gasztró

szerkesztés

Nyolc hely, ahonnan látni kell a Balatont

Szerzők

  • Sebestyén Blanka

2014. 09. 17. 2:00

A "gyönyörű a panoráma!" felkiáltás legalább olyan sűrűn hagyta el a szánkat idén, mint amennyi finom ételt kóstoltunk, ráadásul ez a kombó sokszor ugyanazon a helyen ütött, méghozzá nagyot. A szállóigévé vált mondás alapján döntöttünk úgy, hogy összeállítjuk a szubjektív We Love listánkat az idén bejárt kedvenc helyeinkről, ahol az étkezések után nem csak az elégedett jóllakottság érzése miatt ücsörögtünk - és fotóztunk - még egy fél órával tovább.

Fotó: Bock Bisztró Balaton

Bock Bisztró Balaton

1/8

8314 Vonyarcvashegy, Helikon utca 22.

Több Infó

Címkék

A vonyarcvashegyi hegy oldalában évek óta működő Helikon Taverna éttermet mindig is a teraszról nyíló pazar balatoni kilátás miatt látogatták olyan sokan. Most februártól eggyel több érv szól a hely mellett, hiszen első balatoni helyszínként ők csatlakoztak Bock József borász és Bíró Lajos séf étterem-hálózatához, a Bock Bisztróhoz. A Bock Bisztró Balaton is hozza a tőlük megszokott magyaros ízvilágot, de a szárnyasok és a nehezebb sertéshúsok mellett nagy szerep jut az étlapon a balatoni halaknak is.
A neoklasszicista stílusú épület keskeny terasza nyári estéken igazán ideális helyszín a romantikázásra, oldalra nézve a Keszthelyi-medencében elterülő Balaton látképével. A vacsorát a késő délutáni órákra időzítsd, amikor a lemenő nap sugaraiban pompázik a táj.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Szeremley Borház, Badacsonytomaj

2/8

A Szeremley Borház Badacsonytomajban, a hegyoldalban található. Innen csodálatos kilátás nyílik a déli partra, amit a szőlőlugasok alá elhelyezett asztalok mellől élvezhetsz és akár gyalog is felsétálhatsz a badacsonyi vasúti megállótól, vagy a kikötőtől. Az étterem a Szeremley Birtok biogazdaságából származó szürkemarha, mangalica és bivalyhúsból készült ételkülönlegességeket kínál, természetesen helyi borokkal párosítva. Az összes hozzávaló saját, vagy pedig környékbeli kistermelőktől származik. A házi sajtok mellé házi lekvárt csemegézhetsz, de akár az étteremtől pár lépésnyire lévő növények ehető virágaiból készült különlegességeket is kipróbálhatsz itt. A kitűnő minőségű ételek egyben bőséges adagokat is jelentenek, így a lefelé, vagy egy környékbeli borászat felé vezető séta a nyugtatólag ható szőlőtőkék látványa közt kellemes levezetést fog nyújtani az ebéd vagy vacsora után.

Fotó: Csongor Kiripolszky - We Love Balaton

Laci Pince Csárda

3/8

8245 Vászoly, Öreghegy, hrsz. 1050/3

Több Infó

Címkék

Bár senki sem cáfolhatja, hogy az északi part látképét leginkább a déli oldalról érdemes csekkolni, a Vászoly és Balatonudvari között magasodó Öreghegyen lévő Laci Pince Csárdából eléd táruló látkép azonban itt most erős kivételt képezhet, legyél akár déli, akár az északi part rajongója. A Tihanyi-félsziget, valamint a környező dombok és hegyek erdőkkel borított zöld vonulatai, no meg persze a Balaton is szó szerint a lábaid előtt hever majd, ha az étterem külső teraszát választod az ebéd vagy vacsora színhelyéül. A gazdag húsválasztékot felvonultató csárdában választhatsz akár egy egész tálra való összeállítást, de a hagyományos hús plusz köret verzióval is egészen biztosan jól fogsz lakni. A nyári hónapok alatt érdemes előre asztalt foglalni, nehogy lemaradj a nem mindennapi látványról!

Fotó: Krisztina Bordács - We Love Balaton

Majthényi Présház

4/8

8638 Balatonlelle, Kishegy-telep, Panoráma utca (Szent Donát Kápolna mellett)

Több Infó

Címkék

A balatonlellei Kishegyen található Konyári Pincétől és egy festői kis templomtól csupán pár perces sétára találod a szintén a Konyári család üzemeltetésében lévő Majthényi Présházat. A présház remek fekvésének köszönhetően mesés kilátással ajándékoz majd meg. Nem egy megrögzött északi part rajongó bizonytalanodott már itt el az elé táruló panoráma, no meg sültes tál látványától. Egyszerre élvezheted a déli part szőlőhegyeinek és az északi part hegyvonulatainak az egyvelegét, amit az ételfronton magyaros csárda jellegű fogások egészítenek ki, ennek megfelelően persze a hatalmas adagokra is érdemes felkészülni. A desszertet – mi az epres túrógombócot a legjobb szívvel ajánljuk – akár a főbejárat melletti padokon is elkanalazgathatod, innen pedig érdemes egyből egy rövid sétát is tenni a környéken, amit a sok visszajáró vendég előszeretettel meg is tesz.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Hegyi Csárda

