aktív

szerkesztés

Nyári bakancslista: 20 dolog, amit ne hagyj ki idén a Balatonnál!

Szerzők

  • Farkas Ádám

2017. 06. 16. 14:43

Ismét találtunk nektek 20 dolgot, amit idén nyáron biztosan nem hagynánk ki. Tudod mi az a SUP? Láttad már Kádár nyaralóját? Bringáztál valaha sípályán? Esetleg azt is tudod, hol lehet a Balatonnál kutyával strandolni? Ha a fenti kérdésekre csupa igen a válasz, akkor be is csukhatod az oldalt, ellenkező esetben olvass tovább!

1. Kóstolj újhullámos strandételeket!

Fotó: Heim Alexanda - We Love Balaton

Már régen nem arról van szó, hogy a balatoni strandolásnál az evés csak szükséges rossz lenne, mert szerencsére egy ideje nem kizárólag a lángos-hekk-infralámpa alatt melegített sültkolbász triumvirátus uralja a partokat. Felfedeznivaló viszont annál több akad, legyen szó akár a Neked Főztem aktuális menüjéről, a Kalóz oldalassal töltött fekete burgeréről, vagy a Vitorlás Bisztró Zalát és Zemplént idéző ízeiről.

2. Próbáljatok ki közösen egy óriási SUP boardot!

Fotó: We Love Balaton

Nem, nem what's up”, hanem Stand Up Paddle, azaz Álló Evezés. A SUP board leginkább egy szörfbe oltott kenura hasonlít, és megfelelő gyakorlat birtokában akár még jógázni is lehet rajta. A tihanyi SUP Center Balatonban nem csak hagyományos méretű, de négy-, sőt tízszemélyes változatokat is elvihettek egy körre, akár egy csapatépítés keretében. 

3. Fedezz fel egy új piacot!

Fotó: Alexandra Heim - We Love Balaton

Nyáron minden friss és finom, tehát ilyenkor jobb eséllyel lehet piacra járással kiváltani a bolti bevásárlásokat és fefedezni, mit kínálnak a helyi termelők. Ha neked a káptalantóti piac már nem tud újat mutatni, akkor szétnézhetsz akár a badacsonyi Pancs Gasztroplaccon, Badacsonylábdihegyen, Köveskálon, vagy megnézheted, mit kínál Vászoly.

4. Menj vissza a középkorba!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Néhány száz évvel ezelőtt az időjárás több Celsius-fokkal hűvösebb volt, erre pedig az ember néha vágyakozva gondol akkor, amikor újabb és újabb melegrekordokat emlegetnek a hírekben. Ezen kívül akkoriban gyakoriak voltak a várostromok és más, ma már nehezebben megfigyelhető jelenségek is – amiket jobb biztonságos távolságból felidézni. A Szigligeti várban napi rendszerességgel láthatunk ilyesmit, nyár végén pedig a pécselyi Zádorvárban indul mindenki számára látogatható ásatás.

5. Mássz fel a Balaton legmagasabb kilátóira!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha hiányzik egy kis mozgás és szeretnél messzebbről is gyönyörködni a tóban, akkor szervezz egy kora reggeli vagy késő délutáni túrát a legmagasabb balatoni kilátók egyikéhez, amit nyugodtan megfejelhetsz egy kis piknikezéssel is. Hónap elején készült listánkban találhatsz olyan kilátót, amit a helyiek is alig ismernek, és olyat is, ahonnan akár a Kékszalag állását is nyomon követheted!

6. Szedj magadnak egy kosár levendulát!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Igen, tudjuk, manapság a Balaton körül mindenki levendulából akarja magának biztosítani a nyugodt öregkort: úton-útfélen árulnak levendulaillatú párnácskát, füstölőt, van jégkrém, szörp, meg amit az ember még el tud képzelni. De ha te állsz meg az út mellett egy kicsit, hogy laza testmozgás keretében szedj magadnak egy csokorral, az mindjárt más! Kőröshegyen hamarosan vége is a szüretnek, siess!

