club Rozé karaktere tökéletesen mellőz mindenféle mesterkélt, buta illat- és ízjegyet. Helyette friss, zamatos erdei gyümölcsös ízzel és fűszerek kavalkádjával dolgozik. 

Jelen válogatásunk talán legjobb gasztro-bora ez, amely mellé a bazsalikomos-paradicsomos mártással meglocsolt tésztáktól a balatoni halászlén át a pikánsan fűszerezett csirkeszárnyakig sok mindent oda lehet tenni, bírja a gyűrődést. 1800-2000 forint körüli pinceárral számoljunk, ha a Trombitás Borház, vagy a Miakő felé vennénk nyáron az irányt.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Konyári Pincészet

7/10

8638 Balatonlelle, Kishegy, 0113/7. hrsz.

Több infó

Címkék

Merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon és cabernet franc ügyes kis házasítása Konyáriék 2014-es rozéja, ami sok éves megbízhatósága okán egyszerűen már állandó helyet követel magának a különféle rozés listákon. A Konyári Pincészet mindemellett a Dél-Balaton egyik legismertebb és legelismertebb borászata; jelenleg 38 hektáros területen gazdálkodnak, és évente körülbelül 230 ezer palackot forgalmaznak. Számtalan helyen lelni fel boraikat országszerte, és rozéjuk a magukat komolyan vevő balatoni vendéglátóhelyek borlapjáról nem marad le. Azért nem, mert mértékét tekintve minden szerkezeti komponense (sav, test, alkohol) az egyensúly irányába mutat, gyümölcsössége, fűszeressége, azok intenzitása pedig azonnal szerethetővé teszi.

Ráadásul ez is kiválóan társítható, úgy a könnyebb saláták, mint a közepesen nehéznek számító szárnyas ételek mellé, mint amilyen a csirkepaprikás. Elsőre éppen ezért – a jégről nyolc fokosan levéve – ne is bántsuk szódával. A Bortársaságnál már kapható 1590 forintért.

Fotó: Feind Pincészet

Feind Borház

8/10

8164 Balatonfőkajár, Kossuth utca 13.

Több infó

Címkék

Ha Trombitás rozéját dicsértük sokoldalúságáért, kénytelenek vagyunk mindezt itt is megejteni; Feindék shiraz és merlot szőlőfajtákból házasított, már-már siller-szerűen mély színű rozéja ugyanis bámulatosan gazdag a fűszeres jegyekben, és mélységénél, tartalmasságánál fogva kacsához is, libához is, ráadásul egy, magát hozzáértőként definiáló réteg szerint bőrével sült malachoz is remek választás lehet.

Nagyon-nagyon jó vétel 1590 forintos pinceárért, csak egy baj van vele. Rettenetesen itatja magát.

Fotó: Sabar Borház

Sabar-dűlő Borház

9/10

8283 Káptalantóti, Sabari szőlő 2.

Több infó

Címkék

Érdemes megfigyelni, hogy a kékfrankos szőlőfajta, ha rozéról van szó - nem csak a Balatonnál - sokszor előfordul, mint cuvée-elem. Ám sokan, így a Sabar Borház borász-tulajdonosa, Nagy László is hisz a fajta önálló “elrozésításában”. A kékfrankos inkább sav-, mint tanningyűjtő élőlény, ennek megfelelően friss, üde, “ropogós” borokat ad, aromaprofilja pedig, ahogy az ezen Sabar-tétel tekintetében is tapasztalható, félreismerhetetlenül erdei gyümölcsös jegyekkel örvendeztet. 

Minden Badacsony-, vagy, bazalt-fannak sok sikert a pince feltérképezéséhez, a vásárlásra pedig azért (is) ösztönöznénk őket, mert 1500 forintos pince-vételárával – ár/érték arányát tekintve – BEST BUY témáról beszélgetünk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Homola Pincészet

10/10

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)

Több infó

Címkék

Nagyon úgy tűnik, aki ezt a kiváló észak-balatoni rozét ki akarja pipálni, Paloznakig kell utaznia, annak is az egyik legmagasabb pontjára, ahol éppen a napokban nyitotta meg kapuit a csodás panorámával rendelkező, szőlőskertek közül kikandikáló Homola Borterasz. Hogy a tulajdonos, Homola Szabolcs a borásszal, Homonna Attilával karöltve a rozé esetében a kékfrankos mellett tette/teszi le voksát, az a fentebbiek fényében egyáltalán nem hoz létre vastagon szedett kérdőjeleket.

A Homola-rozé is a műfaj kövérebb, lassúbb ritmusú megoldásai közül való, és lazán lemossa a környékbeli, közepes élvezeti értékkel bíró, vörösbornak megcsinált, wannabe cabernet-ket. Már úgy értjük, hogy egy sáfrányos tökfőzelékkel kínált, 90 fokon lassan, órákig sütött szaftos-omlós kacsasült mellé illesztve. Apropó sáfrány: Homoláék Sáfránkert nevű, gourmet stílusúra körzőzött-vonalzózott, szintén paloznaki éttermét is érdemes felkeresni.

A bor pinceára (borterasz ára) 2000 forint körül várható.

Hasonló tartalmak