5/8

8638 Balatonlelle, Kishegy-telep, 0107/31. hrsz.

Több Infó

Címkék

Szintén a balatonlellei Kishegyen található Hegyi Csárda egyik teraszán vagy a lugas alatt üldögélve az jutna az eszedbe utoljára, hogy innen néhány kilométerre a benzingőztől az orrodig sem látnál az M7-esen. Már csak azért sem, mert a déli part szőlőtőkéinek sziluettjét a túlsó parton pöffeszkedő vulkanikus kúp formájú Badacsony-hegy vonalaival párosítva legalább olyan könyörtelenül kapod az arcodba, mint a vasárnap esti dugót az autópályán. Persze erről azért is könnyedén megfeledkezel majd, mert nem csupán a szemnek, hanem az ízlelőbimbóknak is bőven kijut a jóból: ami itt történik, bőven túlmutat a negatív értelemben vett csárdán. Az összes fogást friss alapanyagokból készítik elő, amit aztán a kertben található kemencében sütnek meg. A friss gyümölcsök és a saját termesztésű füge a tányér szélén külön piros pontot ér, csakúgy, mint a rengeteg házi szörp az italkínálatban. Ebédidőben is megéri kipróbálni; a naplemente időszakában pedig szó szerint aranyat érő döntés!

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kőröshegyi völgyhíd

6/8

8617 Kőröshegy, M7-es autópálya Zamárdi-Balatonszárszó között

Több Infó

Címkék

Finom kávé, házi szörp és sütemények, dél-balatoni borok és pálinkák, valamint abszolút díjnyertes panoráma vár az idén nyáron megnyílt Völgyhíd Kávézóban. Magyarország legnagyobb hídjának naponta változó látképéért már önmagában is megéri letérni pár percre az M7-esről, de kifejezetten a viadukt lábánál meghúzódó kávézó miatt is érdemes autóba ülni, ha a környéken szállsz meg.
Az M7-es Bálványos és Balatonföldvár felé vezető 121-es lehajtójának végén található körforgalomtól alig 50 méterre lévő Völgyhíd Kávézó teraszáról belátni az egész hidat, ami már önmagában is egyedi és csodálatos látvány. Ráadásként jön a kereki várrom felé vezető völgy zöld mezőin legelésző lovak és birkák tarka egyvelege, ami a monumentális kőröshegyi völgyhíd ipari jellegű látképével keveredve egyszerre izgalmas és közben mégis egészen békés érzést kelt. Bármelyik nap- és évszakban bátran ajánljuk, mert akár a lemenő nap fényei festik aranysárgára az 1872 méter hosszú építményt, akár a ködbe burkolóznak a majdnem 80 méteres tartópillérek, a vizuális orgazmus minden esetben garantált!

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Mandulás Kert, Lovas

7/8

Több szempontból is rendhagyó a Lovas településén található lakás-, vagy inkább teraszétterem. A nagyjából hat főt befogadó, ez esetben tényleg igazán családias hangulatú Mandulás Kert teraszáról a Balaton keleti medencéjére és a Tihanyi Apátságra nyíló panorámát élvezheted, ami szerintünk ebédidőben a legszebb. Persze a Tihanyi-félsziget mögött lebukó bíbor Napkorong is az örök kedvencek kategóriájába esik, amit egyszerűen képtelenség megunni. Mindehhez az északi part belsőbb területeire jellemző illategyveleg társul, amit a ház kertjében elültetett mandulafák, levendulabokrok, paradicsompalánták és a mediterrán jellegű fűszerkert ontanak magukból. A menüt minden esetben előzetes megbeszélés alapján állítják össze, saját vagy őstermelőktől beszerzett alapanyagokat felhasználva. A különleges hangulatot itt amúgy a vegetáriánusok, sőt a vegánok is teli gyomorral élvezhetik majd, ugyanis a Mandulás Kertben nagyon is szívesen állnak elébe a sokszor extrának titulált kéréseknek, amit az itt lakó család nem külön gondnak, inkább gasztronómiai kalandozásnak fog fel.

Fotó: Szent Donát Winery

Szent Donát Birtok

8/8

8229 Csopak, Szitahegyi út 28.

Több Infó

Címkék

A Kerekedi-öbölre nyíló körpanorámás kilátás vár a csopaki Szitahegy borászatának és éttermének, a Szent Donát Pince és Borház kilátóteraszán, ezért pedig sok gasztro-őrült akár Budapestről is leautózik a Balatonhoz. A pazar kilátás, valamint a saját borok mellé egy kevés ételből álló menüsorból válogathatunk, amit a tulajdonosok igencsak magasra pozicionáltak. Idén júliusban például a kilátás mellé extraként a több, akár három Michelin-csillaggal is kitüntetett étteremben tevékenykedő Ben Spalding londoni sztárséf menüsorát lehetett végigenni, majd a titkos ajtóval, gótikus ívekkel megspékelt lovagterem hangulatú rendezvényhelyszínen csavarogni, hogy aztán a gasztronómiai kalandozásokban megfáradva újra el lehessen merülni az apró házak és a szinte már kötelezőnek számító szőlők , no meg persze a terasz alatt végignyúló Balaton látványában.

Hasonló tartalmak

Admin mode