7. Döntsd meg a Balaton-átúszás rekordját!

Tudat alatt erre készültél egész évben, amikor hajnalban keltél és indultál az uszodába, amikor busz helyett bringával mentél dolgozni és amikor a cukrásztanfolyam helyett a futást választottad legújabb hobbinak. Tavaly két olimpikon, Papp Márk (58 perc 30 másodperc) és Risztov Éva (1 óra 0 másodperc 58 századmásodperc) végzett az élen, tehát nem mondjuk, hogy egyszerű dolgod lesz, de bármilyen időt is úszol, az 5,2 kilométer végigtempózása mindenképp jelentős sportteljesítmény, amire nyugodtan lehetsz büszke.  

8. Csapj egy reggelit balatoni sajtokkal és világbajnok pezsgővel!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Hogy sajt, az rendben van, de... pezsgő reggelire?! Nálunk kicsit furcsán hangozhat, de tőlünk nyugatabbra (és Oroszországban) ez teljesen hétköznapi dolog. Ha pedig már itt van nekünk a Kreinbacher Birtok, akkor mi is megpróbálkozhatunk vele egy lusta balatoni reggelen. Hagyományosan az ilyesmit osztrigával vagy kaviárral csinálják, de a helyi sajtkészítők termékei is kiválóan megfelelnek a célnak.

9. Hallgasd meg Prince zenekarát a VeszprémFesten!

Sokunknak talán semmit nem mond elsőre az NPG (New Power Generation) név, pedig ők voltak azok, akik több mint két évtizeden keresztül kísérték Prince-t, tehát nyugodtan nevezhetjük őket a világ egyik legsikeresebb kísérőbandájának. Természetesen a VeszprémFestre is a Prince-t ünneplő műsorukkal jönnek. Rajtuk kívül egyébként fellép a fesztiválon a világ legöblösebb hangú énekese, Tom Jones is.

10. Járd be Kádár János villáját a Hosszúlépéssel!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Bár Kádár János nem tartozott a legfényűzöbb életmódot folytató diktátorok közé, neki természetesen a Balatonból is több jutott, mint azoknak, akik 10 évig vártak egy Trabantra is, hogy aztán azzal vánszorogjanak el a vállalati üdülőbe. Kádár és a vezető elvtársak Aligán pihenték ki az ország vezetésének fáradalmait, te pedig megnézheted, melyik teraszon lazított Fidel Castro, felkeresheted a dolláros boltot, ahol divatos ruhákat szerezhettek be a nyaralók, sőt, a szocalista gasztronómia fogásaival is megismerkedhetsz.

11. Nézz meg egy kiállítást a Vaszary Villában!

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Balatonfüred belvárosa (különösen egy nem túl mozgalmas hétköznapon) a 19. század nyugalmas, polgári miliőjét idézi, ehhez a hangulathoz pedig jól passzol a Vaszary Galéria Cilinder és Lokni című kiállítása, ahol osztrák biedermeier festményeket nézhetsz meg egész nyáron, utána pedig a Villa földszintjén piheghetsz egy pohár bor társaságában.  

12. Nézz be oda, ahol a Balatont kutatják!

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

A limnológia meglepő módon nem linóleumokkal foglalkozik, mint azt a neve alapján gondolhatnánk, hanem édesvizek tanulmányozásával. Ha ellátogatsz hozzájuk (július 7-én nyílt napot is tartanak), akkor sok újdonságot hallhatsz a tóban található halakról, algákról és egyéb élőlényekről, megnézheted, hogy vizsgálják a víz minőségét, sőt, azt is megtudhatod, mióta élnek hattyúk a Balatonban. A balatoni vízivilággal itt is ismerkedhetsz, 17 édesvízi akváriummal várják az érdeklődőket, amelyekben az összes Balatonban élő halfajta megfigyelhető.

13. Hallgass klasszikus zenét a parton!

Egy nyáreste a parton eleve nyugtató hatással van az idegekre, de ha komolyzenével kombináljuk, akkor mindenképpen. A Cimbora Alapítvány és az Óbudai Danubia Zenekar gondoskodik róla, hogy idén is legyen Klassz a pARTon: nézhetsz Varázsfuvolát, hallgathatsz rézfúvósokat, zongorakoncerteket és kamarakoncerteket is, Akarattyától egészen Keszthelyig. Az alapító Érdi Tamás mellett a fellépők között megtaláljuk Balázs Jánost, Lajkó Félixet, Kertesi Ingridet, és jó sok fiatal tehetséget is, például Radnóti Rózát és Ránki Fülöpöt.

