balaton

szerkesztés

„Sajkod a magyar Svájc” – Likó Marcell, Vad Fruttik

Szerzők

  • We Love Balaton

2014. 03. 31. 2:00

A Vad Fruttik énekese, Likó Marcell régóta járja a balatoni büféket és borászatokat. A We Love Balatonnal megosztotta a tippjeit és a kalandjait a termelői boroktól a lovaspólóig, az Ikon borászattól a sajkodi citromligetekig.

Csopak

1/8

Ide a Stark Dani barátommal szoktunk járni, mert nekik van ott nyaralójuk. Az a fajta, amit a nagyszülők 30 évig építettek, és a szomszéd mindenért beszól. Van egy Commodore 64-es floppyval(!) ami maximálisan kielégíti az igényeinket. Aztán ha elég volt a bitekből, lemegyünk a csopaki strandra, amit leginkább a gyerekes szülőknek ajánlanék.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Balatonfüred

2/8

Oda simán legurulok bringával. Csillagozva emelném ki a Füredi Borheteket. Volt egy túrám tavaly nyáron: mindenhol megkóstoltam a lángost, a fesztiválokon és a Balatonnál egyaránt. A füredi volt a legambivalensebb élményem, mert ott ettem a legfinomabbat, de utána attól lettem a legrosszabbul is – nem mondanám azt, hogy megérte az ambulancián eltöltött 8 órát, de a halálos ágyamon biztos eszembe jut majd. És a zene! Nyáron belefutottunk egy Szakcsi Lakatos Trió-koncertbe a borutcában – csak úgy.

Szentbékkálla

3/8

Egy barátunk hívott meg, mivel a Káli Polo Clubban lovaspólózott. Fura volt betoppanni a turkálóban vett cuccaimban úgy, hogy mások meg Gucci cipőben jöttek. A kontrasztot csak emelte, hogy útközben betértünk egy noname kocsmába, ahol 30 forint volt egy deci bor. Pozitív csalódás, hogy a Balaton melletti kocsmák egy részében vásárolhatunk a helyi termelők boraiból. Ott minket néztek milliomosnak, mert 300 forintnál többet költöttünk.

Fotó: Nagy Márton

Bor

4/8

Mivel az északi parton kiválóak a fehérborok, volt egy olyan elképzelésem, hogy kóstoljuk végig a Balatonfüred környéki borászatok termését. Többek között jártunk a Koczor pincészetben is, amely Füred fölött, a hegyoldalban található. Kedvencünk a rizling és tramini keresztezéséből nemesített rozália lett, meg a kilátás. De jó szívvel ajánlom a pécselyi Mészáros pince érettebb, vagy a csopaki Jásdi pincészet frissebb rizlingjeit. Sőt, jó vöröset is ittam, mégpedig a füredi Borharapóban – Vivamus Cabernet sauvignont.

Egyszer Balatonbogláron játszottunk, ahol a koncert után odajött hozzánk a Lovasi Tibi – már a neve is jó ómen –  hogy elhívna a pincészetbe, ahol dolgozik. Másnap mentünk oda, mindenféle dűlőutakon bénáztunk, végül kilyukadtunk Rádpusztán, az Ikon Borászatnál. Aki már volt ott, az tudja, hogy milyen a hely, aki nem, annak annyit mondanék, hogy majdnem sírtunk a végén, mert el kellett mennünk koncertezni, és nem tudtuk megkóstolni a vörös borokat.

A Villa Tolnay Bandérium nevű bora is nagy kedvenc. Veszprémben nemrég nyílt meg a Decanter Bisztró borozó – mondhatom, hogy a törzshelyünk –, és ha nem tudjuk, mit szeretnénk, akkor azt kérünk. A Villa Tolnay borokat már az ízükről is megismerem, ebből is kiviláglik, hogy sokszor vagyok tanácstalan.

Fotó: Bordács Krisztina - We Love Balaton

Tihany Sajkodi strand

5/8

8237 Tihany-Sajkod, Sajkodi sor

Több Infó

Címkék

Kedvenc balatoni strandom. A magyar Svájc. Ha nekiindulsz az erdőnek a turistaútvonalon, akkor megtalálhatod a hegyen azokat a parcellákat, ahol citromot próbáltak termeszteni az élelmes magyar mezőgazdászok. Sajkod örök favorit. Ott például szemetelni sem divat.

Bogyós fagyi

6/8

Papírpohárban adják, kis jéggolyók, azt hiszem, minden strandon van. A legjobb a rágógumi ízű. A gyerekek imádják, de én is kombináltam a lángosokkal. Ez szokta leapasztani a családi pénztárcát. Vigyázni kell, hogy a gyerek túl gyorsan ne vegye észre, különben nem jut pénz citromos Gösserre.

Tihany

7/8

Tihanyba is gyakran átugrunk. A parton, a hajóállomásnál található az egykor jobb napokat látott Sport szálló. Gondolkodtunk is, ha megnyertük volna a lottón a 3 milliárdot, lehet, hogy helyrehozzuk, csak azért mert szép. Dobogós alternatíva az időgép is: hetvenes évek – mikor Szécsi Pál meg Máté Péter játszottak ott. Vagy a nyolcvanas években pezsgőzgetni Ötvös Csöpivel a Club Tihanyban.

Fotó: Balogh Zoltán - We Love Balaton

Nyári fesztiválok

8/8

Csak fellépőként veszek részt a mulatságokon. Szinte az összes Balaton Soundon ott voltam, de kicsit öreg vagyok már a veretéshez. 2012-ben a Caribou tetszett leginkább. Na, az az én világom, meg az Amon Tobin, amiről sikeresen lemaradtam. Tavaly a Nagyon Balatonon, a Strand fesztiválon is zenéltünk. Szerintem ez lett az a fesztivál, ami a magyar közönségnek, és a magyar zenészeknek/ről szól. Az benne az igazán jó, hogy itt azt érezheted, hogy valóban miattad jöttek, és nem azért néznek meg, mert a White Stripes előtt maradt még egy kis idő.

Hasonló tartalmak

Admin mode