Május 1-én indul a Nyitott Balaton, ami egyben azt is jelenti, hogy kiderül, melyik lesz a Balaton Fagyija. Az összesen 15 versenyen induló fagyizó közül eddig bemutattunk nyolcat, most a maradék hét helyről áruljuk el, mivel akarják lenyűgözni a zsűrit. Egy hét, 30-féle teljesen új fagyi: eszkimó legyen a talpán, aki vállalja a kihívást.

Marcipán Cukrászda, Siófok

A Marcipán Cukrászda Siófok szívében, közvetlenül a Víztorony lábánál állítja elő azt az összesen több, mint hatvanféle fagylatot, amelyek között cukormentes változatot is mindig találni. Ettől az évtől kezdve pedig bevezetik a Balaton környékén még sokszor hiánycikknek számító laktóz-, illetve tejmentes és a vegán nyalnivalókat is.

Idén két fagyival indulnak a Balaton Fagyija címért: a Nyári mámor egy linzer alapú megoldás lesz, amit fahéjas-narancsos fügeraguval gazdagítanak. A másik indulónak egy nyárias, gyümölcsös kreációt terveznek Sió gyümölcsléből főzve.

Marcipán cukrászda és kávézó
Cím: 8600 Siófok, Fő utca 174-176.

Geleta Cukrászda, Balatonlelle

A Geleta Cukrászda a 7-es főút balatonlellei szakaszán található, a központi körforgalomtól Balatonboglár felé, nem messze a vasútállomástól. Kínálatuk állandóan változik, de az olyan állandó klasszikusok, mint a csokis keksz vagy a rumos dió szinte mindig megtalálhatóak a pultjukban. Folyamatosan próbálkoznak olyan új ízekkel is, mint a Bazsalikomos fehér csokival.

A versenyen egy karamellás alapra, körtés tejcsokis ízt indítanak - hűen a cukrászda francia irányához. Másik nevezettjük az Európában kevésbé ismert, az angolszász gasztronómia világából merített Habcsók torta lesz, habcsókkal és gyümölcs – várhatóan áfonya – darabkákkal. A fagyik nemzetközi jellege mellett azonban mindegyikben bőven megférnek majd a helyi, dél-balatoni összetevők, mint például az akácméz, vagy a mogyoróolaj.

Nosztalgia Fagyizó, Fonyód

Fonyódon belül is Bélatelepen, a József Attila utca 37. szám alatt található a Nosztalgia Fagyizó. Az 1954 óta üzemelő helyen nem a sok helyen megszokott olasz, hanem saját, a környékről beszerzett alapanyagokat használnak. A szűk választék oka az, hogy a gyümölcsfagyikat mindig olyan gyümölcsökből csinálják, amelyek önállóan, aromák és egyéb ízfokozók nélkül is megállják a helyüket.

Ebben az évben a Dunakavics által ihletett kreációval próbálnak hatni a zsűri ízlelőbimbóira. A nosztalgiával kéz a kézben járó retró induló mellett nem árulták el pontosan milyen lesz a másik fagyijuk, csak annyit, hogy olyan gyümölcsből készül, amelynek fő hozzávalója Magyarországon is megterem.

Hullám büfé és fagylaltkert, Balatonmáriafürdő

A Hullám utca 218. alatt, a Balatonmáriafürdő alsó vasútállomás és a strand között találjátok a Hullám büfé és fagylaltkertet. Az 1997 óta családi vállalkozásként üzemelő helyen a hagyományos ízek mellett nyalhatjuk a mogyoróval és csokival ízesített vanília fagyit is Balatoni nyár névre keresztelve, de a piskótás Borzas Kata is a specialitásuk közé tartozik.

Tavaly nem indultak a versenyen, idén is inkább a játék, mint a megmérettetés miatt neveztek. Az Ötödik ász elnevezésű fagyijuk egy rétegzett, gyümölcsös variáció. Tavasztól őszig egy-egy gyümölcs képviseli majd az egyes időszakokat, telet pedig a hó ihlette joghurt, az ötödik elemet pedig maga a Balaton képviseli majd. A másik induló még titok: egy hét éves múltra visszatekintő, nagy népszerűségre szert tett megoldás lesz.

Szilágyi Cukrászda, Zalakaros

A zalakarosi, főutca folytatásán, a Petőfi Sándor utca 45. alatt található a tiszta ízeket kedvelő Szilágyi Cukrászda. A hagyományos alapízeket szeretik kombinálni, de vannak olyan különlegességeik is, mint a Szegfűszeges-fahéjas vilmoskörte, a Levendulás fehér csoki, vagy a Narancsos étcsokoládé.

Egyik nevezettjük egy gesztenyés alapú fagylalt lesz, méghozzá vörösboros meggyel kombinálva, a másik pedig egy elég bátor vállalás: sült almát készülnek fagylalt formájában tálalni.

Jordanics Cukrászda, Keszthely

Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeumtól pár saroknyira, a Pethő utca 7. Szám alatt található a Jordanics Cukrászda, ahol sós fagylaltokkal is mernek próbálkozni: az állandó kínálatban szerepel Sütőtök, Cékla, vagy a kifejezetten Húsvétra készített Torma fagylalt is.

Egyik indulójukat egyszerűen Új fagyi névre keresztelték, ez egy lenmagos joghurtos eper fagyi lesz, a gyümölcsösebb vonalon pedig a Nem tudom szilva fantázia nevű kreáció képviseli majd a cukrászdát.

Cappuccino Kávéház, Balatongyörök

A balatongyöröki móló és strand is szinte pár lépés a Cappuccino Kávéháztól, ahol a 100%-ban pisztáciából készülő pisztácia fagyi mellett glutén-, tej- és cukormentes gombócokat is választhatunk a tölcsérünkbe. A helyben készült, főzött fagyikat 1990 óta árulják, jelenleg 36 féle készítményt kínálnak egyszerre.
 
Csak az egyik versenyzőt árulták el előre, ami egy karamellával, pörkölt dióval és grillázzsal megbolondított madártej alapú fagyi lesz.