14. Próbálj ki különleges szörpöket!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ki vezessen?” Előbb-utóbb minden balatoni kaland során felmerül a kérdés, aminek az a vége, hogy a társaság nagyobbik része nyugodtan beleveti magát a borkóstolásba vagy az önfeledt sörözésbe, a kijelölt sofőr pedig egy ásványvízzel vigasztalódik. Szerencsére a Balaton újabban szörpnagyhatalommá is vált, a Levendula Portától a Kapolcsikumon át a Csupaszörpig már rengeteg-rengeteg helyen és annál is több ízben szürcsölhetsz háziszörpöt, ha kitikkadtál a nyári melegben.

15. Szurkolj a vizes vébén!

A vizes világbajnokságot nem csak Budapesten lehet majd élőben követni, a nyíltvízi úszás helyszínét Balatonfüreden rendezik július harmadik hetében. Bár olimpiai bajnokunk, Risztov Éva most csak a partról követi majd az eseményeket, az úszás iránt érdeklődőknek mindenképp érdekes esemény lehet egy ilyen versenyszám, ahol úszás közben nem csak egymással verekednek a sportolók a víz alatt, de az áramlatok, hullámok és az állandó napsütés is rendesen próbára teszi őket.

16. Nézd meg élőben a Kool and the Ganget!

Fotó: Hegyi Júlia Lily - MOL Nagyon Balaton

A Celebration és a Jungle Boogie csak a kezdet, a Kool and the Gang a funkon és a diszkón túl rhytm and bluesban és jazzben is emlékezeteset alkotott az elmúlt évtizedekben – ez talán nem is meglepő egy olyan bandától, aminek alapítói, a Bell testvérek egy házban nevelkedtek Thelonius Monkkal és néha feljárt hozzájuk zenélni egy bizonyos Miles Davis is. Idén Paloznakon is láthatod őket a hatodik Jazzpikniken. Get Down On It!

17. Nézz Jim Jarmusch-filmet kertmoziban!

Törvénytől sújtva, Éjszaka a Földön, Kávé és cigaretta, Mistery Train... Ha láttál már Jarmusch-filmet, biztosan nem felejted el a humornak, a furcsa sztoriknak és a karaktereknek azt a keverékét, ami annyira egyedivé teszi Jarmusch munkáinak a hangulatát. Hogy milyen lehet átélni ezt a kertmoziban, azt még mi sem tudjuk, de kipróbálnánk! A Fövenyes Kertmoziban július 5-én láthatod a kócos zseni legújabb filmjét, a Patersont.

18. Bringázz sípályán!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A népszerű eplényi síterep nyáron sem marad kihasználatlanul, ugyanis nyáron Bringarénává alakul, ahol a felvonókon már bringát is szállíthatsz, hogy egészen a domb tetejéről indulhass neki a lejtőknek. Saját bringát sem kell vinned, a kölcsönző mindennel ellát. A tapasztaltabbak kirpóbálhatják a downhill-pályát, gyakorlásra ott van a cross country (XCO) körpálya, de a gyerekeknek és a családosoknak is van megfelelő terep.

19. Töltődj fel a salföldi bányatónál!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Van az úgy, hogy minden strandon két ember jut egy négyzetméterre, a törölközőnket pedig csak mások hátára tudjuk leteríteni. Ilyenkor ideje szétnézni a mainstream fürdőhelyeken túl is. A salföldi bányató autóval csak 15 percre van a Balatontól, és elvileg tilos benne fürdeni (mint a bányatavakban általában), de ennek ellenére sokan vállalják a kockázatot. Kutyát viszont vihetsz, és napozáshoz, strandröpihez is nagyobb eséllyel találsz nyugis helyet.  Egyébként a tótól nincs messze van Salföldi Természetvédelmi Major sem, ahol lovakkal és őshonos magyar állatokkal lehet ismerkedni, de egy pálos kolostor romját is megtaláljátok a közelben.

20. Bulizz a Balaton közepén!

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Koncert a Balaton közepén? Simán. A Mol Nagyon Balaton most a Stereo MC's-t hozza el az idei első kompkoncertre, őket pedig annyira kell csak bemutatni, amennyire a brit elektronika többi klasszikusát a Prodigytől a Faithlessig. A koncert előtt bár, mosdó és parkoló vár a Tihanyi Piac PLACC-on, utána pedig mindkét oldalon kiköt a komp, hogy mindenki könnyen hazajuthasson.

Hasonló tartalmak

Admin mode