látnivalók & kultúra

szerkesztés

Örülni fogsz, hogy zuhog: a legjobb balatoni esőprogramok

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2018. 11. 21. 16:27

Interaktív múzeumok, borkóstolás, gasztronómiai élvezetek és wellness: még nem a világ vége, ha a várva várt balatoni hétvége esősnek ígérkezik. B-tervek és fedett helyen is kipipálható bakancslistás balatoni programok következnek arra az esetre, ha a nyakunkba zúdulna az eső.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Festetics-kastély

1/14

8360 Keszthely, Kastély utca 1.

Több Infó

Az ország legnagyobb kastélyában nem kevés gyaloglás, és rengeteg látnivaló vár: a 18 termes, főúri életformáról szóló kiállítás, a csodával határos módon megmenekült könyvtár, vagy az Amazon Házban található hintókiállítás. Akár többnapos program lehet, ha tényleg végig akarod járni a helyet.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Balatoni Múzeum

2/14

8360 Keszthely, Múzeum utca 2.

Több Infó

Ez a múzeum is leporolta a kiállításait, és a vitrinek helyett interaktív tárlatot láthatunk, ahol minden van, amihez a Balatonnak köze volt az elmúlt tizenötezer évben. Régészeti leletek, hajómodellek és még fürdőruha-divat is, az élővilágot pedig egy akvárium szemlélteti.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Tapolcai-tavasbarlang

3/14

8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.

Több Infó

Sehol máshol nincs ekkora kiterjedt barlangrendszer lakott település alatt, amely csónakázható. A látogatóközponttal bővült Tavasbarlangban interaktív kiállítás, 70 méteres föld alatti séta a száraz barlangi részeken és egy 180 méteres csónakázható szakasz vár. Érdemes előre online időpontot foglalni, mert megnőhet a várakozási idő, ha bevág elénk egy nagyobb csoport.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csigó-malom – Stílus Galéria

4/14

8286 Gyulakeszi, Kossuth Lajos utca 109.

Több Infó

Itt még véletlenül se a lomis piacok kínálatra gondolj, a Stílus Galéria nevű kereskedésben és kiállítótérben régiségek, lakberendezési tárgyak, ruhák, játékok, porcelánok és értékes vintage kincsek találhatók. Az egymásból nyíló szobákban nem lehet eltévedni, de olyan érzésünk simán lehet, hogy elvesztünk egy kicsit az időben.

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Gyógynövény-völgy Ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpont

5/14

8251 Zánka, Fő utca 3-7.

Több Infó

A zánkai Oktató- és Látogatóközpontban több mint 7000 négyzetméteren kb. 500-féle gyógynövényt termesztenek, és akkor is érdemes ellátogatni ide, ha nem feltétlenül a kerti séta lesz a program. Többféle gyógynövényismereti tanfolyamot szerveznek, a büfében pedig gyógyfüves borokat és a ház teakeverékeit is megkóstolhatod.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Tihanyi Bencés Apátság

6/14

8237 Tihany, I. András tér 1.

Több Infó

Címkék

A másfél-kétórás túra során olyan helyekre is eljutunk, amelyek zárva vannak a látogatók előtt: megnézhetjük a barokk sekrestyét, a monostor gyógynövénykertjét és a szerzetesi kápolnát is, ahol a Pogány Madonna nyitójelenete játszódik. Ez nem lehet spontán program: 5 nappal előre be kell jelentkezni.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Levendula Ház Látogatóközpont

7/14

8237 Tihany, Major utca 67.

Több Infó

Címkék

Unalmas vitrinek helyett interaktív kiállítás mutatja be a Tihanyi-félsziget kialakulását és a Balaton-felvidék élővilágát, és természetesen a levendulatermesztésről is rengeteg ismeretet szerezhetünk. A gyerekek sem fognak 10 perc után sztrájkolni – a kiállítás játszótérnek is beillik, az ajándékboltban pedig mindenféle levendulás dolog, illóolaj, szappan, fürdősó és szörp is kapható. Levendulasört nem csapolnak.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Vitorlázeum

8/14

8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.

