gasztró

Rizlinget igyál, de ne akármilyet

Szerzők

  • Gottschling Gyula

2014. 04. 10. 2:00

A legbalatonibb bor a rizling. Szinte minden pincében megtalálható. Olasz, rajnai, vagy mindkettő. Meleg tavaszi napokon és nyári estéken, magában, vagy fröccsnek ajánlott. Szubjektív rizlingválogatás a We Love Balatontól az idei nyárra, Csapody Balázs és Dobai András ajánlatával.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Jásdi Borterasz

1/10

8229 Csopak, Arany János utca 2.

Több infó

Címkék

Ha Balaton és rizling, akkor legelőször is Csopak és Jásdi István. Ez a „ha csak egy rizlinget ajánlhatunk” kategória. A Csopaki Rizling a nagyobb áruházakban is megtalálható, de talán a legjobb az egész évben nyitvatartó Jásdi Borteraszon kóstolni. Utána pedig jöjjenek a Jásdi pince többi dúlőszelektált rizlingjei a Lőczedombról és a Siralomvágóról.

Fotó: Kislaki.com

Kislaki Bormanufaktúra

2/10

8691 Balatonboglár-Szőlőskislak, Fő utca 44.

Több infó

Címkék

A balatonboglár-szőlőskislaki Kislaki Bormanufaktúra idén már csak Kislakinak hívja magát, de továbbra is népszerű a kézműves borok rajongói között. Légli Gézával az Etyeki Pikniken is lehet találkozni. A Jánoshegy pedig nem az a János-hegy, amin fenn kell lenni, hanem ahol Légli Géza rajnai rizlingje terem.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

2HA Szőlőbirtok és Pincészet

3/10

8284 Kisapáti, Szent György-hegy

Több infó

Címkék

A 2HA Szent György-hegyi pincészetének legizgalmasabb húzása az itáliai sangiovese szőlőből készült vörös, a Tabunello. Ilyen bor legutoljára a rómaiak idején készülhetett a Balatonnál. A 2HA célja azonban nem a hagyományok legázolása: olaszrizlingből is készül párezer palack. A jelenleg kapható évjárat 2012-es, szűretlen, komolyabb bor.

Guden Kisbirtok Kertmög Csopaki olaszrizling

4/10

„A fajta egyik hazai etalonja” – ezt írták a paloznaki Guden Kisbirtok 2012-es rizlingjéről. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a 2012-es évjárat már elfogyott. Viszont a birtok Facebook-oldalának tanúsága szerint a 2013-ast már kóstolgatják, sőt, jobbnak is ítélik a tavalyinál, úgyhogy érdemes várni rá.

Pálffy Borterasz

5/10

8274 Köveskál, Fő út 40.

Több infó

Címkék

Köveskál a Káli-medence Kazinczy utcája. Kb 300 méteren belül található a Káli Art Inn, a Káli Kövek pince, a Kővirág Étterem és Panzió, a MI A KŐ, és a Pálffy Pince. Bár rizlingben a Káli Kövek is erős, ezúttal a Pálffy Pince borait ajánljuk, csak úgy, mint a Bortársaság, ahol a Pálffy-borok szerepelnek az áprilisi ajánlatok között. Kóstold meg a 2012-es Káli Királyi Olaszrizling Válogatást!

Fotó: Ipsics Barbara/Homola Pincészet

Homola Pincészet

6/10

8229 Paloznak, 0534. hrsz. (Vincellér utca)

Több infó

Címkék

A paloznaki Homola Pincészet 100% sorozatának a neve azt jelenti, hogy a maximumot próbálják kihozni a balatoni fajtákból. Ráadásul mindezt egy tokaji borász, Homonna Attila irányítása alatt. Homoláék pár éve működnek, de boraikkal éppen most fognak kilépni az éttermek és borbárok itallapjairól a szélesebb nyilvánosság elé. Érdemes rájuk odafigyelni.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Veszprémi Pince Gránárium Battonage

7/10

Amiért a déli parton is érdemes elkalandozni a sztárborászok pincéitől: Kötcsén több pince – a Fáncsi Hegyi Pince, a Buzás és Veszprémi László pincéje – is felkeresésre érdemes. Utóbbit ajánljuk most: Veszprémi László az a kategória, ahová az élmény miatt is érdemes elmenni. Jó időben sül valami a kemencében, kóstolni mindig lehet. A kézműves-bio módszerekkel készült borokból pedig helyben lehet vásárolni, a bolti ár alatt. Például a Gránárium-dűlő finomseprőn érlelt olaszrizlingjéből, amit tapasztalataink szerint érdemes hamar meginni.

Válibor

8/10

8257 Badacsonyörs, Major utca 46.

Több infó

A badacsonyi Válibornál hasonló a képlet, mint Veszprémi Lászlónál. Váli Péter pincészete Badacsonyörs eldugott részén található, de megéri a földutakon való zötykölődést. Váli Péter nem csak a borokat, hanem a gasztronómiát is szereti, hangulatos birtokát önfeledt evés-ivások kiszolgálására alakította ki. A kóstolón a Budai Zöld mellett kóstold meg az olaszrizlinget is. Az italhoz a Radovin kereskedésben is hozzá lehet jutni. Máshol nem nagyon.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kistücsök Étterem

9/10

8636 Balatonszemes, Bajcsy Zsilinszky út 25.

Több infó

Címkék

Légli – Gesztenyés Rajnai Rizling, Laposa - 4hegy olaszrizling, Villa Tolnay Olaszrizling, Villa Tolnay Rajnai rizling.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Kredenc

10/10

8230 Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.

Több infó

Címkék

"Best of Rizling a Kredenc Borbisztró ajánlásával, Balatonfüred-Csopak borvidékről válogatva. A számok nem rangsort jeleznek, hanem ajánlott fogyasztási sorrendet."
1. Söptei Pincészet 2013. Csopak 2. Pántlika Pincészet 2012. Dörgicse 3. Guden Kisbirtok 2013. Csopak 4. Szent Donát Kis-hegy 2012. Csopak 5. Jásdi Lőczedombi 2012. Csopak 6. Figula Sóskút 2011. Balatonszőlős 7. Tamás 2007. Csopak +1 nem rizling de sláger gyanús: Homola 100% Balaton 2013.
Nem Balatonfüred-Csopak vidékéről: 1. Skizo 2013. Badacsony 2. Bezerics 2012. Balatonboglár 3. Trombitás 2012. Szentbékkálla 4. Laposa 4 hegy 2012. Badacsony 5. Sabar 2012. Badacsony 6. Pálffy Káli Királyi válogatás 2012. Köveskál 7. Légli Banyászó 2011. Balatonboglár 8. Villa Tolnay 2011. Csobánc 9. 2Ha 2011. Szentgyörgy-hegy

Hasonló tartalmak