látnivalók & kultúra

szerkesztés

Piknikezz, túrázz, borozz, fesztiválozz! - 10 kihagyhatatlan őszi program a Balatonon

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2019. 09. 12. 12:28

Az élet akkor sem áll meg a Balatonnál, ha lehullanak a falevelek, és túl hideg a víz a strandoláshoz: ősszel is egymást érik a különleges gasztrofesztiválok, a koncertek, vezetett túrák és más izgalmas programok. Ezekből szemezgettünk néhányat, a világsztárok piknikkoncertjétől a gasztrofeszteken át a Balaton Caminóig.

Fotó: Kálló Péter - MOL Nagyon Balaton

Balaton Piknik 2019

1/10

Gömbkilátó

Több Infó

Címkék

Az egynaposnak indult boglári fesztivál az idén már két teljes napra a déli partra csábít. Naponta 5-5 fellépőt hallgathatunk a pokrócunkról, többek között Morcheebát, Roisín Murphyt, José Gonzálezt és Gilles Petersont. A szervezők maradtak a piknikezős, fröccsözős, zenehallgatós vonalnál, a rendkívüli díszletet pedig a Balaton és a déli part egyik jelképe, a Gömbkilátó adja.

Mennyibe kerül?
Napijegyek: 15990 Ft, bérlet: 25990 Ft. Jegyek ide kattintva vásárolhatók.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szarvasbőgés Túra, Eplény, szeptember 14. és 21.

2/10

A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezetett túrája egy libegőzéssel kezdődik, a hegytetőn pedig szakmai előadást hallhatunk. Természetesen meg lehet nézni az őszi panorámát az Ámos-hegyi kilátóból, egészen estig pedig a vadak koncertjét hallgathatjuk. Ez egy olyan túra, ahol érdemes csendben lenni. 

Mennyibe kerül?
Felnőtt: 4000 Ft, gyerek: 2500 Ft. A jegyárban benne van a libegőn az oda-vissza út, valamint a szakmai túravezetés költsége is. A programra itt kell regisztrálniwww.kalandhegy.hu/regisztracio

Fotó: Romantikus Reformkor Fesztivál - Facebook

XIV. Romantikus Reformkor Fesztivál

3/10

Balatonfüredi Tagore sétány

Több Infó

Címkék

Már hagyomány, hogy Balatonfüreden egy őszi hétvége erejéig minden a reformkorról szól. Utcai felvonulások, korabeli ételek, sétahajózás, múzeumséták és még sok más program kíséri az időutazást, amiben részt venni vagy csak nézni is élmény. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy a korabeli társaságok korzózni indultak vagy szórakoztak a botrányoktól sem mentes híres füredi bálokon.

Mennyibe kerül?
Ingyenes, a kiegészítő programokért kell fizetni, pl. a Városi Múzeumtól induló Múzeumséta (3900 Ft/fő,) vagy a Vaszary Galériától induló Reformkori séta (2000 Ft/fő.). Mindkét programra itt kell regisztrálni: balaton.guide@gmail.com. További információ és a részletes program itt található.

Fotó: BL Yachtklub Facebook

BL őszi szezonnyitó + Chrono Classic Veteránautós Túraverseny, Balatonlelle, szeptember 21.

4/10

Arra, hogy a Balatonnál a szezon fogalma kezdi értelmét veszíteni, a BL Yachtklub egymást követő rendezvényei jelentik a komoly bizonyítékot. A Székesfehérvárról induló és a somogyi dombokat is megjáró veteránautók a jachtklub kikötőjében fejezik be a futamot, és persze az őszt ünneplő buli sem marad el. És egy kis kitekintés a télre: az élményszaunát már beizzították, november végén pedig újra megnyitják a lellei jégpályát.

Mennyibe kerül?
Belépő nincs, a fogyasztást kell fizetni.

Fotó: Street Food & Food Truck Weekend, Facebook

Street Food és Food Truck hétvége, Keszthely, szeptember 21-22.

5/10

Keszthely belvárosát egy őszi hétvégére hagyományos és újhullámos ételeket kínáló food truckok lepik el, a kísérőprogramot pedig koncertek és gyerekprogramok jelentik. A gyerekeknek szóló előadások mellett a Bohemian Acoustic és a Happy Dixieland Band is zenél, a szombat estét pedig egy karibi táncos buli zárja. További infók itt találhatók.

Mennyibe kerül?
Belépő nincs, a fogyasztást kell fizetni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pisztráng és borfesztivál, Tapolca, szeptember 27-29.