Több Infó

Füreden kötelező esőprogram az egyedülálló vitorlástörténeti interaktív kiállítás, ahol gyakorolhatod a vitorlafelvonást, megtanulhatod a kötélcsomózást, de egy szimulátor segítségével még a viharos Balatonon való hajózást is kipróbálhatod.

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Karolina Kávéház

9/14

8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc utca 4.

Több Infó

Ez egy olyan B-terv, ami ellen valószínűleg senkinek nem lesz kifogása a társaságból. Balatonfüred édes oldalát egyszer mindenképp meg kell ismerni, és erre tökéletes egy esős nap, amikor a krémes vagy a forró csoki mellől ismerkedünk az őszi Balatonnal.

A klasszikus Karolina mindig biztos menekülő útvonal: a házias sütemények a névadó nagymama receptjei alapján, a különleges „karolinás” hangulat és a Balaton látványa a teraszról időjárástól függetlenül megtölti a helyet. Az ikonikus méteres kaláccsal kezdj, aztán jöhetnek a krémesek.

Bergmann-cukrászdából kettő is található Füreden, valamelyiket biztosan útba tudod ejteni, még esőben is. A messze földön híres sütikben három generáció tudása találkozik. A francia krémes mellé kérj egy melegítő, alkoholos kávét is!

Bár nem a központban van, a híres Arácsi krémes és a piték miatt érdemes elzarándokolni az apró Arácsi cukrászdába. Ha a terasz nem opció, átmelegedhetsz a hangulatos, kuckós helyiség könyvei között.

Fotó: We Love Balaton

Nevezz be egy borkóstolóra!

10/14

Helyi olaszrizlinget kóstolni és közben nézni a szőlőket és a túlpartot – nemcsak alternatíva a rossz időre, hanem igazi bakancslistás program a Balatonnál. Érdemes ilyenkor előre bejelentkezni a kóstolásra, mert így a pincészet is felkészülhet, és nagyobb eséllyel kapunk szakszerű vezetést a kínálatukban.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hévízi Tófürdő

11/14

8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

Több Infó

Címkék

Hidegben is lehet strandolni: irány a világ legnagyobb természetes forrástava, ahol a világszerte híres termálvíz gyógyhatását is élvezheted. Ha megunod az úszógumiban lebegést a vicces fürdősapkás nénik és bácsik között, a modern fürdőházban pezsgőfürdőzhetsz és szaunaszeánszonkon vehetsz részt.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény

12/14

8200 Veszprém, Vár utca 3-7.

Több Infó

A veszprémi várban található az egyik legnagyobb hazai gyűjtemény az európai és magyar nonfiguratív-konstruktivista alkotók festményeiből, szobraiból vagy grafikáiból. Izgalmas kiindulópont, ha ismerkedni akarsz a kortárs művészettel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Veszprémi Várbörtön

13/14

8200 Veszprém, Vár utca 19.

Több Infó

Az Élet a mínusz harmadikon – Várbörtön a 21. században címet viselő állandó kiállítás nemcsak a 17. században épült várbörtönről szól, hanem a falai között sínylődő emberek sorsáról is. Az őrbódé, a néhány négyzetméteres sivár cellák, a parancsnoki szoba mellett a nyilasok által bebörtönzött Mindszenty József veszprémi püspök, későbbi hercegprímás egykori cellája is megtekinthető, valamint az a cella is, amely a legenda szerint Sobri Jóskáé, a híres-hírhedt betyáré volt.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

József Attila Emlékház

14/14

8624 Balatonszárszó, József Attila utca 7.

Több Infó

Ez az a ház, ahonnan a költő utolsó, tragédiával végződő sétájára indult 1937. december 3-án. A múzeum interaktív tárlata nem József Attila verseire, hanem a költő személyére fókuszál. Megrendítő, elgondolkodtató részleteket tudhatunk meg.

Hasonló tartalmak

Admin mode