A Tagore sétányon múlt vasárnap kezdődött el a mindig hosszú (három hétig tartó) Balatonfüredi Borhetek. Idén 25 pincészet vonult fel összesen 300 borral, de az italokon túl a MOL Nagyon Balaton koncertjei is felrázzák majd a balatonfüredi reformkori városközpontot. Borszakértőnk végigjárta a fabódékat, és összegyűjtött nyolc bort, amelyekben nem fogunk csalódni.
Dobosi Győzőék vallják: az embernek sok esetben szükséges a bor. A Szent Ágostontól kölcsönzött gondolat mögött nagy adag igazság rejtezik – mindenki integrálja ezt az életébe a maga körülményei szerint. A magunk részéről csak annyit kívánunk hozzátenni, hogy Dobosiék bio-ültetvényről szüretelt szőlői, s az abból készült ropogós, fiatalosra hangolt boraik tökéletes hangulatfokozói a nyárnak, de a kínálatból kifejezetten két borra érdemes figyelni. 2016-os Kékfrankos Rozéjuk egy könnyed, főként epres ízérzetű ital, 2016-os Olaszrizlingjük pedig leginkább trópusi gyümölcsös aromákban bővelkedik.
2/8
Figula Pincészet – Sárgamuskotály és Chardonnay
A Figula Pincészet betonbiztos kiállítója a Balatonfüredi Borheteknek, és bár olaszrizling válogatásuk minden rendes borkedvelőnek a receptre felírandó kategória, mi most mégis két könnyebb, kvázi nyáriasabb borukra hívnánk fel a figyelmet. 2016-os sárgamuskotályuk intenzív aromájú, hosszú lecsengésű – és ha borból kéne parfümöt készíteni, nos, ahhoz bizonyára e szőlőfajtát vennék a mesterek alapul. A Chardonnay ennél decensebb illatú, ízében almás-barackos jegyekkel örvendeztető, savasabb, feszesebb, mondjuk így: férfiasabb tétel.
7/8
Söptei Pince – Chardonnay
A Söptei család szőlő- és bortörténeti múltjának kezdete a filoxéra-vész után, a XIX. század végére tehető. Ezt követően kisebb-nagyobb akadályokat leküzdve, mai formájában 1997-ben jött létre a szőlészetet, borászatot és a hozzá kapcsolódó gasztronómiát egybefogó Söptei Pince. A náluk kapható Chardonnay – talán nem túlzás azt mondani – az ország egyik legszebb tétele a műfajon belül. Nem kérdés, hogy kóstolásra érdemes tétel.
8/8
Zelna Borászat – Farkó-kő Olaszrizling és Csiten Pinot Gris
A Barabás Barna és Lukács Lilla házaspár által működtetett fiatal borászat meglepően hamar vált népszerűvé, dehát Farkó-kő Olaszrizlingjük, illetve Csiten Pinot Gris-jük színvonalát tekintve ez nem is csoda. A Farkó-kő Lilláék legfontosabb dűlője, ahonnan telt ízű, finoman ásványos, hordóban érlelt olaszrizlinget zárnak palackba. A Csiten-dűlő pinot gris-je (szürkebarátja) pedig valamivel filigránabb, légiesebb, de a hordós érlelésnek köszönhetően szintén egy komplex, édes fűszeres borról beszélhetünk.