gasztró

Ősszel is nyitva tartó balatoni éttermek – II. rész

Szerzők

  • Tucsni László

2015. 09. 25. 18:19

Sokan esküsznek a Balaton őszi arcára. Amikor a turistadzsungel helyett igazi erdőben lehet sétálni, és a 71-es út sem a lépésben haladás szinonimája. Nincs tülekedés, az őszi programok után pedig lehet beülni és lelassulni a nyugodt Balaton-tempóra. Múlt héten már mutattunk tíz helyet az ősszel is nyitva tartó vendéglők közül, most pedig tovább bővítjük a listát újabb nagyszerű éttermekkel.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sáfránkert Vendéglő

1/11

8229 Paloznak, Fő utca 1.

Több infó

Címkék

A Csopak–Paloznak–Balatonfüred-tengely összeesküvéséről már írtunk, a tagok pedig, úgy tűnik, dacolni szeretnének az ősszel és a téllel. A Márga Bisztró és Söpteiék étterme mellett a Sáfránkert is kitart Paloznakon: egészen december végéig nyitva tartanak, októbertől pedig – továbbra is Kerekes Sándor vezetésével – új étlapot ígérnek.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Bistro Sparhelt

2/11

8230 Balatonfüred, Szent István tér 7.

Több infó

Címkék

Füred egyik népszerű újhullámos étterme is kitart, és ősszel-télen is megtartja jó szokásait: a szezonalitásra épülő és gyakran változó étlapot és a stílusmagazinba illő belső teret.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kővirág – Étel, Ital, Ágy

3/11

8274 Köveskál, Fő út 9/a

Több infó

Zakar Kata és Mészáros György étterme minden Balaton-felfedező bakancslistájának nagyon előkelő helyén szerepel, amikor még csak ismerkedik a környékkel. Jól teszik, és azt is, ha előre foglalnak asztalt maguknak, mert a Kővirág nagyon könnyen megtelik egy átlagos őszi hétvégi napon is. Októberben kedd és szerda kivételével mindennap nyitva tartanak, novembertől a hétvégéken érdemes őket keresni, utána pedig márciusig alkalomszerűen nyitnak ki.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

BL YachtClub & Apartments

4/11

8638 Balatonlelle, Köztársaság utca 36-38.

Több infó

Dicséretes, hogy a déli parton is egyre többen vállalják az egész éves nyitvatartással járó kockázatot: a BL Bavaria Yachtclub idén először áll be ebbe az egyáltalán nem hosszú sorba, és rögtön olyan programokat hoznak ide, mint a Dumaszínház vagy a Szilveszteri Regatta. Az étterem nálunk már bőven bizonyított a burgerével, de az à la carte többi fogása is előkelő helyre emeli a BL-t a kikötős éttermek között.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Mi a kő – Káli-medencei Borok Háza

5/11

8274 Köveskál, Fő utca 25.

Több infó

Trombitás Tamás étterme Köveskálon a tulajdonos szerint ősszel kezd el igazán élni a szüret, a bicikli-, a kaland- és a pálinkatúrák metszéspontjában. Szó nem lehet arról, hogy bezárjanak: valamikor februárban felújítással pihennek legfeljebb tíz napot, de ezt leszámítva disznóvágástól kezdve borvacsoráig itt mindenre lehet számítani.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Pura Vida Dine

6/11

8300 Tapolca, Fő tér 6-8.

Több infó

Címkék

Az első nyár után a Pura Vida sem zár be csak azért, mert kezdenek sárgulni a levelek. Hétfő és kedd kivételével mindennap nyitva tartanak, egyedül januárra várható majd néhány hetes szünet. Lesznek őszi borvacsoráik, a tulajdonos pedig novemberre ígér új étlapot, de egy elég emberes méretű új hamburgert már most meg lehet kóstolni: a Mac&Cheese Prémium Burgerbe Ausztráliából érkező marhahús mellett házi burgerszósz, sőt még cheddar sajtos amerikai sajtos makaróni is kerül.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szászi Birtok

7/11

8265 Szent György-hegy, 035/7. hrsz.

Több infó

Szásziék ugyan a folyamatos nyitvatartást nem vállalják, viszont hosszú hétvégéken vagy Márton-nap környékén náluk is megnyílik az étterem, és nagyszerű szezonális alapanyagokból készülő ételek kerülnek elő a borok mellé. Ezekről Facebookon és az étterem honlapján lehet legkönnyebben értesülni. Nagyobb társaságokat bármikor szívesen fogadnak, ezért érdemes velük előre egyeztetni: nem kizárt, hogy akkor is kinyitnak ezért, amikor egyébként zárva tartanának.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Káli Art Inn****

8/11

8274 Köveskál, Fő utca 6-8.

Több infó

A Káli Art Innben eltölteni egy hétvégét felér egy intenzíven nyugodt zen terápiával, de ha éppen nem náluk szálltok meg a köveskáli stílusidillben, akkor is érdemes őket felhívni, van-e szabad asztaluk ebédre, mert egy jó káli-medencei gasztrokaland több misét is megér.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Rádpuszta Gasztro- és Élménybirtok

9/11

Rádpuszta az igazi magyarosch központként nemcsak a klasszikus csárda kínálatát viszi kifejezetten jó minőségben, de lehet lovagolni is, bormúzeumban kóstolót tartani, sőt, hogy a vidéki szokások haladjanak a 21. század rohanó világával, még látvány-disznóvágásra is benevezhettek. Ami pedig dicséretes, hogy az egész évben nyitvatartás itt teljesen alap.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Hubertus-Hof Hotel & Restaurant

10/11

8646 Balatonfenyves, Nimród utca 1.

Több infó

Címkék

Mivel a tulajdonosok a közelben angus marhákat tenyésztenek, az étlap is inkább hasonlít egy kisebb balatoni steakhouse-ra, mint az átlagos vendéglők rántott hús hasábbal vagy pörkölt nokedlivel vonalára. Az egész éves nyitvatartás itt is olyan természetes, mint a red angusból készülő húsleves.

GUSTO13

11/11

8200 Veszprém, Csermák Antal utca 13.

Több infó

Címkék

Már szeptember elején végigvettük, hova érdemes autózni a Balatontól kicsit többet egy jó vacsoráért, ebből pedig szándékosan hagytuk ki Veszprémet, mert túlzás lenne azt mondani, hogy nagyon nagyot kell mozdulni érte a parttól. Cserébe pedig a Chianti Étterem és a Villa Medici országos szinten is elismert helyek, az Oliva Étterem Tornyos Balázzsal a konyhában, az Elefánt Étterem vagy a Decanter Bisztró pedig szintén figyelemre méltó célpont lehet.

Hasonló tartalmak