6/10

Az ősz a gasztrofesztiválok időszaka is, a Balaton környékén pedig külön ünnepe van a pisztrángnak, a süllőnek (október 19-20.) és a gardának is (november 15-17). A tapolcai Pisztráng & Borfesztivál az egész Malom-tó melletti sétányt elfoglaló rendezvénnyé nőtte ki magát az elmúlt években. Itt a tapolcai haltelepről frissen szervírozott és többféle változatban (mandulás, füstölt, paprikás, tökmagos, roston sült, stb.) elkészített pisztrángok merítik ki tökéletesen a helyi alapanyag kategóriát, ezenkívül a 15 borászat és 30 koncert miatt is érdemes eljönni ide és megcsodálni az esti Malom-tavat.

Mennyibe kerül?
Ingyenes, a fogyasztást kell fizetni.

Fotó: Szabó Miklós - Balatoni Kör

Balatoni Kör GasztroPiknik, Sümeg, szeptember 28. és Badacsony, november 30. 

7/10

Az őszi gasztroélmények sorát gazdagítja a Balatoni Kör GasztroPiknik sorozata is, ahol nemcsak nagyon jókat lehet enni és inni, hanem arra is van lehetőség, hogy találkozzunk a Kör tagjaival, éttermek és borászatok kínálatát kóstoljuk végig. Szeptember 28-án Sümegen, november 30-án, advent első vasárnapján pedig Badacsonyban lesz a szezonnélküliséget népszerűsítő esemény, de a kötetlen gasztroszeánszok a téli hónapokban is folytatódnak majd. A részletekért érdemes követni a Balatoni Kör Facebook-oldalát.

Mennyibe kerül?
Ingyenes, a fogyasztást kell fizetni.


Fotó: Balaton Camino Facebook

Balaton Camino, a Balaton körül, október 5-14.

8/10

A Balaton Camino szervezői harmadik alkalommal vállalkoznak arra, hogy körbesétálják a tavat. 2017-ben télen, a befagyott Balaton mellett gyalogoltak, tavaly a tavaszi napsütésben tették meg a kört, az idén pedig az „ezerszínű bordó-sárga-barna levelekben pompázó, szürettől zsongó őszre” időzítették a tóhoz címzett zarándoklatot. Ahogy eddig is, bárki csatlakozhat a vidám kis csapathoz, akár végig, akár csak egy-egy szakasz erejéig. És hogy miért érdemes ezt a lassú módját választani a tó megismerésének? Nagyon sok részletet láthatunk így, olyat is, ami az autóból vagy akár a bicikliről nem tűnt fel, és így tényleg részesei lehetünk a balatoni ősznek.

Mennyibe kerül?
Ingyenes, de az odajutásról, az ellátásodról és a szállásról neked kell gondoskodni. A szervezők kérik, hogy jelentkezz be és töltsd ki ezt a kérdőívet.

Fotó: Nagy Gábor - Gaborfoto.com

Somlói Juhfark Ünnep, Somlójenő, október 12. 13-19h

9/10

A Somló az ország egyik legígéretesebb borvidéke, sőt, világviszonylatban is izgalmas, limitáltan hozzáférhető tételek készülnek itt. A juhfarkot sok kóstolás után lehet igazán megismerni, megérteni és értékelni, erre pedig tökéletes alkalom a Somlói Juhfark Ünnep nevű sétálókóstoló, ahol pincetúrára indulhatunk, szakmai kóstolókon és workshopokon vehetünk részt. Vagy ha szerencsénk van, beszélgethetünk a szervezővel és az eseménynek otthont adó pincészet tulajdonosával, Tornai Tamás borásszal.

Mennyibe kerül?
A sétáló kóstoló részvételi díja 7900 Ft/fő, a workshopok részvételi díja: 4900 Ft/fő/workshop, a Tornai Pincészet múzeum- és pincetúrája ingyenes (kóstolójeggyel).

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Gasztrohegy, Badacsony, október 25-27. és november 22-24.

10/10

2018 őszétől 2019 tavaszáig többféle tematika szerint is végigkóstolhattuk Badacsonyt, októberben pedig indul a Gasztrohegy 2. „évada”. Az októberi hétvégén a halak állnak majd a középpontban, novemberben pedig a szárnyasok lesznek a fókuszban. (Télen pedig a nagymamáink receptjei, „disznóságok”, vadak és húsmentes fogások is). És persze a Balaton és a borok is, amik az ételeket kísérik. Az idén a Tölgyes Kúria és a Hableány is csatlakozik a résztvevő vendéglátóhelyek listájához, a helyek közötti utazást pedig régiós kisbusz teszi könnyebbé. Érdemes figyelemmel kísérni a rendezvénysorozat Facebook-oldalát a részletekért.

Mennyibe kerül?
Ingyenes, a fogyasztást kell fizetni.

Hasonló tartalmak

Admin mode